Як заготовляють глід на зиму

| | 0 Comments| 17:15
Categories:

Зміст:

Заготівля ягід глоду на зиму: 8 найкращих рецептів

Оригінальний, солодкий з гіркуватістю смак і величезний запас органічних кислот, пектинів, вітамінів — А, С, К, Е та групи B, є причиною того, що заготівля глоду стає все популярнішою. Для тих, хто ще не куштував цю ягоду і навіть не знає, як вона виглядає, нижче представлені її фото. Росте вона на кущах, які при вирощуванні в садах часто використовують як живоплоти.

Збір ягід виробляють восени

Для приготування кулінарних страв застосовуються плоди, зібрані з дикорослих кущів і культурних сортів. Садові форми характеризуються великоплідністю, до найпопулярніших сортів відносяться: «Кримський», «Китайський-2», «Паульс Скарлет», «Збігнєв», «Кроваво-червоний» та інші.

Увага! Збирання сировини проводиться восени — гронами або окремими ягодами, обов’язково до появи заморозків.

Розглядаючи найбільш популярні рецепти приготування глоду на зиму, слід виділити:

  • сушіння та заморожування;
  • варення, повидло чи джем;
  • компот, квас, сік, настоянка;
  • цукати та пастила;
  • пюре або соус.

Як видно, ці ягоди надають великі можливості для тих, хто хотів би спробувати їх заготовити на зиму.

Ягоди глоду – містять великий запас вітамінів

Зберігання настоянки

Настоянка глоду – популярний засіб від багатьох недуг. Для її виготовлення використовують не лише ягоди, а й кору, листя, суцвіття. Вона не має протипоказань, при цьому речовини, які вона містить, не здатні накопичуватися в організмі. Найкраще зберігання настоянки глоду відбувається у льохах, прохолодних коморах та на полиці холодильника.

Термін зберігання спиртової настойки глоду становить 4 роки при температурі +10°С -+14°С. Настоянку слід оберігати від контакту з киснем, тому тримати її слід у тарі, що має вузьке шийку. Рідину наливають до верху і герметично закупорюють.

Тим, хто збирається розпочати лікування за допомогою відварів та настоїв цієї рослини, обов’язково слід знати, як і де зберігати глід, щоб ефект від використання цих препаратів був позитивним.

Заготівлі без варіння

Відмінним способом зберегти вітамінний склад глоду є його заморожування. Її правильне проведення дозволяє максимально зберегти вітамінно-мінеральний склад. Для проведення заморозки слід ягоди помістити в гарячу воду на 15 хв, а потім відкинути на друшляк і промити під проточною водою і розкласти шаром для просушування. Після цього розфасувати їх порційно пакети. Помістити в морозилку (t ° -20-25 ° C), де вона в замороженому вигляді може зберігатися до 6 міс.

Альтернативою заморозці стане сушіння глоду. Для цього його розкладають в 1 шар на деку і підсушують у негарячій (t° 50°C) духовці або печі, на сонці або батареї, дегідрату або спеціальної електросушарки. Висушені ягоди можна використовувати для приготування напоїв, а якщо подрібнити борошно, то для приготування тіста.

Заморожені ягоди зберігаються 6 місяців

Порада. Якщо зібраний глід помістити в кошик або іншу ємність, що забезпечує вільний доступ повітря, він зможе зберегти свіжість протягом тижня.

Ще один вид холодної заготівлі глоду – зацукровування ягід. Для цього вимиті та висушені плоди обвалюють у цукровій пудрі, після чого складають у банки (бажано з широкою шийкою). Зверху засипають цукром і закривають, обв’язавши марлею. Термін зберігання подібної заготівлі – 2 місяці.

Глід у цукрі можна зберігати 2 місяці

Заморожування

При заморожуванні глоду зберігає лікувальні властивості дуже довго. Заготовляють його так:

  1. Плоди слід попередньо промити та добре просушити.
  2. Потім їх розміщують по спеціальних пакетах із застібкою або пластиковими ємностями і заморожують при -18°С.
  3. Зберігати ягоди у такому вигляді можна близько року.

Зберігання глоду в морозилці можливе також у вигляді пюре, що дозволяє дещо заощадити місце.

Ягоди, попередньо очищені від кісточок, слід подрібнити м’ясорубкою або блендером. Отриману масу розкладають ємностями для заморожування і відправляють в морозильну камеру.

При виборі тари для сировини слід пам’ятати, що вдруге заморожувати глід вже не можна.

Варіації на тему варення

Корисним доповненням до чаю стане варення або джем з глоду. Вибравши один із запропонованих рецептів, приготувати його буде зовсім нескладно.

  1. Джем з ягід глоду. 1 кг очистити від хвостиків і вимити, потім залив ½ л води, довести до кипіння і варити до м’якості. Після чого воду злити і пюрувати ягідну масу, протерши через сито або подрібнивши блендером. Знову додати раніше злитий відвар, а потім цукор – 8 скл. і уварювати до густини. В кінці приготування додати трохи лимонної кислоти або ¼ скл. лимонного соку. Переклавши гарячу суміш у банки, простерилізувати їх.
  2. Сирий джем з ягід глоду та обліпихи. Обліпиху – 1 кг, перебрати та помити, обсушивши, перетерти у пюре. Глід – 600 г, бланшувати 2 хвилини, після чого пюрувати, пропустивши через м’ясорубку. Змішати обидві суміші, додати ½ цукру. Зберігати сирий джем у прохолодному місці. Використовувати як десерт або добавку до інших страв, а також як основу вітамінних напоїв. Використовуючи даний рецепт, також можна приготувати сирий джем з глоду та смородини або з глоду та яблук.

Увага! Джем із глоду може використовуватися як солодка начинка при випіканні пирогів і булочок, приготуванні тортів, а також служити солодкою підливою до сирних або десертних страв.

Джем можна використовувати як начинку для пиріжків

Як приготувати глід на зиму

Зацукровані ягоди: Найбільш простий і одночасно смачний спосіб зберегти ягоди на зиму — зацукрувати.

  1. Переберіть, сумлінно вимийте та висушіть ягоди. Обваляйте в цукровій пудрі (зробіть, перемелений цукор у кавомолці).
  2. Складіть ягоди у банку з широким горлом. Щоб вони лягли в банку щільніше, при закладці трохи струшуйте баночку. Ягід увійде більше, і збережуться вони краще.
  3. Зверху в банці залиште місце приблизно 5 см., туди засипте цукор-пісок. Накрийте шийку банки марлею чи папером. Поліетиленовою кришкою не закривайте, оскільки ягідки задихнуться.

