У якій картоплі найменше калорій

| | 0 Comments| 20:26
Categories:

Зміст:

Продукти з нульовою калорійністю

Якщо ви хочете зменшити споживання калорій, то краще почати їсти більше низькокалорійних продуктів. Ось 38 продуктів з майже нульовою калорійністю.

На основі доказів Ця стаття заснована на наукових доказах, написаних експертами та перевірених фактами. Ми дивимось на обидві сторони суперечки і прагнемо бути об’єктивними, неупередженими та чесними.

Останнє оновлення 11 грудень 2022 р. та останній огляд експерта 27 вересень 2021 р.

Що стосується схуднення та управління вагою, ми всі знаємо, наскільки корисним може бути відстеження кожної калорії, яка надходить у ваше тіло.

На відміну від того, що багато людей вважають, підрахунок калорій не тільки для тих, хто хоче схуднути, навіть спортсмени та бодібілдери повинні стежити за споживанням енергії з їжею.

У світлі цього продукти з нульовою калорійністю можуть стати в нагоді, оскільки це означає, що ви можете споживати їх стільки, скільки хотіли б, не перевищуючи рекомендовану норму споживання енергії на день-а кому це не подобається?

Ми всі любимо їжу. Однак, як би ми не хотіли їсти і говорити, що калорії не мають значення, ми знаємо, що це неправда. Споживання більшої кількості енергії їжі, ніж ми спалюємо, завжди призведе до збільшення ваги.

Але що, якби був список продуктів з нульовою калорійністю, на який ви могли б посилатися, щоб допомогти вам зробити здоровий вибір без провини?

У цьому читанні ми збираємось детальніше розповісти про поширені запитання, такі як “що таке нульова калорійність продуктів?”, “Міф чи факт про нульову калорійність продуктів”, а також перелічити деякі продукти з нульовою калорійністю, які заповнять вас, і більше.

Що таке нульова калорійність продуктів?

Всупереч тому, що випливає з назви, ці продукти не містять нульових калорій. Так як же продукти можуть бути нульовими калоріями, якщо в них є деяка кількість харчової енергії?

На думку експертів у галузі охорони здоров’я, ці продукти харчування, також відомі як продукти з негативною або майже нульовою калорійністю,-це овочі та фрукти, які нібито потребують більше енергії для перетравлення, ніж вони забезпечують вашому організму.

Це нульові калорійні продукти-міфи чи факти?

Це залежить від того, як ви на це дивитесь. Як було сказано вище, усі продукти забезпечують певну кількість харчової енергії, і все з різною швидкістю. Наприклад, 1 шматочок піци з скоринки має 280 калорій, тоді як стебло селери (40 г) має приблизно 5,6 калорій.

На відміну від шматочка піци, селера має дуже мало калорій, що означає, що під час травлення організм зобов’язаний витрачати всю енергію, отриману від стебла селери.

У світлі цього селеру можна розглядати як приклад їжі з нульовою калорійністю.

Однак слід зазначити, що хоча такі теорії досить популярні, поки що немає відомих наукових джерел або досліджень, які б доводили, що такі види продуктів харчування мають такий ефект.

Список найкращих нульових калорій та способи їх споживання

У цьому переліку продуктів з нульовою калорійністю буде описано, які фрукти та овочі можна вважати продуктами з негативною або майже нульовою калорійністю, скільки у них енергії, їх користь для здоров’я та як ви можете їх споживати у повсякденному житті.

1. Яблука

Коли ви шукаєте списки продуктів з нульовою калорійністю, яблука є одними з найкращих варіантів, які ви знайдете. Одна чашка (125 г) цього фрукта містить близько 65 калорій.

Яблука вважаються чудовими для схуднення не тільки через низьку кількість енергії в їжі, а й тому, що в них багато клітковини та води.

10-тижневе дослідження 2008 року з участю 50 жінок із зайвою вагою показало, що учасники, які їли яблука, споживали менше калорій, ніж ті, хто їв вівсяне печиво. Вони також корисні для здоров’я серця, оскільки можуть допомогти знизити рівень холестерину в крові.

Кажуть, що вони також зменшують ризик діабету 2 типу, мають пробіотики, які сприяють здоров’ю кишечника, можуть запобігати раку, зміцнювати кістки та допомагати боротися з астмою.

Яблука можна вживати як закуски або додавати в салати для додаткового хрусткості, солодощі або терпкості.

2. Капуста

Одна чашка капусти містить 8,75 калорій. Капуста – популярний овоч, який часто їдять у салатах.

Цей темно -листяний зелений багатий антиоксидантами, які допомагають протидіяти окислювальному пошкодженню вільними радикалами в організмі.

Капуста також багата поживними речовинами та вітамінами, такими як вітамін С, який зміцнює ваш імунітет, вітамін К, який має вирішальне значення для згортання крові та допомагає запобігти хворобам серця та остеопорозу.

Магній захищає від діабету 2 типу, кальцію, необхідного для здоров’я кісток, і калію, що пов’язано зі зниженням артеріального тиску та зниженням ризику серцевих захворювань.

3. Селера

Вживання соку селери настигло світу, і всі стверджують, наскільки він корисний для вашого організму. Однак, незважаючи на заявлені переваги, сок не рекомендується часто.

Натомість споживання овочевого цілого дає вам лише 5,6 калорій та безліч вітамінів і мінералів.

Овоч багатий антиоксидантами, запобігаючи окислювальному пошкодженню клітин, судин та органів.

Він містить сполуки, які захищають від запалення, яке пов’язане з багатьма хронічними захворюваннями, підтримує травлення та містить низький вміст натрію, що допомагає контролювати рівень цукру в крові.

Селера часто вживають у салати, додають у рецепти та їдять як закуски з горіховим маслом або хумусом.

4. Ягоди

Ягоди – це продукти з майже нульовою калорійністю, які їдять як закуски, додають у салати та страви на сніданок, такі як овес для певної солодощі.

  • Чорниця. Половина склянки містить близько 40 калорій і сповнена антиоксидантів, які можуть зміцнити вашу імунну систему та захистити вас від таких хвороб, як рак, хвороби серця та деменція.
  • Ожина. 100 г з них містять близько 43 калорій і сповнені поліфенолів, які допомагають зменшити запалення, що допомагає запобігти хворобам серця, раку та діабету II типу.
  • Полуниця. Чашка містить 48 калорій і сповнена вітаміну С, фолієвої кислоти, клітковини та антиоксидантів. Полуниця може допомогти знизити високий кров’яний тиск і рівень холестерину, допомогти вам контролювати рівень цукру в крові та боротися з наслідками старіння на ваш мозок.
  • Журавлина. 1 чашка з них містить близько 46 калорій, і вони широко використовуються для профілактики інфекцій сечовивідних шляхів.

5. Рукола

Рукола темна, листяно -зелена з ароматом перцю.

Він зазвичай використовується в салатах, багатий вітаміном К, а також містить фолієву кислоту, кальцій і калій.

Половина склянки (10 грам) руколи містить лише три калорії.

6. Грейпфрут

Цей цитрусовий фрукт з низькою калорійністю 42 калорії на кожні 100 г, що містить численні мінерали та вітаміни.

Це низькоглікемічні фрукти, тому вони не вплинуть негативно на рівень цукру в крові, що робить їх відмінними для людей з діабетом.

Вони також містять клітковину, калій, лікопін, вітамін С і холін, які сприяють здоров’ю вашого серця, запобігаючи підвищеному кров’яному тиску. Вони багаті антиоксидантами, які знижують ризик раку.

Грейпфрути, наповнені водою та клітковиною, сприяють регулярній дефекації та запобігають запорам.

7. Брокколі

Брокколі – один з найбільш поживних овочів на планеті. Це представник сімейства хрестоцвітних овочів і може допомогти в боротьбі з раком.

Одна чашка (91 грам) брокколі містить всього 31 калорію і понад 100% тієї кількості вітаміну С, яка потрібна більшості людей на день.

8. Капуста

Капуста – це овоч з зеленим або фіолетовим листям. Це поширений інгредієнт для салатів та салатів.

Зброджена капуста відома як квашена капуста.

Він дуже низькокалорійний і містить всього 22 калорії на чашку (89 грам).

9. Морква

Морква – дуже популярний овоч. Зазвичай вони тонкі і помаранчеві, але також можуть бути червоними, жовтими, фіолетовими або білими.

Більшість людей пов’язують хороший зір з їжею моркви, оскільки вона багата бета-каротином, який може перетворюватися на вітамін А. Отримання достатньої кількості вітаміну А необхідно для правильного зору.

Одна чашка порції (128 грам) моркви містить всього 53 калорії і більше 400% ДВ для вітаміну А.

10. Цвітна капуста

Цвітну капусту зазвичай сприймають як білу головку всередині зеленого листя. Менш поширені сорти мають фіолетові, оранжеві та жовті головки.

В останні роки цвітна капуста стала дуже популярною як замінник овочів або зернових з високим вмістом вуглеводів.

