Страви із замороженого брокколі

| | 0 Comments| 00:55
Categories:

Зміст:

Як смачно приготувати заморожені броколі: 7 простих рецептів

Хочеш дізнатися, як поводитися з цими цінними овочем правильно, але не знаєш, з чого почати? Почни з нашої статті, після якої ти будеш готувати брокколі часто і з задоволенням!

Напевно ти не раз бачила в супермаркетах кочанчики брокколі, що нагадують зелену квітку на товстій ніжці. Однак ще частіше цей вид капусти зустрічається в замороженому вигляді – в пакетах або на вагу. Скажемо чесно: ми самі вважаємо за краще другий варіант, тому що він явно зручніше і дешевше. Але як приготувати заморожені броколі смачно? Легко, якщо підійти до справи з розумом!

5 причин є брокколі

Спочатку нам би хотілося розповісти тобі, чому взагалі варто вживати цей продукт в їжу. На це у нас є як мінімум п’ять причин!

  1. У брокколі присутній вітамін С, причому в кількості, що перевищує вміст цього елементу в деяких цитрусах. З’їла 100 грамів броколі – отримала добову норму!
  2. Брокколі багата на вітамін А і вітаміном К. Перший відповідає за нормальну роботу твого зору і сприяє поліпшенню стану шкіри, другий благотворно діє на систему кровотворення.
  3. Вітаміни групи В, фосфор і калій. Ці речовини також містяться в броколі в значній кількості. Завдяки їм твоя нервова система буде працювати безперебійно, а імунна – надійно захищати тебе від вірусів і бактерій.
  4. Увага, вегетаріанці! Брокколі багаті білком, який практично ні в чому не поступається тварині. Вживання капусти дозволить підтримувати роботу організму навіть без м’яса або риби.
  5. І, нарешті, не можна не відзначити, що в брокколі, як і в будь-якому іншому овочу, міститься багато клітковини, яка виводить з організму все зайве і прискорює обмін речовин. А якщо врахувати низьку калорійність капусти, то дієтичну цінність цього продукту просто важко переоцінити.

Як зробити брокколі смачною

Як обрати

Якщо ти купуєш заморожені броколі на вагу, то, швидше за все, поняття не маєш про дату її виготовлення і термін придатності. Висновок? Віддавай перевагу заморожені брокколі, яка продається розфасованої в пакети.

Візьми пакет в руки. Якщо відчуваєш великі злиплі грудки всередині – відмовся від покупки: швидше за все, продукт розморожували і заморожували як мінімум пару раз, тому ти не отримаєш від нього ні смаку, ні користі.

Якщо в упаковці явно простежуються маленькі акуратні суцвіття, поклажі брокколі в кошик (перевіривши термін придатності, зрозуміло). І постарайся якомога швидше прибрати продукт в домашню морозильну камеру, адже в іншому випадку при розморожуванні капуста втратить значну частину корисних властивостей.

Як розморозити

Як ми і говорили, в брокколі міститься багато вітамінів і мінералів, які, на жаль, легко руйнуються при тривалій термічній обробці. Висновок простий: хочеш приготувати заморожену капусту брокколі не тільки смачно, але і з користю для здоров’я – вари, смаж або тушкуй її недовго.

Чи треба розморожувати заморожений продукт? У 90% випадків ні! Заморожену капусту ти цілком можеш класти відразу в киплячий бульйон для супу або соус: вона відтане в процесі приготування.

Якщо ж тобі необхідно розморозити брокколі, наприклад, для смаження у фритюрі, – роби це повільно, переклавши капусту з морозилки в холодильник. Рідину, що виділилася в процесі відтавання використовувати в їжу не варто.

Як приготувати

Найпоширеніший спосіб приготування броколі – варіння. У підсоленій воді або (що краще і корисніше) на пару. Клади заморожену капусту саме в киплячу воду, швидко доводь до кипіння знову і вари не більше п’яти хвилин. Правильно зварена брокколі повинна трохи хрустіти!

Це ж правило поширюється на приготування капусти в пароварці. Але в цьому випадку потримай брокколі в приладі трохи довше – хвилин 10-12. До речі, лови лайфхак! Щоб позбутися неприємного запаху, який поширюється при варінні броколі по приміщенню, додай у воду (або в пароварку) трохи сушеного часнику.

