Скільки важить 1 варене куряче яйце

| | 0 Comments| 19:16
Categories:

Скільки важать курячі яйця, і що впливає на їх вагу?

Навряд чи хто з звичайних людей замислюється над питанням, скільки ж може важити куряче яйце. Увага зазвичай звертають на його розміри. Однак для заводчиків це важливо, тому що маса однієї одиниці залежить від породи курки і сорти яйця. Отже, це впливає і на вартість. Тобто при невеликій вазі містити курей стає нерентабельно.

Вага курячого яйця

На вагу курячого яйця впливає не тільки порода курей, а й такі фактори, як умови утримання птахів, вік курки, напрямок породи (для м`яса, яєць і т. Д.). Але все ж цікаво, яка маса яєць в певному стані (тільки білок і жовток, без шкаралупи, у відварному і сирому вигляді).

Вага білка і жовтка

На вагу окремо взятих білків і жовтків впливає сорт, тому для визначення прийнято брати середньостатистичні дані в процентному співвідношенні:

Відповідно, якщо яйце без шкаралупи важить 50 г, то жовтка в ньому знаходиться 20 г, білка – 30 г.

Вага яйця без шкаралупи

Маса яєць без шкаралупи цікава тим людям, які дотримуються спеціальної дієти. Це дозволяє з точністю вирахувати калорійність продукту, а ось для заводчиків курей це не критерій показників.

Шкаралупа становить приблизно 9-11% від загальної ваги яйця. Отже, щоб розрахувати масу яйця без шкаралупи досить від ваги відняти в середньому 10%.

Скільки важить сире і варене яйце?

Будь-який продукт, який піддається термічній обробці, обов`язково змінює свою вагу. Але тільки не куряче яйце. Пов`язано це з тим, що білок і жовток надійно заховані в шкаралупі, яка не пропускає ні воду, ні пар, ні повітря.

Отже, маса вареного яйця нічим не відрізняється від ваги сирого продукту. Якщо ж яйця відварюються без шкаралупи (блюдо – пашот) або обсмажуються, то вага знижується на 10-14%.

Чи залежить вага яйця від породи несучки?

Існують кури яєчних і м`ясних порід. Звідси випливає, що перші несуть більші яйця, ніж другі. Серед яєчних представників є величезна різноманітність різновидів, які відрізняються за вагою, харчової цінності та іншим параметрам. Деякі кури несуть яйця великих розмірів, інші – середніх, а треті – маленьких.

Наприклад, є дієтичні яйця від курей породи Павловська. Вони мають невелику масу (50 грам), але при цьому володіють високими показниками харчової цінності. Тому їх відносять до другої категорії (відповідає вазі). Тут же можна згадати і багато мініатюрні породи, яйця яких дуже корисні, але важать мало. Зате найбільші, але з мінімальною харчовою цінністю яйця, несуть кури Хай-Лайн.

Вага яйця в грамах за категоріями

Від ваги курячого яйця залежить сорт. Існують стандартні норми, яких суворо дотримуються. Градація виглядає наступним чином (показники в грамах):

Сорт / категоріямаркуванняМаса зі шкаралупоюСередні показникиМаса без шкаралупивага жовткавага білка
ВищийВ75 і вище75682641
добірнийПровід 65 до 74,97055-6525-3035-40
перший1від 55-ти до 65-ти605019-2430-38
другий2від 45-ти до 55-ти5035-4516-2025-30
третій3від 34-х до 45-ти39-4031-4013-1620-25

Досить легко вирахувати вагу десяти яєць, а ось в одному кілограмі продукту може міститися від 14-ти до 27-ми одиниць.

Чому яйця продають поштучно, а не за вагою?

