Зміст:
- 1 Як зберігати зелень, щоб вона залишалася свіжою максимально довго — 5 слушних порад
- 2 Заготівля зеленого листового салату на зиму: рецепти. Як зберегти салат листовий і крес-салат на зиму свіжим? Чи можна і як заморожувати листя зеленого салату і крес-салату на зиму? Можна сушити салат листовий на зиму?
Як зберігати зелень, щоб вона залишалася свіжою максимально довго — 5 слушних порад
Багато господинь погодяться, що навіть найдорожча спеція не зрівняється з пучком свіжої зелені. Петрушка, кріп, кінза, листя салату не лише додадуть у звичну страву яскравих нот, подарують незвичайні аромати, але і принесуть користь здоров’ю. У розпал літнього сезону з покупкою зелені взагалі немає проблем, адже її реалізують і на ринках, і в супермаркетах, а ось у зимовий час, пошуки тієї ж петрушки стають справжнім випробуванням, хоч і завершуються успішно. Але через пару днів зберігання зелені, господині стикаються з проблемою — втратою її свіжості і презентабельності. Як же зберегти ароматний пучок в належному вигляді?
Є кілька рекомендацій:
1. Головна помилка, яку допускає більшість кулінарів — це мити під проточною водою зелень перед відправкою в холодильник, адже дана маніпуляція впливає на її подальшу якість. Насправді, мити зелень потрібно тільки перед добавкою в салат або в будь-яку іншу страву, оскільки в супермаркеті її довго тримали у вологому середовищі, через що стебла встигли насититися вологою, тому додаткове «питво» ніяк не піде на користь, а навпаки, сприятиме в’яненню. Такої думки дотримуються і досвідчені шеф-кухарі;
2. Звичайно, зовсім залишати зелень без води не потрібно, оскільки вона, як і будь-яка рослина, живиться у такий спосіб енергією. Щоб створити прийнятні умови зберігання, важливо помістити зелений пучок у вологий марлевий рушник або в будь-яку дихаючу тканину, а опісля — у поліетиленовий пакет. Але не варто забувати про щоденну зміну рушника і його змочування;
3. Якщо немає можливості заховати зелень у холодильник, то цілком підійде банка з водою, куди поміщають пучок, не підрізаючи стебла. Можна, звичайно, і підрізати кінці, але банку з водою доведеться закрити кришкою. Воду в ємності так само змінюють щодня;
4. Один із кращих варіантів підтримки свіжості зелені — це її зберігання у вакуумній тарі. Вакуум створює максимальну вологість, необхідну для зелені і не дасть їй пересохнути. Наприклад, такий спосіб допоможе тому ж листю салату до 4 днів зберігати свій первозданний вигляд, а петрушці або кропу майже три тижні залишатися свіжими, інформує Ukr.Media.
5. Кулінари зі стажем настійно рекомендують фасувати кожен вид зелені окремо від іншого, а не упереміш, оскільки для кожного з них є свої умови зберігання. Винятком може бути лише заморозка, яка припускає такі помилки, і в ній однакова температура для всіх видів зелені.
Заготівля зеленого листового салату на зиму: рецепти. Як зберегти салат листовий і крес-салат на зиму свіжим? Чи можна і як заморожувати листя зеленого салату і крес-салату на зиму? Можна сушити салат листовий на зиму?
Особливості заготівлі зеленого салату і крес-салату на зиму. Рецепти та поради.
- Можна заготовлювати салат листовий на зиму?
- Чи можна і як заморожувати листя зеленого салату і крес-салату на зиму?
- Можна сушити салат листовий на зиму?
- Заготівля зеленого салату на зиму: способи і рецепти
- Рецепт 1
- Рецепт 2
- Рецепт 3
Гаряча пора домашніх заготовок у розпалі. Всі зріє і поспіває, тільки встигай збирати, мити і відправляти в банки/морозильну камеру.