Ще один легкий спосіб смачного і швидкого приготування замороженої брокколі – варити її в мікрохвильовці. Вибери режим «Картопля в мундирі» або, наприклад, «Омлет». Поклади заморожену броколі в спеціальний посуд і залий водою. Постав в мікрохвильовку і готуй дві хвилини.

А як щодо того, щоб смачно приготувати заморожену на сковороді? Варіанта тут два. Перший: викласти заморожену капусту в сковороду, влити трохи води (висотою один сантиметр) і довести до кипіння. Закрити сковорідку кришкою і тримати на мінімальному вогні п’ять хвилин. Потім відкинути капусту на друшляк, а в тій же сковороді нагріти масло. Викласти в неї брокколі і смажити, помішуючи, до готовності.

Другий варіант: просто покласти заморожену броколі на сковороду з гарячим маслом і, постійно помішуючи, готувати на маленькому вогні хвилин 10. Такий спосіб підходить для дрібних суцвіть брокколі: з великими він не спрацює.

Як смачно приготувати заморожену броколі на гарнір? Немає нічого простіше! Відвари її протягом п’яти хвилин, відкинемо на друшляк і обдавши кілька разів крижаною водою. Так капуста буде приємно хрустіти, а колір її залишиться життєрадісно зеленим!

7 простих рецептів приготування замороженої брокколі

1. Пісний рис з овочами і креветками

  • 150 г довгого рису
  • 150 г очищених креветок
  • 200 г замороженої брокколі
  • по 100 г замороженого зеленого горошку і кукурудзи
  • 1 морква
  • 4 ст. л. рослинної олії
  • 2 ст. л. рослинної олії
  • мелений чорний перець

2. Курячий суп з азіатським акцентом

  • 1,5 л курячого бульйону
  • 600 г відвареного курячого філе
  • невеликий шматочок кореня імбиру
  • 200 г замороженої брокколі
  • ½ перцю чилі
  • 100 г рисової локшини
  • сіль
  • соєвий соус за смаком

3. Сьомга, запечена з брокколі

  • 500 г філе сьомги
  • сік 1/2 лимона
  • ½ ч. л. сушеного чебрецю
  • 450 г замороженої брокколі
  • 2 великих бульби картоплі
  • 2 яйця
  • 300 мл вершків 10% жирності
  • 30 г вершкового масла
  • сіль
  • мелений чорний перець

4. Запіканка з макаронів і овочів

  • 100 г вершкового масла
  • 300 г твердого сиру
  • 500 г замороженої цвітної капусти
  • 500 г замороженої брокколі
  • 3 ст. л. рослинної олії
  • 250 г макаронів
  • 1 морква
  • сіль
  • чорний мелений перець

5. Салат з овочів на пару

  • 2 моркви
  • 1/2 цукіні
  • по 100 г замороженої брокколі і зеленого горошку
  • 100 г сиру з блакитною пліснявою
  • 2 гілочки базиліка
  • 3 ст. л. оливкового масла
  • 1 ст. л. лимонного соку
  • 40 г очищених кедрових горішків
  • Сіль

6. Овочі в клярі

  • 150 г горохової муки
  • щіпка меленого червоного перцю
  • 2 ч. л. коріандру
  • 2 ч. л. меленого кмину
  • ½ ч. л. куркуми
  • 2 ч. л. солі
  • ½ ч. л. розпушувача
  • 250 мл холодної води
  • рослинне масло для фритюру
  • 1 кабачок
  • 1 морква
    м200 г замороженої брокколі
  • 200 г брюссельської капусти

7. Запіканка з м’ясом і брокколі

  • 300 г замороженої брокколі
  • 700 г м’ясного фаршу
  • 1 цибулина
  • 1 морква
  • 2 різнокольорових солодких перцю
  • зелень петрушки
  • 250 г білого хліба
  • 1 стакан молока
  • сіль
  • перець
  • рослинне масло для смаження

Рецепти з броколі замороженої смачні та прості. Незвичайна капуста: як правильно готувати? Як і з чим приготувати смачні брокколі?