Багато продуктів продаються за вагою, а не поштучно. Так чому це не відноситься до яєць? Ось основні причини:

  1. Яйця відносяться до крихкого продукту харчування, який необхідно зберігати окремо один від одного. Саме тому їх упаковують в спеціалізовані лотки, які повинні бути обов`язково прикриті зверху.
    Таким чином, якщо зважувати яйця, вони обов`язково поб`ються (при перенесенні в поліетиленовий пакет або іншу упаковку, під час укладання на ваги і т. Д.). Відповідно, будь-яке торговельне підприємство зазнає збитків. Чи варто говорити про птахофабриках, які щодня відвантажують яйця сотнями тисяч?
  2. Для всіх яєць властиво наявність сальмонельозу, так як їх несуть кури у відповідних умовах. З цієї причини кожна людина після покупки продукту повинен їх ретельно мити мильним розчином або спеціальним дезинфікуючим средством.Еслі яйця будуть лежати в розпакованому вигляді (наприклад, навалом в ящику, на прилавку), то є сусідами з ними продукти обов`язково піддадуться інфікування.
    Такий підхід загрожує глобальній захворюваністю. Звичайно, є варіант – облаштувати окремий відділ в торговому залі, де будуть зберігатися переважно яйця, але це змусить власників магазинів значно завищити вартість, що не вигідно ні споживачеві, ні продавцю.
  3. Виявляється, крізь шкаралупу втрачається волога (протягом певного періоду). Таке випаровування не позначається на одній одиниці, але якщо купувати, наприклад, 10 000 кг, то в результаті залишиться лише 9 500 кг. Отже, продавець, щоб не вийти в мінус, повинен збільшити націнку.

Самі незвичайні факти про курячі яйця

Розведенням курей займаються протягом багатьох століть, тому вже існує офіційний список найцікавіших фактів про яйця:

  1. Ми звикли бачити яйця коричневого і білого кольору, але в світі зафіксовані випадки, коли кури несли блакитні та зелені яйця (шкаралупа). Як виявилося, це роблять тільки певні породи курей. Будова і хімічний склад яйця не відрізняються від звичних для нас сортів. Але різниця в тому, що різнокольорові яйця несуться в невеликих кількостях.
  2. Найдрібніше яйце важить всього 10 грам, найбільше – 450 грам (його довжина склала 32 см, діаметр – 23). Це офіційні дані, які були зафіксовані в Англії.
  3. У Великобританії курка знесла яйце, в якому було 5 жовтків одночасно.

У Китаї виготовляють яйця штучно. Для шкаралупи використовується вуглекислий кальцій, для жовтка і білка – желатинова основа з барвниками і ароматизаторами. На територію Росії завезення подібних продуктів категорично заборонений, тому розцінюється як контрабанда.

Які б яйця ви не купили, пам`ятайте, що категорія ніяк не пов`язані з харчовою цінністю продукту. На сорт впливає виключно вага. Існує міф, в який люди беззастережно вірять: нібито дрібні курячі яйця набагато корисніше великих. Однак це наукою не доведено.

Вага курячого яйця: на замітку господиням і заводчикам курей

Напевно, кожен заводчик домашніх птахів задавав собі питання – скільки в середньому важить одне куряче яйце? І недарма, адже це безпосередньо відображає продуктивність роботи фермера, а також сама якість виробленого продути. Власне, від того, яку вагу у яйця, залежить і його вартість. Навіть в тому випадку, якщо кури несуть багато яєць, а їх вага маленький, прибуток все одно буде нижче. У цій статті ми постараємося розібратися в даному питанні.

Середня вага 1 курячого яйця

Для початку слід розібратися в видах продукції, яка зноситься курми. Адже саме від цього залежить її розмір і вага. Так які ж бувають курячі яєчка? Тип продукту, тобто сорт, визначається по його вазі. Якщо ви купуєте продукцію в супермаркеті, то на ній, швидше за все, відзначена маркування, яка визначає сорт. На сьогоднішній день в більшості магазинів в країнах колишнього СНД продаються яйця з двома позначками – З або Д.

Що ж це означає, ми розповімо далі:

  • С – це означає, що продукти, які ви купуєте, відносяться до категорії столових. Потрібно відзначити, що термін зберігання такої продукції не повинен перевищувати 7 діб, інакше вона починає псуватися.
  • Д – це означає, що яєчко свіже, відноситься до категорії дієтичних. Як правило, йому повинно бути не більше тижня з того моменту, як його знесла курка. У тому випадку, якщо за цей термін він не буде продано, його сорт змінюється на С.

