Як правильно вирощувати персик

| | 0 Comments| 21:37
Categories:

Зміст:

Як правильно вирощувати персик з кісточки в домашніх умовах, посадка і догляд

Як виростити персик зі звичайної кісточки? У цьому немає нічого складного. Кісточку вподобаного сорту можна закопати в землю восени. Садити таким чином персик можна навесні і влітку. Чим більше буде посаджено кісточок, тим більша ймовірність, що з якогось насіння виросте дерево. Можна попередньо виростити саджанець в контейнері, а потім перенести його в сад.

  • Плюси і мінуси методу розмноження
  • Вирощування з кісточки в домашніх умовах
  • Рекомендації щодо вибору сорту
  • Зимостійкість
  • Самоопилення
  • Ранньоспілість
  • Вибір способу
  • Холодний
  • Вилучення насіння
  • Воду або серветку потрібно щодня міняти. Коли з’являться паростки, насіння висаджують у горщики із землею. Під час проростання сходів ємності потрібно тримати в теплому приміщенні.
  • Теплий
  • Подальший догляд за саджанцем
  • Ґрунт
  • Освітлення
  • Полив.
  • Температурний режим
  • Підживлення
  • Пересадка
  • Обрізка
  • Пересадка дерева у відкритий ґрунт
  • Рекомендовані терміни
  • Вибір та підготовка ділянки
  • Схема посадки
  • Подальший відхід
  • Підготовка до зими
  • Обрізка
  • Полив.
  • Підживлення
  • Захист від шкідників і хвороб
  • Умови стабільного плодоношення
  • Як правильно формувати
  • При подальшій обрізці потрібно пам’ятати, що персик плодоносить лише на приростах минулого року. Гілки потрібно обрізати на сучок заміщення. Вовчки і загущуючі крону побіги потрібно видаляти.
  • Поради та рекомендації досвідчених садівників

Плюси і мінуси методу розмноження

Персик вважається південним, екзотичним рослиною, хоча цю культуру можна вирощувати в будь-якій точці Середньої смуги Росії. Для кожного регіону виведені свої сорти, які будуть стабільно плодоносити, незважаючи на холодні зими. Правда, розмножуються сортові дерева вегетативно. Однак можна посадити у себе на дачі кісточку. З неї обов’язково виросте персик.

Гідності вирощування деревця з кісточки:

  • низька вартість садивного матеріалу;
  • видно сорт персика;
  • відмінна пристосованість місцевого сорту до погодних умов свого регіону.

Мінуси і виникаючі труднощі при такому способі посадки:

  • не завжди батьківські ознаки передаються саджанцю;
  • тривалий період вирощування, пізній початок плодоношення;
  • висока ймовірність загибелі молодих сходів;
  • необхідність в особливому догляді.

Досвідчені садівники радять, при виборі садивного матеріалу, віддавати перевагу районованим сортам. Правда, бували випадки, коли просто вподобаний персик від незнайомого дерева відмінно приживався і добре плодоносив.

Вирощування з кісточки в домашніх умовах

Персик вважається теплолюбною рослиною. Занадто морозні зими для нього згубні. Плодоносяче деревце можна отримати з кісточки, отриманої від персика місцевого сорту. Всхожість у цієї культури невисока – всього 25 відсотків. Для посадки потрібно взяти як мінімум 5 кісточок. Адже в процесі вирощування деякі сходи загинуть.

Рекомендації щодо вибору сорту

Якими б не здавалися смачними привезені з Іспанії або Туреччини плоди, але при виборі матеріалу для посадки краще віддати перевагу персикам, купленим у дачників на ринку під кінець літа. Адже в продаж надходить багато гібридів. Вирощене з кісточки таких плодів дерево не отримає батьківські якості.

До того ж в супермаркети надходять персики в період біологічної зрілості, тобто зелені. Незрілий садивний матеріал не дасть хороших сходів.

Зимостійкість

Для посадки в Середній смузі Росії краще не брати плоди, вирощені на півдні. У таких персиків низька зимостійкість. Навіть якщо кісточка проросте, сходи незабаром загинуть, не витримавши низьких зимових температур. У серпні можна пройтися по місцевому ринку і купити персики у дачника, який виростив їх на своїй дачній ділянці самостійно. Непогана зимостійкість у таких сортів: Київський ранній, Сеянець Шліхта.