Приблизно через два місяці ягідки можна буде насипати у вазу і подавати на стіл замість цукерок.

Напої та інші рецепти

Розглядаючи найчастіші способи приготування цієї ягоди на зиму, не можна згаяти напої, серед них компот найбільш популярний. Для його приготування потрібно:

Початковий етап приготування складається з очищення плодів від насіння та гілок. Потім їх слід залити попередньо звареним із цукру та води гарячим сиропом, наполягати 6-9 годин, після чого сироп злити. Ягоди розкласти по банках, додати кардамон і залити повторно кип’яченим сиропом, стерилізувати 10 хвилин, після чого закатати.

Компот можна зберігати всю зиму

Другий варіант корисного напою, який можна заготовити на зиму – складається з глоду та яблучного соку. Для його приготування підготовлені плоди глоду (1кг) залити 1 скл. яблучного соку (краще кислого) і кип’ятити 3 хв. Потім додати|добавляти| цукровий сироп (300 г цукру на 1 л води). Залити одержаний напій у підготовлені банки, простерилізувати їх 5 хв. та закатати.

Порада. Напої з глоду можуть використовуватися як основа для приготування желе, киселів та інших напоїв.

Серед оригінальних рецептів, як заготовити цю ягоду на зиму, особливо цікавими є ягідні цукерки. Для їх приготування пюровані плоди змішують з цукром 2:1 і суміш уварюють до зменшення в об’ємі в 1,5-2 рази. Потім крохмаль (по 100 г на 1 кг ягідної сировини) розвести водою і додати в ягідну суміш і трохи прогріти, добре вимішуючи її. Розкласти тонким шаром на деку або дошці, посипати подрібненими горіхами. Давши охолонути, нарізати довільними фігурами та підсушити їх у духовці. Посипавши цукровою пудрою, зберігати в холодильнику у закритій скляній тарі.

Глід давно використовується в кулінарії різних країн. Вибравши його для приготування зимових запасів, можна зробити безліч смачних і дуже корисних заготовок. Представлені вище рецепти допоможуть зробити це легко та якісно.

Рецепти приготування ягід глоду

Кожна господиня в арсеналі має велику кількість рецептів, за допомогою яких можна приготувати солодкі десерти. Запропоновані варіанти доповнять заготовки на зиму. На основі рецептів можна фантазувати, створювати свої ласощі. Перш ніж зайнятися зимовими заготовками, потрібно ознайомитися зі способами приготування та застосування десертів із глоду.

Глід із цукром на зиму без варіння

Щоб приготувати корисний та смачний десерт на зиму, необов’язково використовувати термічну обробку. У такій заготівлі зберігаються на 100% усі вітаміни та мікроелементи. Глід у цукрі – чудовий десерт на зиму.

  1. Плоди перебрати, промити, викласти на тканинну серветку, щоб обсушити.
  2. Кожен плід покласти в цукор, ретельно обваляти.
  3. Скласти зацукрований глад у будь-яку скляну ємність (обов’язково простерилізувати!) до плічок.
  4. Додати решту цукрового піску догори.
  5. Для ущільнення по ємності потрібно постукувати.
  6. Прикрити банку або сулію тканиною і поставити в холодильник.
  7. Заготівля буде готова за 2-2,5 місяці.

Глід, перетертий із цукром

Можна скористатися ще одним рецептом, щоб приготувати смачний десерт. Щоправда, із заготівлею доведеться попрацювати, оскільки ласощі не повинні містити кісточки.

  1. Свіжі плоди відразу після заготівлі перебирають, щоб видалити неякісні екземпляри, і зрізають чашолистки.
  2. Викладають глад на тканинну серветку.
  3. В емальованому посуді тиснуть ягоди, потім через сито позбавляють пюре кісточок.
  4. З’єднують масу із цукровим піском або пудрою. Додають лимонний сік.
  5. Змішують ягідне пюре з цукром та лимонною кислотою.
  6. Перемішане пюре викладають у підготовлені банки.
  7. Щоб перетертий глід краще зберігався, зверху присипають шаром цукру і прикривають кухлем із паперу для випічки, моченим у горілці чи спирті.
  8. Закрити заготовку на зиму можна пластиковими кришками та прибрати в холодильник.

Такий десерт з боярки відмінно підходить для бутербродів, його часто подають до млинців та оладок.

Глід у власному соку на зиму

З великоплідного глоду на зиму можна приготувати ще один десерт, який теж не потребує термічної обробки.

Для смачної заготівлі знадобляться:

  • 2 кг боярки, щоб приготувати сік та ягоди для закладання в банки;
  • 1 ст. цукру;
  • 1 л води.
  1. Спочатку з 2 кг бояришника роблять сік. Для цього чисті та обсохлі ягоди викладають у каструлю, заливають водою та кип’ятять до розм’якшення.
  2. Після того, як маса охолоне, видавлюють сік. Працювати потрібно у рукавичках.
  3. Знову прогріти рідину (не кип’ятити!), додати цукровий пісок.
  4. 500 г глоду закладають у банку до плічок, потім заливають солодким соком.
  5. Ємності закатати кришками, поставити догори дном, прибрати під шубу до остигання.
  6. Зберігати заготівлі з глоду потрібно в підвалі чи холодильнику.

Порада! Макуха не потрібно викидати, з неї можна приготувати варення, додавши до смаку цукор.

Пюре з глоду на зиму

На зиму в домашніх умовах із плодів боярки можна приготувати апетитне пюре. Зробити його нескладно. Деякі господині радять для посилення смаку та корисних властивостей додавати в десерт малину чи журавлину. Звичайно, боярки в пюре має бути дещо меншими.

Зауваження! Кількість інгредієнтів можна збільшити або зменшити пропорційно, залежно від того, скільки пюре потрібно приготувати.

  1. Глід викласти в емальований посуд, залити воду, щоб вона прикривала плоди.
  2. З моменту закипання тримати вміст близько 5 хвилин.
  3. Викласти голод у друшляк, щоб стек сік.
  4. М’яку боярку перем’яти дерев’яною товщиною, потім перетерти через сито для видалення кісточок.
  5. У заготовку додати|добавляти| цукор, перемішати.
  6. Перекласти масу у вибрану стерильну тару, закатати.

