Як запарювати овес кроликам

| | 0 Comments| 23:44
Categories:

Чи можна давати кроликам овес: правила підготовки і годування, шкоду

Для того щоб кролики не хворіли, справно плодилися і набирали вагу, важливо не просто правильно їх годувати, але і грамотно підбирати продукти. Тому власники тварин зобов’язані знати, чи можна давати кроликам овес, як його потрібно приготувати, як правильно давати. Також обов’язково потрібно отримати відомості про те, якої шкоди може завдати використання вівса в харчуванні кроликів.

Чи можна годувати кроликів вівсом

Для повноцінного росту, розвитку і набору маси кролям потрібно давати зерно. Одним з найкращих варіантів зернових культур для годівлі тварин є овес. Він відрізняється не тільки високими поживними характеристиками, але і відмінними смаковими якостями, тому охоче поїдається кроликами.

Овес становить істотну частину раціону тварин. Особливо він корисний для вигодовування кроленят, так як легко засвоюється і сприяє швидкому зростанню без накопичення надлишкового жиру. Це високоенергетичний корм, адже 100 грамів забезпечують організм 330-360 кілокалоріями. Також крупа багата мікроелементами, містить магній, цинк, кремній, мідь, а також вітаміни А, Е, Ф, групи В. В складі зерна є наступні компоненти:

Для кролівників цей вид злаків вигідний, так як добре росте навіть за не найсприятливіших умовах, дає високі врожаї, відмінно зберігається, не змінюючи своїх органолептичних і поживних якостей. Також перевагою є той факт, що тваринам його можна давати в сухому вигляді. Це скорочує витрати на приготування кормів і дозволяє заощадити час кролівників.

Як правильно запарювати овес для підняття імунітету?

Завдяки своєму складу овес володіє безліччю цілющих і поживних властивостей. Будь-яка господиня знає, як готувати звичайну вівсяну кашу. А як приготувати овес для лікування, щоб отримати від нього максимальну користь?

Мабуть, ні в одному іншому злаку не міститься стільки цінних речовин, як у вівсі: це вітаміни, мінерали, білки, жири, вуглеводи, незамінні амінокислоти. Всі вони відіграють важливу роль в обмінних процесах і забезпечують нормальне функціонування всього організму. Крім того, речовини, що містяться в цьому злаку, перешкоджають виникненню ряду захворювань, лікують багато серйозні недуги і зміцнюють імунітет. Овес зберігає всі свої цінні властивості, якщо його не варити, а запарювати. Але як правильно запарювати овес, щоб отримати від нього максимум користі? Є кілька способів приготування вівса. Його треба промити, змолоти, засипати в термос, настояти протягом ночі. Молоти необов’язково – можна засипати і цільні зерна. Вранці настій готовий до вживання. Це прекрасний засіб для підняття імунітету, тому що в ньому зберігаються всі вітаміни, мінерали та інші цінні складові вівса.

Є й інший рецепт, як приготувати овес для лікування імунних розладів. Склянку крупи заливають окропом (1 л), залишають на годину. Настій проціджують, в макуха додають літр молока і ставлять на вогонь. Треба довести даний склад до кипіння, але не кип’ятити. Зняти з вогню, з’єднати з уже готовим настоєм, процідити, додати мед (кілька столових ложок). Пити в теплому стані по 200 мл тричі на добу. Є безліч способів приготування цього безцінного злаку. Для підняття імунітету можна приймати і вівсяні ванни. До того як використовувати овес з метою приготування ванни, його слід запарити. Для ванн підійде солома цього злаку. 500 грам соломи заливають 5 літрами окропу, настоюють протягом 2 годин, проціджують і вливають у ванну з водою.

Для досягнення найбільшого ефекту дану процедуру можна використовувати в комплексі з прийомом відвару вівса або киселю з вівса. Щоб приготувати відвар, столову ложку соломи вівса заливають склянкою окропу і запарюють протягом 45 хвилин. А як приготувати кисіль з вівса? Склад і технологія аналогічні готуванню настою для підвищення імунітету (1 склянка крупи на 1 літр води) – з тією різницею, що треба суміш поставити на вогонь і варити до досягнення густоти киселю. Можна в отриманий склад додати молоко і мед. Це прекрасний засіб, мобілізуюче захисні сили організму і допомагає йому самостійно впоратися з хворобою. Його використовують 2-3 рази на день протягом місяця.

