Які страви можуть зберігатись без холодильника

| | 0 Comments| 18:46
Categories:

Зміст:

Як зберегти продукти без холодильника: 7 варіантів

За часів війни часто можна зіткнутися із питанням — як зберігати продукти без холодильника? Люди в зоні бойових дій можуть перебувати в укритті довгий час без можливості сходити додому за продуктами.

Також за часів війни часто бувають проблеми з електрикою. Спробуємо розібратися, як зберегти продукти в таких умовах.

Зберігання без холодильника: тонкощі для різних продуктів

Не всі продукти потребують однаково мінусової температури. Деякі переносять тепло краще. Розглянемо докладно.

Як зберігати яйця без холодильника та як довго?

Курячі яйця можуть зберігатися за кімнатної температури до тижня. Але є спосіб продовжити цей термін — потрібно вимити їх у солоній воді (очистити бруд, щоб знищити бактерії), сполоснути та протерти. Потім потрібно покласти в мішечок із рисом та зав’язати.

Як зберігати вершкове масло без холодильника?

З маслом ситуація складніша. Якщо залишити на столі, довго воно не протримається. Є кілька варіантів, як його зберегти:

  1. Потрібно покласти в емальований або скляний посуд і залити холодною водою. Так продукт зберігається довше, але воду потрібно міняти двічі на день.
  2. Вершкове масло помістити в місткість і залити солоною водою. Так воно не пожовкне. Воду доведеться міняти щодня.
  3. Шматочки масла потрібно обернути пергаментом, скласти в каструлю, залити солоним розчином (ложка солі на 1 л води) і притиснути чимось важким. Воду міняти щодня.

Як зберігати молочні продукти?

Зберегти молоко буде складніше.

  • Потрібно закип’ятити з додаванням соди, вилити в банку і поставити у відро з водою.
  • Банку потрібно накрити рушником або тканиною, кінці якого опустити у воду (якщо є можливість, то і з льодом).

Зберігати все це потрібно в прохолодному місці та періодично міняти воду на більш холодну.

Сир краще довго не зберігати, його варто загорнути в мокру тканину і покласти в холодне місце. У таких умовах його термін придатності — один день.

Як зберігати сири без холодильника?

Сир, як і інші молочні продукти, довго не зможе вистояти. Щоб продовжити його термін, знадобиться лляна серветка. Її потрібно намочити солоною водою й укутати сир, потім вкласти в папір і покласти у прохолодне місце. Так сир витримає до трьох днів. Перш ніж його з’їсти, краще нарізати та відкласти на годину.

Як зберігати ковбасні вироби?

Щоб зберегти ковбасу — теж знадобиться сіль. Потрібно взяти рушник, промочити його солоною водою, укутати ковбасу та покласти у прохолодному місці.

Як зберігати м’ясо та рибу без холодильника?

Спочатку рибу потрібно почистити. Найшвидше псується голова, її треба зрізати.

Потім допоможе промочений солоною водою рушник або тканина — їм потрібно обернути рибу і покласти в прохолодне місце

Як зберігати овочі та фрукти без холодильника?

Огірки, помідори, яблука, капусту, зелень та інші фрукти та овочі можна зберігати також без холодильника. Потрібно лише виділити для зберігання темне та прохолодне місце, щоб промені сонця не падали на них. А ось моркву та буряк краще покласти в ящики з піском.

Скільки зберігається готова їжа без холодильника?

Все залежить від продуктів, із яких воно приготовлене. Всі страви краще з’їсти за 24 години, за умови, що вони зберігатимуться в прохолодному місці.

Продукти, які довго зберігаються без холодильника

Деяким продуктам не потрібен холодильник чи особливі умови. Наприклад, сіль, цукор, вермішель, крупи, консерви, сушене та в’ялене м’ясо, хлібобулочні вироби, солодощі (печиво, цукерки, шоколад, мед, вафлі, батончики, згущене молоко), дитяче харчування.

Якщо ви маєте хліб, з нього можна зробити сухарі, які можуть пролежати довше. Для цього наріжте хліб і розкладіть скибочки у добре провітрюваному приміщенні так, щоб вони не торкалися один одного. За добу у вас будуть готові сухарі.

Скільки продукти зберігаються у вакуумному упакуванні без холодильника?
До 6 місяців. Їх варто зберігати у холодному чи прохолодному місці.

Яка альтернатива холодильнику?

Зберігати продукти можна як за допомогою сучасних «помічників» (термосумки), так і за допомогою природи: холодна земля, холодна погода.

Термосумка

Це термостійкий контейнер із холодильними елементами, які потрібно зберігати у морозилці, щоб потім покласти у сумку разом із продуктами. Річ дуже зручна як для виїзду на природу, так і для тривалого збереження важливих продуктів.

Погріб/підвал

Цей спосіб використовували ще наші пращури, які знали, що «кімнати» під землею прогріваються дуже повільно. Погребів дуже багато у приватному секторі, але у місті, на жаль, їх знайти важко.

Криниця

Криниця працює, як і погріб. Помістіть продукти у відро та опустіть униз. Відро має бути на 2⁄3 у воді, продукти герметично упаковані, щоб захистити їх від води.