Це лише один рецепт приготування на зиму пюре з глоду, є й інші варіанти.

Важливо! Глід пюре можна зберігати тільки в холодильнику.

Цукати з глоду на зиму

З ягід та фруктів можна приготувати смачну страву, яку називають цукатами.

Для заготівлі знадобляться:

  • 2 кг глоду без кісточок;
  • 2,4 кг цукрового піску чи пудри;
  • 600 мл води;
  • 4 г лимонної кислоти.
  1. Звареним сиропом залити плоди та витримати їх протягом 10-12 годин.
  2. Потім поставити ємність на плиту та довести до кипіння.
  3. Томити плоди чверть години.
  4. За 2 хвилини до кінця варіння засипати лимонну кислоту.
  5. Знову відставити посуд із ягідною масою.
  6. Через 10-12 годин знову поставити на плиту.
  7. Вибрати глід у друшляк, щоб стек сироп.
  8. Обсушені ягоди викласти на чистий лист із духовки, пересипати цукровою пудрою.
  9. Сушити цукати потрібно протягом декількох днів у приміщенні, що добре провітрюється.

Увага! Під час варіння маси для заготівлі цукатів на зиму її потрібно постійно помішувати, щоб вона не підгоріла.

Зберігати глід десерт у домашніх умовах, рекомендують у щільно закритих банках, у прохолодному місці.

Конфітюр із глоду на зиму

Щоб приготувати конфітюр, можна взяти за основу будь-який рецепт глоду або джему. Тільки уварювати його доведеться довше і додавати пектин або агар-агар.

Наприклад, можна приготувати конфітюр на основі такого рецепту:

  • боярка – 1,4 кг:
  • цукровий пісок – 500 г;
  • агар-агар – 1 ч. л.;
  • лимон – 1 шт.;
  • кориця – 1 паличка.
  1. Плоди пропарити в невеликій кількості води до повного розм’якшення, потім приготувати пюре, перетерши масу через сито, щоб видалити кісточки.
  2. Лимон очистити, забрати насіння, приготувати сік.
  3. Пюре посахати, ввести корицю та лимонний сік.
  4. Томити масу після закипання 20 хвилин на слабкому вогні при помішуванні.
  5. В окрему каструлю викласти трохи гарячого пюре, додати агар-агар та прокип’ятити 2 хвилини.
  6. З’єднати обидві маси після перемішування розлити в підготовлені стерильні ємності.
  7. Щільно закупорити металевими або гвинтовими кришками.
  8. Загортати заготівлю не потрібно, тому що її слід швидко остудити.
  9. Для зберігання вибрати темне прохолодне місце.

Мармелад із глоду на зиму

Мармелад із бояришника приготувати нескладно. Для цього знадобляться:

  1. Ягоди з невеликою кількістю води проварити до розм’якшення.
  2. Злегка остиглий глід відокремити від кісточок за допомогою сита.
  3. Засипати цукровий пісок, поставити на плиту в емальованій каструлі. Томити, поки маса не загусне.
  4. З пюре знімати піну і помішувати, щоб|аби| воно не прилипло на дно.
  5. Гарячу масу вилити в піддон, висота шару має бути більше 2 див.
  6. Лист накрити тканиною, щоб уникнути попадання пилу та комах.
  7. Через кілька днів пласт виймають із піддону. Залишиться лише нарізати його невеликими шматками, присипати цукровою пудрою, щоб вони не злипалися.
  8. Скласти заготівлю з глоду для зберігання взимку і прибрати в темне прохолодне місце.

Цукерки з глоду на зиму

Використовуючи наведений рецепт мармеладу з глоду, можна приготувати незвичайні цукерки.

  • готова мармеладна маса – у необхідній кількості;
  • на кожні 100 г мармеладу – по 100 г крохмалю.
  1. Мармеладну масу трохи остуджують (приблизно до 60 градусів).
  2. Засипають необхідну кількість картопляного крохмалю та добре вимішують масу до однорідності.
  3. Дерев’яну дощечку змочують холодною кип’яченою водою (щоб зняти без проблем) і викладають на неї глоду.
  4. Відразу розрізають на шматочки, що нагадують цукерки, і підсушують протягом 2-3 днів у приміщенні з гарною вентиляцією.
  5. Готові цукерки складають у скляну ємність, щільно закривають та прибирають у холодильник.

Увага! Під час сушіння дошку накривають тканинною серветкою, щоб на солодощі не летіли комахи.

Сироп з глоду на зиму

Любителі сиропу можуть приготувати його в домашніх умовах з глоду за запропонованим рецептом. Смачніше напій виходить із свіжих, зібраних напередодні ягід.

  • голод – 1 кг;
  • цукровий пісок – по 1 кг на кожен літр рідини, що вийшла;
  • лимон – 1 шт.;
  • вода – 1 л.
  1. Чисті ягоди скласти в ємність, додати воду і проварити, поки вони не розм’якшуються.
  2. Відцідити відвар через друшляк, потім віджати сік із плодів.
  3. У рідину додати цукор у співвідношенні 1:1.
  4. Поставити на плиту та уварити в 2 рази.
  5. За 2-3 хвилини до кінця варіння влити сік, вичавлений з половини лимона, щоб у сиропі з глоду з’явилася невелика кислинка.
  6. Готовий сироп розлити банками, закупорити металевими кришками.
  7. У перевернутому вигляді остудити.

Зберігати взимку в прохолодному місці без доступу світла.

Соус із глоду на зиму

Щоб приготувати на зиму смачний соус із боярки, знадобляться:

  1. Глід відварити приблизно чверть години.
  2. Позбутися кісточок за допомогою сита.
  3. З’єднати з|із| цукровим піском, потім проварити не більше 8 хвилин|мінути|.
  4. Закатати на зиму у скляну тару.

Увага! Якщо передбачається зберігати заготівлю в кухонній шафі, буде потрібно пастеризація.

Повидло з глоду на зиму.

Якщо додати до пюре з глоду трохи води і взяти більше цукру, то можна приготувати повидло.

  1. Щоб вийшло смачне повидло, на 1 кг. пюре з ягід покладіть 0,5 кг цукру, і влийте склянку води.
  2. Складіть в каструлю, для смаку і гарної безпеки покладіть чайну ложечку лимонної кислоти, і поваріть до загусання. Розкладіть у баночки і закатайте. Час варіння я не вказую, глід готується швидко, ви зрозумієте, коли буде готове.

