Найсолодші сорти ожини

| | 0 Comments| 23:32
Categories:

Зміст:

ТОП-14 найбільш солодких сортів ожини для любительського та комерційного вирощування

Завдяки невибагливості до умов зростання та особливостей вирощування, ожина стає все більш популярною серед дачників-любителів та садівників-професіоналів. Для цієї плодово-ягідної культури характерна яскраво виражена кислинка в смаку. Однак деякі сорти задовольняють солодкими соковитими ягодами, які можна вживати в свіжому вигляді, використовувати в кулінарії, заморожувати. Пропонуємо вашій увазі ТОП-14 найбільш солодких сортів ожини для любительського та комерційного вирощування.

Сорт Джамбо (Jumbo)

Високою популярністю серед садівників користується виведений французькими вченими сорт Джамбо. Компактний кущ із прямими пагонами без шипів. Культура рекомендована для любительського та комерційного вирощування, оскільки з дорослого чагарника знімають порядку 20-25 кг стиглих соковитих ягідок. Смак ожини Джамбо солодкий, гіркі та кислі ноти відсутні. Великоплідні ягоди (20-30 грамів) можна транспортувати на далекі відстані. Що стосується агротехнічних заходів, ожина Джамбо потребує додаткових підпор та формування куща. Рослина віддає перевагу сонячної місцевості, де не спостерігається застій вологи.

Сорт Гай (Gai)

Високоврожайний безколючковий сорт ожини Гай – дітище польських селекціонерів. З дорослого плодово-ягідного чагарника збирають 15 кг ягід, якщо весь вегетативний сезон стоїть сприятлива погода. Плоди культури невеликого розміру – приблизно 6-8 грамів. Однак зустрічаються екземпляри, вага яких досягає 15-16 грамів. Бочкоподібної форми ягідки пружні, щільні. Смак ожини солодкий. Залишається приємний шовковичний післясмак. Лежкість та транспортабельність на високому рівні.

Особливість сорту – вирощування в місцевості з невеликим обсягом сонячних променів. Велика кількість сонячного освітлення призводить до погіршення смакових та товарних якостей плодів. Випростані тендітні пагони потребують підв’язування та формування. Також варто відзначити, що ожина Гай вимагає обов’язкового укриття на зимовий період. Якщо рослину не утеплити, існує висока ймовірність вимерзання квіткових бруньок. Серед переваг плодово-ягідної культури відзначають відмінну опірність вірусним та бактеріальним інфекціям, навалі шкідливих комах.

Сорт Полар (Polar)

Підвищеної зимостійкості польський сорт ожини Полар рекомендований для домашнього (присадибного) та промислового культивування. Міцні важкі пагони досягають 2,5-3 метрів довжини. Культура може проростати навіть у суглинному ґрунті. Рослина не любить рясної вологості та протягів.

Характеризується розтягнутим плодоносінням – урожай знімають до початку вересня. Плоди сорту трохи витягнутої форми. Середня вага – від 9 до 12 грамів. Ожина Полар характеризується цікавими смаковими якостями: солодкість дивовижно гармоніює з ніжним смаком. Зібраний урожай підходить для вживання в свіжому вигляді, заморожування, використання в кондитерській справі. Плоди добре витримують тривале транспортування.

Сорт Честер Торнлес (Chester Thornless)

Честер Торнлес – зимостійкий сорт американської селекції. Зростаючий у живильному пухкому субстраті чагарник не боїться морозів. Рослина витримує до -26 градусів. Також до переваг культури варто віднести високу опірність навалі шкідливих комах та поразки поширеними грибковими та бактеріальними інфекціями.

При шпалерному способі вирощування з куща збирають не менше 10-15 кг плодів. Ягідки масою 5-7 грамів мають солодкий смак, кислинка практично повністю відсутня. Особливість гібрида Честер Торнлесс – тривала лежкість зібраних плодів без втрати смакових та товарних властивостей.

Сорт Лох Мері (Loch Maree)

Шотландські селекціонери створили сорт ожини , плоди якого тануть у роті. Йдеться про Лох Мері. Вага чорної глянсової ягідки коливається від 4 до 10 грамів. Крім високих товарних та смакових характеристик плодів, варто відзначити й інші переваги плодово-ягідної культури. Завдяки гарним ніжно-рожевим бутонам на етапі цвітіння, ожина Loch Maree стає вишуканою прикрасою прибудинкової території. Крім того, даний сорт гарно зростає як на сонячній, так і на притіненій місцині.

