Як зберігати зелений салат

| | 0 Comments| 21:31
Categories:

Як зберігати зелень, щоб вона залишалася свіжою максимально довго — 5 слушних порад

Багато господинь погодяться, що навіть найдорожча спеція не зрівняється з пучком свіжої зелені. Петрушка, кріп, кінза, листя салату не лише додадуть у звичну страву яскравих нот, подарують незвичайні аромати, але і принесуть користь здоров’ю. У розпал літнього сезону з покупкою зелені взагалі немає проблем, адже її реалізують і на ринках, і в супермаркетах, а ось у зимовий час, пошуки тієї ж петрушки стають справжнім випробуванням, хоч і завершуються успішно. Але через пару днів зберігання зелені, господині стикаються з проблемою — втратою її свіжості і презентабельності. Як же зберегти ароматний пучок в належному вигляді?

Є кілька рекомендацій:

1. Головна помилка, яку допускає більшість кулінарів — це мити під проточною водою зелень перед відправкою в холодильник, адже дана маніпуляція впливає на її подальшу якість. Насправді, мити зелень потрібно тільки перед добавкою в салат або в будь-яку іншу страву, оскільки в супермаркеті її довго тримали у вологому середовищі, через що стебла встигли насититися вологою, тому додаткове «питво» ніяк не піде на користь, а навпаки, сприятиме в’яненню. Такої думки дотримуються і досвідчені шеф-кухарі;

2. Звичайно, зовсім залишати зелень без води не потрібно, оскільки вона, як і будь-яка рослина, живиться у такий спосіб енергією. Щоб створити прийнятні умови зберігання, важливо помістити зелений пучок у вологий марлевий рушник або в будь-яку дихаючу тканину, а опісля — у поліетиленовий пакет. Але не варто забувати про щоденну зміну рушника і його змочування;

3. Якщо немає можливості заховати зелень у холодильник, то цілком підійде банка з водою, куди поміщають пучок, не підрізаючи стебла. Можна, звичайно, і підрізати кінці, але банку з водою доведеться закрити кришкою. Воду в ємності так само змінюють щодня;

4. Один із кращих варіантів підтримки свіжості зелені — це її зберігання у вакуумній тарі. Вакуум створює максимальну вологість, необхідну для зелені і не дасть їй пересохнути. Наприклад, такий спосіб допоможе тому ж листю салату до 4 днів зберігати свій первозданний вигляд, а петрушці або кропу майже три тижні залишатися свіжими, інформує Ukr.Media.

5. Кулінари зі стажем настійно рекомендують фасувати кожен вид зелені окремо від іншого, а не упереміш, оскільки для кожного з них є свої умови зберігання. Винятком може бути лише заморозка, яка припускає такі помилки, і в ній однакова температура для всіх видів зелені.

Заготівля зеленого листового салату на зиму: рецепти. Як зберегти салат листовий і крес-салат на зиму свіжим? Чи можна і як заморожувати листя зеленого салату і крес-салату на зиму? Можна сушити салат листовий на зиму?

Особливості заготівлі зеленого салату і крес-салату на зиму. Рецепти та поради.

  • Можна заготовлювати салат листовий на зиму?
  • Чи можна і як заморожувати листя зеленого салату і крес-салату на зиму?
  • Можна сушити салат листовий на зиму?
  • Заготівля зеленого салату на зиму: способи і рецепти
    • Рецепт 1
    • Рецепт 2
    • Рецепт 3

    Гаряча пора домашніх заготовок у розпалі. Всі зріє і поспіває, тільки встигай збирати, мити і відправляти в банки/морозильну камеру.

    Про користь листового салату сказано багато, та й його смакові якості у свіжому вигляді радують кожного любителя натуральної їжі.

    З іншого боку, досвідчені господині знають про «примхливому» характер салату — наскільки важко зберегти його свіжим на довший час. Проте методом проб і помилок, вони знайшли свої секрети та нюанси в цій справі.