Брокколі багата на рослинні білки, жири, клітковину і безліч мінеральних речовин. До її складу входять вітаміни А, С, К, В1, які зміцнюють кровоносні судини, покращують кісткову тканину, нормалізують нервову систему та рівень цукру в крові. Овочі також допомагають боротися з раковими захворюваннями і рекомендують для вагітних жінок за рахунок наявності в ній фолієвої кислоти.

Не варто вживати брокколі людям із захворюваннями ШКТ та алергією на продукт.

Як правильно вибрати продукт

Для заморозки вибираємо брокколі з такими характеристиками:

  • капуста пружна, тверда, з насиченим темно-зеленим цвітом;
  • рівномірне забарвлення, без плям білого та жовтого кольору;
  • діаметр вилка не перевищує 17 см;
  • відсутні вм’ятини, пошкодження, потемніння та сліди гнилі.

Якщо бутончики на поверхні овочів починають розкриватися і качан набуває жовтуватого кольору – така капуста вже перезріла і втратила свої корисні властивості.

Підготовка до заморожування продукту

Спочатку овоч кладемо у холодну солону воду на 30 хв, розчин (1 ст.л./1 л води) має повністю покривати капусту. Це дозволить позбутися всіх комах, що мешкають на поверхні броколі. Потім промиваємо під холодною проточною водою. Розбираємо капусту на суцвіття, видаляємо листя та тверді стебла.

Як заморозити без бланшування

Розкладаємо суцвіття на паперові рушники та просушуємо. Потім пакуємо їх невеликими порціями в пластикові пакети або контейнери і кладемо в морозильну камеру.

Продукт не підлягає повторному заморожуванню.

Плюси та мінуси способу

Заморожування броколі без бланшування дозволяє зберегти її яскравий зелений колір. Проте, овоч може втратити свою твердість, пружність та стати м’яким. На смакові якості продукту це не впливає.

Чи потрібно розморожувати броколі

Брокколі, заморожена без бланшування, не потребує розморожування. Відразу кладемо її в киплячу воду і відварюємо протягом 2-3 хв. При приготуванні супу додаємо її в останню чергу – за кілька хвилин до вимикання вогню. Для обсмажування в клярі також використовуємо заморожену броколі і відразу опускаємо її в рідке тісто, а потім обсмажуємо.

Термін зберігання

Зберігаємо заморожений овоч при температурі не вище -18 ° С протягом 9 місяців.

Ці поради дозволять зробити процес заморожування ще простіше:

  1. Щоб не забути дату заморозки – вказуємо її на упаковці із суцвіттями.
  2. Броколі можна заморожувати разом із цвітною капустою. Ці овочі зберігаються однакову кількість часу.
  3. Збільшити термін зберігання можна в такий спосіб: робимо маленький отвір у пакеті, вставляємо в нього трубочку і витягуємо повітря ротом. Це дозволить створити вакуум.

Процес заморозки броколі не займе багато часу та сил. Головне, дотримуватися простих правил та рекомендацій, і ви зможете порадувати себе та свою сім’ю смачними, корисними стравами з цього овочу.

Капуста броколі займає одну з лідируючих позицій серед усіх овочів за вмістом вітамінів, мінералів та корисних речовин. Вона містить найбільше рослинного білка, добову норму вітаміну С та серотонін, який так необхідний для гарного настрою. Також у броколі синтезується речовина, яка бореться із раковими клітинами.

Можна нескінченно перераховувати корисні властивості овочів, які ростуть на грядках майже у кожного дачника, але варто приділити особливу увагу броколі на зиму в домашніх умовах.

Брокколі дуже примхливий овоч у плані зберігання. Капуста не переносить тепла, тому відразу після збирання з грядки її варто покласти в прохолодне приміщення, а краще заморозити. При правильній заморозці вона збереже всі корисні властивості.

Час та умови заготівлі брокколі

Технологія заморожування дуже проста і заготівля брокколі на зиму не забере багато часу. Особливу увагу варто приділити якості та зовнішньому вигляду продукту, що заготовляється.