До речі, з макухи, що залишилося після проціджування настою або відвару вівса, можна приготувати поживне і смачне блюдо. Про те, як варити кашу з вівса, знають навіть діти. В даному випадку замість пластівців або злаків використовують макуху. До нього додають трохи молока або води, масло і сіль за смаком і ставлять на кілька хвилин на вогонь. Кип’ятити таку кашу не слід, інакше вона втратить частину містяться в ній поживних речовин. Дане блюдо припаде до смаку і малюкам. Воно підвищить імунітет дитини і забезпечить добову потребу у вітамінах і мінералах.

Овес: від чого допомагає і що лікує, як заварювати і приймати в лікувальних цілях

При аналізі складу можна виявити такі речовини та елементи:

  • крохмаль,
  • амінокислоти,
  • тирозин,
  • тригліцериди,
  • фосфоліпіди,
  • флавоноїди,
  • стерини,
  • сапоніни,
  • бета-сітостерін,
  • скополетин,
  • ванілін,
  • авенін,
  • тригонелін,
  • холін,
  • ферменти,
  • цукру,
  • геміцелюлоза,
  • камедь,
  • органічні кислоти,
  • біотин,
  • фітинові кислоти,
  • фолацин,

Чи знаєте ви? Француз Ж. де Катерин прожив 120 років. Відомий він тим, що все життя пив еліксир здоров ‘я, так він називав вівсяний відвар.

Чим корисний овес для організму

Культура має масу корисних якостей. Її протизапальні властивості давно використовуються людиною. При згадці вівсяної каші багатьом моментально приходить на думку її корисність для ЖКТ. Але хвороби шлунка і кишечника – далеко не єдині проблеми, з якими можна успішно боротися за допомогою простої вівсянки.

Зерно вівса – комора, в якій містяться ліки від багатьох хвороб. Злак багатий великою кількістю мікро- і макроелементів, вітамінами, амінокислотами, вуглеводами, жирами, клітковиною. Тільки потрібно знати, як правильно витягти це багатство і від чого воно допомагає:

  • лікує всілякі запалення;
  • стимулює імунітет;
  • допомагає на початковій стадії гіпертонічної хвороби;
  • благотворно впливає на нирки;

Рецепти народної медицини

Крім поживної цінності, овес володіє досить великим набором якостей, завдяки яким він отримав широке застосування в лікувальних цілях.

Важливо! При використанні вівса для лікування та профілактики, слід брати необроблене, цільне, екологічно чисте зерно. Такий злак можна придбати в спеціальних магазинах.

При артриті

Вам знадобляться 5 стаканів зерен. Вони повинні бути цільними, неочищеними і не обробленими хімікатами від гризунів.

  • Засипайте овес в емальовану каструлю, додайте 4 л води, поставте на вогонь і доведіть до кипіння.
  • Після закипання каструлю потрібно на 1 годину поставити в розігріту до 180 ° C духовку. Регулярно перешкоджайте масу, що томиться.
  • Через годину дістаньте каструлю з духовки, дайте трохи охолонути і процедіть.
  • Відвар п ‘ють теплим по 150 мл тричі на день до їжі, додаючи чайну ложку меду.
  • Залишений овес використовують для компресів. Візьміть 2 ст. ложки теплої маси, загорніть у х/б серветку і докладіть до хворого місця. Тримайте, поки не охолоне, потім охолону масу викиньте (можна згодовувати дворовим собакам).
  • Повторюйте процедури протягом 21 дня, потім 7 днів перерва. При необхідності повторіть.

Під час безсоння

У народній медицині овес також використовують при безсонні.

Точніше, його відвар, який готують наступним чином:

  • Одну ст. ложку цільних зерен заливають 0,5 склянки води. Доводять до кипіння.
  • Після закипання вогонь роблять мінімальним і варять до загустіння.
  • Після проціжування відвар готовий до вживання.

Якщо немає зірений, підійдуть пластівці, хоча результат буде гіршим:

  • Близько 250 мл пластівців заварити 1 літром окропу.
  • Варити до консистенції киселю.
  • Пити теплим 3 рази на день по 150 мл.

Чи знаєте ви? Овес поширився по світу з Монголії і прилеглих областей Китаю.

При захворюваннях ЖКТ

Давно відома благотворна дія вівса на органи ЖКТ. Його використовують для лікування кишечника, підшлункової залози, всіляких проблем шлунка. Позначається не тільки наявність у злаку певних речовин і елементів, а й особлива консистенція правильно приготованого відвару.

