Як зварити яйце щоб було рідке

| | 0 Comments| 23:23
Categories:

Як зварити ідеальне яйце: шеф-кухар Блюменталь поділився експертною формулою

Його метод дозволяє приготувати яйце з шовковою структурою і яке тане у роті.

Яйця можна приготувати багатьма способами, навіть якщо вам потрібен варений продукт. Шеф-кухар Хестон Блюменталь поділився своєю експертною формулою, за якою можна приготувати ідеальне варене яйце.

“Для мене яйце якраз підходить, коли жовток теплий і рідкий, загорнуте в ковдру з яєчного білка, який щойно затвердів. Коли білок не схожий на слиз (це означає, що він не готовий) і не твердий, він шовкове і тане в роті”, – цитує слова кулінара Express.

Оскільки кожна секунда має значення у приготуванні яєць, Блюменталь радить взагалі їх не варити у звичному розумінні. Його спосіб дозволяє змінити текстуру жовтків та білків досить повільно завдяки кращому контролю температури. Як це зробити:

  • У невелику каструльку обережно опустіть яйця.
  • Заповніть водою так, аби вона ледве покривала продукт і “ні міліметром більше”.
  • Поставте каструлю на максимальний вогонь, закрийте кришкою і доведіть воду до кипіння.
  • Одразу після того, як рідина почне пузиритися, зніміть каструлю з вогню.

Залиште яйця готуватися у цій гарячій воді рівно шість хвилин. Це потрібно, що отримати ідеально приготовлений продукт. Як відомо, щоб зупинити процес і не дати яйцям продовжити готуватись за рахунок власної температури, їх потрібно покласти у воду з льодом.

Інші поради кухарів щодо яєць

Раніше УНІАН розповідав, що існує французька техніка, яка допоможе отримати кремову та однорідну текстуру. Ключ до отримання ідеальних яєць — зменшити вогонь і дати їм трохи більше часу.

Джеймі Олівер розкрив найпоширеніші помилки в приготуванні омлету.

Вас також можуть зацікавити новини:

Як варити яйця некруто – як зварити рідке яйце та яйця в мішечок

Як варити яйця некруто правильно та смачно потрібно знати змалечку. Адже, час відварювання не великий, а варто трішки замешкаться і жовток стане не рідкий, а твердий. Зазначимо, що якщо потрібно зварити яйце некруто (всмятку), або як ще кажуть рідке яйце чи то з рідким жовтком чи “в мішечок”, то процедура відварювання буде відрізнятися від звичайного приготування яєць круто, тобто, з твердим жовтком.

Розпочнемо з того, що перед відварюванням яйця потрібно потримати при кімнатній температурі не менше двох-трьох годин. Це потрібно для того, щоб яйця були максимально теплими, адже їх потрібно опускати у вже киплячу воду. Не буде перепада температури і шкірка не лопне, а значить і білок не витече.

Як варити яйця некруто правильно та смачно

  1. Якщо перед нами стоїть завдання зварити яйця “в мішечок” (некруто), то спочатку потрібно набрати повну каструлю води, щоб рідина повністю покрила яйця, які ви туди згодом опустите.
  2. Ставимо каструлю на вогонь і чекаємо закипання.
  3. Як тільки вода закипіла, зменшуємо вогонь до мінімума, додаємо чайну ложку солі і акуратно опускаємо яйця у воду за допомогою звичайної столової ложки. Сіль у воду потрібно додавати для того, щоб запобігти витіканню білка в воду при наявності дрібних мікротріщинок на шкаралупі яйця.

Вмикаємо вогонь на максимум і засікаємо час. Після закипання води з яйцями має пройти не більше 2-4 хвилин. Потім потрібно зняти кастрюлю з вогню, злити кипяток, а яйця – залити холодною водою. Час відварювання яєць залежить від того, наскільки рідке яйце ви хочете отримати. Чим ближче до 4 хвилин, тим більшим буде “мішечок” – частка твердого жовтка, та менша його частка залишиться у рідкому стані. Максимальний час відварювання яєць всмятку – 4 хвилини. Після цього, яйце вже не буде рідким.

Тепер ви самі спробуйте в домашніх умовах зварити рідке яйце “в мішечок” і з часом точно визначите для себе оптимальний час відварювання яєць некруто. Всім смачного!

Відео-поради як та скільки варите яйце щоби жовток був рідкий

І в завершення хочеться додати, що цей короткий та простий відео-рецепт ютуба. Він допоможе вам швидко та правильно зварити яйце рідким та “в мішечок” класичним, самим звичайним способом.

Автор наступного відео покаже вам наскільки рідкими виходять яйця, що знаходились у окропі різну кількість хвилин. Скільки саме варились – дивіться в відео

Наступний відео-рецепт – підказка тим, хто хоче зварити рідкі яйця без шкаралупи. Таки яйця мають окрему назву – яйця пашот. Від автора відео дізнаєтесь два способи варки у каструлі. Він розкаже секрети, що дозволять вам приготувати смачні та ідеальні яйця без шкаралупи.