Одна склянка (100 грам) цвітної капусти містить 25 калорій і лише п’ять грамів вуглеводів.

11. Спаржа

Спаржа – квітучий овоч, який представлений зеленими, білими та фіолетовими сортами.

Усі види спаржі здорові, але фіолетова спаржа містить сполуки, які називаються антоціанами, які можуть допомогти запобігти серцевим захворюванням.

Одна чашка (134 грами) спаржі містить всього 27 калорій і багата вітаміном К і фолієвою кислотою, забезпечуючи відповідно 70% і 17% ДВ.

12. Мангольд

Мангольд – це листовий зелений колір, який буває декількох сортів. У ньому надзвичайно багато вітаміну К, поживної речовини, яка допомагає нормально згортати кров.

Одна чашка (36 грамів) мангольду містить всього 7 калорій і містить 374% ДВ для вітаміну К.

13. Клементини

Клементини нагадують міні -апельсини. Вони звичайна закуска в Сполучених Штатах і відомі своїм високим вмістом вітаміну С.

Один фрукт (74 грами) містить 60% ДВ для вітаміну С і всього 35 калорій.

14. Огірки

Огірки – це освіжаючий овоч, який зазвичай зустрічається в салатах. Вони також використовуються для ароматизації води разом з фруктами та травами.

Оскільки огірки-це переважно вода, вони дуже низькокалорійні-половина склянки (52 грами) містить лише 8.

15. Фенхель

Фенхель – цибулинний овоч зі слабким смаком солодки. Висушені насіння фенхелю використовуються для додавання страв страв з анісу.

Фенхель можна їсти сирим, смаженим або тушкованим. В одній чашці (87 грам) сирого фенхелю міститься 27 калорій.

16. Часник

Часник має сильний запах і смак і широко використовується в кулінарії для додання аромату стравам.

Часник століттями використовувався як засіб від різних хвороб. Дослідження показують, що він може знизити кров’яний тиск і боротися з інфекціями або навіть раком.

Один зубчик (3 грами) часнику містить всього 5 калорій.

17. Буряк

Буряк-це коренеплоди, які зазвичай мають темно-червоний або фіолетовий колір. Однією з найбільш досліджуваних переваг буряка є його потенціал для зниження артеріального тиску.

Буряк містить всього 59 калорій на склянку (136 грам) і 13% від норми калію.

18. Салат Айсберг

Салат Айсберг відомий високим вмістом води. Зазвичай його використовують у салатах, а також у вигляді бургерів або бутербродів.

Незважаючи на те, що більшість людей вважає, що воно не таке поживне, як інші салати, салат айсберг багатий вітаміном К, вітаміном А та фолієвою кислотою.

Одна чашка (72 грами) салату айсберг містить всього 10 калорій.

19. Джикама

Джикама – бульбовий овоч, схожий на білу картоплю. Цей овоч зазвичай їдять сирим і має текстуру, схожу на хрустке яблуко.

В одній чашці (120 грам) джикама міститься понад 40% ДВ вітаміну С і всього 46 калорій.

20. Капуста

Капуста – листова зелень, яка за останні роки набула популярності вражаючі харчові переваги.

Ви можете знайти капусту в салатах, смузі та овочевих стравах.

Капуста – одне з найбагатших джерел вітаміну К у світі. Одна чашка (67 грам) містить майже в сім разів більше вітаміну К, який необхідний середньостатистичній людині на день, і всього 34 калорії.

21. Лимони і лайм

Сік і цедра лимонів і лайма широко використовуються для ароматизації води, заправок для салатів, маринадів та алкогольних напоїв.

Цитрусові робить більше, ніж просто додає смаку. Дослідження показують, що лимонний сік містить сполуки, які можуть діяти як антиоксиданти для боротьби та запобігання захворюванням у вашому організмі.

Одна рідка унція (30 грам) соку лимона або лайма містить всього 8 калорій.

22. Білі гриби

Гриби-це різновид гриба з губчастою текстурою. Вегетаріанці та вегани іноді використовують їх як заміну м’ясу.

Гриби містять кілька важливих поживних речовин і містять всього 15 калорій на чашку (70 грам).

23. Цибуля

Цибуля – дуже популярний овоч. Різновиди цибулі включають червону, білу і жовту, а також зелену цибулю або зелену цибулю.

Незважаючи на те, що смак відрізняється залежно від виду, у всій цибулі дуже мало калорій – одна середня цибуля (110 грам) містить приблизно 44.

24. Перець

Перець буває різних кольорів, форм і розмірів. Популярні види включають болгарський перець і халапеньо.

Дослідження показують, що болгарський перець особливо багатий антиоксидантами і може захистити організм від руйнівного впливу окислення.

В одній склянці (149 грам) нарізаного червоного болгарського перцю міститься всього 46 калорій.

25. Папайя

Папайя – це помаранчевий плід з чорним насінням, який нагадує диню і зазвичай вирощується в тропічних регіонах.

Він дуже багатий вітаміном А і є хорошим джерелом калію. Одна чашка (140 грамів) папайї містить всього 55 калорій.

26. Редька

Редис – це хрусткі коренеплоди з трохи пряним відтінком.

Зазвичай їх можна побачити в продуктових магазинах як темно -рожеві або червоні, але їх можна виростити в різних кольорах.

Редис містить кілька корисних поживних речовин і всього 19 калорій на чашку (116 грам).

27. Романський салат

Романський салат – дуже популярний листовий овоч, який використовується для приготування салатів та бутербродів.

Калорійність ромену дуже низька, оскільки він містить багато води і багатий клітковиною. Один лист (6 грам) романського салату має лише одну калорію.

28. Рутабага

Рутабага – коренеплід, також відомий як швед.

На смак він схожий на ріпу і є популярною заміною картоплі в рецептах для зменшення кількості вуглеводів.

В одній чашці (140 грамів) сироїжки міститься 50 калорій і лише 11 грамів вуглеводів.

29. Полуниця

Полуниця – надзвичайно популярний фрукт. Вони дуже універсальні і з’являються в стравах для сніданку, випічці та салатах.

Дослідження показують, що вживання ягід може захистити вас від хронічних захворювань, таких як рак та хвороби серця.

В одній чашці (152 грам) полуниці міститься менше 50 калорій.

30. Шпинат

Шпинат – це ще один листовий зелений, багатий вітамінами і мінералами і дуже низькокалорійний.

Він містить багато вітаміну К, вітаміну А та фолієвої кислоти і містить більше білка, ніж деякі інші листові овочі.

Одна чашка (30 грамів) порції шпинату містить всього 7 калорій.

31. Цукровий горошок

Цукровий горох – це смачний сорт гороху. Їх стручки повністю їстівні і мають солодкий смак.

Зазвичай їх їдять сирими самостійно або разом із соусом, але їх також можна додавати до овочевих страв та салатів.

Стручковий горох дуже поживний і містить майже 100% ДВ для вітаміну С – всього 41 калорія в одній чашці (98 грам).

32. Помідори

Помідори – один з найпопулярніших овочів у світі. Їх можна подавати сирими, вареними або пюре в томатному соусі.

Вони також дуже поживні і містять корисну сполуку під назвою лікопін. Дослідження показали, що лікопін може захистити від раку, запалення та серцевих захворювань.

Одна чашка (149 грам) помідорів черрі містить 27 калорій.

33. Ріпа

Ріпа – це білі коренеплоди зі злегка гіркою м’якоттю. Їх часто додають у супи та рагу.

Ріпа містить кілька корисних поживних речовин і всього 37 калорій на чашку (130 грам).

34. Крес -салат

Кресс – це листовий овоч, який росте у проточній воді. Зазвичай його використовують для приготування салатів та бутербродів з чаєм.

Незважаючи на те, що крес -салат не такий популярний, як інша зелень, він такий же поживний.

Одна чашка (34 грами) цього овоча забезпечує 106% ДВ для вітаміну К, 24% ДВ для вітаміну С і 22% ДВ для вітаміну А – і все це для мізерних 4 калорій.

35. Кавун

Як випливає з назви, кавун – дуже зволожуючий фрукт. Він смачний самостійно або в парі зі свіжою м’ятою та фетою.

Кавун містить майже всі поживні речовини та велику кількість вітаміну С. У одній чашці (152 грам) нарізаного кавуна 46 калорій.

36. Кабачок

Кабачки – зелений вид літніх кабачків. Він має ніжний смак, що робить його універсальним доповненням до рецептів.

В останні роки спіралізація кабачків у «зодлі» як заміни локшині з високим вмістом вуглеводів стала дуже популярною.

Кабачки також досить низькокалорійні – всього 18 на чашку (124 грами).

37. Напої: кава, трав’яний чай, вода, газована вода

Деякі напої дуже низькокалорійні, особливо якщо ви до них нічого не додаєте.

Звичайна вода не містить калорій. Більшість трав’яних чаїв та газованої води містять від нуля до дуже мало калорій Чорна кава містить всього 2 калорії на чашку (237 грам).