Саморобний мінільох з бочки

Якщо немає льоху, його можна викопати та спорудити за допомогою лопати та бочки. Потрібно викопати яму у формі бочки, помістити бочку. Після кожного відкриття/закопування, її краще прикопати для збереження низьких температур.

«Атмосферний холодильник»

Його можна зробити своїми руками, помістивши продукти в герметичний посуд і поставивши в таз з водою. Потім накрити кришку посудини мокрим рушником і опустити кінці у воду. Помістіть все в холод і стежте, щоб вода не випаровувалася.

За часів війни немає кращого варіанта — є доступний. Використовуйте всі можливості для збереження продуктів без холодильника.

Балкон

Якщо за вікном мінусова температура, продукти можна зберігати на балконі. Відсортуйте їх по коробках або пакетах. Якщо ж балкона немає, можна прибити із зовнішнього боку вікна цвяхи, скласти харчі в пакети та повісити на цвяхи. Але перед цим подбайте, щоб дощ, сніг і тварини не дісталися продуктів.

Термічна обробка

Ще один варіант продовжити термін придатності їдла — термічна обробка. Є кілька варіантів. Пропонуємо розглянути кожен.

  1. Варка. Спосіб обробки продуктів, зануренням у воду та доведення до кипіння. Для різних продуктів потрібна кількість часу. Наприклад, на приготування курячого м’яса може знадобитися до пів години, а для приготування телятини — понад годину.
  2. Варіння на пару. Схема схожа на попередній варіант, але тепер утримувачем температури буде пара. Цей метод допоможе зберегти більше корисних речовин, але сам процес приготування буде важчим.
  3. Припускання. Продукти кладуть у місткість, наливають трохи води та жиру, закривають кришкою та доводять до приготування.
  4. Жарка. Цей спосіб використовують дуже часто через простоту та ефективність. Потрібно налити олію на сковороду, покласти продукт і смажити до появи скориночки.
  5. Бланшування. Цей спосіб передбачає швидке обливання окропом фруктів, овочів, зелені чи риби. Потім — холодною водою. Часто овочі так обробляють перед консервацією, зберігаючи смак та вітаміни.

Як зберегти заморожені продукти без холодильника

Заморожені продукти потрібно загорнути в поліетиленову кулю, а потім ще й у плівку з бульбашками, в яку обгортають речі при транспортуванні. У них багато повітря, вони не пропускають тепло. Це все треба укутати в папір чи газету, а потім ще й у куртку чи ковдру.

Як правильно планувати закупівлю, якщо немає холодильника?

Щоб спланувати закупівлі, проаналізуйте, чи все встигнете з’їсти до того, як продукти встигнуть зіпсуватися. Найкраще брати харчі, які можуть зберігатися без холодильника довше — овочі, фрукти, крупи, консерви. А також ті, які можна в будь-який момент приготувати.

Якщо через бойові дії ви залишилися без холодильника або змушені утримувати продукти в укритті, подбайте про продовження їх терміну придатності. Під час війни важко передбачити, коли буде можливість поповнити запаси. Тому треба берегти те, що вже є.

На випадок блекауту: як зберігати продукти без холодильника

Кілька місяців Росія обстрілювала українські об’єкти енергетичної інфраструктури. У зв’язку з цим для українців актуальним є питання можливих відключень найближчої зими.

За таких умов зберегти їжу дуже складно. Разом з “УНІАН” розповімо, як урятувати ваші продукти від неминучої “загибелі” без холодильника.

Як зберігати їжу без холодильника

Супи та борщі важко зберігати без холоду – вони дуже швидко псуються у теплі. Для початку перші страви варто прокип’ятити. Так ви зможете виграти трохи часу, адже він остигатиме ще кілька годин. До того ж кип’ятіння вбиває небезпечні бактерії, які можуть з’являтися в супі.

Каструлю з першою стравою можна виставити на балкон або у двір. Найкраще ставити суп на щось холодне — бетонну підлогу або промерзлу землю. Однак врахуйте, що в таких умовах страва не простоїть довго — постарайтеся з’їсти її за один-два дні.

Щоб зберегти м’ясо без холодильника, його необхідно обсушити, загорнути в папір та пакети та вивісити за вікно. У таких умовах м’ясо може зберігатись довго. Якщо на вулиці не морозно, м’ясо краще засолити або приготувати з нього консерви.

Також в умовах відсутності світла варто потурбуватися про збереження овочів та фруктів. Наприклад, картоплю, моркву, буряк і цибулю краще зберігати у темному та прохолодному місці. Яблука можна просушити, обмотати папером і скласти у темному сухому місці.

Якщо ж ви розумієте, що перезрівші фрукти вже складно врятувати, зваріть компот або кисіль, джем або навіть приготуйте фруктовий салат. Такою стравою із задоволенням поласує вся родина.

Топлене масло у разі блекауту потрібно загорнути в пергамент і залити прохолодною водою із сіллю, а зверху становить гніт. Таку місткість можна зберігати на вулиці або у прохолодній кімнаті.

Молоко без холодильника може зберігатися у льоху або на балконі. Якщо воно починає прокисати, вийде кефір.

Сир потрібно обернути целофаном. Таким чином він зможе зберігатись кілька днів.

Під час блекауту вас врятує м’ясний паштет за рецептом “Телеграфа”. Ви точно не залишитеся голодним.