Сорт Потрійна корона (Triple Crown)

Triple Crown – сорт ожини з безколючковими пагонами, над розробкою якого працювали вчені з США. Рослина відрізняється невибагливістю до умов зростання. При своєчасному поливі та підвищенні родючості ґрунту поживними сумішами культура радує садівників рясним врожаєм. Так, середні показники врожайності – близько 15 кг із дорослого чагарника. Ягідки масою 8-12 грамів збирають з липня по серпень. Характерна особливість гібриду Потрійна корона – це солодкі соковиті плоди з незабутнім ягідним запахом.

Сорт Блек Меджік (Black Magic)

Ремонтантна ожина сорту Чорна магія (Блек Меджік) популярна серед садівників та дачників. Настільки висока потрібність обумовлена ​​тим фактом, що дана культура дозволяє зібрати два врожаї за вегетативний сезон. Першу вибірку (тогорічні пагони) виробляють наприкінці червня або на початку липня. Друга збірка (пагони нинішнього сезону) припадає на кінець літа або початок осені. З одного дорослого чагарника збирають не менше 8-9 кг придатних до вживання в свіжому вигляді плодів. Ягоди масивні, подовженої конусоподібної форми, глянцеві. У солодкому ожиновому смаку присутній порічковий післясмак – одна з характерних рис сорту Чорна магія.

Сорт Агавам (Agawam)

Сорт ожини Агавам був відомий понад 150 років тому. Але врожайна культура не втрачає своєї популярності по сьогоднішній день. Кущ з потужною кореневою системою та активним ростом. З цієї причини обов’язково проводити щорічну обрізку та формування плодово-ягідної культури. Серед переваг сорту Агавам:

  • можливість вирощування на затінених ділянках;
  • невибагливість до кислотності ґрунту;
  • хороша зимостійкість (до -30 градусів);
  • можливість вирощування в умовах високої вологості.

Культура радує садівників стабільно високою врожайністю. Середній розмір стиглої ягідки становить 4 грами. Зверніть увагу, що знімати ягоди можна тільки по досягненню повної зрілості. Якщо врожай зібрати занадто рано, то солодкі ягідки будуть мати кислувато-трав’яний присмак.

Сорт Бжезіна, або Бржезіна (Brzezina)

Ожинний чагарник Бжезіна (Бржезіна) схильний до інтенсивного зростання та сильного розростання. Висота гілок – близько 3 метрів. Саме тому досвідчені садівники радять проводити обрізку кущів на висоті 2 метрів. Інакше можливе незначне погіршення товарних та смакових властивостей плодів. Над селекційним виведенням культури працювали польські фахівці. До переваг культури варто віднести високі показники морозостійкості, опірність до більшості захворювань та навали комах.

Бжезіна представник групи суперранніх сортів ожини. Збір урожаю починається на початку літа – в червні місяці. Відсутність шипів сприяє комфортному вирощуванню культури. Рясно плодоносити починає через три роки від моменту висадки на стабільне місце зростання. Ягоди відрізняються відмінними товарними якостями: масивні, глянцеві, подовженої форми. Якщо говорити про смакові якості – ягоди неймовірно солодкі.

Сорт Лох Тей (Loch Tay)

Лох Тей (розробка селекціонерів-любителів із Шотландії) – сорт солодкої крупноплідної ожини. Ультрараннього періоду плодоношення. Згідно відгуків садівників, урожайність культури становить 10-12 кг з одного чагарника. Головне – дотримуватися великого інтервалу при формуванні лунок для посадки саджанців плодово-ягідного чагарнику. Оскільки гілки ожини сорту Loch Tay здатні розростатися на 4-5 метрів, мінімальний «крок» між кущами має бути 200-250 см.