Вибір цих напоїв замість напоїв з додаванням цукру, вершків або соку може допомогти вам зменшити споживання калорій.

38. Трави та спеції

Трави та спеції використовуються для додання смаку продуктам і надзвичайно низькокалорійні.

Поширені трави, які їдять свіжими або сушеними, включають петрушку, базилік, м’яту, орегано та кінзу. Деякі відомі спеції-це кориця, паприка, кмин і каррі.

Більшість трав і спецій містять менше п’яти калорій на чайну ложку.

Які продукти мають нульову або негативну калорійність?

Усі фрукти та овочі, згадані вище у цьому списку, можна класифікувати як продукти з нульовою або негативною калорійністю.

Однак, як ви бачите, жодна з них не буде зареєстрована як така, що не має нульової енергії харчування, якщо додати її до програми підрахунку калорій.

Натомість це досить низькокалорійні варіанти, які слід включати до будь-якої здорової дієти для схуднення та контролю ваги.

Що станеться, якщо я буду їсти лише нульову калорійність?

Якщо ви хочете схуднути, вам може здатися, що вживання лише овочів та фруктів із списку продуктів з нульовою калорійністю може допомогти вам скинути зайві та вперті кілограми.

Це не правда. Такі продукти мають дуже мало калорій, і, коли вони перетравлюються, вони не дають вам жодної енергії для їжі, ви в кінцевому підсумку маєте мало або зовсім не калорій у вашій системі.

Деякі наслідки надмірного споживання калорій включають:

Затримка у вашому метаболізмі

Метаболізм – це процес, за допомогою якого наше тіло перетворює їжу та напої в енергію для використання протягом дня і навіть коли ми спимо.

Під час схуднення бажаний високий/швидкий обмін речовин, оскільки він допомагає спалювати їжу, щоб вона не перетворювалася і не зберігалася як жир в організмі.

Коли ви споживаєте занадто мало калорій, ваше тіло думає, що ви голодуєте, що переходить у режим голодування, де він зменшує витрати калорій на відновлення енергетичного балансу і перешкоджає втраті ваги.

Затримка метаболізму підвищує ризик аномально низького кров’яного тиску, уповільнення серцевого ритму, жовчнокам’яної хвороби, анемії, ламкості кісток та депресії, серед інших небажаних побічних ефектів.

Може спричинити дефіцит поживних речовин

Також відомий як недоїдання, це процес, який відбувається, коли ваше тіло не отримує або не засвоює достатню кількість поживних речовин із споживаної їжі. Ці недоліки також можуть статися, коли ви вирішуєте споживати лише продукти з нульовою калорійністю.

Як видно вище, ці види продуктів – лише фрукти та овочі, проте збалансоване харчування – таке, яке може забезпечити вас усіма необхідними поживними речовинами – складається з п’яти основних груп продуктів. До цих груп продуктів харчування відносяться:

  • Овочі та бобові
  • Нежирне м’ясо, риба, птиця, яйця, горіхи та насіння
  • Молочні продукти та/або альтернативи для веганів або людей з непереносимістю лактози
  • Фрукти
  • Цільнозернові, хліб, крупи, рис, макарони та локшина

Без усіх цих груп продуктів у вашому раціоні ви закінчуєте недоїданням, що загрожує анемією, очними та репродуктивними проблемами, короткочасною втратою пам’яті, діареєю, м’язовою слабкістю, деменцією, задишкою та проблемами зі шкірою тощо.

Знижений імунітет

Вживання занадто мало калорій, вживаючи лише нульову калорійність продуктів, збільшує ризик інфекцій та хвороб.

Кілька досліджень, проведених на спортсменах, показали, що зменшення споживання калорій знижує ваш імунітет, підвищує ризик зараження, змушуючи вас частіше хворіти,

Може послабити ваші кістки

Коли ви споживаєте занадто мало калорій, це призводить до зниження рівня естрогену і тестостерону в організмі. Коли ваші репродуктивні гормони знижені, це може призвести до зменшення утворення кісток та збільшення руйнування кісток, що призводить до ослаблення кісток.

Оскільки вживання лише продуктів з нульовою калорійністю залишає у вас мало або зовсім немає енергії, це може перешкодити вам працювати, що також може призвести до втрати кісткової маси, збільшуючи ризик переломів.

Чому зелень вважається нульовою калорійністю?

Якщо ви стежите за ентузіастами фітнесу у соціальних мережах або на YouTube, ви, можливо, помітили, що багато з них не часто рахують свою зелень під час підрахунку своїх щоденних макросів.

Якщо ви коли -небудь замислювалися, чому це так, то це тому, що у багатьох зелені так мало калорій, що їх порція ледь зараховується до ваших щоденних макросів. Ви можете споживати величезну їх кількість, не впираючи їх у щоденну рекомендовану норму калорій.

Резюме

Незважаючи на те, що продукти з нульовою калорійністю насправді не існують, існує багато низькокалорійних фруктів та овочів, які при споживанні дійсно потребують більше енергії для спалювання, ніж вони дають організму. Такі фрукти та овочі є чудовим варіантом харчування для будь -кого, хто подорожує до схуднення, до свого раціону.

Однак слід зазначити, що ці продукти з майже нульовою калорійністю слід використовувати лише для доповнення вашого харчування, а не вживати окремо як певний план харчування для схуднення. Це неприйнятно, і ви будете змушені їсти дуже низькокалорійну дієту, яка не тільки нездорова, але й небезпечна для життя.

Вищезгадані фрукти та овочі слід використовувати для доповнення свого раціону; це робиться шляхом споживання їх окремо в якості закусок, додавання їх до ситних салатів, змішування (не вичавлювання соку) для приготування коктейлів та додавання їх у приготовані рецепти як заміни іншим висококалорійним стравам. Пам’ятайте, що нульова калорійна їжа, яка насичує вас, робить це лише в тому випадку, якщо ви вже споживаєте добре збалансовану та калорійну дієту.

Більше статей, які можуть вам сподобатися

Люди, які читають “38 продуктів, які містять майже нуль калорій”, також люблять такі статті:

Калорії та поживність картоплі

Калорійність і поживність картоплі: Повний довідник щодо калорій, поживних речовин, вуглеводів, вітамінів тощо! Ця публікація проведе вас через повний харчовий склад картоплі, щоб ви точно знали, що ви їсте! Продовжуйте читати, щоб дізнатися, чому картопля повинна бути включена у ваш раціон!

Керівництво по харчуванню картоплею

Всі люблять картоплю, чи не так? Вони універсальні, смачні та чудові овочі на основі крохмалю, які можна включити у свій раціон!

Картопля, як правило, має погану репутацію, коли йдеться про користь для здоров’я, але це насправді так насичений поживними речовинами! У цій публікації ми збираємося розглянути всі макроелементи, калорії та іншу важливу інформацію для здоров’я!

  • Керівництво по харчуванню картоплею
  • Дієтичні переваги картоплі
  • Скільки калорій в картоплі
  • Скільки вуглеводів в картоплі
  • Вітаміни і мінерали в картоплі
  • Додаткові калорії в картоплі
  • Картопля без шкірки
  • Приготування їжі з картоплею
  • 🥔 Найкращі рецепти картоплі
  • 📖 Картка рецептів
  • 💬 Огляди

У мене стільки корисної інформації про картоплю! Подивіться на мій остаточний путівник по картоплі, мій пост на як запікати картоплю, і цей посібник до найкраща картопля для картопляного пюре!

Дієтичні переваги картоплі

Для початку картопля натуральна без глютену та жиру, без натрію та холестерину! Вони також багаті вітаміном С, калієм, вітаміном В6 і вуглеводами!

Їх легко включити в більшість дієт, і вони безперечно наповнені користю для здоров’я!

Скільки калорій в картоплі

Калорійність картоплі залежить від її розміру та сорту. Типова червоно-червона картопля середнього розміру важить приблизно 5.3 унції (або 148 грам) і містить 150 калорій.

Оскільки важко визначити точну кількість калорій на одну картоплину через різницю ваги, ми обговорюватимемо харчову цінність на основі вага або чашки.

1 чашка відвареної картоплі без шкірки містить 113 калорій, тоді як 100 грамів картоплі (приблизно ⅔ склянки) становить 93 калорії.

Скільки вуглеводів в картоплі

Картопля, як відомо, багата вуглеводами. Фактично, вони в основному складаються з вуглеводів (переважно у вигляді крохмалю)!

Завдяки багатій на вуглеводи природі картоплю зазвичай відносять до таких продуктів, як хліб, макарони та рис. Однак вони є офіційно овоч (і наповнені поживними речовинами!)

У 100 грамах картоплі міститься 21 грам вуглеводів, а в 1 чашці картоплі — 26 грамів вуглеводів.

Вітаміни і мінерали в картоплі

Картопля не містить багато клітковини чи білка, але вона містить масу чудових вітамінів і мінералів!

Калій

Калій є електролітом, необхідним для роботи м’язів, і він надзвичайно помітний у картоплі!