Також ви могли б помітити, що до однієї з цих букв додається ще і цифра. Ця цифра, власне, і визначає категорію, а також по ній можна розшифрувати вага. Це можуть бути комбінації С2, Д1, С0 і так далі. Нижче представлена таблиця, яка допоможе вам розшифрувати масу по таких символів.

цифраМінімальна вага продукту в грамахМаксимальна вага в грамахСередня вага в грамах
335 гр.45 гр.40 гр.
245 гр.55 гр.50 гр.
155 гр.65 гр.60 гр.
0 (добірне)65 гр.75 гр.70 гр.

Проаналізувавши наведені вище дані, можна зрозуміти, що в середньому маса одного яйця становить близько 60 грам. Якщо ви часто готуєте і вам важливо знати, скільки важить яйце, то майте на увазі, що в рецептах в основному мається на увазі третій сорт, в даному випадку вага становить близько 40 грам. Відповідно, десяток яєць буде важити близько 400-600 грам.

Крім цього варто врахувати, що в продажу можна знайти і продукцію вищого гатунку – такі яєчка в середньому важать не менше 75 грам, відповідно, їх вартість також буде на порядок вище. Крім того, іноді можна зустріти і двухжелтковие яєчка. В даному випадку мінімальна вага становитиме не менше 80 грам.

без шкаралупи

А скільки ж важить яєчко без шкаралупи? Вага 1 шт яйця в такому випадку більше цікавить споживачів, ніж виробників. Слід відразу ж зазначити, що маса шкаралупи становить близько 10% від загальної ваги яєчка.

Тому завдяки нехитрим розрахунками можна обчислити масу продукції без неї за категоріями, які наведені в таблиці:

Що стосується шкаралупи, то вона часто використовується фермерами як корм для курчат, як відмінне джерело кальцію.

Маса білка і жовтка

З тим, скільки важить яйце без шкарлупи, розібралися, тепер перейдемо до ваги жовтка і білка. Як ви розумієте, маса цих складових в 1 шт продукції буде варіюватися в залежності від сорту. У середньому, згідно з офіційними даними, близько 35% загальної ваги доводиться на жовток, а вага білка становить близько 55% від загальної меси. Ні для кого не секрет, що в жовтку, на відміну від білка, міститься велика кількість холестерину – близько 70%, особливо, якщо яєчко варене. Тим, хто стежить за своєю фігурою, ми порекомендуємо відокремлювати жовток від білка.

У сирому і вареному вигляді

Власне, це питання також буде не менш актуальним для тих, хто стежить за своєю вагою. Скільки важить одне варене куряче яйце і чи є різниця з сирими яйцями?

Потрібно відзначити, що в процесі варіння в курячому яйці не відбувається:

  • процесу випарювання вологості;
  • просочення вареного білка або жовтка;
  • інших процесів виварювання.

Відповідно, одне варене яйце важить стільки ж, скільки і 1 шт сирого. Єдиний момент, який варто врахувати, це очищення шкаралупи. У таких випадках маса знижується тільки за рахунок цього.

Цікаві факти

Як відомо, кури були одомашнені дуже давно. За цей час з`явилося безліч міфів і легенд, пов`язаних з несучками.

Нижче наведені найбільш цікаві факти:

  1. Квітів у шкаралупи буває кілька, але згідно з результатами наукових досліджень, смак і склад вмісту жодним чином не залежить від кольору. Просто продукція в білій шкаралупі зноситься більш плідними курми.
  2. Про двох жовтках також відомо давно. Але як вам таке – в Великобританії курка знесла яйце, в якому було цілих п`ять жовтків!
  3. Найбільше яйце також було знесено в Великобританії. Курка середніх розмірів, чия маса становила близько 500 грам, знесла одне яєчко, діаметр якого склав цілих 23 сантиметри! При цьому його довжина становила близько 32 см.
  4. Що стосується найбільш маленьких розмірів, то такий рекорд був поставлений в Малайзії. Маса однієї одиниці знесеного продукту становила близько 10 грам, при цьому воно було в п`ять разів менше за розміром, ніж середньостатистичне.
  5. Американські фермери вивели різновид птахів з жовтим, блакитним і навіть зеленим кольором шкаралупи. При цьому склад продукту був звичайним.
  6. Рекорд, встановлений з поїдання продукції, було встановлено в 1910 році американцем, чиє ім`я, на жаль, не збереглося до сьогоднішніх днів. Так ось, чоловік з`їв за один раз цілих 144 шт.
  7. Найбільша яєчня важила близько 300 кілограм, на її приготування пішло 5 тисяч шт! Ця страва була приготовлено за дві години.
  8. На початку 1800-х років у Великобританії стався кумедний інцидент. На продуктах несучки з`явився напис щось типу «The God is coming», що в перекладі означає, що гряде пришестя Христа. Побачивши це, британці падали на коліна і просили у яєць прощення за всі свої гріхи. Як з`ясувалося пізніше, таку фразу написала на шкаралупі господиня курки, яка потім, увагу, засовувала їх назад в несучку!
  9. Іноді кури несуть яйця з подвійним типом шкаралупи. Найбільший рекорд був поставлений в США – розмір становив близько 450 грамів, при цьому всередині було дві шкаралупи і два жовтки.
  10. Ви здивуєтеся, але чого тільки не придумають китайці! І тепер те, що виходить з курки, в Китаї навчилися робити вручну! Шкаралупа проводиться з вуглекислого кальцію, а білок і жовток – з харчових барвників, а також желатину. До слова, в Росії продаж такої продукції прирівняли до контрабанди.

Скільки важить куряче яйце: без шкаралупи, варене і сире, середня вага одного жовтка і білка

Кожен фермер, який розводить свійську птицю, зацікавлений мати курей високої продуктивності. При цьому важливо не тільки кількість яєць, але і їх якість, наприклад, розмір. Адже від того, скільки важить отримане куряче яйце, залежить те, в яку категорію воно потрапить і скільки за нього можна буде виручити. Навіть при великій кількості знесених яєць вигода буде невеликою, якщо вони мають невелику масу. Про те як сортують і маркують продукт, а також скільки важить в середньому одне яйце, ми розповімо в цій статті.

Середня вага

Перед тим, як продукт несучок відправляється в магазин, він сортується і маркується. Це робиться для того, щоб нам з вами було легше зрозуміти, яка маса яйця і як давно воно знесено. Найчастіше можна зустріти маркування літерами «С» або «Д», які наносяться на поверхню шкаралупи або зверху на упаковку.

Ці літери розшифровуються так:

  1. Д – дієтичне, як правило, червона маркування. Свіжий продукт, що пролежав з моменту знесення не більш 7-ми днів.
  2. З – столове, як правило, синя маркування. Назва говорить про те, що продукту більше 7-ми днів, а реалізують їх протягом 25-ти.

Відповідно, яйце з маркуванням «Д», не продане протягом терміну його реалізації, отримує маркування «С». Знаючи скільки важить куряче яйце, визначається його сорт, який також має своє маркування. Для цього поруч з літерним значенням ставиться цифра від одного до трьох або відповідна літера, наприклад С1, Д1, СО, СВ і т. Д.

Щоб це можна було зрозуміти на наочному прикладі, ми розмістили дані про сортах в таблиці нижче:

Категорія Вага, гр Середня вага, гр 3 35-45 40 2 45-55 50 1 55-65 60 О (добірне) 65-75 70 В (вища категорія) 75 80 двухжелтковие 80 –

З таблиці зрозуміло, що вага курячого яйця зі шкаралупою середнього розміру-60 гр. А ось в кулінарних рецептах найчастіше використовують 3-й сорт, маса 1 шт якого 40 гр в середньому. Упаковка з 12 шт категорії С2, яка найчастіше зустрічається, важить близько 600-700 грам. А в кілограмі, в залежності від сорту, може бути від 12 до 25 шт.

Стандарти інших країн можуть відрізнятися від наших. Так, у Великій Британії продукти масою 50-60 гр вважаються середніми. А Австралія їх визнає дуже великими, адже для них середня категорія – це всього 43 гр.

Як вирощуються кури і як вони мчать на великих виробництвах, докладніше дізнайтеся в цікавому відео каналу tengrinewtv.

