Зміст:
Шпинат – це зелений листовий овоч, який часто асоціюється зі здоровим харчуванням та багатим на вітаміни складом. Будучи джерелом таких корисних речовин, як залізо, кальцій, вітамін А та К, шпинат є чудовим доповненням до вашого раціону. Однак, щоб отримати максимальну вигоду від шпинату, необхідно вживати його правильно і в необхідних кількостях.
Один із способів максимально ефективного вживання шпинату – це наголос на його свіжому вигляді. У свіжому шпинаті міститься менше оксидів і більше поживних речовин, тому при покупці шпинату краще вибирати свіже листя і негайно використовувати їх у приготуванні їжі. Також перед вживанням шпинат краще вимити і злегка підсушити, щоб прибрати можливі мікроби та пісок.
Ще один важливий фактор при приготуванні шпинату – правильна термічна обробка. Шпинат може бути вжитий у сирому вигляді, доданий до салатів та смузі, проте висока температура (варіння, гасіння) може знизити його поживну цінність. Тому рекомендується готувати шпинат на пару або обсмажувати на сковороді з мінімальною кількістю олії. Це дозволяє зберегти більшу частину вітамінів та мікроелементів в овочі.
Прийом | Рекомендація |
---|---|
Сніданок | Додати шпинат у омлет чи кашу |
Обід | Приготувати шпинатний салат з додаванням оливкової олії та лимонного соку |
Полудень | Подавати свіжий шпинатний сік з яблуком та лимоном |
Вечеря | Додати шпинат у пасту чи розсольник |
Як корисніше їсти шпинат Шпинат можна вживати у будь-якому вигляді. Перевага цієї зелені в тому, що навіть при термічній обробці він зберігає більшість поживних речовин. Молоде листя найкраще підходить для салатів або легких соусів.
У якому вигляді найкраще є шпинат?
Як вживати шпинат з більшою користю для організму Шпинат гарний як у сирому вигляді – у салатах, фруктово-овочевих смузі (яблуко + шпинат), окрошці, так і термічно обробленому (Шпинат – чудовий гарнір).
Який шпинат корисніший за сирий чи варений?
Шпинат багатий на поживні речовини, незалежно від того, чи їсте ви його сирим або приготованим. Хоча деякі поживні речовини губляться в процесі приготування, варений шпинат набагато компактніший і ви можете з'їсти його більше за раз, що полегшує отримання більшої кількості поживних речовин в цілому.
Чи можна їсти шпинат просто так?
Його можна їсти у свіжому вигляді та після термічної обробки. Корисні властивості шпинату широко застосовуються в медицині та косметології. Він містить вітаміни, мінерали та біоактивні речовини, тому зміцнює здоров'я та служить для лікування та профілактики деяких хвороб. Шпинат – корисний та смачний овоч.
Коли не можна їсти шпинат?
Ці речовини токсичні, вступаючи в організм людини в реакції з іншими сполуками, вони утворюють кристали, які дратують кишечник і нирки. Тому шпинат не варто вживати людям з порушеннями водно-сольового обміну, сечокам'яною хворобою, подагрою, артритом, захворюваннями печінки..