Картопля є відмінним джерелом калію і насправді містять більше, ніж банани! У 100 грамах картоплі міститься 535 мг калію, що становить 11% від рекомендованої добової норми! 1 чашка картоплі містить 653 мг калію (14% від добової вартості).

Вітамін С

Вітамін С є водорозчинний вітамін який необхідний для виробництва кровоносних судин, колагену, хрящів і м’язів. Він життєво важливий для здатності вашого організму відновлюватися, оскільки є антиоксидантом, який допомагає захистити ваші клітини від вільних радикалів (молекули, які утворюються, коли ви розщеплюєте їжу, вона піддається впливу диму, поглинає радіацію сонця тощо).

Люди зазвичай думають про апельсини, коли говорять про продукти з високим вмістом вітаміну С, але картопля є ще одним чудовим вибором! В одній картоплині середнього розміру ви знайдете близько 42 мг вітаміну С, тобто 70% вашої денної норми!

Вітамін B6

Вітамін В6 є важливим вітаміном, який виконує численні функції в організмі. В першу чергу, підтримує розвиток мозку а також підтримує вашу нервову та імунну систему здоровими.

Одна стандартна картоплина містить 0.2 мг вітаміну B6, що становить близько 10% вашої добової норми і вважається хорошим джерелом!

Додаткові калорії в картоплі

Хоча картопля сама по собі надзвичайно здорова та поживна, її зазвичай погано оцінюють як «нездорову» через спосіб її приготування. При додаванні сир, масло або вершки до картоплі, ви додасте додаткові калорії своїй страві.

Наприклад, прийнято завантажувати печеною картоплею смачні начинки таких як сметана або бекон, які легко підвищують жирність і калорійність.

Пам’ятайте про додані інгредієнти, намагаючись дотримуватися певних дієтичних обмежень.

Картопля без шкірки

Картопля легко насолоджуватися як зі шкіркою, так і без неї. Не варто хвилюватися, якщо ви віддаєте перевагу очищеній картоплі, оскільки єдина справжня поживна речовина, яку ви втратите, — це клітковина!

По-перше, в картоплі мало клітковини, але шкірка картоплі містить більше половини харчових волокон (2 грами клітковини зі шкірою проти 1 грама клітковини без шкіри). Однак більшість поживних речовин є знаходиться в м’якоті картоплі себе.

Насолоджуйтеся картоплею, як вам подобається!

Приготування їжі з картоплею

Однією з чудових переваг картоплі є наскільки вони універсальні! Їх можна варити, запікати, пасерувати, смажити на сковороді та багато іншого!

Смаження або запікання в олії додасть калорій, але ви можете легко запекти або відварити картоплю без додавання зайвого жиру чи калорій! Рекомендується тримати шкіру, щоб зберегти максимальний рівень поживних речовин при кипінні, однак.

Як вам подобається включити картоплю у свій раціон? Залиште коментар нижче та повідомте мені свою думку!

🥔 Найкращі рецепти картоплі

  • Смажена картопля в мультиварці – Смажте картоплю без зусиль лише з простими приправами!
  • Картопляне пюре з беконом і вершковим сиром – Насичене та смачне картопляне пюре, яким зможе насолодитися вся родина.
  • Картопляний салат – Класична страва, яка ідеально підходить для горщиків, пікніків тощо!
  • Суміш цибулевого супу зі смаженою картоплею – Суміш для цибулевого супу додає ідеальне поєднання приправ до цієї смаженої картоплі!
  • Запіканка з шинки та картоплі – Картопля та шинка покриті насиченим вершково-сирним соусом.
  • Картопля дофінуаз – Тонко нарізану картоплю викладають чебрецем, вершками і сиром.

Вам подобається рецепт, який ви спробували? Будь ласка, залиште 5-зірковий 🌟рейтинг у картці рецептів нижче та/або огляд у розділі коментарів нижче на сторінці.
Залишайтеся зі мною на зв’язку через соціальні мережі @ Pinterest, Facebook, Instagramабо Twitter! Підписуватися на інформаційний бюлетень сьогодні (без спаму, я обіцяю)! Не забудьте позначити мене, коли спробуєте один з моїх рецептів!

Яка калорійність у картоплі?

Важко знайти людину, якій би не подобався хрусткий, пахне ароматними травами картопля з апетитною і смачною скоринкою … Це ніколи не виходить з кулінарної моди, улюблені ласощі холостяків і студентів усіх часів. Навіть люди, які звикли харчуватися правильно, іноді не можуть встояти перед шалено смачним, але шкідливим для фігури стравою.

Смажена картопля, неймовірно просте в приготуванні, але приголомшливо апетитне ласощі. У чому ж полягає його користь і шкода для здоров’я?

Картопля – основні відомості про продукт

Картопля в тому чи іншому вигляді займає значну частину раціону середньостатистичного українціна: ми звикли використовувати цей овоч в якості основного гарніру, а також із задоволенням споживаємо варена і смажена продукт і використовуємо картопля в якості інгредієнта до різних салатів, випічки.

Втім, цей овоч поширений не тільки в наших широтах, але, мабуть, в більшості країн світу. Важко знайти людину, хоча б раз в житті не куштував чіпси – але ж цю знамениту закуску роблять саме з картоплі. Обсмажена у фритюрі картопляна соломка також є досить популярним ласощами, особливо серед відвідувачів Макдональдса і любителів фастфуда.

Основними достоїнствами продукту можна назвати високу живильну цінність – страви з картоплі добре і на тривалий час насичують і вгамовують відчуття голоду.

Крім того, як і будь-який овоч, картопля багатий вітамінами і корисними для нормальної роботи нашого організму мікроелементами. Помірне споживання цього продукту добре позначається на травленні. Однак всі достоїнства картоплі нерідко зводяться на “ні” неправильним приготуванням, тому споживати жирні страви з картоплі в необмежених кількостях дуже не рекомендується.

Обсмажений в маслі картопля – блюдо, безперечно, дуже смачне, але практично не надає організму ніякої користі .

Велика частина які в картоплі вітамінів при термічній обробці знищується, а ось шкідливі речовини – залишаються. Однак це зовсім не означає, що смажену картоплю варто назавжди прибрати зі свого раціону.

  • Навіть в обсмажених картопляних скибочках зберігається достатня кількості калію . Цей елемент дуже важливий для нормальної роботи серцево-судинної системи, він зміцнює серцевий м’яз і регулює артеріальний тиск.
  • Міститься в овочі і вітамін С , вельми корисний для імунної системи. Недолік цього вітаміну виражається в підвищеній втомлюваності і схильності захворюванням, в тому числі – застуді та ГРВІ.
  • Картопля багата клітковиною , яка поліпшує травлення і роботу шлунково-кишкового тракту.
  • Страви з картоплі неймовірно ситні і, завдяки високому вмісту вуглеводів в складі, на досить тривалий час насичують і усувають відчуття голоду, заряджають енергією і допомагають подолати втому.
  • Не варто забувати і про що містяться в картоплі вітамінах групи B . Вітаміни цієї групи беруть участь в основних метаболічних процесах, що відбуваються в нашому організмі. Крім того, вони контролюють діяльність травної системи, а також необхідні для нормальної роботи нервової системи і профілактики розладів розумової діяльності і проблем зі сном.

Шкода і протипоказання

  • На жаль, смачна смажена картопелька приносить організму більше шкоди, ніж користі. По-перше, це надзвичайно калорійне блюдо (в 100 грамах якого може міститися близько 400 калорій ), і зловживання ним може послужити причиною набору зайвих кілограмів.
  • Часте споживання обсмаженого картоплі негативно позначається на стані судин – від жирної їжі підвищується холестерин, важко рух крові по судинах, є ризик виникнення холестеринових бляшок.
  • Також в складі страви, крім картопляних скибочок, обов’язково є і масло. Важливо пам’ятати, що при впливі гарячої температури в маслі виділяються шкідливі речовини, що називаються канцерогенними – це значить, вони провокують появу ракових пухлин.
  • Любителі смаженої картоплі частіше схильні до цукрового діабету .
  • Велика кількість солі, що міститься в страву, також не кращим чином позначається на здоров’ї. Сіль здатна затримувати воду в організмі, викликаючи набряки по всьому тілу.
  • Непомірне споживання обсмаженого в олії картоплі дуже шкодить шлунку і створює неймовірну навантаження на всю травну систему . У перспективі поглинання цього блюда загрожує розвитком гастриту або виразки шлунка. Зрозуміло, людям, які вже мають перераховані недуги, настійно рекомендується виключити з раціону крохмалисті овоч.
  • Картопля може провокувати проблеми з шлунково-кишковим трактом, метеоризм, запори (в деяких випадках, навпаки, діарею).

