Термін лактації корови

| | 0 Comments| 19:36
Categories:

Період лактації у корів: стадії розвитку і тривалість

Лактація – це один з найголовніших процесів в організмі ссавців, який ще знущався на озброєння людиною. Оволодіння ним дозволило людству створити цілу харчову галузь і з нею безліч унікальних продуктів харчування. У даному матеріалі ми детально розкриємо всі особливості протікання цього процесу у великої рогатої худоби, а також поділимося порадами щодо збільшення продуктивності тварин.

  • Що таке процес лактації
  • Фази
  • Процес утворення молока
  • Техніка годування в даний період
  • Типи кормів
  • Для забезпечення якісної лактації в тваринництві використовуються такі типи кормів:
  • Розглянемо особливості харчування худоби залежно від фази лактації:
  • Фаза лактації
  • Особливості харчування
  • Періодичність годування ВРХ
  • Кількість кормів

Що таке процес лактації

Лактація – це природний фізіологічний процес, який являє собою комплекс всіляких біохімічних і метаболічних реакцій, спрямованих на освіту, накопичення і виділення молока. Лактація є переважно вузькоспрямованою особливістю, що зустрічається виключно серед особин жіночої статі. Виникає вона як відповідна реакція організму на вагітність і народження потомства. Головна її роль у житті тварин – забезпечити потомство поживною і легкоусвояемой їжею, необхідною для швидкого зростання і розвитку організму.

Чи знаєте ви? Коров’яче молоко вважається одним з найбільш популярних продуктів тваринництва. Щорічно в світі його виробляється близько 400 млн тонн.

Фази

Насамперед необхідно розібратися, скільки триває період вироблення молока у корови. Найчастіше активна фаза лактації біля худоби становить близько 300 днів. Однак тривалий його виробіток залежить від безлічі факторів. Перш за все, це є наслідком сприятливих умов утримання, в тому числі і результату огорожі тварин від різноманітних стресів.

Лактація у корови ділиться на 3 послідовних етапи, під час яких відбувається зміна не тільки консистенції молока, але і його складу. Це є фізіологічною вимогою організму тварин, оскільки теля на кожному етапі свого дорослішання вимагає певних поживних речовин. Основні стадії лактації у корів такі:

Молозивна фаза настає відразу після народження корової телятки і триває протягом 7-10 днів. У цей час молоко купує густу консистенцію, що пояснюється величезною кількістю розчинених у ньому білків, жирів, вітамінів, мікроелементів та інших поживних речовин. Молозиво також містить у собі високу концентрацію лактобактерій та інших корисних для травлення мікроорганізмів. Основна мета молозива – забезпечити теля великою порцією поживних речовин, які допоможуть адаптуватися йому після народження до навколишнього середовища, а також заселити травну систему корисними бактеріями. Для людини воно є досить незвичною їжею, оскільки має не зовсім звичний і приємний смак.

Після того як у корови знижується динаміка вироблення молозива, настає фаза нормального молока. У цей період продукт має традиційний склад, консистенцію і смак. Тривалість фази становить 190-280 днів, при цьому кількість молока в цей час не завжди однакова. У перші кілька місяців у корови настає пік його вироблення, тому корова дає не менше 15 л продукту на добу, після чого його кількість поступово зменшується.

Стародійне молоко корова дає при завершенні лактації протягом 7-10 днів. У цей час продукт характеризується підвищеною кількістю білка і лейкоцитів, але в той же час його кислотність різко зменшується. Таке молоко відрізняється досить низькою якістю, тому практично не використовується для переробки в промисловому виробництві.

Процес утворення молока

Процес утворення молока досить складний і включає в себе безліч метаболічних реакцій організму. Основний орган, в якому відбувається його продукування, – це молочна залоза (вимя). Розташовується вона в нижній частині тіла, поблизу пахової зони. Вимя нерозривно пов’язане з кровоносною системою корови, тому за процеси виникнення і накопичення молочних сполук у тілі тварини також відповідає і кровоносна система.

Чи знаєте ви? Для того щоб виробити 1 л якісного молока, вимлячи корови повинно пропустити через себе не менше 500 л крові.

Основну роль в освіті молока відіграє і ендокринна система. Завдяки їй в альвеолярній тканині вимені, за допомогою спеціальних клітин, відбувається формування молекул молока. Головною сировиною для нього в організмі корови служить кров. Саме з цієї фізіологічної рідини клітини молочної залози набирають необхідну кількість поживних елементів, вітамінів, мікроелементів і білків, які пізніше стануть цінним концентрованим продуктом. У підсумку в молоці, на відміну від крові, зростає концентрація:

Вироблення молока в тілі корови регулюється завдяки активності лактостимулюючого гормону пролактину, продукованого передньою часткою гіпофізу. Завдяки йому в організмі корови відбувається перехід від однієї фази лактації до іншої, а також стимулюється не тільки вироблення молочних сполук, але і зростання виміни в обсязі, а також його пропускна здатність.