Дуже добре справляється зі зниженням температури до рівня до -22 градусів. При більш низьких значеннях температурного режиму рекомендовано ретельне утеплення на зиму. Особливо гостро це питання стоїть у північних регіонах. Поливати чагарник можна тільки після повного висихання верхнього шару ґрунту, інакше можливий розвиток кореневої гнилі культури. Плоди гібрида Лох Тей циліндричної форми, синьо-чорного забарвлення. Присутній глянсовий блиск. М’якоть надмірно соковита, ніжна, солодкувата. Аромат слабо виражений. Залежно від середовища зростання вага ягідки коливається від 8 до 12 грамів.

Сорт Прайм-арк Фрідом (Prime-Ark Freedom)

Ремонтантна ожина Прайм-арк Фрідом з’явилася в 2013 році. Молода плодово-ягідна культура вважається перспективною для культивування в промислових масштабах. У південних регіонах домінує висадка в незахищений ґрунт, у північних – у теплиці. Саме при такому вирощуванні культура може порадувати садівника двома врожаями – літнім та осіннім. Стосовно сортових характеристик, ягоди ожини Прайм-арк Фрідом відрізняються солодким смаком із легкою освіжаючою кислинкою. Форма плодів подовжено-овальна, середня вага коливається від 8 до 10 грамів. Зібраний урожай характеризується відмінними показниками лежкості та транспортабельності.

Сорт Блек Сатін (Black Satin)

Виведений у 1974 році Блек Сатін – дітище селекціонерів із США. Урожайна плодово-ягідна культура. При дотриманні агротехніки один чагарник дозволяє зняти близько 20-25 кг соковитої ягоди. Округлі або витягнуті плоди формують пишні багатоярусні кисті. Вага ягоди коливається від 3 до 7 грамів. Смакові якості приємно радують: характерна солодкість, присутні злегка виражена кислинка та ягідний аромат. Період плодоношення розтягується з кінця липня до середини вересня. Свою назву – Блек Сатін – культура отримала завдяки насиченому чорному забарвленню та ніжній текстурі ягід. Справедливості заради, варто відзначити низьку транспортабельність сорту.

Сорт Натчез (Natchez)

Раннього терміну дозрівання сорт ожини Натчез створений селекціонерами-аматорами з Америки. На етапі зростання гілки випростані. По мірі зростання пагони набувають властивостей повзучих різновидів. Шипи повністю відсутні, що попереджає виникнення труднощів при догляді за плодово-ягідною культурою. Оскільки Натчез характеризується слабкою зимостійкістю, то необхідно подбати про надійне утеплення чагарнику перед зимівлею. Причому розкривати чагарник можна тільки після повного відтавання ґрунту та початку сокоруху в рослинах.

Ожина Натчез відрізняється відмінними показниками врожайності – до 20 кг ягід із дорослого куща. Перші плоди знімають у червні-липні. Триває даний період 35-40 днів. М’ясисті ягідки вагою 9-14 грамів відрізняються щільною текстурою. Плоди не обсипаються з гілок, а також добре витримують далеке транспортування. Ягідки солодкі, ароматні, в післясмаку стає помітною легка кислинка.

Сорт Осейдж (Osage)

Ожина сорту Осейдж досягає у висоту до 2 м. Гілки культури випростані, шипи відсутні. Дана особливість робить плодово-ягідний чагарник високо популярним серед садівників. Зверніть увагу, що культура відрізняється низькими показниками зимостійкості. Температура -13 градусів та нижче вважається згубною для рослини – тому обов’язкове щільне укриття кущів на зиму.

Середня врожайність з одного куща – приблизно 3 кг стиглих плодів. Проте головною перевагою сорту Осейдж вважається бездоганний смак ягід. Osage характеризується бездоганним смаком, який високо цінується серед садівників. Ягідки середньою вагою 6-7 грамів починають достигати ближче до середини липня.

Представлені в статті сорти ожини рекомендовані для вирощування в різних регіонах. Головна відмінна риса цієї групи – солодкі соковиті плоди. Насичені вітамінами, мікро- та макроелементами, антиоксидантами ягоди не тільки порадують чудовим смаком, але й позитивно позначаються на зміцненні імунної системи людини.