рекомендації

  1. На перший погляд, приготувати смажену картоплю – простіше простого, проте далеко не кожному вдається обсмажити картопляні скибочки так, щоб вони придбали апетитну хрустку скоринку.Тим часом, рецепт смачного картоплі дуже простий: по-перше, нарізати овоч потрібно не дуже товстими скибочками ; по-друге, не потрібно поспішати кидати скибочки на сковороду , потрібно дати маслу трохи покататись; і по-третє, Не закривайте картопля кришкою , інакше він розм’якне і перестане бути хрустким.
  2. Соліть блюдо в кінці приготування, щоб картопля не розварилася завчасно.
  3. Як добавки і для додання особливого смаку можна додати цибулю або сало. Дуже смачна картопля, обсмажена з грибами і подана зі сметанним соусом.
  4. Якщо для вас пріоритетом є не смак, а користь продукту, краще віддайте перевагу відварного або запеченого картоплі. В приготованому таким чином продукті зберігається більше корисних речовин, та й калорійність страви значно нижче.

висновок

Всі знають, що смажена картопля – їжа зовсім не корисна для здоров’я і фігури, проте це блюдо ось уже багато років залишається одним з улюблених і найсмачніших. Щоб звести шкоду від продукту до мінімуму, намагайтеся просто не зловживати смаженою картоплею і є його не частіше пари раз на місяць.

Скільки калорій в картоплі: вареної, смаженої, фрі і картоплі в мундирі? – Тіло атлета

Картопля не дарма в народі називають «другим хлібом».

Страви з нього обов’язково присутні щодня на столі в кожній родині: картопля в мундирі, смажена картопелька, тушкована, картопляне пюре, деруни, варену картоплю, вареники з картоплею – всіх страв і не перелічити.

Цей овоч є основним компонентом більшості супів і салатів. Існує думка, що йому не місце в раціоні дієтичного харчування, тому що калорійність картоплі занадто висока, і улюблений овоч виявляється під забороною у тих, що худнуть. Чи дійсно він так калорійний?

Харчова цінність картоплі

Калорійність сирої картоплі – 76 ккал на 100 г. Це значно більше, ніж у інших овочів, що обумовлено високим вмістом в ньому крохмалю: до 16 г в 100 р Молода картопля містить менше крохмалю, тому її калорійність нижче – всього 65 ккал.

Найбільш корисний картопля, приготований в шкірці – відварений в мундирі або запечений, в такому продукті зберігаються практично всі вітаміни і мінерали

У картоплі міститься:

  • 80 г води;
  • мінімальна кількість жирів – 0,2-0,4г;
  • 1,5-2 г білка;
  • 16,6 г вуглеводів на 100 г.

Вуглеводи представлені у вигляді нерозчинної клітковини (в основному міститься в шкірці) і крохмалю.

Глікемічний індекс картоплі

Через великий вміст крохмалю продукт має високий глікемічний індекс, тому його вживання в їжу викликає різкий підйом цукру в крові і збільшує апетит. Глікемічний індекс зростає при термічній обробці овоча: якщо у сирої картоплі він дорівнює 80 од., То в відварному або смаженому вигляді – 95.

Згідно з останніми дослідженнями, частина надходить з їжею картопляного крохмалю не перетравлюється (не розщеплюється до глюкози) в травному тракті. У товстому кишечнику він стає їжею для корисних бактерій. Це так званий резистентний крохмаль. Його концентрація більше в сирих бульбах і охолоджених варених овочах.

Крім крохмалю в картоплі є білки, аскорбінова кислота і багато вітамінів

Корисні властивості картоплі

Резистентні крохмалі, що містяться в картоплі, позитивно впливають на організм:

  • знижують рівень цукру в крові;
  • покращують всмоктуваність вітамінів і мінералів;
  • знижують кислотність в шлунку і зменшують запалення;
  • відновлюють мікрофлору в кишечнику.

Ці корисні властивості крохмалю використовуються при лікуванні цукрового діабету та захворювань шлунково-кишкового тракту.

Також в складі овочу є вітаміни і велика кількість мінеральних речовин, завдяки яким регулярне вживання картоплі:

  • покращує діяльність нервової системи;
  • знижує тиск;
  • нормалізує обмінні процеси;
  • знижує рівень холестерину в крові.

Завдяки високому вмісту вуглеводів у картоплі досить висока калорійність – майже в 2-3 рази вище, ніж у інших овочів

Особливо багатий картопля вітаміном С, калієм і фосфором, тому його рекомендується включати в щоденний раціон людям із захворюваннями серцево-судинної системи, хворобами нирок, суглобів.

Слід пам’ятати, що основна частина корисних речовин знаходиться в шкірці овоча і прямо під нею, тому найбільшу користь організму принесе відвареної або запечена картопля в мундирі.

Приготування молодої картоплі в шкірці не тільки принесе користь організму, але і є одним з оптимальних способів, що дозволяють отримати найменш калорійне блюдо. Калорійність картоплі безпосередньо залежить від способу його приготування.

Скільки калорій в відвареної картоплі?

Відварну картоплю – одне з найбільш низькокалорійних страв, які готують з бульб. Це самий простий і швидкий спосіб приготування овоча. Його можна зварити з шкіркою або почистити.

Калорійність вареної картоплі очищеного і звареного в воді становить приблизно 90 ккал на 100 г. Якщо зварити його в молоці, то кількість калорій збільшиться до 100 ккал. Калорійність ж картоплі, звареного в мундирі, збігається з енергетичною цінністю сирого – 76-80 ккал / 100 г.

У стандартній порції такого продукту (300 г) буде міститися не більше 240-270 ккал. Але проблема в тому, що варені овочі найчастіше подаються як гарнір і майже ніколи не вживаються без масла, тому вміст калорій в такому блюді різко збільшується.

Калорійність на 100 г товченої картоплі – картопляного пюре – за рахунок додавання молока і масла становить вже 140 ккал. Її можна значно зменшити, додаючи в блюдо знежирене молоко або замінюючи його водою. Відмінне рішення – додати в пюре відвареної кабачок або гарбуз.

Читайте також: Калорійність редьки і її корисні властивості

Енергетична цінність вареної картоплі (на 100 г), приготовленої різними способами, становить:

  • зварена в мундирі – 78 ккал;
  • приготована на пару – 80 ккал;
  • відварна очищена – 90 ккал;
  • варена з цибулею, обсмаженою на маслі – 125 ккал;
  • відварна з вершковим маслом – 130 ккал;
  • картопляне пюре – 120-140 ккал.

У невеликої порції (250 г) вареної картоплі з вершковим маслом міститиметься вже 300 ккал! Якщо додати ще й кількість калорій в котлетах або сосисках, з якими подаються овочі, то з таким блюдом можна легко отримати 500 ккал і кілька зайвих сантиметрів на талії.

Крім високої калорійності, картопля, що складається в основному з вуглеводів, використовується разом з жирною їжею. А це неминуче викликає збільшення жирових відкладень.

Адже інсулін, що виділяється для перетравлення крохмалю, захоплює і частину жирів, розподіляючи їх і глюкозу в підшкірно-жирової клітковини.

Тому-то і з’явився міф про високу калорійність картоплі і про те, що вона є причиною ожиріння.

Корисні властивості картоплі

Калорійність смаженої картоплі

Смажена картопля ще в процесі приготування просочується жирами, що ще більше збільшує її калорійність і глікемічний індекс. Вона важко перетравлюється і абсолютно некорисна для фігури і організму. Крім того, вона набуває ще й канцерогенні властивості, завдяки маслу, яке використовується при смаженні.

Калорійність смаженої картоплі залежить від того, на чому вона обсмажена (на салі або олії) і від кількості масла, який додається при смаженні. Зменшити енергетичну цінність страви можна, якщо обсмажувати порізані картопляні скибочки на сковороді з керамічним або тефлоновим покриттям під закритою кришкою. У цьому випадку кількість масла можна значно зменшити.

Калорійність смаженої картоплі в залежності від способу смаження (ккал / на 100 г):

  • Посмажені під кришкою – 140;
  • смажена в олії – 200 40;
  • обсмажена з шматочками сала – 250;
  • деруни (картопляні оладки) – 220;
  • картопля фрі (обсмажений у фритюрі) – 310-350;
  • «Українська картопля» – чіпси – 550!

Звичайно, людям, охочим скинути зайву вагу, від вживання таких страв краще утриматися.

Енергетична цінність запеченої картоплі

Картопля зберігає більшість корисних властивостей і при цьому має невисоку калорійністю при запіканні. Виходить дуже смачне і дієтичне блюдо. Калорійність печеної картоплі в мундирі становить всього 80 ккал / 100 г. Якщо запекти картоплю в духовці без шкірки або в фользі, калорійність буде навіть трохи нижче – близько 75 ккал.

При додаванні до страви масла, сметани або майонезу кількість калорій зросте вдвічі. Щоб отримати дійсно низькокалорійне блюдо, але при цьому дуже смачне, можна перемішати печену (або відварну) картоплю з часниковим соусом. Для цього знадобиться:

  • баночка натурального йогурту;
  • подрібнений зубчик часнику;
  • чайна ложка гірчиці;
  • дрібно посіченою зелень або м’ята;
  • кілька крапель вичавленого соку лимона.