Стимулює вироблення молока роздратування сосків під час доїння, тому досить часто зниження лактаційної спроможності худоби асоціюють зі зменшенням кількості дійок.

Техніка годування в даний період

Як згадувалося вище, для того щоб отримати якісне молоко, виміни корови потрібно пропустити через себе величезну кількість крові, насиченої всілякими поживними елементами. Саме тому якісне і збалансоване харчування під час лактації – це запорука не тільки високої продуктивності худоби, а й тривалого періоду лактації. Для цього тварин переводять на спеціальну дієту.

Типи кормів

Для забезпечення якісної лактації в тваринництві використовуються такі типи кормів:

  • вологі – складаються переважно з силосу, збагаченого шматочками коренеплодів, або всілякими відходами харчової промисловості (жом, пивна дробина тощо);
  • напівважкі – ґрунтуються на сенажі і спеціальних концентратах, а також добавках, що підвищують продуктивність тварин;
  • грубі – сіно з польового або лугового різнотрав’я;
  • сухі поживні суміші – спеціальні кормові гранули, що складаються з концентрату поживних елементів, на основі трав’яного борошна;
  • концентровані – плоди зернових культур (пшенична, кукурудзяна крупа тощо);
  • овочі – всілякі плоди овочевих культур, в тому числі і коренеплоди.

Розглянемо особливості харчування худоби залежно від фази лактації:

Фаза лактації

Особливості харчування

Після пологів корові вкрай важливо відновити свій організм, особливо якщо перед цим передував довгий сухостійний період. Перші кілька днів новинна корова повинна харчуватися грубими кормами з невеликою домішкою свіжих коренеплодів або овочів. Через 4-5 днів в її раціон включають концентровані, вологі і напівважкі корми.

Після відходу молозива корову переводять на посилене харчування. Його ґрунтують на грубих, вологих і напівважких кормах, а також концентратах. Грубі корми іноді замінюють сенажем. Додатково в раціон тварини включають всілякі подрібнені коренеплоди, а також сухі поживні суміші, що підвищують лактацію.

Після зниження лактаційної активності і до спарювання з биком корову поступово переводять з насиченого харчування на сухий корм, тому раціон таких тварин до кінця лактації повинен бути заснований на сіні (або сенажі) з додаванням овочів і коренеплодів.

Крім того, при складанні раціону корови враховується також продуктивність тварини та її маса. При цьому слід обов’язково враховувати головне правило режиму харчування продуктивних корів – на кожні 100 кг тварини має припадати не менше 0,5 кормових одиниць. В іншому випадку тварина буде голодувати, що призведе не тільки до гальмування лактації, але і до загального гноблення організму.

Чи знаєте ви? У чистому вигляді молоко здатні вживати менше 50% дорослого населення, у решти спостерігається різний ступінь непереносимості лактози. Пов’язано це з нестачею відповідного гена, що відповідає за засвояємість лактози, оскільки на зорі появи людства дорослим людям не властиво було вживати молоко.

Періодичність годування ВРХ

Більшість досвідчених фермерів і ветеринарів сходяться на думці, що оптимальним режимом харчування для корів є триразове годування. Така система найбільш оптимальна для більшості цінних порід худоби. Однак для високопродуктивних корів, що дають понад 5 тис. кг молочної продукції на рік, такого харчування буде недостатньо. Ось чому таким тваринам вводять додаткові підживлення, що забезпечують 4-5-разовий режим харчування. При цьому обов’язково потрібно враховувати і такі рекомендації, що підвищують не тільки засвояємість, а й ефективність годування худоби:

  • коренеплоди краще вводити в суміші з силосом;
  • концентровані, сухі та напівважкі корми потрібно давати після дійки;
  • сіно (або сенаж) в годівниці має бути постійно, в необмеженій кількості.

Кількість кормів

Правильна технологія догляду за сільськогосподарськими тваринами повинна бути обов’язково заснована не тільки на якісних, але і на кількісних показниках. До одного з них досить часто відносять той обсяг корму, який необхідний худобі в певну фазу життя. Перевищення усталених норм з часом негативно позначиться на здоров’ї тварин, а також принесе фермерському господарству збитки. Саме тому кількість їжі в раціоні лактуючої худоби потрібно обов’язково регулювати.