Сушіння глоду: правила заготівлі

Після збирання ягоди для сушіння слід ретельно підготувати: спочатку прибрати всі пошкоджені та хворі екземпляри. Потім висушити їх. Головне, не слід тривалий час після збирання тримати ягоди в пакетах без будь-якої обробки: це позначиться на них не найкращим чином.

Після попередньої підготовки глоду необхідно розкласти на тканині або щільному папері і залишити сушитися на кілька днів, не забуваючи періодично перевертати. Якщо ягоди будуть сушитись у спеціальній машині (сушарці), температура повинна бути виставлена ​​на показник від +40 до +60 градусів. Можна сушити і в звичайній духовці, виставивши температурний режим на рівні +30 градусів (кришку не потрібно закривати до кінця, щоб у вологи була «лазівка» для виходу назовні).

Порада. Перевірити рівень сухості ягід легко: просто візьміть їх невелику кількість в руку і міцно стисніть. В результаті повністю просохлі екземпляри відразу ж відокремляться, а недосушені – склеяться між собою.

Загальні правила підготовки та зберігання

Глід – колючий чагарник висотою 3-5 метрів з великою кількістю великих помаранчевих плодів розміром від 5 до 40 мм. З одного дерева можна зібрати до 50 кг плодів. Водночас це ще й декоративна рослина. Крім того, що він гарний, його ягоди, квіти, листя та кора мають лікувальні властивості. Раніше його застосовували як в’яжучий засіб та як кровоочисний. Нині основна лікувальна галузь – захворювання серця та судин.

Ягоди потрібно правильно зібрати, щоб вони залишилися придатними для зберігання. Правила збору:

  1. Час заготівлі – середина жовтня. Визначають стиглість ягоди за кольором – червоним, насиченим відтінком.
  2. Вибирайте суху сонячну погоду, щоб не було опадів хоча б за добу до моменту збирання та в день збирання.
  3. Найкраще збирати врожай, зрізуючи кисті секатором.
  4. Мити чи ні кожен садівник вирішує самостійно. Хтось є прихильником попереднього очищення ягід за допомогою миття, інші ж проти такого і прибирають тільки листя, що потрапило.
  5. Висушити плоди можна, не знімаючи їх з кисті. Варіант зі зняттям ягідок з плодоніжок теж хороший. Це дозволить розкотити плоди на піддоні в один шар.
  6. Підготовчим етапом перед сушінням стане обрізання «хвостиків» та «носиків». Видаляти кісточки не потрібно.

Другий аспект збереження глоду – сортування. Необхідно відібрати придатну для обробки ягоду.

На замітку! Відбраковують незрілі, зіпсовані, пошкоджені плоди. Не повинно бути ягід із ознаками ураження цвіллю.

Якщо плоди сушать гронами (не знімаючи з гілок), то і на них повинні бути відсутні ознаки захворювань. Щоб зберегти плоди глоду на зиму, його заморожують чи сушать. Заморожувати краще швидким способом, помістивши ягоди, розкладені в пакеті в один шар, в морозильну камеру з температурою -15…-18оС. Розморожені плоди повторно заморожувати не можна – вони втратять більшу частину лікарських властивостей.

Глід: заготівля на зиму та способи приготування

Заготовляти глід можна у вигляді плодів та суцвіть, які використовуються у вітамінних чаях, настоянках, кулінарії. Цвіте він у травні-червні, але завершується цвітіння дуже швидко (2-4 дні). Тому заготівлю суцвіть встигають зробити під час початку бутонізації.

Перед збиранням квіток і листя слід переконатися, що рослина здорова, без ознак хвороби.

Плоди глоду починають заготовлювати у вересні. Зрілість визначається наявності насиченого яскраво-червоного чи оранжевого відтінку. У цей час ягоди вже увібрали в себе всі цілющі властивості і готові до вживання. Закінчується збирання першими заморозками.

Заморожування ягід

Заморожені ягоди зручно використовувати взимку для приготування чаїв, морсів, компотів у випічці. При цьому корисні властивості та хімічний склад протягом 6 місяців не змінюються.

Взяті з морозилки плоди глоду в холодну пору року виглядають свіжими, ніби їх щойно зірвали з дерева.

  • Свіжі очищені ягоди заморожують у контейнерах. Для цього морозильну камеру налаштовують на глибоке заморожування (-18 ° C).
  • Інший спосіб, коли один шар на підносі поміщають плоди. Потім після заморожування в морозилці розкладають порціями целофанові пакети.
  • За бажанням можна перекрутити ягоди у м’ясорубці або подрібнити блендером у пюре. Розкласти м’якоть маленькими мішечками. Взимку зручно брати заморожене пюре для приготування солодкої випічки.

Сушіння плодів

Сушити глід можна двома способами: на відкритому повітрі – природним сушінням або в сушарці (духовці).

  • Перший метод. Ягоди необхідно перебрати, промити та викласти на рушник. Коли зайва волога піде, плоди потрібно перекласти на пергаментний папір чи суху тканину. Потім розмістити на відкритому повітрі до приміщення з гарною вентиляцією. Поки плоди сохнуть, їх потрібно періодично перемішувати. На ніч приміщення обов’язково закривається, так як глід має сильну гігроскопічність.
  • Другий спосіб. У сушарці чи духовці температура виставляється від 40° до 60°C. Готовність визначається, якщо взяти в руку жменю ягід та стиснути. Суха сировина легко буде відокремлюватися один від одного.

Варення з плодів глоду

Ароматне варення, зварене з ягід у цукровому сиропі, послужить смачними ліками та ласощами у зимові вечори. Однак перед варінням потрібно знати, що в такій заготівлі будуть відчуватися кісточки при вживанні.

Глід на зиму – 6 рецептів приготування заготовок з покроковими фото

Глід на зиму – це заготівля смачною, корисною і лікувальної ягоди в різних варіантах: у вигляді варення, джему, корисного напою і цілої гами солодощів. Для заготівлі підходить як великий садовий глід, так і дрібний дикий. Добре доповнюють глід цитрусові фрукти і яблука. Рецепти відрізняються різноманіттям, а вибрати по особистому смаку вам дозволить запропонована тема.

Компот з глоду на зиму

Компот з глоду на зиму буде у вас смачним і корисним напоєм. Готується він просто і подібно компотів з інших ягід і фруктів. У цьому рецепті готуємо узвар методом дворазової заливки цукровим сиропом. На 3-х літрову банку береться не більше 400 гр. ягід, щоб не було шкоди для здоров’я.