Додавання цього соусу в картопля допоможе уникнути сухості страви, а так як він майже не містить жирів, то нічого, крім чудового смаку і додаткових вітамінів, не принесе. Щоб урізноманітнити свій раціон, можна додати до вареним або запеченим овочам зелений горошок, капусту, болгарський перець, відварну буряк, селера.

Калорійність тушкованої картоплі і різних страв з нього

Енергетична цінність на 100 г тушкованої картоплі залежить від того, з чим вона гаситься:

  • овочеве рагу (з кабачком, морквою і цибулею) – 90 ккал;
  • тушкована в вершковому соусі – 130 ккал;
  • з тушонкою – 145 ккал;
  • тушкована з свининою – 150 ккал.

Існує ще безліч страв з цього овоча, калорійність яких необхідно враховувати при схудненні:

  • вареники з картоплею – 220 ккал;
  • пиріжки з картоплею смажені – 200 ккал;
  • пиріжки печені в духовці, шаньги – 180-190 ккал;
  • чаклуни (деруни з м’ясним фаршем) – 250 ккал;
  • картопля по-французьки (з цибулею під майонезом), приготований в духовці – 300 ккал.

Кулінарами за весь час існування картоплі було придумано безліч смачних рецептів приготування страв з неї, а ось дієтологи радять не готувати картоплю, є його сирим. Можна приготувати дуже корисний корейський салат з потертої сирої картоплі з часником, енергетична цінність якого складе всього 65 ккал.

Як правильно вживати картоплю при схудненні

Хоча картопля і є самим калорійним овочем, але її вживання не може бути перешкодою для гарної фігури, якщо дотримуватися певних правил:

  • Картопля найкраще варити або запікати.
  • Чи не поєднувати овочі з жирними стравами або маслом.
  • Утримуватися від смаженої картоплі і чіпсів.
  • Протягом дня рекомендується з’їдати не більше 350 г картоплі. Такий обсяг задовольняє добову потребу організму у вуглеводах, калії і фосфорі.
  • Розділити добову порцію на 2-3 прийоми і з’їсти її в першій половині дня або не пізніше шести годин вечора.
  • Дотримання цих правил дозволить не набирати зайвих кілограмів, коли їмо улюблений овоч, і допоможе тримати себе у відмінній формі.
  • Якщо грамотно вживати правильно приготовлену картоплю, вона принесе організму тільки користь і ніколи не стане причиною зайвих сантиметрів на талії.
  • У поєднанні з овочами, зеленню, відвареним м’ясом або рибою, картопля варена або запечена обов’язково повинен бути присутнім в щоденному меню, оскільки він служить джерелом енергії і корисних речовин.

Чи шкідливий картопля для здоров’я і фігури

Багато хто чув, що картопля коштує виключити з корисною дієти. Однак в список продуктів non grata він потрапив, швидше за все, через асоціації з фастфудом.

Що корисного в картоплі

Корисні макроелементи

В середньому в бульбі картоплі з шкіркою вагою близько 150 грамів міститься 620 мг калію, що становить 18% від добової норми. Разом з натрієм цей елемент необхідний для підтримки водно-сольового балансу організму і нормальної роботи клітин. Недолік калію збільшує кров’яний тиск і ризик виникнення каменів у нирках.

Також одна картоплина забезпечує близько 0,2 мг вітаміну B6 – 10% від щоденної норми. Цей вітамін пов’язаний з метаболізмом білка в організмі, бере участь в імунних процесах і формуванні гемоглобіну.

У картоплі є і вітамін С – близько 27 мг в одному бульбі. Це половина від добової норми для дорослої людини. Однак до моменту споживання його залишається не так багато: близько 30-50% аскорбінової кислоти в картоплі руйнується при зберіганні і тепловій обробці.

Клітковина і стійкий крохмаль

У 100 г картоплі міститься 2,2 г клітковини і від 2,4 до 4,3 г стійкого крохмалю.

Стійкий крохмаль досягає товстого кишечника практично неперетравленим, захищає від раку прямої кишки, покращує чутливість до інсуліну, знижує рівень холестерину і концентрацію тригліцеридів в плазмі, збільшує почуття ситості і скорочує жирові запаси.

Білок і метаболіти для його засвоєння

На 100 г картоплі припадає лише 2 г білка, проте його біологічна цінність вище, ніж у інших овочів, і її можна порівняти з молоком.

Крім того, є незамінна амінокислота лізин, яка бере участь в синтезі білка в організмі, і вітамін B6, позитивно впливає на його засвоєння.

антиоксиданти

У картоплі міститься від 0,5 до 1.7 г / кг фенолів, і 90% з них представлені антиоксидантом хлорогенова кислотою. Крім неї в овочі є і інші антиоксиданти: 0,5-2,8 мг / кг альфа-токоферолу, від 0,13 до 0,6 мг / кг лютеїну і 1 мг / кг бета-каротину.

Що шкідливого в картоплі

Високий глікемічний індекс

Картопля часто вважають шкідливим через його глікемічного індексу (ГІ). Споживання продуктів з високим ГІ викликає різкий стрибок цукру в крові, після чого слід викид великої кількості інсуліну, який стрімко вичищає «зайвий» цукор. В результаті глюкоза швидко зникає з крові і людина дуже скоро знову хоче їсти.

Однак ГІ картоплі може сильно відрізнятися в залежності від сорту і способу приготування. Наприклад, пюре має ГИ 88, запечений коричневий картопля – 77, смажений білий – 72, в мундирі – 65, а варений і потім охолоджений – 56. Таким чином, ви можете знизити глікемічний індекс дієти, змінивши спосіб приготування продукту.

Крім того, в науковому середовищі немає єдиної думки, чи варто взагалі уникати продуктів з високим ГІ. Наприклад, один недавній огляд ряду досліджень не знайшов зв’язку між цим показником і ризиками для здоров’я.

Що стосується фігури, піврічне спостереження показало, що учасники, які споживають продукти з високим ГІ, скинули стільки ж кілограмів, скільки і група на дієті з низьким ГІ, і при цьому не страждали від голоду і не хворіли.

глікоалкалоїд соланін

У картоплі міститься токсична речовина соланін. Воно захищає бульби від комах і в основному присутня в паростках і зелених ділянках. Соланін становить небезпеку для організму людини: він руйнує мембрани клітин і негативно позначається на травленні.

200-400 мг цього глікоалкалоїд можуть викликати отруєння з такими симптомами, як млявість, свербіж в області шиї, утруднене дихання, проблеми з шлунком і кишечником: нудота, блювота, болі в животі.

Кількість соланіну в картоплі може сильно варіюватися в залежності від різних факторів. Речовина це виробляється під впливом світла, механічного пошкодження, віку і зараження комахами. В середньому в картоплі міститься близько 8 мг соланіну на 100 г продукту. У зеленому і пом’ятому бульбі може бути в шість разів більше глікоалкалоїд – до 48 мг на 100 г ваги.

Також соланін може в кілька разів збільшитися в уже зібраному картоплі, якщо неправильно його зберігати: під впливом світла і тепла (вище +7 ° C).

Читайте також: Чим корисна калина для людини?

нітрати

Овоч містить нітрати. Згідно з нормативами СанПіН, гранично допустима кількість нітратів в картоплі складають 250 мг / кг продукту, проте їх може бути і більше.

Як би там не було, отруїтися цими речовинами неможливо, навіть якщо їх кількість перевищує гранично допустимі концентрації. Бульби просто не можуть накопичити стільки нітратів, а людина – з’їсти стільки картоплі, щоб це викликало отруєння.

Як правильно зберігати і готувати картоплю

Згідно з рекомендаціями МОЗ , дорослій людині варто споживати 90 кг цього продукту в рік. Якщо розділити цифру на кількість днів у році, вийде близько 250 грамів на добу.

При цьому важливо, як ви будете його зберігати і готувати. Ось кілька правил, які допоможуть вам отримати максимум користі.

Зберігати в холодильнику

Якщо зберігати картоплю при низьких температурах – від +4 до +6 ° С – в ньому збільшується кількість антиоксидантів, фенолів і каротиноїдів. Крім того, холодильник допоможе захистити бульби від вироблення соланіну.

Готувати в шкірці

Близько 50% всіх фенолів в картоплі міститься в шкірці і прилеглих до неї тканинах. Тому овоч потрібно очищати акуратно, знімаючи тонкий шар шкірки або взагалі чистити щіткою і запікати в мундирі.

Виняток із правила – зелений, пом’ятий або пророслу картоплю. Такі екземпляри необхідно чистити, зрізаючи шкірку і товстий шар прилеглих тканин, щоб не отримати велику дозу соланіну.

Чи не смажити

Вчені з’ясували, що, якщо є смажену картоплю більше трьох разів на тиждень, це підвищує ризик смерті від різних захворювань.