У перші кілька днів після готелю щодня коровам дають вдосталь сіна і не більше 2-3 кг інших кормів. Якщо народження теляти не викликає ускладнень, починаючи з 4-го дня кількість вологих, напівважких, концентрованих кормів і овочів доводять до 5-6 кг на добу, при цьому грубі корми також даються вдосталь. При досягненні фази нормального молока кількість корму для лактуючих тварин поступово збільшують. До 20 дня після готелю, крім грубих кормів або сенажу в необмеженій кількості, щоденний раціон корови повинен складатися з 6-9 кг вологих і напівважких кормів. Через 1-1,5 місяця після готелю тварину переводять на високопитовий раціон з підвищеною кількістю клітковини. Його ґрунтують на 12-15 кг грубих кормів або сенажі, 14-15 кг вологих і напівважких сумішей з додаванням овочів і коренеплодів, 6-7 кг спеціальних добавок (сухі поживні суміші, комбікорм тощо). Під час завершення лактації корову готують до сухостою, прибираючи поступово з її раціону калорійні поживні речовини і замінюючи їх грубими кормами. У підсумку перед готелем раціон корови повинен складатися з 10-15 кг сіна або сенажу, а також не більше, ніж 1-1,5 кг овочів і коренеплодів на кожен літр молока.

Період лактації у корови – це складний і специфічний процес, що вимагає від фермера пильної уваги. Вплинути на його активність можна за допомогою безлічі способів, але тільки дотримання графіка випадків і режиму харчування може перетворити звичайну середньостатистичну корову на високопродуктивну тварину. Ось чому кожному фермеру потрібно обов’язково приділяти тваринам належну увагу, в іншому випадку скотарство завершиться серйозними збитками.

Період лактації у корів: тривалість і стадії, особливості годівлі

Лактація — це один з найбільш головних процесів в організмі ссавців, який ще здавна узятий на озброєння людиною. Оволодіння їм дозволило людству створити цілу харчову галузь і з нею безліч унікальних продуктів харчування. У даному матеріалі ми детально розкриємо всі особливості протікання цього процесу у великої рогатої худоби, а також поділимося порадами щодо збільшення продуктивності тварин.

Що таке процес лактації

Лактація — це природний фізіологічний процес, який являє собою комплекс всіляких біохімічних та метаболічних реакцій, спрямованих на освіту, накопичення і виділення молока. Лактація є переважно вузьконаправленої особливістю, що зустрічається виключно серед особин жіночої статі.

Виникає вона як відповідна реакція організму на вагітність і народження потомства. Головна її роль в житті тварин — забезпечити потомство живильної і легкозасвоюваною їжею, необхідної для швидкого росту і розвитку організму.

Чи знаєте ви? Коров’яче молоко вважається одним з найбільш популярних продуктів тваринництва. Щорічно в світі його виробляється близько 400 млн тонн.

Фази

Насамперед необхідно розібратися, скільки триває період вироблення молока корови. Найчастіше активна фаза лактації у худоби становить близько 300 днів. Однак тривала його вироблення залежить від безлічі факторів. Перш за все, це є наслідком сприятливих умов утримання, в тому числі і результату огорожі тварин від різноманітних стресів.

Лактація у корів ділиться на 3 послідовні етапи, під час яких відбувається зміна не тільки консистенції молока, але і його складу. Це є фізіологічним вимогою організму тварин, так як теля на кожному етапі свого дорослішання вимагає певних поживних речовин.
Основні стадії лактації у корів наступні:

Молозивная фаза настає відразу після народження коровою теляти і триває протягом 7-10 днів. В цей час молоко набуває густу консистенцію, що пояснюється величезною кількістю розчинених у ньому білків, жирів, вітамінів, мікроелементів та інших поживних речовин. Молозиво містить у собі високу концентрацію лактобактерій та інших корисних для травлення мікроорганізмів.

Основна мета молозива — забезпечити теляти великою порцією поживних речовин, які допоможуть адаптуватися йому після народження до навколишнього середовища, а також заселити травну систему корисними бактеріями. Для людини воно є досить незвичною їжею, оскільки має не зовсім звичним і приємним смаком.

Важливо! Незважаючи на величезну кількість корисних речовин і важливих для здоров’я сполук, людині молозиво вживати не рекомендується, так як воно може викликати різноманітні розлади травного тракту.
Після того як у корови знижується динаміка вироблення молозива, настає фаза нормального молока. У цей період продукт має традиційний склад, консистенцію і смак. Тривалість фази становить 190-280 днів, при цьому кількість молока в цей час не завжди однаково. У перші кілька місяців у корови настає пік його вироблення, тому корова дає не менше 15 л продукту на добу, після чого його кількість поступово зменшується.