Самоопилення

Перед тим, як приступити до посадки, потрібно поцікавитися, на якому дереві виріс персик. Найкраще взяти кісточку від нещепленої і самовимовної рослини. Адже якщо у дерева було щеплення, отримати точно такі ж персики, як на материнській культурі, не вдасться. Якщо дерево не є самоплідним, то для досвіду рослини потрібно посадити кілька сортів, інакше врожай може бути дуже низьким. Персики, що відрізняються високою врожайністю: Нектарін білий, Кремлівський, Редхейвен, Майра, Нектарін Краснодарський, Ноблес.

Ранньоспілість

Вибираючи сорт для посадки у себе на дачі, краще взяти персики раннього терміну дозрівання. Плоди на таких деревах починають дозрівати вже в другій половині липня і на початку серпня. Популярні ранньоспілі сорти: Ранній Міньйон, Переможець, Ранній Ріверса.

Вибір способу

Вибрана для посадки кісточка повинна бути отримана із зрілого, м’якого, солодкого плоду. На персиці не повинно бути ніякої гнили і слідів від комах. Кісточку потрібно звільнити від м’якоті і ретельно помити в теплій воді, потім – добре просушити. Це лише підготовчий етап, далі потрібно вибрати спосіб посадки.

Холодний

Плоди, що традиційно дозрілі під кінець літа, падають на землю, розкладаються, а залишилися кісточки проходять загартування низькими зимовими температурами, навесні набухають у процесі танення снігів і ближче до літа проростають. Можна просто взяти кісточку і восени закопати в саду. Місце посадки бажано якось позначити.

Кісточка може пройти стратифікацію в холодному приміщенні. Для цього її потрібно помістити в горщик з вологим піском. Кісточку можна підготувати до посадки, якщо покласти її на кілька місяців у холодильник на полицю з овочами. Можна загорнути її у вологу ганчірку і покласти в поліетиленовий пакет.

У процесі підготовки садивного матеріалу важливо забезпечити не тільки низьку температуру для активації зародку насіння, а й вологу для набухання кісточки.

Як посадити кісточку холодним способом:

  1. Наповнити невеликий горщик вологим крупнозернистим піском або торфом.
  2. Кісточку посадити на глибину 5 сантиметрів.
  3. Поставити горщик у холодний підвал. Можна помістити ємність у холодильник, але попередньо її потрібно обернути перфорованим поліетиленовим пакетом.
  4. На холоді горщик повинен перебувати 3-4 місяці. Періодично землю потрібно зволожувати.
  5. Коли кісточка проклюнеться, її потрібно пересадити в контейнер з родючим грунтом. Ємність краще поставити на підвіконня і регулярно провітрювати приміщення.
  6. Ростку потрібно забезпечити температуру 17-20 градусів тепла. Сходи необхідно регулярно поливати і не допускати пересихання грунту.

Вилучення насіння

Прискорити процес проростання насіння можна, якщо витягти його зі шкаралупи. Попередньо кісточку миють і сушать. Вилучене насіння кілька днів має перебувати у вологому середовищі. Зовсім не обов’язково його занурювати у воду. Краще – покласти на вологу серветку на блюдці. Головне, щоб насіння мало можливість дихати і не запліснявіло.

Воду або серветку потрібно щодня міняти. Коли з’являться паростки, насіння висаджують у горщики із землею. Під час проростання сходів ємності потрібно тримати в теплому приміщенні.

Теплий

Можна проростити кісточку в теплому приміщенні. Попередньо її потрібно помити, підсушити і на кілька днів покласти в склянку з водою. Рідину необхідно регулярно змінювати. Перед посадкою кісточку потрібно надколоти з одного боку. Посаджене таким способом насіння проросте без стратифікації. Правда, досвідчені садівники рекомендують кісточку перед замочуванням хоча б на 2 тижні покласти в холодильник.

Подальший догляд за саджанцем

За сходами потрібно регулярно доглядати, щоб вони не загинули. Краще контейнер з рослиною поставити на підвіконня в теплому приміщенні.

Ґрунт

Для вирощування саджанця потрібно приготувати грунт. Можна купити готовий в магазині, на основі торфу і родючої землі. Кислотність повинна бути нейтральною. Можна самостійно змішати городню землю з торфом і піском в рівних пропорціях, додати трохи перегну і деревної золи. Грунт потрібно обдати окропом або продезінфікувати розчином марганцівки.