Ну і останнє відео-рецепт підкаже як зварите яйце в мікрохвильовці. Їх теж варять не круто і це теж яйця пашот, але приготовлені не в каструлі, а в сучасному пристрої – мікрохвильовій печі. Автор теж демонструє два способи приготування і вони схожі з попередніми, але, як завжди, є свої нюанси. Оберіть той, що потрібен саме вам.

І на останок, пропонуємо дізнатись як правильно говорити: яйце всмятку чи то яйце на м’яко, чи то якось інакше 🙂 – українською мовою. Корисна інформація від Олександра Авраменка.

Як зварити яйце з рідким жовтком: час приготування та категорія готування жовтка

Яйця – корисний і смачний продукт. Їх додають у різні страви, в тісто, варять, смажать – загалом, це універсальний продукт. Багато хто не уявляє і дня, щоб не скуштувати яєчню, омлет, варене яйце. У цій статті ми поговоримо про те, як зварити яйце з рідким жовтком. Тема ця більш, ніж актуальна, адже мало кому вдається зварити цей продукт саме так, в основному, яйця перетравлюють, і замість рідкої середини отримують сухий і не такий смачний підсумковий продукт!

Поради щодо приготування

Господині стикаються не тільки з консистенцією жовтка, але і з крихкістю продукту. При варінні яйця часто лопаються, з тріщини витікає білок, і в підсумку виходить непоказна на вигляд малоапетитна страва.

Щоб яйця зварилися так, щоб шкаралупа залишилася цілою, радимо готувати їх у солоній воді:

  1. Підберіть таку каструлю, щоб всі яйця в ній вільно розмістилися в один шар.
  2. Кожне яйце добре помийте, використовую щітку. Таким чином, зведете до мінімуму можливість зараження сальмонельозом.
  3. Викладіть яйця на дно, залийте водою так, щоб вода їх повністю покривала.
  4. Покладіть у воду столову ложку солі на кожен літр води.
  5. Поставте каструлю на плиту, потужність вогню повинна бути середньою. Коли вода почне бульбашкатися, напередодні закипання, збільшуємо потужність.
  6. Після закипання вогонь потрібно зменшити до мінімуму так, щоб вода не переставала кипіти.

Після того, як яйця зваряться, потрібно швидко злити окріп і залити в каструлю воду – чим холодніше, тим краще.

Навіщо яйця перед варінням проколювати голкою?

Є ще один варіант приготування яєць зі збереженням цілісності шкаралупи. Кожне потрібно проколоти тонкою голкою, а правильно робиться це так:

  1. Візьміть тонку, гостру голку.
  2. Піднесіть її до тупої сторони яйця.
  3. Яйцем тихенько вдарьте по голці, а не навпаки. Важливо не проткнути мішечок. Дізнатися, до якого моменту проколювати, можна так: опустіть яйце в ємність з водою. Та частина яйця, яка спливе, і є пустошею, акуратно проколіть шкаралупу.
  4. Залийте яйця водою і варите так, як прописано вище.

Зверніть увагу, що яйця потрібно закладати в холодну воду і доводити до кипіння. Не кладіть яйця в окріп, вони точно потріскаються!

Якщо ви замислюєтеся над тим, як варити яйця з рідким жовтком, то порада буде корисною: після зняття каструлі з вогню відразу ж зливайте окріп, і заливайте продукт холодною водою. Це необхідно робити для того, щоб зупинити процес варіння! Та й шкаралупа після такої процедури при чистці буде відходити простіше.

Як називаються яйця з рідким жовтком?

Для початку пропонуємо розібратися саме в цьому питанні, адже багато господинь плутаються в назвах. Є три варіанти приготування яєць з рідким жовтком. Скільки варити кожен із запропонованих варіантів, розповімо більш докладно.

  1. Яйце всмятку – це найрідкіший варіант жовтка, при якому і білок залишається напівжидким. Таку страву не вийде скушати, повністю звільнивши від шкаралупи, будуть потрібні спеціальна підставка для яйця. У неї потрібно встановити яйце, ложечкою акуратно розбити верх шкаралупи, і цією ж ложкою з’їсти продукт.
  2. Яйце в мішечок. Це кращий варіант для любителів рідкого жовтка вареного курячого яйця. У цьому варіанті приготування тільки жовток залишається рідким, а білок затвердіває. Для вживання такої страви не потрібна підставка, просто приберіть шкаралупу, яйце не розвалиться, і ви його спокійно, не забруднившись, скушаєте.
  3. Яйце-пашот. Про те, як зварити яйце з рідким жовтком пашот весь світ дізнався від французьких кухарів – справжніх законодавців кухні! Процес приготування такої страви цікавий тим, що яйця відварюються вже без шкаралупи. Пашот їдять як окрему страву на сніданок, роблять з нього бутерброди, додають в супи, салати, страви з макаронних виробів.