Обов’язкові умови

Час заготівлі – це кінець червня або початок липня, коли суцвіття ще не розкрилися і містять максимальну кількість корисних речовин.

Для заморозки підійдуть лише зелені суцвіття без жодної вади.

Варто подбати про те, щоб інвентар для обробки овочів був під рукою. Це полегшить та прискорить процес заготівлі броколі.

Вам знадобиться:

  • 2 каструлі;
  • дошка для нарізання;
  • гострий ніж;
  • пакети або контейнери для заморожування;
  • рушник або таця для сушіння.

Залежно від способу термічної обробки суцвіть капусти, який ви оберете, перевірте і підготуйте пароварку або .

А ви любите брокколі?
Проголосувати

Підготовка суцвіть капусти

Очищення продукту перед заготівлею – обов’язкова умова для заморожування броколі на зиму в домашніх умовах:

  1. Видаляємо бруд, сухе листя, жорсткі стебла, місця забитих місць і жовті суцвіття.
  2. Ретельно миємо овоч у проточній воді або замочуємо на 1 годину і потім промиваємо під краном.
  3. Розділяємо руками або розрізаємо гострим ножем на окремі суцвіття розміром 2-3 сантиметри.
  4. Ще раз замочуємо шматочки брокколі у холодній воді та очікуємо 30 хвилин.

Бланшування

Перед заморожуванням броколі варто піддати бланшування для збереження всіх корисних властивостей. Це короткочасна термічна обробка заготовлених суцвіть перед заморожуванням парою або окропом.

Бланшування можна виконувати за допомогою варіння в каструлі або скористатися пароваркою

Спосіб у каструлі

Набір каструль різної ємності є на кухні у кожної господині та складнощів у процесі обробки брокколі виникнути не повинно.

  1. Беремо каструлю ємністю 3 літри та заповнюємо на 2/3 об’єму.
  2. Доводимо воду до кипіння і додаємо 1 чайну ложку солі.
  3. Промиті суцвіття капусти додаємо у воду з окропом і варимо 2 хвилини на повільному вогні.
  4. Вимикаємо газ і зливаємо окріп.
  5. Поміщаємо брокколі у холодну воду з льодом на 30 хвилин.
  6. Дістаємо підготовлені суцвіття та розкладаємо їх на рушник або підносі для сушіння.
  7. Чекаємо на повне висихання продукту.

Брокколі повністю готова до заморожування.

Спосіб у пароварці

Пароварка – це не розкіш, а помічник у приготуванні повсякденних страв та заготовок на зиму. Під дією пари броколі збереже всі свої вітаміни та корисні речовини:

  1. Заливаємо воду в пароварку, виставляємо необхідний режим роботи.
  2. Закладаємо суцвіття капусти в пароварку та чекаємо 3-4 хвилини.
  3. Після теплового впливу поміщаємо оброблену парою капусту в каструлю з холодною водою.
  4. Дістаємо охолоджений продукт, розкладаємо і чекаємо на повне висихання суцвіть броколі.

Для заморозки брокколі на зиму в домашніх умовах підійде мультиварка з пароваркою. Технологія бланшування така ж, як із пароваркою та звичайною каструлею.

Коли брокколі повністю висохне, починаємо безпосередньо процес заморожування. Заготовляти суцвіття брокколі рекомендується невеликими порціями у спеціальних контейнерах чи пакетах для заморожування. Необхідно вказати дату та час, коли овоч був поміщений у морозилку.

При дотриманні технології заморозки брокколі на зиму в домашніх умовах, ви і ваші близькі будуть насолоджуватися якістю та смаком літнього продукту будь-якої пори року. Заготовлені в морозилці овочі не втратять своїх і збережуть вітамінно-мінеральний склад і порадують зручністю приготування кожну господиню.

Зараз сезон свіжих овочів у розпалі, тому не забуваємо готується до зими — смачні корисності на ринках поки що стоять копійки, та й вітамінів у них максимум. Цього разу мова піде про відмінний продукт пп-списку – смачну, дієтичну цвітну капусту, а точніше про те, як заморозити цвітну капусту на зиму правильно у звичайних домашніх умовах.