Все що варто знати про Ожину: сорти, посадка, догляд

Садова ожина – дуже рясно плодоносить і досить невибаглива рослина. Ожина стає все більш популярною й в аматорських, і в промислових садах. У її ягід прекрасний смак і аромат, вони мають лікувальні і дієтичні властивості. Іноді ожину порівнюють з малиною, а вони і справді, родичі. Ожина, як і малина, відноситься до роду Rubus, сімейства Rosaceae. Багато видів садової ожини – це гібриди малини і ожини. Ожина, напівчагарник, що стелиться, дикоросла – поширена по всій Європі. Стебла – пониклі і густо вкриті міцними шипами. У природі ми зазвичай зустрічаємо Ожину сизу. Це невисокий напівчагарник з прямими пагонами. На них утворюється білуватий наліт і тоненькі дрібні шипи. Ягоди чорно-сизі невеликого розміру, з вигляду нагадують малину. Дозрівають ягоди досить пізно, в серпні.

Крупна садові ожина прийшла до нас з Америки порівняно недавно. На відміну від своїх дикорослих родичів, окультурені сучасні сорти та гібриди ожини – потужні рослини, з довгими прямими пагонами від 1,5 м до 3 м, у деяких сортів пагони дуже сильні – до 9 м. Ожина рослина потужна із пагонами, які стелються, тому потребує опори. Це може бути паркан, стіна або шпалера аналогічна виноградній. Сучасні саджанці ожини дають рясні врожаї великих ягід відмінного смаку. Середній урожай одного куща становить 5-15 кг ягід залежно від віку рослини і сорту. Ягоди садової ожини великі до 20 г і довжиною до 5 см. Є сорти, у яких пагони з шипами і форми без шипів. Є сорти як ранні так і пізні. Кущі ожини дуже декоративні, у травні-червні від рясно квітучих кистями білих квіток рослин – очей не відвести!

Саджанці ожини, які ми пропонуємо в нашому інтернет-магазині – вирощені в нашому розпліднику в Україні і мають високу зимостійкість, стійкі до хвороб та шкідників. Ми професійно упакуємо рослини і доставимо їх вам поштою. Ціни у нас – оптимальні, ми – виробники! У нас ви можете підібрати колекцію сортів, які будуть плодоносити з кінця червня до пізньої осені. Наш розплідник пропонує вам купити саджанці ожини із закритою кореневою системою, які вирощуються безпосередньо в пластикових контейнерах. Вони прекрасно транспортуються, легко переносять пересадку і відмінно вкорінюються. Крім цього, ви можете висаджувати такі рослини весь сезон. У нашому розпліднику ми вирощуємо найбільш адаптовані до умов вирощування в Україні сорти садової ожини.

Сорти та описи ожини: рання, середньорання, пізня. Безколючкова і ремонтантна ожина

Ранні та середньоранні сорти ожини

  • Сорт Карака Блек (Karaka Black). Дуже ранній сорт, виведений в Новій Зеландії. Дозрівання – з середини червня і до кінця липня. Ягоди дуже великі, витягнуті до 8 см, до 20 г, відмінної якості, солодкі, ароматні. Сорт дуже врожайний. Кущ компактний, з горизонтальними пагонами до 2,5 м -3 м. Шипів мало.
  • Сорт Натчез (Natchez). Ранній сорт американської селекції. Безколючкова. Дозрівання починається на початку липня. Кущ могутній, сильнорослий, пагони довжиною до 5 м. Дуже врожайний сорт, дає масу плодових кистей, до 30 ягід. М’якоть соковита, щільна, кісточки дрібні. Ягоди великі до 4 см, до 9 г. Смак – солодкий, десертний. Сорт стійкий до захворювання, досить морозостійкий, на зиму потребує легкому укритті.
  • Сорт Лох Мері (Loch Maree). Середньораннього терміну дозрівання – середина липня. Сорт виведений в Шотландії. Сорт дуже врожайний. Ягоди великі, овальної форми. М’якоть соковита, ароматна, приємного кисло-солодкого смаку. Кущ без шипів, дуже декоративний, цвіте рожевими, напівмахровими квітками.
  • Сорт Лох Тей (Loch Tay). Раннього терміну дозрівання – кінець червня. Безшипий сорт шотландської селекції. Ягоди дуже великі, масою 4,5-5 г і більше, однорідні, високих товарних якостей, транспортабельні. Смак ягід дуже хороший, насичений. Кущі сильнорослі, прямостоячі. Пагони потужні, пружні. Дозріває в кінці червня, на 20 днів раніше ожини сорту Лох Несс.
  • Сорт Рубен (Reuben). Ремонтантний сорт, раннього терміну дозрівання. Потужна коренева система. Невимогливий до ґрунтів. Ягоди дуже великі 10 г – 16 г. Плодоношення: на пагонах минулого року – з початку липня, на пагонах поточного року – з серпня до кінця жовтня. Ягоди великі до 4,5 см, 14 г. Відрив ягоди – легкий, смак десертний, солодкий.