без шкаралупи

Якщо фермера зазвичай цікавить загальна вага продукту, то для споживача важливіше вага одного очищеного яйця. Вага твердої оболонки, тобто, шкаралупи, зазвичай становить 10% від маси продукту. Тому обчислити масу яйця будь-якої категорії без шкаралупи, не складно.

Готові дані ми внесли в таблицю:

Категорія Шкаралупа, гр Без шкаралупи, гр 3 5 35 2 6 44 1 7 53 О (добірне) 8 62 В (Вища) 9 70

Оболонка цього поживного продукту не так марна, як здається. Вона є відмінним джерелом кальцію, тому її корисно використовувати як харчову добавку. У господарстві її можна додавати в корм птахам, а також знайти застосування на городі: для удобрення грунту на своїй ділянці.

Сире і варене

Чи відрізняється маса сирого продукту і варена ого? Цим питання часто задаються ті, хто сидять на дієті і скрупульозно рахують калорії. Так як яйце в процесі варіння не набирається вологи і не випаровує її, то його маса залишається незмінною. Варто тільки взяти до уваги те, що різні будуть значення маси з твердою оболонкою і без. Тільки в цьому і буде різниця у вазі між вареним і сири м продуктом.

Розбираємо вага по частинах

Так як сортів яєць кілька, то і маса жовтків і бел ков у них різна. Як правило, в процентному відношенні на частку бел ка припадає 55% від загальної ваги, а жовтки а – 45%. Деякі дуже бояться холестерину, що міститься в цьому продукті, і дуже даремно. Адже лише третина його надходить з їжі, і навіть в цій третини холестерин жовтка займає дуже незначну частку. Крім того, жовток містить безліч вітамінів, фосфоліпідів і корисні амінокислоти: лецитин і холін.

Маса жовтка і білка

Тепер, коли поширений міф розвіяний, пропонуємо частіше включати в свій раціон корисні варені, смажені або яйця в будь-якому іншому вигляді. А щоб дізнатися скільки білка і жовтка міститься в продуктах різних категорій, пропонуємо ознайомитися з таблицею нижче.

Категорія Жовток, гр Білок, гр 3 12 23 2 16 29 1 19 34 О (добірне) 22 40 В (Вища) 25 46

Цікаві факти

Вже дуже давно людина одомашнили птицю, навчився отримувати від неї високопоживні яйця і дієтичне м’ясо. З тих самих пір про курей-несучок складали казки, народжувалися повір’я і ритуали. Ось кілька найбільш цікавих фактів, зазначених у історії птахівництва:

  • одне яйце м’ясної породи курей може досягати маси від 50 до 65 гр;
  • декоративні породи деяких курей зазвичай несуться середніми або зовсім маленькими кладками. Так, одне яйце малайзійської Серам важить не більше ніж 10 грам, а за розміром воно в п’ять разів менше, ніж у домашньої курки;
  • а ось одна кубинська несучка, може похвалитися гігантськими досягненнями в прямому сенсі. Один екземпляр в її кладці важив близько 148 гр;
  • курка з Папуа-Нової Гвінеї, навпаки, знеслася всього на 9 гр. Фермери, не довго роздумуючи, з’їли дивину;
  • в Англії був зафіксований випадок, коли на один білок довелося цілих 5 жовтків;
  • яйця курей можуть відрізнятися за кольором: забарвлення оболонки залежить від породи птиці та кольору її оперення, і зовсім не має відношення до її раціону. Смак і склад продуктів при цьому абсолютно ідентичний. Найбільш плідними вважаються несучки з білою шкаралупою кладки, тому їх продукт можна зустріти на прилавках магазинів найчастіше;
  • ще один факт, що стосується кольору шкарлупи, був відзначений в Америці. Так фермерам вдалося вивести таку породу, яка може нестися жовтими, блакитними і зеленими яйцями.

Відео «Категорії і терміни зберігання продукту»

Канал EdaHTVTelevision в цьому відео розповість докладно про те, як довго можуть зберігатися яйця, які корисні речовини вони в собі таять і як розібратися в їх маркуванні.