Освітлення

Згідно з технологією вирощування, світловий день для саджанця персика повинен дорівнювати 10 годинам. В осінньо-зимовий період ввечері потрібно включати світлодіодні фітолампи.

Полив.

Поливати саджанець потрібно регулярно, у міру висихання грунту. Занадто заливати рослину водою не рекомендується, інакше вона буде хворіти і почне гнити.

Температурний режим

Зазвичай кісточку висаджують у горщик з родючим ґрунтом ранньої весни, коли на вулиці ще холодно. Молодому паростку для нормального зростання потрібно 17-20 градусів тепла, тобто рослина до пересадки у відкритий ґрунт має знаходитися при кімнатній температурі.

Підживлення

Підростаючому в контейнері саджанцю не потрібна ніяка підживлення. Рослині повинно вистачити поживних речовин, наявних у ґрунтосмісі. Додаткове внесення добрив у ранньому періоді може випалити ніжну кореневу систему паростка.

Пересадка

Якщо подростаючому саджанцю стає тісно в горщику, можна його пересадити в контейнер побільше. Нова ємність повинна мати дірки для виходу води, а на дно перед закладкою ґрунту можна покласти трохи керамзиту.

Обрізка

На ранньому етапі рослину обрізати не потрібно. Воно повинно трохи підрости і сформувати ствол товщиною у фломастер. Першу обрізку можна зробити при пересадці у відкритий грунт.

Пересадка дерева у відкритий ґрунт

Підрослий саджанець потрібно пересадити в сад. Вирощувати його в контейнері має сенс лише власникам зимового саду.

Рекомендовані терміни

Пересадку рослини на постійне місце в сад проводять навесні або восени. Підрослий за весну саджанець можна винести на вулицю, коли повітря прогріється до 15 градусів тепла. Занадто різкий стрибок температури може нашкодити маленькій рослині. Можна на літо контейнер з саджанцем поставити на терасу, а посадити в сад восени, в середині вересня.

Вибір та підготовка ділянки

Для посадки потрібно вибрати добре освітлене і захищене від протягів і промозлих вітрів місце на дачі. Персик не любить занадто зволожений грунт, тому, вибираючи ділянку, потрібно дивитися, чи не накопичується в ньому вода після дощу.

Для посадки саджанця потрібно вирити яму розмірами 50х60 сантиметрів. Вибраний ґрунт потрібно змішати з 5 кілограмами перегну, торфом, піском, додати по 100 грамів суперфосфату і сульфату калію, 300 грам деревної золи і трохи вапна.

Схема посадки

Одну третину удобреного ґрунту потрібно назад засипати в яму, а потім на пагорб зверху методом перевалки, разом із земляним комом, посадити саджанець. Землею, що залишилася, потрібно засипати вільні ділянки з боків. У процесі пересадки не можна заглублювати кореневу шийку, рівень ґрунту не повинен змінюватися.

До сусідньої рослини має залишатися 3 метри вільної площі. Після посадки пристовбурне коло потрібно рясно полити водою.

Подальший відхід

За пересадженим на нове місце саджанцем потрібно регулярно доглядати. Рослину не можна залишати без нагляду, інакше вона загине.

Підготовка до зими

Перед настанням морозів до стовбура потрібно підсипати товстий шар землі, а зверху прикрити сухим листям або травою. Взимку до рослини потрібно поховати сніг, він допоможе вберегти його від холодів.

Обрізка

Першу обрізку можна провести на наступний сезон після посадки. Рослині на 10 сантиметрів потрібно підрізати центральний ствол. У наступні роки проводять формуючу крону і санітарну обрізку. Обрізати гілки потрібно ранньою весною – до пробудження нирок, або восени – після листопада.

Полив.

Рослину поливають лише в посуху. Під корінь молодому саджанцю раз на тиждень виливають відро води. Для дорослої рослини потрібно взяти 2-4 відра. У дощову погоду полив не здійснюють.

Підживлення

У перші 3 роки рослину не підгодовують, їй має вистачити внесених при посадці в ґрунт добрив. На 4-5 сезон перед початком плодоношення навесні грунт можна полити навізною жижею або розчином сечовини. Перед цвітінням персик підгодовують сульфатом калію і суперфосфатом. Листя можна зрошити слабким розчином бору. На зиму пристовбурне коло мульчують перегноєм.