Інгредієнти на
3 л.

Процес приготування:

Глід: заготівля на зиму і способи приготування

Глід — це дерево (або чагарник) з плодами довгастої (або овальної) форми, червоного (або жовтого) кольору, зі їстівної борошнистою м’якоттю. Його плоди містять цукри (фруктозу, глюкозу, сахарозу) і органічні кислоти (яблучну, лимонну, винно-кам’яну та ін.).

У них присутні вітаміни С, В, В3, PP, Р і каротиноїди, дубильні речовини. Плоди багаті і пектинами, які володіють желирующими властивостями.

Глід як лікарська рослина відомий дуже давно. У науковій медицині його препарати призначають при неврозах серця, порушення ритму серцевої діяльності, безсонні, задишки і початкових формах гіпертонії.

В останні роки виявлено протипухлинний ефект його плодів, зокрема, при лейкемії. Продукти переробки цих ягід є хорошим засобом для профілактики серцево-судинних захворювань.

Сік з цих ягід можна готувати як натуральний, так і купажірованний більш кислими — чорної смородини, журавлини, барбарису.

Сушені подрібнені плоди, а також листя глоду заварюють як чай, а з одних ягід готують «кава». Мелені ягоди додають в тісто для додання йому красивого кремового кольору. Борошно з висушених і мелених плодів використовують для випічки солодкуватого хліба або коржів.

Глід, заготівля на зиму і способи приготування:

Найпопулярніші рецепти для домашніх заготовок.

Сік натуральний:

Плоди перебрати, ретельно вимити і подрібнити за допомогою м’ясорубки. Мезгу завантажити в приймач сировини соковарки.

Приймач поставити на збірник соку, налити в парообразователь воду. Соковарку накрити кришкою і поставити на вогонь. Сік зливати в міру наповнення збірника.

Процес вилучення соку триває 50-55 хвилин.

Його можна консервувати окремо або купажовані більш кислими соками (журавлинним, яблучним, чорної смородини, барбарису). У будь-якому випадку отриманий сік слід профільтрувати, нагріти до 100 ° C кип’ятити 3-4 хвилини. У гарячому вигляді розлити сік в прогріті банки і накрити прокип’яченими кришками.

Пастеризувати при 85-90 ° C:

Сік в 3-літрових банках краще консервувати методом гарячого розливу.

Сік з чорною смородиною:

Ягоди подрібнити і покласти в соковарку на 50 хвилин. В отриманий продукт додати сік чорної смородини. Пастеризувати при 85 ° C:

— банки ємністю 0,5 л — 10 хвилин,

— банки ємністю 1 л — 12-15 хвилин,

— банки ємністю 2 л — 18-20 хвилин.

Сік з лимонною кислотою:

Приготувати сік методом пресування подрібнених прогрітих плодів (з наступною тепловою обробкою) або протиранням через сито.

У сік додати лимонну кислоту.

Вариво з глоду:

Ягоди витримати в приміщенні 2 доби — до повного дозрівання. Потім вимити їх, залити водою і варити до розм’якшення.

Після цього протерти масу через сито, розкласти в простерилізовані банки, закрити їх поліетиленовими кришками.

Пюре з глоду на зиму:

Зрілі ягоди залишити на добу (для дозрівання і розм’якшення).

Потім ретельно вимити їх, покласти в каструлю з водою і варити до розм’якшення.

Розварений глід протерти через сито, розфасувати в стерилізовані банки, прикрити кришками і пастеризувати (ємності 0,5 л — 10-12 хвилин), а потім герметично закупорена. Зберігати в прохолодному місці.

Зварити ягоди до розм’якшення. Відвар зцідити. Потім протерти ягоди через друшляк.

Протерту масу змішати з відваром 1: 1 і уварити, постійно помішуючи.

Глід сушений на зиму:

Зрілі плоди очистити від плодоніжок, промити і сушити при температурі не вище 60 ° C.

Відмінний відео рецепт. Варто подивитися!

Компот із глоду і яблук на зиму

Ще один вид заготовки з глоду — це компот. Яблука додають напою невелику кислинку, приємний смак і аромат.

Інгредієнти на 2-х літрову банку:

  • глід — 200 гр.
  • яблука — 100 гр.
  • цукор — 170 гр.
  • лимонна кислота — 1/3 ч. л.
  • вода — 1,7 літра
  1. У глоду відокремити сухі хвостики, помити ягоди, скласти в заздалегідь простерилізованих банку. Яблука нарізати великими часточками, видалити серединку з насінням, скласти часточки в банку.
  2. У каструлю налити воду, насипати цукор, лимонну кислоту. Поставити на плиту, довести воду до кипіння і проварити 3 хвилини. Залити гарячим сиропом глід з яблуками.
  3. Дно глибокої каструлі застелити х / б серветкою, поставити в неї банку, залити теплу воду до плічок, прикрити кришкою і поставити стерилізувати. Час стерилізації 15 хвилин.
  4. Закрутити кришку, банку перевернути, укутати і дати повністю охолонути.

Солодка заготовка з глоду (відеорецепт)

Обов’язково подивіться це відео. У ньому автор пропонує зробити цукерки з глоду. Таке ласощі сподобається і дорослим, і дітям.

Не проходьте повз цієї рослини і підготуйте глід на зиму. Адже це не тільки смачно, але й дуже корисно. Але не забувайте, що це лікарська рослина, тому перед вживанням вивчіть інформацію про цю рослину, особливо якщо у вас є які-небудь хронічні захворювання.

Користь і шкода ягід глоду, що можна з них приготувати на зиму

Ягоди глоду мають виражену лікувальну впливом на організм людини, а тому у них є не тільки користь, але і шкоду. І треба знати, як приймати ці плоди, щоб їх корисні якості переважали.

склад

Хімічний склад садового великоплідного глоду надзвичайно різноманітний, а тому такі великі його корисні властивості. Ось тільки деякі з біологічно активних сполук, присутніх в ягодах:

  • флавоноїди, включаючи гиперозид;
  • кверцетин і вітексин;
  • рутин;
  • пентацікліческіе трітерпени;
  • акантоловая, неоготична, кавова і хлорогенова кислоти;
  • ацетилхолін.

Пояснення того, чим корисний глід для організму, пов’язане і з присутніми в ньому вітамінів (В1, В2, С), мінералів (кальцію, заліза, фосфору). Однак перераховані вище біоактивні сполуки все-таки мають більш вираженим лікувальним впливом.