Цвітна капуста та ПП

Загалом є сотні способів, як заготовити цвітну капусту на зиму, заморозка — чи не єдиний, який підходить для прихильників ПП.
Консервація, тим більше з оцтом, цукром – не вписується в принципи правильного харчування.

Після заморожування в овочі залишаються майже всі вітаміни та мінерали. Також не впливають низькі температури на смак, запах та зовнішній вигляд.

Тільки уявіть – за вікном мороз, сніг, а ви приготували найсмачніше пюре, апетитний омлет чи навіть! Адже краса!

До речі, ще одна причина, чому в морозилці у мене завжди є цвітна капуста на зиму — заморозка цього овоча дає можливість добре так урізноманітнити перелік низькокалорійних продуктів. Калорійність всього 25 ккал за 100 г!

Про те, що регулярне вживання цвітної капусти попереджає авітамінози, порушення роботи шлунково-кишкового тракту і навіть злоякісні процеси (є в цьому плоді унікальна речовина), я промовчу, нехай про користь і шкоду розкажуть більш досвідчені. Ось коротке пізнавальне відео:

Заморожування за всіма правилами: вибираємо та готуємо

Як правильно заморозити цвітну капусту? Здавалося б, що тут складного — обрізав суцвіття і в морозилку. Але ні, вибір і підготовка цвітної капусти до заморожування дуже важливі
.

  • підійдуть тільки щільні, свіжі екземпляри білого або трохи кремового кольору;
  • в ідеалі головки повинні бути “заховані” в листі, але і просто наявність невеликих листочків вже добре – по ньому легко визначити свіжість;
  • чим молодший качанчик, тим він соковитіший і смачніший;
  • якщо на суцвіттях є хоч трохи темних плям, не беріть, це гнилизна, яка дуже швидко вразить всю головку. Ну або відразу ж виріжте ці ділянки та заморожуйте.

Первинна підготовка цвітної капусти проста:

  1. видаліть листя, розберіть на суцвіття, промийте. Оптимальний розмір “шматочка” – 2-3 см;
  2. залити на 20 хвилин холодною солоною водою (на 1 л близько 1 ст.л. солі), щоб комашки, якщо там є, всі виповзли;
  3. ще раз сполоснути і підсушити на рушниках або в ситі (друшляку).

Нагадаю, все, що стосується цвітної капусти — як заморозити, як готувати — цілком застосовно і до брокколі.

Який спосіб заморожування вибрати

У недосвідчених господинь і пп-шників завжди купа питань, пов’язаних із процесом заморожування цього овочу — а чи треба бланшувати цвітну капусту перед заморозкою чи краще зварити, як заморозити цвітну капусту, щоб не потемніла і не втратила свій смак, як зробити так, щоб прибрати неприємний запах вареного овочу.

Відразу скажу — не потрібні в цій справі жодні танці з бубнами! Все логічно та зрозуміло
.

Рецепти заморозки цвітної капусти на зиму нечисленні – в морозилку відправляють вже відварені, бланшировані або сирі суцвіття.

Кожен спосіб має свої особливості, переваги і недоліки.

Заморожуємо сиру. Чи можна і як?

Заморожування сирої цвітної капусти або броколі – найшвидший спосіб заготівлі на зиму
, але тільки мінусів у нього чимало. Овочі після розморожування все-одно доведеться відварювати, та й смак може погіршитися. Особливо це часто відбувається, якщо морозилка або холодильник без системи No Frost та антибактеріального захисту. Місця сира займе трохи більше.

Описати процес можна двома фразами:

  1. підготовлені (вимиті, підсушені) суцвіття зсипаємо в пакет;
  2. відправляємо на полицю у морозилці.

Можна заморозити, розклавши спершу на дошці, а потім вже упаковавши в пакет. Так зручно робити, якщо заготовляти овочеві суміші, з’єднавши, наприклад, з кабачками, морквою, зеленим горошком – відмінна виходить готова основа для смачних супів і рагу.

Заморожуємо відварену цвітну капусту

Цей рецепт заготівлі вважається класичним.

Він зручний, простий і зрозумілий — перед тим, як заморозити цвітну капусту чи броколі у морозилці, її треба зварити.

Потім легко таку вже зварену використати.