Розібравшись у назвах, перейдемо безпосередньо до питання про те, як і скільки варити яйця, щоб жовток був рідкий. Почнемо з першого варіанту.

Яйце всмятку

Немає нічого простіше і швидше того, як зварити яйце з рідким жовтком і напівжидким білком. Користуйтеся вище прописаними рекомендаціями та подальшою інструкцією.

  1. У проточній воді добре промийте кожне яйце, користуючись щіточкою. Сьогодні дуже мало випадків зараження сальмонельозом від магазинних яєць, але підстрахуватися все ж варто, тим більше у випадку, коли продукт залишається практично сирим.
  2. Помістіть яйця на дно каструлі так, щоб вони лягли вільно і в один шар.
  3. Залийте холодною водою, щоб шкаралупа була прихована водою повністю. Зверніть увагу на те, що, скільки б ви не наливали води, яйця будуть спливати, в цьому винен мішечок. Рукою притримайте одне яйце, і заливайте воду, поки воно повністю під нею не сховається. У процесі варіння вміст у шкаралупі почне важчати, і яйця підуть на дно.
  4. Посоліть воду – з розрахунком столової ложки на літр рідини.
  5. Поставте каструлю на увімкнену конфорку, вогонь зробіть середнім, накрийте кришкою.
  6. Напередодні закипання зніміть кришку, а при закипанні зменште вогонь до мінімуму.
  7. Варите яйця 2 хвилини, якщо потрібен дуже рідкий білок, і 3 хвилини, якщо він потрібен погуще. На рідині жовтка збільшення часу в 2 хвилини не вплине.
  8. Зніміть каструлю з плити, відразу ж злійте воду і залийте яйця обов’язково холодною. Рекомендується хвилину потримати каструлю під проточною холодною водою.
  1. Помийте яйця щіткою.
  2. Воду доведіть до кипіння, і тільки після цього закладайте яйця, попередньо нагріті до температури людського тіла (можна використовувати проточну теплу воду). Щоб шкаралупа не тріснула, воду посоліть, а шкаралупу яєць з тупого боку проколіть тонкою голкою.

Час варіння вказано для великих курячих яєць, категорії СО. Якщо у вас S1, то зменшіть час на 0,5 хвилин. Якщо S2 – то на хвилину.

Яйце в мішечок

Як зварити яйця, щоб жовток був рідким, а білок – густим (твердим)? Цей варіант є найпопулярнішим серед любителів варених курячих яєць, Поділимося секретом рецепта приготування.

  1. Як і в першому варіанті, шкаралупу помийте за допомогою щітки.
  2. Складіть яйця на дно каструлі в один шар, залийте водою, додайте сіль.
  3. Поставте на вогонь, накрийте кришкою каструлю, доведіть майже до кипіння.
  4. Приберіть кришку, доведіть до кипіння і до мінімуму зменште вогонь.
  5. Варите 6 хвилин яйця СО, 5 хвилин S1, і 4-4,5 хвилин S2.
  6. Після закінчення часу каструлю зніміть з плити, залийте в неї холодну воду, злив двічі (залили раз – злили, другий – знову злили, третій раз залили – залишили до повного остигання).

Яйце-пашот

Як зварити яйце з рідким жовтком без шкаралупи? На перший погляд здається, що це складно, але насправді приготування дуже просте. Таку страву варто спробувати хоч раз! Смак відрізняється від звареного яйця звичайним способом небагато, але різниця все ж є.

Варити яйце-пашот можна тільки одне. Якщо потрібно кілька, то на приготування піде багато часу, але результат вас порадує!

  1. У сковороду-сотейник, або в низьку каструлю налийте від 1 до 1,5 літра води. Покладіть чайну ложку солі та 4 чайні ложки 6% оцту (якщо оцет 9%, то 2 ложки). Сіль і оцет у класичному рецепті не використовуються, але нам вони можуть стати в нагоді у випадку, коли яйця старше одного тижня, тому що не зовсім свіжі яйця розтекуться у воді. На смак вплине тільки сіль (білок буде трохи солоним).
  2. Доведіть воду до кипіння. Яйце спочатку розбийте в миску (акуратно, щоб не розтеклося), а потім акуратно, максимально піднісши миску до країв каструлі, в киплячу воду.
  3. Ложкою проконтролюйте, щоб яйце не прилипло до дна.
  4. Виловіть яйце кумівкою, коли білок повністю затвердіє (1-4 хвилини).

Яйце-пашот у мікрохвильовці

Це більш простий рецепт приготування:

  1. У піалу налийте окріп, додайте оцет і сіль.
  2. Вбийте у воду яйце акуратно.
  3. Поставте в СВЧ-піч на хвилину при повній потужності.

Нічого контролювати не буде потрібно, яйце не розтечеться, не прилипне до дна!

Ув’язнення

Ми розповіли вам про те, як зварити яйце з рідким жовтком різними способами. Якщо будете точно слідувати інструкції, то результат вийде ідеальним.