Дослідники спостерігали за тисячами людей на протяг восьми років і знайшли зв’язок між споживанням улюбленого багатьма страви і смертністю. При цьому виявлена ​​кореляція зникає, якщо картопля готувати іншими способами.

Замість того щоб смажити, зваріть його, запечіть в шкірці в духовці або навіть в мікрохвильовці.

Охолоджувати перед вживанням

В охолодженому картоплі в два рази більше стійкого крохмалю, ніж у щойно приготованому і гарячому. Як ми вже писали вище, такий крохмаль корисний для травлення і фігури.

Споживати без надлишку жирів

У картоплі міститься близько 80 ккал на 100 г ваги. Це значно менше, ніж в інших популярних гарнірах – макаронах і крупах (близько 110-116 ккал на 100 г вареного продукту).

Однак рослинне масло і сало для смаження, вершкове масло для пюре, майонез або сметана для запікання в духовці – дуже жирні й калорійні інгредієнти, які сильно збільшують енергетичну цінність страв з цього популярного овоча.

Тому, якщо ви стежите за фігурою або хочете схуднути, споживайте картоплю, але уникайте жирних добавок при його приготуванні. Так ви отримаєте набагато менше калорій і зможете схуднути, не відмовляючись від улюбленого гарніру.

Користь і шкода картоплі для здоров’я людини, калорійність

Картопля є основною овочевою культурою, використовуваної в їжу практично всім населенням України. Це поживний і вітамінний продукт, який входить в багато страви як один з головних компонентів. Розглянемо користь і шкоду картоплі, сирого і після термічної обробки, а також як продукту, що використовується в дієтах.

Калорійність і хімічний склад

Вміст білків в сирій картоплі становить 2 г на 100 г, жирів – 0,4 г і вуглеводів відповідно 16,3 г (в тому числі 15 г у вигляді крохмалю). Клітковини в 100 г бульб знаходиться 1,4 г, води – 78,6 м

Ці овочі багаті вітамінами групи В (В1, В2, В4, В5, В6 і В9), аскорбінової кислотою, Филлохинон (вітамін К), нікотиновою кислотою. Інших вітамінів у картоплі немає. Мінеральні елементи: багато Si (майже в 2 рази більше денної норми, необхідної людині), Mg, Ph, Сl, Fe, I, Со (половина денної норми), Mn, Сu, Мо, Se, F, Cr, Zn.

Харчова цінність овоча полягає в наявність в ньому вуглеводів, вітамінів, особливо В6 і С, а також в мінеральних елементах, таких як К, Si, З, Cu, Мо, Cr, клітковини. Калорійність сирого молодої картоплі невелика – 77 кКал. Є незначна різниця в величині калорійності вареної картоплі – вона становить 79 кКал. Калорійність печеного – 110 кКал, смаженого ще більше – 190 кКал.

Користь картоплі для організму людини

Цінний картопля, перш за все, крохмалем, якого в бульбах може міститися до 17,5%. Ця речовина – хороший джерело енергії для фізичної і розумової роботи.

Крім того, він може знижувати в крові концентрацію холестерину, тобто запобігати склероз судинних стінок. Білок овоча за складом наближається до тварини і може частково замінити його.

Жиру в картоплі практично немає, тому його можуть вживати навіть ті люди, хто намагається тримати вагу в нормі.

На користь картоплі для організму людини вносять свій внесок і мінеральні елементи.

Наприклад, калій регулює тиск і роботу серця, сприяє виведенню з тканин надлишків рідини, ніж знімає набряки, знижує кислотність.

Таким чином, картопля необхідна тим, у кого діагностовано гіпертонія, серцева недостатність, «кислий» гастрит, ниркова недостатність. Треба їсти її при нервових захворюваннях, депресії, порушення сну.

Аскорбінова кислота – відомий потужний антиоксидант, що запобігає старінню тканин, вітамін В9 попереджає патологічні зміни в клітинах, ніж та зупиняє появі або зростанню пухлин. Ця ж речовина бере участь в роботі імунної системи, під його впливом засвоюється залізо. Клітковина картопляних бульб корисна людям, страждаючим від закрепів.

На додаток до всіх достоїнств картоплі потрібно відзначити, що він не викликає алергії, тому може вживатися людьми, схильними до алергій на харчові продукти.

Користь і шкода сирої картоплі

Багато вітаміни термічно нестабільні і руйнуються при приготуванні, тому прихильники вживання в їжу сирих овочів вважають, що і картоплю корисніше їсти сирий.

Для цього достатньо вживати всього 1 свіжий бульба в день, натер його на тертці.

Особливо це варто робити людям з порушенням обміну речовин, запаленням суглобів, випаданням волосся, ослабленням імунітету, синдромом хронічної втоми, набряком, атеросклерозом.

Хворим системними захворюваннями можна вживати щодня по 100 г тертої картоплі в поєднанні зі свіжими яблуками. Курс лікування – 3 місяці. Кашка з сирого бульби допоможе при пародонтозі, для лікування її потрібно потримати в роті 20 хв.

Однак, користь і шкода сирої картоплі відносні через те, що його склад змінюється в залежності від способу вирощування.

Якщо він зростає в несприятливих за екологічними нормами місці або вирощений із застосуванням великої кількості мінеральних добрив, то користь від нього сумнівна. Не можна вживати в їжу і для лікування старі, з паростками і зелені бульби.

У них багато соланіну, який майже повністю руйнується при приготуванні, в сирому ж картоплі він знаходиться в чистому вигляді.

Користь соку сирої картоплі

Безсумнівно, сирі бульби корисні, але є їх в такому вигляді зможе не кожен. Але, виявляється, картопляний сік містить всі ті ж корисні речовини, тому може замінити бульби при лікуванні багатьох захворювань.

Картопляний сік застосовується для:

  • зниження кислотності соку шлунка при гастриті і виразці;
  • відновлення функціонування шлунково-кишкового тракту, особливо кишкового його відділу;
  • позбавлення від печії;
  • зниження тиску;
  • зняття нападів мігрені;
  • нормалізації сну;
  • лікування запалення жіночих органів;
  • лікування опіків слабкому ступені.

Для лікування цих хвороб картопляний сік п’ють по 0,5 ст. 1 або 2 рази на день за 0,5 год до прийняття їжі. Курс лікування – максимум 2 тижні, після перерви можна його повторити.

Сік для лікування повинен бути обов’язково тільки що вичавленим, так як він швидко темніє при зіткненні з повітрям.

Картопляний сік застосовують також як складова частина коштів для освітлення веснянок, плям, лікування вугрового висипу.

Користь термічно обробленого картоплі

Корисний або шкідливий приготований овоч, залежить від способу його обробки. Наприклад, картопля в мундирах корисний, тому що концентрація вітамінів вище саме в верхньому шарі бульб. Особливо корисний в цьому відношенні відвареної молода картопля середнього розміру, що виріс на домашніх грядках.

Його можна їсти навіть з шкіркою. Якщо все-таки потрібно видалити шкірку з бульб, то зробити це буде простіше, якщо відразу після закінчення варіння вийняти їх і опустити на 5 сек. в холодну воду.

Щоб мінімізувати втрати корисних речовин при чищенні старих бульб і зберегти користь шкірки, зрізати її треба якомога тонше.

Взагалі користь вареної картоплі і його шкоду залежать від того, молодий він чи старий. У молодих бульбах більше вітамінів, в старих – навпаки. З цього випливає, що найбільш корисними тільки що викопані овочі, а не пролежали в сховище.

Для збереження якомога більшої кількості вітамінів, варити картоплю треба в невеликому об’ємі води, наливаючи її в каструлю так щоб вона тільки покривала овочі. Ще краще відварювати картоплю, заливаючи її не холодною водою, а опускаючи в уже киплячу. Гарячий відвар картоплі також корисний, наприклад, це відомий засіб від кашлю, що застосовується в народній медицині.

Читайте також: Калорійність брокколі – користь і шкода

У запеченому овочі зберігаються більшість вітамінів і немає жиру, тому він також корисний, як і варений. З усіх можливих способів обробки найменше потрібно приділяти увагу смаженні. Смажена картопля перенасичений жирами, в ньому міститься канцероген акриламід. Найшкідливіше картопля фрі, приготована в великій кількості олії.

Чи корисний картопля під час дієти

Людям, що дотримують дієту, є овоч можна тільки в сирому і вареному вигляді, та й то в розумних кількостях. Краще вживати його вранці і в обід, а не ввечері. Для схуднення ефективна дієта на відварному картоплі без солі і жиру протягом 1 тижня. Печена картопля більш калорійний, тому від нього можна утриматися. Смажений продукт протипоказаний взагалі.

лікування картоплею

Картоплею можна лікувати гіпертонію, захворювання шлунка, печінки, кишечника, набряки. При респіраторних захворюваннях – відварити її в мундирах і дихати парою для зняття запалення в дихальних шляхах.

При обмороженнях кінцівок – опустити їх в теплий відвар на 0,5 ч. Для позбавлення від синців – свіже пюре прикладати до очей на 20 хв. Для лікування дерматитів та екземи – використовувати свіжий сік.