Захист від шкідників і хвороб

Персик може захворіти на характерні хвороби кісточкових: моніліоз, борошняна роса, курчавість листя, цитоспороз, клястероспороз. Уберегти рослину від інфекцій допоможе внесення підгодівель, обрізка, прибирання пристовбурного кола від бур’янів і опалого листя і профілактика. Для попередження захворювань навесні стебель білять бордоською сумішшю або звісткою, а влітку, до і після цвітіння, листя обприскують фунгіцидами (Хом, Хорус, Скор).

Навесні і влітку персик атакують полчища комах (тля, довгоносики, кліщі, гусениці). Для захисту використовують такі інсектициди: Конфідор, Фітоверм, Фуфанон. Препарати розводять водою і обробляють розчином дерево і листя. За сезон потрібно мінімум 3 обприскування.

Умови стабільного плодоношення

Вирощене з кісточки дерево матиме хороший імунітет. Якщо рослина не загине на самому початку, то згодом їй не страшні жодні несприятливі погодні умови.

Персик швидко зростає, в перший рік він витягується до 0,5 метра, на другий – до 1-1,5 метра. Почне плодоносити культура десь на 4-5 році життя. Для того щоб отримати хороший урожай, потрібно правильно сформувати крону на ранніх етапах і щорічно вносити підживлення. У посушливий період персик потрібно поливати.

Як правильно формувати

Формуючу обрізку проводять ранньої весни, до розпускання листя, а санітарну – восени, після листопада. Крону дерева формують у вигляді чаші. У перший рік обрізають лише верхівку деревця. На другий – залишають по 2 гілки з боків, інші зрізають. Їх теж злегка вкорачують.

При подальшій обрізці потрібно пам’ятати, що персик плодоносить лише на приростах минулого року. Гілки потрібно обрізати на сучок заміщення. Вовчки і загущуючі крону побіги потрібно видаляти.

Поради та рекомендації досвідчених садівників

Персик, на думку садівників, має непростий характер. Ніщо так не впливає на його врожайність, як правильна обрізка і регулярне підживлення. Плоди дозрівають на бічних віт

Як правильно приготувати сушений і в’ялений персик: 6 способів, опис, плюси і мінуси

Смачний соковитий фрукт погано зберігається в свіжому вигляді. Його треба відразу вживати в їжу. При великому врожаї персиків, господині піддають їх сушінні, що продовжує термін зберігання до двох років. Фрукти після вивітрювання вологи зберігають свої корисні властивості. У них підвищується концентрація цукру і вітамінів. Сушені персики – хороший перекус і наповнювач для зимового компоту. Зі свіжих стиглих фруктів готуються цукати, чіпси, пастила. Вони сушаться в електросушарці, духовці, на підвіконні. Для зберігання готового продукту не треба багато місця, зате щоденне вживання фрукта заповнює необхідний обсяг вітамінів.

Специфіка сушки персиків

Персики дуже соковиті, тому для сушіння можна використовувати перестиглі плоди. Для заготівлі підійдуть як плоскі так і інжирні плоди. Збір фруктів з дерева дозволяє отримати продукт високої якості. На плодах не повинно бути побитих місць, червоточини і гнилі. Перед сушінням їх треба підготувати.

  1. Плоди добре промиваються. Зайва волога усувається за допомогою паперового рушника або серветок.
  2. Плодоніжку треба видалити. Допускається використання плодів з кісточкою і без неї. Перший варіант сухофруктів має гірчинку, смак на любителя. Якщо прибрати кісточку, то висушений плід залишиться солодким.
  3. Фрукт можна розділити на половинки або на четвертинки за допомогою гострого ножа.
  4. На сушку персики викладаються шкіркою вгору. Перед сушінням персики треба помити і видалити плодоніжки

Для зимових заготовок використовуються солодкі фрукти практично будь-якого сорту, але якщо попадуться кислі, то треба збризнути їх цукровим сиропом.

Доцільно перед сушінням калібрувати плоди, щоб вони приготувалися в один час.

З переспілими персиками не треба ризикувати, краще зробити з них пастилу.

Способи сушки персиків

До природного способу додалися варіанти з використанням електросушарки і духовки. Щадні умови агрегатів дозволяють в короткі терміни отримати продукцію високої якості. У електросушарці при правильному температурному режимі процес займає 6 годин. Використання плити вимагає кілька підходів по три години з шестигодинною перервою.

Сушіння в духовці

При невеликій кількості продукції і відсутності електросушарки духовка – оптимальний варіант. Персики готуються звичайним способом і нарізаються на дольки. Шматочки не повинні бути сильно маленькими, фрукт втратить шарм. Лист затьмарюється пергаментом, на нього викладаються плоди шкіркою вгору.