Сорти ожини середнього терміну дозрівання

  • Сорт Лох Несс (Loch Ness). Англійська сорт ожини середнього терміну дозрівання, з середини липня і до початку серпня. Смак і аромат близький до дикої ожині. Ягода темна, щільна, до 4 г, з приємним смаком, відмінно транспортується. Кущі компактні, пагони без шипів, довгі – більш 4м. Гілки сильні, але через велику кількість ягід при вирощуванні необхідно підв’язувати до опори. Сорт легкий у вирощуванні.

Середньопізні та пізні сорти ожини

  • Сорт Смутстем (Smootstem). Сорт середньопізнього терміну дозрівання. Стебла гнучкі, без колючок. Формує потужний кущ до 1,5 м. Ягоди великі, витягнуті, масою 4-5 г, довжиною до 3 см, кислувато-солодкого смаку, що нагадує шовковицю. Масове дозрівання ягід починається з середини серпня. На зиму краще вкривати. Врожайність до 20 кг з куща.
  • Сорт Блек Сатін. Сорт пізнього терміну дозрівання, з середини серпня до середини вересня. Формує потужний кущ. Плоди великі, масою до 3г, блискучі, чорні, округлі. М’якоть соковита, оригінального приємного смаку, з властивим сорту ароматом. Стебла без колючок. Дуже врожайний сорт до 25 кг з куща. Дозріває поступово.
  • Сорт Тріпл Краун (Triple Crown – Потрійна корона). Безколючкова сорт. Має три основні властивості: прекрасний солодкий смак, яскравий аромат. Рослини з високою силою росту і відмінною врожайністю – до 15 кг з дорослої рослини. Кущ швидкозростаючий, стебла до 2 м. Ягоди великі до 8 г, достигають у другій половині серпня.

Особливості вирощування ожини, посадка та догляд

Найбільш сприятливі умови для вирощування ожини. Ожина любить сонячні місця. Росте вона і в тіні, але на сонці ягід більше і вони більш солодкі. Найкращими для ожини вважаються середні суглинисті і родючі вологоємні грунти, з невеликою кислотністю, добре дреновані.

Терміни висадки саджанців ожини у відкритий ґрунт. Висаджувати саджанці ожини можна навесні – після відтавання ґрунту і до розпускання бруньок, восени – з вересня до початку листопада, до перших заморозків.

Підготовка саджанців ожини до посадки. Особливої підготовки саджанці ожини не вимагають. Перед висадкою, ми рекомендуємо кілька годин витримати саджанці у воді з додаванням препарату Укорінювач. Це допоможе рослинам краще і швидше вкоренитися. До складу препарату входять мікроелементи, амінокислоти і фітогормони, які допоможуть саджанцю добре вкоренитися. Цим самим розчином ви можете полити рослину після висадки.

Висадка саджанців ожини. Підготуйте посадочні ями заздалегідь, днів за 5-10. Розмір посадкової ями приблизно 45 см на 45 см, глибиною 50 см. Відстань між рослинами має бути не менше 1 м, для сильнорослих сортів – від 2 м. При висадці рослин рядами, між рядами залишають не менше 2 м. Внесіть в яму перепрілий гній, компост і ретельно перекопайте. Внесіть жменю повного мінерального добрива або суперфосфату.

При посадці будьте уважні – не заглиблюйте кореневу шийку (місце, де пагони переходять в корінь) – більш ніж на 3 см. Яму засипте сумішшю з родючого грунту, вийнятого з ями, поступово поливаючи саджанець. Зробіть навколо місця посадки земляний валик і рясно полийте рослину. Ожина потребує опори. При посадці у щільного (не сітчастого) забору потрібно відступити від нього близько метра, щоб не було сильного затінення саджанців ожини.