Про користь листового салату сказано багато, та й його смакові якості у свіжому вигляді радують кожного любителя натуральної їжі.
З іншого боку, досвідчені господині знають про «примхливому» характер салату — наскільки важко зберегти його свіжим на довший час. Проте методом проб і помилок, вони знайшли свої секрети та нюанси в цій справі.
Продовжуючи тему домашніх заготовок на зиму, поговоримо про перевірені способи для зеленого салату і крес-салату.
Можна заготовлювати салат листовий на зиму?
заморожені кубики подрібненого листя зеленого салату з водою з морозилки
Хоча листовий салат дуже примхливий і швидко втрачає зовнішній вигляд, смакові і корисні якості, його можна заготовити на зиму.
Є ряд нюансів на етапі підготовки до цього процесу:
- використовуйте продукт, вирощений на своїх грядках
- акуратно викопуйте листя разом з коренем і тільки в суху ранок, коли немає роси та дощу
- промийте під проточною водою і відкиньте на друшляк
- розстеліть на столі листя салат поверх паперових рушників і дочекайтеся повного висихання продукту
Способів заготовок листя салату кілька:
- цілком у пластикових контейнерах, перекладених паперовими серветками/рушниками
- подрібненими до стану пюре в герметично закритих пакетах
- дрібно порубаними і змішаними з кип’яченою водою в ємності для льоду в морозилці
- консервація і маринування з іншими приправами і зеленню
Чи можна і як заморожувати листя зеленого салату і крес-салату на зиму?
на столі пара ємностей з пророщеним крес-салатом перед його заготівлею
Якщо задатися метою заморозити зелень на зиму, то однозначно ви це можете зробити.
Однак є нюанси для зеленого салату і крес-салату. Почнемо з другого.
Відомо, що листя з морозилки після розморожування перетворюються в ганчірочку, втрачають свій зовнішній вигляд і смакові якості. Це як раз про крес-салаті. Якщо вам хочеться ласувати ароматними і хрусткими його листям, краще сійте насіння у вату і вирощуйте на підвіконні всю зиму.
Зелений салат господині заморожують на зиму рядом способів:
- цілком
- у подрібненому до стану пюре вигляді
- змішані шматочки з окропом у ємностях для льоду
Перший спосіб передбачає заморожування чистих сухих листків у герметично закритих контейнерах з прошарками з паперових рушників. При цьому дно і поверхня під кришкою выстилайте папером.
Після розмороження використовувати відразу весь контейнер листя. Повторне заморожування призведе до викиду продукту в сміття.
Якщо вам зручніше заморожувати в герметично закритих пакетах, то:
- помийте листя салату і дайте стекти зайвій воді
- пробланшируйте їх, зануривши на 1 хвилин у киплячу воду
- швидко проведіть під струмінь холодної води
- залиште на столі до повного висихання
- складіть в пакети в обсязі 1 дози і герметично закрийте
- відправте в морозилку
Інші зручні засоби для заморозки цілих листя салату — це:
Другий і третій способи хороші, якщо ви плануєте заправляти цієї кашкою готову їжу. Наприклад, додавати під час приготування перших страв, омлетів, рагу.
Подрібнену в блендері кашку зберігайте в пакетах із застібками.
Можна сушити салат листовий на зиму?
Як і будь-яка інша зелень з грядки, листовий салат годитися для сушіння на зиму.
- Ретельно відберіть листя, які будуть сохнути. Ідеальний варіант — молоді, без пошкоджень.
- Відріжте коріння.
- Промийте під проточною водою.
- Підсушіть на друшляку і розкладіть на паперових рушниках до повного висихання.
- Далі або сушіть в духовці/електричної сушінні, або розстеліть нс рівній поверхні і накрийте марлею. Залиште салат в місці з тінню і помірним протягом.
- Складіть готовий продукт в скляну тару і герметично закрийте.
Особливого запаху при додаванні такого салату в страви взимку ви не отримаєте, але всі вітаміни його будуть доступні і в сухому вигляді.