Корисні властивості

Допомога при кардіологічних недугах

Користь глоду для людського організму пов’язана з милостивим впливом на серцево-судинну систему. Причому ця рослина корисно практично при будь-яких захворюваннях серця і судин. При стенокардії і атеросклерозі, гіпертонії та аритмії.

Настільки яскраво виражене цілющий вплив пояснюється здатністю біоактивних речовин в складі глоду зменшувати напругу кровоносних судин і розширювати їх. Важливо, що цей вплив зачіпає і коронаров, і периферичні судини.

Крім того, кардіологічна користь глоду пов’язана з його здатністю покращувати ліпідний профіль крові і знижувати рівень запалення в ендотелії кровоносних судин. Обидва впливу важливі для профілактики і лікування атеросклерозу.

Антіоксідатівная і протизапальна активність

Оскільки плоди глоду наповнені надзвичайно великою кількістю біоактивних сполук, їх користь і шкоду для здоров’я черв’яка набагато ширше, ніж вплив лише на одну серцево-судинну систему.

Більшість важких захворювань (рак, діабет, атеросклероз, нейродегенеративні патології) пов’язані з негативним впливом на клітини і їх генетичний апарат вільних радикалів і наступним за цим впливом запаленням. Саме тому, пригнічуючи активність вільних радикалів і запалення, глід рятує від смертельно небезпечних хвороб.

Інші лікувальні властивості

Корисні властивості глоду також включають в себе:

  • зменшення вираженості симптомів хронічної тривоги (можуть проявлятися у вигляді ВСД);
  • усунення підвищеного газоутворення, патологічного бурчання в животі, хронічних закрепів;
  • підтримку корисних мікроорганізмів в кишечнику;
  • профілактику кишкових інфекцій;
  • полегшення симптомів екземи та псоріазу.

Чи корисний для схуднення?

Так. У глоду є корисні властивості для схуднення. Саме тому він знаходить применеие в меню тих, що худнуть.

Позитивний вплив плодів на зниження ваги пов’язане з такими їх якостями, як:

  • антизапальні активність (значний надлишок маси тіла завжди корелює з посиленням запальної активності в організмі);
  • здатність сповільнювати засвоєння вуглеводів (в ягодах присутня хлорогенова кислота — то саме з’єднання, яке пояснює користь зеленого кава для схуднення);
  • позитивний вплив на мікрофлору кишечника, склад якої завжди порушений у людей з ожирінням;
  • надання людині заряду бадьорості, завдяки якому він може більш активно рухатися протягом дня, а, отже, спалювати більше калорій;
  • здатність покращувати сон (стійке схуднення неможливо без якісного нічного відпочинку);
  • антистресова активність, що дозволяє знизити тягу до компульсивному переїдання на нервовому грунті.

Що можна зробити зі свіжими плодами?

Зі свіжих ягід крупнолистного садового глід можна приготувати на зиму найрізноманітніші заготовки. Це і варення, і джеми, і желе, і мармелад. Ось тільки через присутність у складі великої кількості цукру жодне з цих страв не матиме користь для здоров’я. Навпаки, вони можуть завдавати шкоди, як і будь-які інші надмірно солодкі страви.

Найприйнятнішим видом солодкої заготовки на зиму є компот, так як в ньому все-таки менше цукру, ніж в вареннях.

Але якщо ви хочете не просто щось зварити зі свіжих плодів глоду на зиму, а заготовити їх з користю для здоров’я, то ягідки краще посушити або заморозити. І вже потім використовувати для приготування чаїв і настоянок.

Як сушити?

Сушити глід в домашніх умовах можна трьома способами: в духовці, елетросушке (або аерогрилі) і на повітрі в приміщенні.

Останній метод застосовують рідко. Так як він займає багато часу. Крім того, не так просто знайти підходяще для висушування плодів приміщення. Адже воно має добре провітрюватися, але одночасно з цим бути вельми теплим. У наших широтах у вересні-жовтні місяці таку кімнату знайти непросто.

Сушка в духовці

Найдоступніший метод висушування глоду будинку.

Перед висушуванням плоди зазвичай не миють. Відразу розкладають їх в один шар на листі, застеленому пекарської папером або фольгою. І ставлять в духовку, розігріту до 60 градусів.

Дверцята духовки щільно закривати не можна. Обов’язково слід залишити щілину.

Процедура сушки плодів глоду в духовці може здатися стомлюючої. Вона займає близько 4-х годин, протягом яких деко потрібно регулярно діставати і струшувати, щоб перевернути ягідки.

Готовність плодів визначають, стискаючи один з них між пальцями. Ягода не повинна бути м’якою всередині.

Можна взяти в кулак відразу кілька ягідок і також стиснути. Правильно висохлі плоди не повинні давати соку. Якщо сік виділяється, треба сушити ще.

Сушка в електрогаджете

Сучасні електричні сушарки значно полегшують заготовку глоду на зиму в домашніх умовах. У цьому сучасному гаджет ягоди висихають за 5 годин. Плюс в порівнянні з духовкою в тому, що процес висушування не треба весь час контролювати.

Зазвичай ягоди розкладають на середній решітці і включають температуру 60 градусів на 2 години. Потім знижують її до 50 градусів.

Зберігають сушений глід в паперових пакетах або скляних банках. При кімнатній температурі.

Замороження

Як і будь-яку іншу ягоду, заготовити глід на зиму можна, заморозивши його.

Для цього ягоди розкладають на лотку в один шар. Прикривають пакетом (можна ретельно НЕ загортати) і прибирають в морозилку на кілька годин.

Коли ягідки стануть твердими, їх пересипають в інші більш компактні системи зберігання і прибирають назад в морозилку.

Також можна заморозити глід у вигляді ягідного пюре. Для цього плоди перемелюють в блендері або пропускають через м’ясорубку. Отриману масу розподіляють по невеликих ємностей, які прибирають в морозилку. Сахара не додають.

Настоянки на спирту

Існує два види настоянок глоду — з плодів і з квіток. Їх лікувальна дія схоже, але у настойки квіток воно сильніше.

Щоб приготувати зілля з ягід, необхідно::

  • взяти 150 грамів сушених плодів;
  • подрібнити їх, наприклад, в кавомолці, і покласти в тару з темного скла;
  • залити одним літром горілки або 40% -го спирту;
  • залишити в прохолодному місці (бажано темному) на три тижні;
  • процідити і перелити в чисту пляшку.