В першу весну вирощування молодих саджанців ожини – видаліть всі квітки, важливо щоб рослина направила всі сили на розвиток кореневої системи.

Догляд за саджанцями ожини

Догляд за рослиною досить простий і полягає у розпушуванні грунту, поливах, підгодівлі, обрізки і формування рослин. Ожина більш стійка до посухи, ніж малина, її коренева система більш потужна і глибока. Але потрібно стежити, щоб грунт не пересихав. Коли дозрівають ягоди, ожині потрібна додаткові регулярні поливи, грунт має бути весь час помірно вологої.

Формовка та обрізка ожи​ни восени та навесні

Зростання ожини схоже на зростання малини. Пагони молодої рослини починають рясно плодоносити на 2-й рік. Поруч з плодоносними пагонами – ростуть молоді пагони заміщення. Формувати-підв’язувати ожину починають на другий рік. Опори для ожини можуть бути віялоподібні, аркові, плоскі шпалери уздовж рядів. Зручно для садівника і корисно для рослини відокремлювати при формуванні і підв’язці плодоносні стебла від молодих пагонів заміщення. Найчастіше рослини розташовують на шпалері такими способами:

  • Віяловий спосіб – пагони, висадженого в середині шпалери рослини, розправляються вгору, вправо і вліво горизонтально по шпалері. Цей спосіб найкраще підходить для среднерослих гібридів і сортів ожини.
  • Спосіб укладання пагонів в одну сторону – при висадці рослини із краю шпалери. Тоді всі пагони укладаються в одну сторону, плодоносні – вище по шпалері, молоді – нижче (наступного року вони стануть плодоносними).
  • Укладання пагонів в дві сторони фахівці вважають найбільш зручним, вона дозволяє найбільш повно використовувати довгі пагони сильних сортів.

Обрізку в перший рік – майже не роблять, тільки підрізають всі суцвіття, для кращого вкорінення рослини та підмерзлі або поламані після зимівлі кінчики пагонів.

У другій рік навесні – стебла вкорочують до 1,5-1,8 м для кращого утворення квітучих кистей і збільшення врожаю. У травні-червні кущі, які дали багато пагонів заміщення – проріджують, вирізаючи зовсім молоді пагони, залишають близько 8-10 середніх по силі. У червні укорочуємо верхівки молодих пагонів на 5-10 см. Молоді пагони прикріпіть до нижніх напрямних шпалери. На наступне літо саме ці пагони дадуть урожай.

Коли плодоношення закінчиться – зніміть пагони зі шпалери та обріжте дощенту. На ці місця ви на наступного року розмістите нові молоді пагони. Якщо пагонів заміщення мало, то можна залишити кращі з старих, але це позначиться на врожаї не в кращу сторону. Щороку ранньої весни обрізайте підмерзлі пагони і верхівки до здорової сильної бруньки.

Садова ожина – рослина стійка, але для профілактики захворювань – використовуйте препарат Доктор Фолі від хвороб.

Укриття ожини на зиму

Є сорти та гібриди, які зимують без укриття. Деякі саджанці ожини потребують легкого укриття на зиму. Пагони акуратно пригинають ближче до землі, закріплюють і вкривають агроволокном, руберойдом, опалим листям. Кущ у кореневої шийки – підгортають, це допоможе рослині зберегтися навіть у сильні морози в безсніжну зиму. Якщо надземна частина підмерзне, то від кореня підуть нові пагони заміщення, правда почнуть плодоносити вони через рік.

Підживлення саджанців ожини

Перші кілька років саджанці ожини органікою не підживлюють. Органіку починають вносити під дорослі рослини з 4 року із розрахунку 1 відро компосту або перегною під кожну рослину. Найкращий варіант підживлення – полив розчинними мінеральними добривами.

В першу третину вегетації – вносимо добрива з високим вмістом азоту. Радимо комплексний препарат – Гілея Вегетація. У другу третину – комплексні добрива, з підвищеним вмістом калію. Радимо комплексне добриво з переважанням фосфору і калію – Зелений гай Золота осінь.