Що знадобиться:

Як зробити:

  1. У глибокій каструлі закип’ятити воду, додати сіль та кислоту. З лимонкою цвітна капуста не потемніє, не зміниться її смак.
  2. Підготовлені суцвіття відправляємо в окріп. Скільки варити цвітну капусту перед заморожуванням, вирішуйте самі – вистачить і 5 хвилин (виходить хрустка). Якщо 10 хвилин – таку потім після розморожування можна навіть одразу їсти, додавши, наприклад, до якихось салатів.
  3. Варену заготовку відкидаємо на друшляк, даємо стекти воді, остуджуємо і відправляємо на полиці морозилки, запакувавши в судочки або пакетики.

Чому потрібно спочатку кип’ятити воду, а потім лише опускати суцвіття? Так менше корисностей перейде у бульйон.

Спосіб із застосуванням бланшування

Заморожування з попереднім бланшуванням – оптимальний вихід.

Що треба:

  • цвітна капуста – 2-3 середні головки
  • вода – 5-6 л
  • сіль – 3-4 ч.л.
  • лимонна кислота – 13 ч.л.
  • лід – на око.

Як бланшувати:

  1. Процес спочатку нагадує відварювання – воду кип’ятимо, додаємо сіль та кислоту.
  2. Опускаємо підготовлені суцвіття цвітної капусти або броколі.
  3. А ось далі вже інакше. Після повторного закипання варимо не більше 3 хвилин.
  4. У цей час в окремий посуд набираємо холодну воду, додаємо лід.
  5. Відварені суцвіття дістаємо шумівкою з окропу і відразу перекладаємо в холодну воду.
  6. Через 2 хвилини розкладаємо охолоджені шматочки на рушник, а потім заморожуємо.

Варити брокколі і цвітну капусту краще в емальованих каструлях – їх покриття інертне і ніяк не відреагує на кислоти, що входять до складу.

Зберігати в морозильній камері заморозку з овочів краще не довше 9 місяців, потім і корисні, і смакові властивості погіршуються.

Перед тим, як приготувати заморожену цвітну капусту, не обов’язково її розморожувати, хіба що ви не обсмажуватимете її в клярі (що для пп-шника не дуже підходить).

Цей овоч неймовірно корисний і легко переносить перепади температур, зберігаючи вітаміни, якщо знати, як заморозити брокколі в домашніх умовах. Перш ніж покласти суцвіття в морозильну камеру, треба трохи підготувати.

Знаючи, як заморозити брокколі правильно, ви збережете форму та користь овочів

Перш ніж приступати до заморожування капусти, треба її ретельно підготувати. Це дозволить видалити сміття та зберегти не тільки користь, а й колір, а також смак овочів.

Як заморозити брокколі на зиму та зберегти вітаміни

  1. Виберіть качан соковитого зеленого кольору, без жовтизни та інших ознак псування.
  2. Відокремте суцвіття від качан. Зріжте дрібні листочки.
  3. Ретельно промийте розібрану на суцвіття капусту у проточній воді.
  4. Приготуйте сольовий розчин. Розведіть 4-5 ст. л. кухонної солі в 1 л теплої води та замочіть у ньому суцвіття на годину. Це потрібно для того, щоб видалити комах.
  5. Брокколі треба бланшувати, опускайте суцвіття в киплячу воду на 1-2 хвилини, потім одразу перекладайте в ємність із крижаною водою.
  6. Розкладіть бланшований овоч на рушник і дочекайтеся повного висихання.
  7. Підготуйте пакети або контейнери для заморожування, помістіть капусту, видаліть повітря і покладіть в морозильну камеру. Увімкніть режим швидкого заморожування.
  8. Через годину контейнери можна прибирати у відсік із більш щадним режимом.

Контейнери чи пакети краще використовувати невеликий розмір. Це дозволить брати стільки порцій, скільки потрібно, не порушуючи цілісність інших упаковок. У морозильному відділенні броколі може зберігатись до року.

Як приготувати брокколі?