Смак настоянки можна зробити більш приємним, якщо одночасно з ягодами залити горілкою паличку корицю.

Настоянку з плодів глоду приймають по 25-30 крапель 3-4 рази на добу.

Зберігають в холодильнику.

Приготувати настойку з квіток глоду в домашніх умовах можна наступним чином:

  • 150 грам квіток подрібнити;
  • скласти в бутель темного скла;
  • залити одним літром горілки або розведеного до 40 градусів спирту;
  • прибрати в темне прохолодне місце на 2 тижні, протягом яких періодично перемішувати зілля, інтенсивно струшуючи бутель;
  • потім процідити в чисту тару і прибирати в холодильник.

Приймати по 20-25 крапель тричі на день.

Кому треба приймати настойку?

Настоянка квіток або ягід глоду яскраво допомагає при двох типах захворювань: серцево-судинних і невротичних.

Дане фітотерапевтичні зілля показано при:

  • гіпертонії;
  • різних аритміях, в тому числі і миготливої ​​і пароксизмальної тахікардії;
  • атеросклерозі;
  • стенокардії;
  • ревматизмі;
  • вікових порушеннях мозкового кровообігу.

При невротичних розладах настоянку можна приймати при:

  • безсонні;
  • ВСД і неврозі серця;
  • астеноневротических станах;
  • хронічної тривозі;
  • клімактеричному неврозі.

Наливка з свіжих ягід

Наливка з свіжих плодів нагадує за своїми властивостями настойку сушених ягід. Але володіє значно менш вираженим лікувальним впливом. Фактично її використовують не як фітотерапевтичні засіб, а як алкогольний напій, що приймається в невеликих кількостях.

Рецепт приготування наливки свіжих ягід глоду такий:

  • треба взяти 200 грамів свіжих ягід;
  • залити їх 500 мл 40-проценного спирту або горілки;
  • залишити на 3-5 днів у прохолодному темному місці;
  • процідити.

А ще з глоду можна зробити справжнє домашнє вино.

Чаї і відвари

Чай з глоду ще називають відваром. Іноді його готують зі свіжих ягід. Але частіше з сушених плодів або квіток. У кілька популярних рецептів.

З шипшиною. Сушені плоди глоду і шипшини змішують в рівних кількостях (зазвичай по 1 столовій ложці з гіркою). Кладуть в термос і заливають 800-1000 мл окропу. Настоюють 2 години.

З іван-чаєм. 1 столову ложку ягід глоду об’їдають з 1 чайною ложкою іван-чаю. Додають кілька листочків м’яти. Заливають 300 мл окропу в звичайному заварювальному чайнику. Дають настоятися не менше 15 хвилин.

А ось ще один варіант, як можна заварювати і пити глід. З лимоном.

Протипоказання і побічні ефекти

  • Однозначним протипоказанням для вживання глоду є алергія на нього.
  • Незважаючи на те, що ягода корисна для кардіологічних хворих, її треба з особливою обережністю вживати людям, які постійно приймають препарати від захворювань серцево-судинної системи. Дана рекомендація пов’язана з тим, що біоактивні речовини глоду можуть змінювати активність багатьох медикаментів. Зокрема, вони взаємодіють з дигоксином, бета-блокаторами, блокаторами кальцієвих каналів, нітратами, інгібіторами фенілефрину і фосфодіестерази-5.
  • Особливі корисні властивості глоду для чоловіків пов’язані з тим, що він може покращувати еректильну функцію за рахунок позитивного впливу на кровоносні судини статевих органів. Однак тут же криється і протипоказання — даний плід несумісний із засобами для посилення потенції.
  • Ягоди не радять активно використовувати тим людям, хто схил до зниження артеріального тиску і / або скорочення частоти серцевих скорочень.

Чи можна приймати при вагітності?

Традиційна медицина століттями використовувала глід при вагітності для усунення зайвої нервозності у жінок, які очікують дитину, нормалізації серцевого ритму, артеріального тиску і сну.

В наші дні прийом глоду при вагітності не заборонений, але фахівці настійно радять перед початком прийому цього фітотерапевтичного кошти обов’язково проконсультуватися з лікарем, провідним вагітність.

Крім того, ні в якому разі не можна намагатися знизити тиск нестійкий ягід в тому випадку, якщо воно вперше піднялося при вагітності. Таке лікування припустиме лише тоді, коли проблема з тиском існувала ще до зачаття. Але якщо тиск вперше піднялося при вагітності, необхідно терміново звернутися до лікаря.

Найбільш виражену лікувальну дію плоди надають на серцево-судинну систему і психіку.

Глід допомагає нормалізувати серцевий ритм і тиск. Причому працює як у кардіологічних хворих, так і у невротичних пацієнтів. Крім того, ягоди зміцнюють імунітет, борються із запаленням, знищують вільні радикали і допомагають худнути.

Сприятливий вплив на здоров’я проявляється лише тоді, коли плоди вживають без додавання надмірної кількості цукру. Тобто не у вигляді варення або джему.

Оскільки биоактивность продукту велика, його вживання має цілий ряд протипоказань. Тому перед тим як починати приймати бояришніковая настоянки або чаї, треба проконсультуватися з лікарем. Особливо це важливо для кардіологічних хворих і вагітних жінок.

Що приготувати з глоду на зиму — 9 найсмачніших рецептів

Добрий день, мої дорогі читачі! Продовжуємо серію статей про найсмачніші заготовки на зиму. Сьогодні хочу поділитися з вами рецептами приготування глоду.

Цю ягоду можна засушити або замрячив, а можна зварити варення або компот. З глоду виходить дуже смачна пастила. А можна навіть відмінне вино приготувати. Давайте приступати!

Як засушити глід на зиму

Квіти глоду необхідно зривати на початку літа, коли вони розквітнуть. Краще заготовляти в погожий день і в екологічно чистій місцевості.

Квіти для просушування висипають на щільну поверхню в провітрюється. Сировина накривають марлею, захищаючи від комах. Ягоди збирають на початку осені. Сушити їх слід в сушильній шафі для овочів і фруктів.

На зберігання залишають в сухому приміщенні, насипавши в полотняний мішечок. Глід зберігає свої якості до 2-х років. Правильно заготовлені плоди приємно пахнуть і набувають цегляно-червоні відтінки.