При температурі 50 градусів вони сушаться протягом трьох годин. Потім треба зробити перерву на 6 годин, і продовжити процедуру. Сушка триває до тих пір, поки продукт не дійде до кондиції.

Періодично треба відкривати дверцята духовки, щоб випустити зайву вологу.

Подібним чином сушаться апельсини і вялятся яблука.

Використання електросушарки

Сучасний апарат для сушіння овочів і фруктів Волтер тисячу Люкс значно прискорює процес. При природному вивітрюванні заготовки лежать кілька днів. У сушарці достатньо 6 годин. Персик завантажується в цілому або нарізаному вигляді. Треба стежити, щоб продукція була приблизно одного розміру.

Фрукти викладаються на піддони в один шар. Треба виставити температуру від 50 до 70 градусів. Процес необхідно контролювати, щоб не зіпсувати продукцію. Часу на сушку потрібно від 4 до 6 годин. Вольтера 1000 люкс підходить також для приготування сухих бананів і в’ялених ківі.

Нюанси сушіння на сонці

Заготівля сушених персиків природним способом підійде для великих обсягів продукції. Їх треба попередньо помити і усунути вологу паперовим рушником. Очищені від плодоніжок і кісточок фрукти розкладаються на стелажах шкіркою вгору.

З кожного боку треба сушити не менше двох днів, так як плоди соковиті і м’ясисті. Коли часточки дійдуть до кондиції, їх збирають в полотняні мішки і зберігають до року. Під впливом сонячних променів плоди стають темнішими.

Колір залишається майже незмінним, якщо попередньо Окур часточки сірчаним димом.

Цей спосіб підходить і для інших фруктів – ананас, зливу, але тільки для теплих регіонів.

На підвіконні

Принцип заготовки сухофруктів на підвіконні ідентичний процесу сушіння на сонці. Велика кількість персиків не поміститься на обмеженій площі, але кілька кілограм заготовити можна. Цілком вони не просохнуть, тому їх треба позбавити від кісточок і розділити на часточки.

Підвіконня затьмарюється папером і на нього викладаються фрукти. З кожного боку часточки сушаться по 2-3 дня. Їх треба перевертати, щоб не почався процес гниття. Коли зайва волога випарується, сухофрукти збираються в контейнери або полотняні мішечки. Не можна допустити потрапляння в продукцію личинок молі та інших комах.

Сушений над плитою персик

Ще один поширений спосіб сушіння фруктів в холодних регіонах – електроплита. Очищені і підготовлені персики треба нарізати на невеликі часточки. Їх можна нанизувати на нитку, але вони досить важкі. Стане в нагоді сито або сітка. Якщо персик розкласти на неї і розмістити над нагрівальним приладом, то через кілька годин волога випарується. Вийдуть сушені персики не гірше, ніж на сонці.

Як правильно готувати в’ялений персик з кісточкою

Будинки в’ялені персики готуються в духовці або електросушарці. Існує багато пристосувань для сушіння овочів і фруктів. Є три способи приготування:

  1. В’ялення цілком припускає тільки промивання плодів і видалення плодоніжки.
  2. З ягід можна видалити кісточку і розрізати їх навпіл.
  3. З персиків видаляється шкурка, і виходить високоякісний продукт.

Майстри сушки вважають за краще готувати особливі делікатеси. У киплячий розчин води і соди опускаються персики на 7-9 секунд. Плодоніжка видаляється, кісточка витягується, а шкурка легко відчищається за допомогою ножа.

Часточки персика викладаються на піднос і обкурюють сіркою. Тільки після цього можна приступати до сушіння.

Для приготування якісних сухофруктів підійдуть електричні агрегати і народні способи.

Персики багаті вітамінами і мають безліч корисних властивостей. При великій кількості продукції оптимально підійде природний спосіб сушіння. На стелажах поміщається багато персиків, але процес займає 4-6 днів, в залежності від погодних умов і соковитості плодів. В електричних агрегатах вивітрювання вологи відбувається швидше. У духовці можна приготувати солодкі чіпси або цукати, а також просто висушити часточки плодів. Для приготування сухофрукти на зиму підійдуть як покупні так і вирощені самостійно в домашніх умовах. При вирощуванні необхідно знати про нюанси догляду за деревом, щоб отримати багатий врожай.