Заготівля зеленого салату на зиму: способи і рецепти
грядки з пишним листям зеденого салату, вирощеним на своїй ділянці
Кілька способів заготівлі листя салату ми розглянули у розділах вище.
Зупинимося докладніше на рецептах його консервування та маринування.
Рецепт 1
- пучок чистих листя салату
- 0,5 голівки часнику
- листя селери і кріп за смаком
- цукру та солі в пропорції 2:1
- 0,5 чайної ложки лимонної кислоти
- половину літра води
- закладіть на дно каструлі зубчики часнику
- зверху застеліть селера, подрібнивши його на свій розсуд
- далі цілі листя салату
- присипте подрібненим кропом
- в окремій ємності доводьте до кипіння воду, в якій розчинились сипучі інгредієнти
- залийте зверху на покладену зелень і покладіть гніт
- коли каструля охолоне, зніміть вантаж
- готовий продукт поставте в холодильник або льох для зберігання
Рецепт 2
відібрані листя зеленого салату в піалі на столі перед маринуванням
- по пучку листя салату і липи
- 4-6 зубів часнику
- 3/4 склянки 6%-го винного оцту
- цукор і сіль в пропорції 2:1,5
- свіжий кріп, чорний перець горошком, червоний мелений перець за смаком
- лавровий лист
- 4 склянки води
- вимийте листя салату і липи і дайте їй повністю висохнути
- подрібніть їх з кропом, порізавши на смужки 2 см
- застеліть зеленою сумішшю дно каструлі і присипте приправами і подрібненим часником
- доведіть до кипіння маринад, що складається з води, цукру, солі і оцту
- залийте їм зелень і поставте під гніт до повного охолодження
- перенесіть у прохолодне місце для зберігання
Рецепт 3
зелене листя салату загорнуті в поліетилен перед підготовкою до консервації
- листя салату
- рослинна олія для смаження
- сіль за смаком
- оцет, які зазвичай використовуєте для консервування
- за бажанням — інші приправи і зелень
- чисті випущені листя зеленого салату порвіть руками і складіть на теплу сковорідку з великою кількістю масла,
- смажте 5-7 хвилин на повільному вогні, помішуючи продукт,
- додайте спеції і трави і варіть все ще хвилини 2-3,
- розкладіть готовий продукт по стерильним банкам і герметично закупорьте їх,
- коли вони повністю охолонуть, перенесіть консерви в підвал/льох.
Як зберегти салат листовий і крес-салат на зиму свіжим?
З урахуванням того, що ці види салатів не передбачені для тривалого зберігання, то вам доведеться періодично їх сіяти в горщики на підвіконні.
Щоб листя зеленого і крес-салату радували вас у свіжому вигляді, дійте так:
- зберігайте в холодильнику — термін 7-10 днів
- заморожуйте самостійно або упереміш з іншою зеленню, наприклад, кінзою, базиліком — термін від 1 місяця до 3
У першому випадку використовуйте продукт або без миття, або після повного висихання.
Допустимими підручними засобами для зберігання листя салату в холодильнику є:
- фольга
- харчові плівка і лотки
- пластикові контейнери та пакети
- ємність з водою
- поліетиленом з перфорацією
- скляна тара з кришками
Крес-салат чудово зберігається в будь-якому харчовому олії.
Для заморозки листя салату зупиняйте свій вибір на:
- пластикових контейнерах/пакетах
- комбінації з іншою зеленню, складеної під харчовою плівкою на паперову серветку в лоток.
Проте ідеальний варіант для тих, хто любить їсти зелений салат цілий рік, — це регулярне пророщування його насіння в мокрій ваті/грунті на підвіконні.
Отже, ми розглянули особливості зберігання і заготовки на зиму листя зеленого і крес-салату. Поповнили свою скарбничку рецептів домашньої консервації.
Виберіть оптимальний для себе спосіб зберігання листового салату і радуйте рідних і близьких пікантними стравами з його участю.