Про те, як заварити овес, щоб цього домогтися, повідомляється в рецепті:

  • Зірна слід добре промити і просушити, виклавши їх на х/б тканину тонким шаром.
  • Просушені зірка за допомогою блендера розтерти в порошок.
  • Півсклянки порошку заливають 0,5 л води і ставлять на вогонь до закипання.
  • Після закипання варять на маленькому вогні ще 30 хвилин.
  • Після того як відвар охолоне, його слід процедити і віджати залишився макуху.
  • Отриманий відвар доливають свіжою кип ‘яченою водою до 0,5 літра.
  • Приймають тричі на день перед їжею.

Під час панкреатиту

  • Склянку зірено залити 1 літром дистильованої води. Нехай наполягається протягом десяти годин.
  • Настій поставити на маленький вогонь, довести до кипіння.
  • Після закипання зменшити вогонь і варити ще 30 хвилин.
  • Каструлю зняти з вогню, зробити хорошу термоізоляцію, щільно приховавши ковдрою, і залишити на день.
  • Відцідити отриманий настій, добре віджати. Дистильованою водою довести об єм до 1 л.
  • П ‘ють по 150 мл тричі на день, на порожній шлунок.

Важливо! Фармацевти використовують овес для приготування заспокійливої настоянки і в харчуванні для фітнесу і бодібілдингу.

Для очищення печінки

Як можна використовувати з косметологічною метою

Практикуючи косметичні процедури з використанням злаку, можна незабаром відчути результат. Спробуйте зробити фото обличчя великим планом, на камеру з хорошою роздільною здатністю. Через місяць косметичного курсу зробіть повторний знімок в тих же умовах (освітлення, відстань). Ви вразитеся тим, як змінився колір обличчя.

  • Відваром злака (про те, як правильно зробити відвар з вівса, написано вище) можна вмиватися вранці. Для цього його слід розбавляти 5 частинами відстоюваної, трохи теплої води.
  • Аплікації і ванночки з використанням злака – відмінний засіб від мозолів і натоптишів.
  • Спробуйте змішати 4 ст. ложки перемолотих пластівців з двома жовтками і двома ложками рослинної нерафінованої олії (краще придбати на ринку). Цю масу нанесіть на волосся і замотайте плівкою, а зверху – рушником. Залиште на 45 хвилин. Повторюйте захід щотижня, і незабаром оточуючі звернуть увагу, як блискуче, в прямому і переносному сенсі, виглядає ваше волосся.

До складу масок можуть входити додаткові інгредієнти. Такі, як кисломолочні продукти, мінеральні масла, мелена кава та маса інших. Вівсяна основа – прекрасний засіб, на базі якого, з урахуванням вашої конкретної проблеми, можна приготувати відмінну косметичну маску спеціально для вас.

Чи знаєте ви? У XVI столітті німецькі пивовари варили вівсяне пиво, хоча в кінці XIX століття в Німеччині ухвалили закон, згідно з яким у приготуванні пива можна було використовувати тільки ячмінь. А аж до середини 1970 років з вівса робили віскі.

Як приготувати відвар для схуднення

Для приготування відвару необхідно взяти цільні зірки вівса, не піддані обробці:

  • Літром чистої (краще купити) води залити 250 мл вівса. Нехай наполягається протягом дня.
  • Дати закипіти і варити 90 хвилин, перешкоджаючи.
  • Охолодьте і процедіть. Овсяну масу розбийте блендером в кашу і розмішайте з рідиною, що залишилася.
  • Доведіть до кипіння і приберіть остигати.
  • Приймайте по склянці тричі на день, протягом місяця.

Протипоказання і можлива шкода

Як таких, протипоказань до вживання вівса немає. Можлива індивідуальна непереносимість, хоча зустрічається вона вкрай рідко. Злак досить гіпоалергенний.

  • Каміння і пісок у жовчному міхурі – можлива причина, через яку слід проконсультуватися у лікаря.
  • Проблеми серцево-судинної системи.
  • Ниркова недостатність.
  • Підвищена кислотність шлунка.

Важливо! Енергетична цінність 100 г вівса – 300 Ккал. Злак володіє досить високою калорійністю, хоча є дієтичним продуктом.

Мабуть, єдина шкода, яку може заподіяти овес організму – це його невпевнене вживання у вигляді солодких каш, та ще щедро здобрених маслом. Тоді зайві кілька кілограмів в осяжному майбутньому вам гарантовані. А в іншому – вживання вівса і його відварів приносить лише безсумнівну користь для організму.