Калорійність 100 гр. сушеного глоду — 142 ккал

Рекомендую ознайомитися:

Рецепт варення з глоду

1. Для варення потрібно вибрати стиглі ягоди. Кілограм плодів очищають від плодоніжок, миють і осушують, і насипаю в каструлю.

2. В окрему ємність насипають цукор, що дорівнює кількості ягід, розчиняють його в півтора склянках води. Ємність ставлять на плиту, кип’ятять, поки пісок повністю не розчинитися.

3. Сиропом, поки він не охолов, заливають ягоди на 12 годин. Ємність знову ставлять на плиту. З появою перших бульбашок в варення додають половину ложечки соку лимона. Варити треба ще ¼ години.

4. Ємність знімають з вогню і накривають широким рушником, поки солодке вариво не охолоне. Варення розливають по стерильним баночках.

Рецепт варення з глоду без кісточок

Рецепт такий же. Тільки спочатку ягоди потрібно варити 10 хвилин і пропустити через дрібне сито. І тільки потім їх заливати солодким сиропом.

1. Чисті і сухі ягоди доведеться залити водою, щоб вона повністю покривала їх. Варити ягоду слід недовго.

2. Як тільки ягоди розваряться, ємність знімають з плити.

3. Потім ягоди пропускають черга сито і змішують з цукром. Коли пісок розчиниться, варення розкладають у стерильні баночки, насипавши зверху жменьку цукру.

4. На 1 кілограм ягід досить приблизно 400 гр. піску.

Калорійність 100 гр. — 167 ккал

Рецепт компоту з глоду

1. Для приготування компоту беруть стиглі ягоди: сухі або свіжі.

2. У каструлю наливають 3 літри води і насипають стакан ягід.

3. Варять складу до готовності приблизно протягом чверті години, поклавши часточку лимона в кінці варіння.

4. Перед вживанням насипають стакан цукру.

5. Ягоди глоду можна поєднувати зі смородиною, іргой, чорноплідної горобини, вибираючи за смаком.

Калорійність 100 гр. — 110 ккал

Рецепт вина з глоду в домашніх умовах

Для приготування вина слід взяти ягоди, зібрані після заморозка, вони відрізняються соковитістю. Якщо плоди зібрали раніше, то їх доведеться на 2 години потримати в морозилці.

Ягоди можна мити, щоб зберегти на їх поверхні мікроорганізми, що провокують бродіння. Вино виходить темнувато-червоного насиченого кольору. На 1 частина ягід потрібно 10 частин води.

На закваску:

1. Спочатку потрібно приготувати закваску. Немиті 200 гр. родзинок насипають в скляну ємність і насипають близько 100 гр. цукру. Суміш заливають 400 мл. води. Ємність накривають чистою марлею або тканиною і поміщають в теплій кімнаті. Коли закваска буде пінитися, утворюються бульбашки, то вона вважається готовою.

2. П’ять кг чистих ягід насипають в велику скляну ємність, призначену для бродіння.

3. Необхідно 1 кг цукру розмішати в 10 літрах кип’яченої води. Цією рідиною заливають ягоди, не до самого верху заповнюючи ємність. Доведеться залишити чверть вільного простору. Сюди наливають приготовлену закваску.

4. Ємність закривають гідрозатворів і на три доби поміщають в теплому приміщенні при температурі близько 20 * С. Сусло необхідно щодня помішувати. Якщо немає гідрозатвори, то його можна замінити звичайною медичної рукавичкою, прорізавши її в декількох місцях.

5. Через 3 дні ємність відкривають і відливають 1 літр рідини в інший посуд. Там в рідини розчиняють 2 кг цукру, розмішують і виливають рідину назад. Ємність знову закривають гідрозатворів чи дірявої медичної рукавичкою.

6. Через тиждень рідину фільтрують, проціджують через шар марлі.

7. Знову відливають 1 літр майже готового вина і розчиняють 1 кг. цукру. Потім цей літр виливають назад в основну ємність. Закупорюють гідрозатворів і залишають на 1-1, 5 місяці на бродіння.

8. Вино вважається готовим, коли з затвора не виходитимуть бульбашки повітря, а внизу ємності з’явиться осад.

9. Вино рекомендується злити через трубочку, не збовтуючи, не чіпаючи осад. Якщо додали цукру, то ємність доведеться знову запечатати гідрозатворів на 10 днів.

10. Для витримки молодий вино щільно закупорюють і поміщають приблизно на 6 місяців в прохолодному темному приміщенні. Доведеться щомісяця зливати рідину з осаду. Коли осад припинить утворюватися, то тоді вино розливають по скляних пляшках.

Вийде приблизно близько 8 літрів вина з міцністю не більше 12 *. Вино зберігається 3 роки, але його, як правило, випивають раніше. Приготоване вино відрізняється від магазинних аналогів своїм поліпшеним смаком і якістю.

Як заморозити глід

Щоб в холодну пору року зміцнити свою імунну систему вітамінами і необхідними мікроелементами, потрібно заморозити свіжі ягоди глоду.

Для цього ягоди потрібно їх вимити, добре просушити і наповнити контейнери або пакетики і відправити в морозильник. Там температура приблизно 20 *, глід збереже свої корисні речовини до весни.

Контейнерами можуть бути пластикові стаканчики, в яких продають сметану, йогурт.

Компот з яблук і глоду на зиму

1. Для приготування компоту 500 гр. яблук доведеться очистити від насіння і розділити на часточки.

2. У 2-х літрах теплої води розмішати 1 кг. цукру і трішки соку лимона. Поставлять на плиту для 5-ти хвилинного кип’ятіння.

3. У стерилізовані банки насипають шар яблук, потім шар чистих ягід, потім знову шар яблук і ягід.

4. Інгредієнти заливають сиропом, закривають кришкою і перевертають банку на добу.

Пастила з глоду

1. Необхідно очистити глід від кісточок і варити в окропі до розм’якшення ягід.

2. Потім плоди подрібнити в м’ясорубці і змішати з невеликою кількістю меду, підігрітого на водяній бані.

3. Деко змочують прохолодною водою і заповнюють солодкої сумішшю.

4. Деко поміщають в розігріту духовку, щоб пастила підсохла.

5. Потім її розрізають на частки і викладають в скляну ємність.

6. пастилу можна ласувати, як цукерками.

Калорійність 100 гр. пастили — 52 ккал

Leave a Comment Отменить ответ

Для отправки комментария вам необходимо авторизоваться.