    Продовжуючи тему домашніх заготовок на зиму, поговоримо про перевірені способи для зеленого салату і крес-салату.

    Можна заготовлювати салат листовий на зиму?

    заморожені кубики подрібненого листя зеленого салату з водою з морозилки

    Хоча листовий салат дуже примхливий і швидко втрачає зовнішній вигляд, смакові і корисні якості, його можна заготовити на зиму.

    Є ряд нюансів на етапі підготовки до цього процесу:

    • використовуйте продукт, вирощений на своїх грядках
    • акуратно викопуйте листя разом з коренем і тільки в суху ранок, коли немає роси та дощу
    • промийте під проточною водою і відкиньте на друшляк
    • розстеліть на столі листя салат поверх паперових рушників і дочекайтеся повного висихання продукту

    Способів заготовок листя салату кілька:

    • цілком у пластикових контейнерах, перекладених паперовими серветками/рушниками
    • подрібненими до стану пюре в герметично закритих пакетах
    • дрібно порубаними і змішаними з кип’яченою водою в ємності для льоду в морозилці
    • консервація і маринування з іншими приправами і зеленню

    Чи можна і як заморожувати листя зеленого салату і крес-салату на зиму?

    на столі пара ємностей з пророщеним крес-салатом перед його заготівлею

    Якщо задатися метою заморозити зелень на зиму, то однозначно ви це можете зробити.

    Однак є нюанси для зеленого салату і крес-салату. Почнемо з другого.

    Відомо, що листя з морозилки після розморожування перетворюються в ганчірочку, втрачають свій зовнішній вигляд і смакові якості. Це як раз про крес-салаті. Якщо вам хочеться ласувати ароматними і хрусткими його листям, краще сійте насіння у вату і вирощуйте на підвіконні всю зиму.

    Зелений салат господині заморожують на зиму рядом способів:

    • цілком
    • у подрібненому до стану пюре вигляді
    • змішані шматочки з окропом у ємностях для льоду

    Перший спосіб передбачає заморожування чистих сухих листків у герметично закритих контейнерах з прошарками з паперових рушників. При цьому дно і поверхня під кришкою выстилайте папером.

    Після розмороження використовувати відразу весь контейнер листя. Повторне заморожування призведе до викиду продукту в сміття.

    Якщо вам зручніше заморожувати в герметично закритих пакетах, то:

    • помийте листя салату і дайте стекти зайвій воді
    • пробланшируйте їх, зануривши на 1 хвилин у киплячу воду
    • швидко проведіть під струмінь холодної води
    • залиште на столі до повного висихання
    • складіть в пакети в обсязі 1 дози і герметично закрийте
    • відправте в морозилку

    Інші зручні засоби для заморозки цілих листя салату — це:

    Другий і третій способи хороші, якщо ви плануєте заправляти цієї кашкою готову їжу. Наприклад, додавати під час приготування перших страв, омлетів, рагу.

    Подрібнену в блендері кашку зберігайте в пакетах із застібками.

    Можна сушити салат листовий на зиму?

    Як і будь-яка інша зелень з грядки, листовий салат годитися для сушіння на зиму.

    • Ретельно відберіть листя, які будуть сохнути. Ідеальний варіант — молоді, без пошкоджень.
    • Відріжте коріння.
    • Промийте під проточною водою.
    • Підсушіть на друшляку і розкладіть на паперових рушниках до повного висихання.
    • Далі або сушіть в духовці/електричної сушінні, або розстеліть нс рівній поверхні і накрийте марлею. Залиште салат в місці з тінню і помірним протягом.
    • Складіть готовий продукт в скляну тару і герметично закрийте.

    Особливого запаху при додаванні такого салату в страви взимку ви не отримаєте, але всі вітаміни його будуть доступні і в сухому вигляді.

    Заготівля зеленого салату на зиму: способи і рецепти

    грядки з пишним листям зеденого салату, вирощеним на своїй ділянці

    Кілька способів заготівлі листя салату ми розглянули у розділах вище.