Шкода і протипоказання до вживання

Про шкоду картоплі для організму людини можна говорити, перш за все, щодо зелених і пророслих бульб. Вони в їжу не придатні. Потрібно обмежити вживання овоча людям із зайвою вагою, діабетикам і тим, у кого є шлункові хвороби зі зниженою кислотністю.

Утриматися від картоплі на деякий час потрібно і тим хворим, які приймають ліки, що належать до групи бета-блокаторів. Вони збільшують концентрацію калію в крові, тому картопля, який теж багатий калієм, під час терапії повинен бути під забороною.

Популярний і улюблений усіма картопля і страви з нього можуть бути не тільки корисні, вони можуть і шкодити – при неправильному або надмірному вживанні. Тому так важливо знати, який саме вплив на організм вони надають, коли і як їх потрібно використовувати в їжу або застосовувати як ліки.

Калорійність картоплі: користь і шкода смаженої, вареної картоплі і пюре для здоров’я

Картопля є досить калорійним продуктом, так як в ньому великий вміст крохмалю. Енергетична цінність, корисність овочу і його калорійність варіюються в залежності від способу приготування. Показники БЖУ найпопулярніших страв з коренеплоду:

продуктКалорійність на 100 г продуктубілкижиривуглеводи
Картопля в сирому вигляді81 ккал2,1 г0,41 г18,2 г
Картопля відварна без шкірки83 ккал2,0 г0,42 г16,68 г
Картопля смажена на соняшниковій олії або салі193 ккал2,9 г9,5 г23,4 г
Картопля тушкована251 ккал6,6 г0,32 г71,6 г
Картопля молода60 ккал2,31 г0,4 г12,4 г
Картопля фрі504 ккал8,0 г26,11 г66,1 г
Чіпси522 ккал5,3 г30,1 г53,2 г
Картопля в мундирах85 ккал2,38 г0,73 г15,89 г
Картопля запечена в духовці98,8 ккал4,89 г1,47 г13,6 г
деруни130, 8 ккал2,4 г6, 1 г17,4 г
Картопля смажена на рослинному маслі з цибулею і грибами144. 75 ккал2,08 г10,52 г11. 12 г
Картопля варена на воді з сіллю127 ккал2,1 г0,45 г17 г

Розрахунок калорійності однієї порції картопляного страви здійснюється з урахуванням його ваги. Неочищений бульба середнього розміру важить 192 г, після чистки овоч втрачає 20 г ваги, а після варіння він набуває калорійність в 142, 76 ккал.

Пюре, до складу якого входить вершкове масло і молоко має калорійність рівну 133 ккал. Зменшити цей показник можливо, якщо приготувати страву з додаванням відвару, без масла і з мінімальною кількістю молока. Таким чином, калорійність товченої картоплі без жирової добавки складе 126 ккал на 100 грам продукту.

РекомендуемІзюм: користь і шкода для здоров’я, калорійність, користь при схудненні

2 Хімічний склад картоплі

Корисні властивості картоплі обумовлені його хімічним складом. У ньому містяться:

  • вітаміни групи В (1, 2,3,4,5,6,9), E, ​​К, РР, Д, C;
  • мінерали: Са, Fe, Mg, Р, Са, Na, Zn, Cu, Mn, Se;
  • органічні кислоти: яблучна, кавова, лимонна, хлорогенова;
  • вода;
  • зола;
  • цукру;
  • крохмаль.

РекомендуемКалорійность мандарина: користь і шкода для здоров’я

3 Корисні властивості

Картопля відноситься до категорії дієтичних продуктів, який позитивним чином позначається на стані шлунково-кишкового тракту. Його доцільно включати в раціон при розладах травлення, гастритах і т. Д.

Сирий картопляний сік допомагає при печії, усуває нудоту, знімає головний біль, сприяє згасання запальних процесів при виразці шлунка.

За допомогою калію, що входить до складу картопляної м’якоті, забезпечується нормальна діяльність серця. Продукт має сечогінні властивості і допомагає впоратися з набряками при нирковій недостатності.

Завдяки аскорбінової кислоти продукт виводить токсини з організму, підвищує імунітет і застосовується як загальнозміцнюючий засіб.

Незважаючи на те що вітаміну С в картоплі менше, ніж в яблуках, цитрусових, болгарському перці і смородині, в раціон його включають набагато частіше, ніж вітамінізовані продукти.

Варто враховувати, що зрілі коренеплоди, які протягом тривалого часу зберігалися в погребі, втрачають деяку частину корисних речовин, в тому числі і вітаміну С.

Страви з картоплі досить добре засвоюються організмом. Крохмаль запобігає склерозу судин, допомагає впоратися з хворобами печінки і проблемами з жовчним міхуром.

Сік з коренеплодів застосовується для лікування запалень горла при фарингіті, ларингіті, ангіні і т. Д. З картоплі в мундирах роблять коржі для обгортання при запаленні легенів і використовують його для інгаляцій при лікуванні застуди.

Ступеня плоскостопості – фото і докладний опис

РекомендуемПольза і шкоду вінегрету для організму, калорійність і використання в дієтах

Відео рецепти добірки

Каурма з картофеляБатата Харрі (пряний смажену картоплю) Смажена картопля з яйцомЖареная картопля з сосіскаміЖареная картопля з цибулею на сковороді

Як смажити картоплю?

основний інструмент

  • Будь-який
  • Сковорода
  • Каструля
  • Мікрохвильова піч
  • Мультиварка
  • мангал

складність

Тип харчування

Найпростіший рецепт смаженої картоплі

Якщо потрібно терміново щось зробити на обід, то цей рецепт для вас.

Вам знадобиться:

  • шість середніх бульб картоплі;
  • перець чорний – за смаком;
  • масло рослинне – 30 мл;
  • масло вершкове – 40 гр;
  • часникові зубчики – 3 шт .;
  • сіль – 15 гр;
  • свіжий кріп.

правильно пишеться

Обидва варіанти написання слова правильні.

Смажена картопля: користь і шкода для організму

А ви любите смажену картоплю? Користь і шкода його – ось що вам необхідно знати про такий гастрономічному шедеврі. Як уже згадувалося, термічна обробка вбиває частина корисних речовин, що містяться в сирих бульбах. Але якась, нехай навіть незначна частина, все одно залишається, тому можна поговорити про користь картоплі.

Корисні властивості:

  • зміцнення кісткової і суглобової тканини;
  • сприяння продукуванню колагену;
  • профілактика остеопорозу і ряду інших недуг опорно-рухового апарату;
  • відновлення стільця;
  • заповнення мінерально-вітамінного запасу;
  • усунення головного болю і мігрені;
  • позбавлення від втоми.

Фахівці радять їсти картоплю людям, які щодня піддаються виснажливих фізичних навантажень. Тут перевага виходить висока харчова цінність смаженої картоплі.

На замітку! Молоді бульби картоплі включають навіть в дієтичний раціон. Зрозуміло, смажити таку картоплю небажано, оскільки це може призвести калорійність страви.

Вживання картоплі в їжу позитивно впливає на органи травлення. Відзначається явне поліпшення роботи шлунка і кишечника. Люди можуть їсти картоплю з метою лікування запорів, метеоризму, здуття живота.

У складі картопляних бульб є аскорбінова кислота. До речі, концентрація вітаміну С достатньо висока. Та що, цей овоч ще й корисний для імунної системи. Ви можете включати його в раціон з метою профілактики гострих респіраторних і вірусних недуг.

У великій кількості картопляні коренеплоди містять деякі вітаміни групи, позитивно впливають на нервову систему.

Важливо! В процесі обсмажування в картопляних бульбах з’являється холестерин, тому вживати в їжу такий продукт досить часто небажано. Підвищення холестерину рівня призводить до утворення бляшок, атеросклерозу і розвитку серцево-судинних патологій.

Хотілося б звернути увагу ще й на картопляний сік. Нехай ви з’їли порцію смаженої картоплі і задовольнили свої гастрономічні потреби. А наступний прийом їжі повинен бути корисним. Народні лікарі активно використовують для лікування ряду недуг свіжовіджатий картопляний сік.

Цілющі властивості:

Зворотний бік картоплі

Незважаючи на величезну користь, вживання смаженої картоплі в їжу може заподіяти і вред. І пов’язаний він не тільки з підвищенням холестерину рівня і можливим розвиток атеросклерозу.

Виключити картопля з раціону в будь-якому вигляді рекомендовано людям, страждаючим нирковою недостатності. Овочеві коренеплоди містять високу концентрацію калію, який повністю не буде засвоюватися організмом при подібних недугах.

Велика кількість крохмалю, що міститься в картопляних бульбах, може стати причиною розвитку цукрового діабету.

Темні кола під очима: як прибрати, причини, профілактика

  • Гречана крупа: користь і шкода для здоров’я
  • Гіркий перець – користь чи шкода для здоров’я?