Важливо не тільки знати, як заморозити брокколі, а й грамотно потім її приготувати. На жаль, при порушенні технології соковитий та яскравий овоч втрачає смак, колір та користь. Капусту перед приготуванням не розморожують, відварюють її 7-10 хвилин у підсоленій воді. Потім суцвіття можна обсмажити, полити олією чи лимонним соком.

Приготуйте теплий овочевий салат. Візьміть по 200 г різних овочів, наприклад:

  • броколі;
  • міні-морква;
  • стручкову квасолю;
  • міні-кукурудзу;
  • нарізаний солодкий перець;
  • свіжі печериці.

Додатково знадобляться рослинна олія для смаження та сіль.

  • відваріть капусту в солоній воді 10 хвилин, відкиньте на друшляк, так само відваріть інші овочі;
  • печериці наріжте на пластинки і обсмажте до випарювання рідини, перекладіть салатник;
  • обсмажуйте, кожен вид овочів окремо складайте салатник;
  • посоліть і перемішайте готову страву, для пікантності можна заправити соєвим соусом або лимонним соком.

Такий салат стане чудовим гарніром до м’яса чи риби.

Харчова цінність та хімічний склад

Заморожена капуста броколі містить багато клітковини, вітаміни А, С, В1, В6, а мінеральний склад включає йод, сірку, марганець, кобальт, мідь, калій, кальцій, залізо, натрій та ін. норма йоду – 10%, марганцю – 11%, сірки – 14%, калію – 13%. У броколі багато кремнію, аскорбінової та фолієвої кислоти.

У 100г капусти брокколі замороженої міститься:

Для тих, хто худне, даний вид капусти при вживанні дає відчуття насичення, притупляючи надовго голод, тому дієта переноситься легко. Брокколі позитивно впливає на всі процеси, що відбуваються в організмі людини.

Корисні властивості та протипоказання до вживання

  • Вживання броколі замороженої сприяє зниженню шкідливого холестерину, зміцнює судини серця та стабілізує його роботу.
  • Кемпферол, що міститься у капусті, усуває симптоми алергії.
  • Зеаксантин і лютеїн, які містяться в даній капусті, сприяють поліпшенню зору, запобігають виникненню катаракти та дегенерації жовтої плями.
  • Брокколі захищає шкіру від ультрафіолетового впливу сонячних променів, отже є профілактикою раку шкіри.
  • Велика кількість клітковини в броколі сприяє чудовій роботі кишечника, очищає його від шлаків та токсинів.
  • Дієтологи рекомендують вживати броколі під час вагітності, оскільки це позитивно впливає на внутрішньоутробний розвиток малюка.
  • Найчастіше саме броколі є овочом №1, що вводиться як перший прикорм немовлятам.
  • Вживання броколі в їжу підвищує імунітет, запобігає розвитку недокрів’я, забезпечує організм енергією.
  • Дієтологи не рекомендують вживати брокколі людям, які страждають на захворювання підшлункової залози і тим, у кого підвищена кислотність шлункового соку.
  • Відвар з цього виду капусти містить азотисті основи, тому від нього краще відмовитись.
  • Не можна вживати брокколі часто і у великих кількостях, оскільки це може викликати дисфункцію щитовидної залози, що може призвести, наприклад, до зупинки зростання у підлітків.
  • У сирому вигляді краще не вживати капусту (можна заразитися кишковою паличкою).

Використання в кулінарії

Щоб зберегти всі корисні властивості замороженої броколі, її слід розморожувати перед приготуванням. Капусту використовують для приготування запіканок, у клярі з сиром та сухарями, з яйцями, м’ясом, сметаною та вершковим маслом. У капусті відсутній крохмаль, тому його можна поєднувати з будь-якими продуктами.

Для того, щоб витягти з замороженого овочу максимум корисностей, його слід варити не більше 5-ти хвилин і бажано на пару.

Купуючи капусту в торговій мережі, звертайте увагу на колір, який має бути однорідним і яскравим, без гнильних вкраплень та стороннього запаху, не властивого капусті.

Заморожування капусти. Для того щоб заморозити броколі, потрібно купити нові качани і розібрати на суцвіття. Потім пробланшувати в гарячій воді та опустити в крижану, просушити та розкласти по пакетах у морозильну камеру. Зберігається продукт близько року.