    Зупинимося докладніше на рецептах його консервування та маринування.

    Рецепт 1

    • пучок чистих листя салату
    • 0,5 голівки часнику
    • листя селери і кріп за смаком
    • цукру та солі в пропорції 2:1
    • 0,5 чайної ложки лимонної кислоти
    • половину літра води
    • закладіть на дно каструлі зубчики часнику
    • зверху застеліть селера, подрібнивши його на свій розсуд
    • далі цілі листя салату
    • присипте подрібненим кропом
    • в окремій ємності доводьте до кипіння воду, в якій розчинились сипучі інгредієнти
    • залийте зверху на покладену зелень і покладіть гніт
    • коли каструля охолоне, зніміть вантаж
    • готовий продукт поставте в холодильник або льох для зберігання

    Рецепт 2

    відібрані листя зеленого салату в піалі на столі перед маринуванням

    • по пучку листя салату і липи
    • 4-6 зубів часнику
    • 3/4 склянки 6%-го винного оцту
    • цукор і сіль в пропорції 2:1,5
    • свіжий кріп, чорний перець горошком, червоний мелений перець за смаком
    • лавровий лист
    • 4 склянки води
    • вимийте листя салату і липи і дайте їй повністю висохнути
    • подрібніть їх з кропом, порізавши на смужки 2 см
    • застеліть зеленою сумішшю дно каструлі і присипте приправами і подрібненим часником
    • доведіть до кипіння маринад, що складається з води, цукру, солі і оцту
    • залийте їм зелень і поставте під гніт до повного охолодження
    • перенесіть у прохолодне місце для зберігання

    Рецепт 3

    зелене листя салату загорнуті в поліетилен перед підготовкою до консервації

    • листя салату
    • рослинна олія для смаження
    • сіль за смаком
    • оцет, які зазвичай використовуєте для консервування
    • за бажанням — інші приправи і зелень
    • чисті випущені листя зеленого салату порвіть руками і складіть на теплу сковорідку з великою кількістю масла,
    • смажте 5-7 хвилин на повільному вогні, помішуючи продукт,
    • додайте спеції і трави і варіть все ще хвилини 2-3,
    • розкладіть готовий продукт по стерильним банкам і герметично закупорьте їх,
    • коли вони повністю охолонуть, перенесіть консерви в підвал/льох.

    Як зберегти салат листовий і крес-салат на зиму свіжим?

    З урахуванням того, що ці види салатів не передбачені для тривалого зберігання, то вам доведеться періодично їх сіяти в горщики на підвіконні.

    Щоб листя зеленого і крес-салату радували вас у свіжому вигляді, дійте так:

    • зберігайте в холодильнику — термін 7-10 днів
    • заморожуйте самостійно або упереміш з іншою зеленню, наприклад, кінзою, базиліком — термін від 1 місяця до 3

    У першому випадку використовуйте продукт або без миття, або після повного висихання.

    Допустимими підручними засобами для зберігання листя салату в холодильнику є:

    • фольга
    • харчові плівка і лотки
    • пластикові контейнери та пакети
    • ємність з водою
    • поліетиленом з перфорацією
    • скляна тара з кришками

    Крес-салат чудово зберігається в будь-якому харчовому олії.

    Для заморозки листя салату зупиняйте свій вибір на:

    • пластикових контейнерах/пакетах
    • комбінації з іншою зеленню, складеної під харчовою плівкою на паперову серветку в лоток.

    Проте ідеальний варіант для тих, хто любить їсти зелений салат цілий рік, — це регулярне пророщування його насіння в мокрій ваті/грунті на підвіконні.

    Отже, ми розглянули особливості зберігання і заготовки на зиму листя зеленого і крес-салату. Поповнили свою скарбничку рецептів домашньої консервації.

    Виберіть оптимальний для себе спосіб зберігання листового салату і радуйте рідних і близьких пікантними стравами з його участю.