Стародійне молоко корова дає при завершенні лактації протягом 7-10 днів. В цей час продукт характеризується підвищеною кількістю білка і лейкоцитів, але в той же час його кислотність різко зменшується. Таке молоко відрізняється досить низькою якістю, тому практично не використовується для переробки в промисловому виробництві.

Процес утворення молока

Процес утворення молока досить складний і включає в себе безліч метаболічних реакцій організму. Основний орган, в якому відбувається його продукування, — це молочна залоза (вим’я). Розташовується вона в нижній частині тіла, поблизу пахової зони. Вим’я нерозривно пов’язане з кровоносною системою корови, тому процеси виникнення та накопичення молочних сполук в тілі тварини також відповідає і кровоносна система.

Чи знаєте ви? Для того щоб виробити 1 л якісного молока, вим’я корови має пропустити через себе не менше 500 л крові.

Основну роль в утворенні молока відіграє й ендокринна система. Завдяки їй у альвеолярної тканини вимені, за допомогою спеціальних кліток, відбувається формування молекул молока. Головною сировиною для нього в організмі корови служить кров. Саме з цієї фізіологічної рідини клітини молочної залози набирають необхідну кількість поживних елементів, вітамінів, мікроелементів і білків, які пізніше стануть цінним концентрованим продуктом.

У підсумку в молоці, на відміну від крові, зростає концентрація:

Вироблення молока в тілі корови регулюється завдяки активності лактостимулирующего гормону пролактину, продукованого передньою часткою гіпофіза. Завдяки йому в організмі корови відбувається перехід від однієї фази лактації до іншої, а також стимулюється не тільки вироблення молочних з’єднань, але і зростання вимені в обсязі, а також його пропускна здатність.

Стимулює вироблення молока роздратування сосків під час доїння, тому досить часто зниження лактаційної здатності худоби асоціюють із зменшенням кількості доїнь.

Техніка годівлі в цей період

Як згадувалося вище, для того щоб отримати якісне молоко, вимені корови потрібно пропустити через себе величезну кількість крові, насиченої різноманітними поживними елементами. Саме тому якісне і збалансоване харчування під час лактації — це запорука не тільки високої продуктивності худоби, але й тривалого періоду лактації. Для цього тварин переводять на спеціальну дієту.
Годівлі корів за фазами лактації

Типи кормів

Для забезпечення якісної лактації у тваринництві використовуються наступні типи кормів:

  • вологі — складаються переважно з силосу, збагаченого шматочками коренеплодів, або всілякими відходами харчової промисловості (жом, пивна дробина тощо);
  • напіввологі ґрунтуються на сінажі і спеціальних концентратах, а також добавки, які підвищують продуктивність тварин;
  • грубі — сіно з польового або лугового різнотрав’я;
  • сухі поживні суміші — спеціальні кормові гранули, що складаються з концентрату поживних елементів, на основі травяноймуки;
  • концентровані — плоди зернових культур (пшенична, кукурудзяна крупа тощо);
  • овочі — всілякі плоди овочевих культур, в тому числі і коренеплоди.

Розглянемо особливості харчування худоби в залежності від фази лактації:

Фаза лактації Особливості харчування
Молозивного молокаПісля пологів корові вкрай важливо відновити свій організм, особливо якщо перед цим передував довгий сухостійний період. Перші кілька днів новостельная корова повинна харчуватися грубими кормами з невеликою домішкою свіжих коренеплодів або овочів. Через 4-5 днів в її раціон включають концентровані, вологі і напіввологі корму.
Нормального молокаПісля відходу молозива корову переводять на посилене харчування. Його засновують на грубих, вологих і полувлажных кормах, а також концентратах. Грубі корми іноді замінюють сінажем. Додатково в раціон тварини включають всілякі подрібнені коренеплоди, а також сухі поживні суміші, що підвищують лактацію.
Стародойного молокаПісля зниження лактаційної активності і до спаровування з биком корову поступово переводять з насиченого харчування на сухий корм, тому раціон таких тварин до кінця лактації повинен бути заснований на сіні (або сінажу) з додаванням овочів і коренеплодів.

Крім того, при складанні раціону корови враховується також продуктивність тварини і його маса. При цьому слід обов’язково враховувати головне правило режиму харчування продуктивних корів — на кожні 100 кг тварини повинно припадати не менше 0,5 кормових одиниць. В іншому випадку тварина буде голодувати, що призведе не лише до гальмування лактації, але і до загального пригнічення організму.

Чи знаєте ви? У чистому вигляді молоко здатні вживати менше 50% дорослого населення, в інших спостерігається різна ступінь непереносимості лактози. Пов’язано це з браком відповідного гена, відповідального за засвоюваність лактози, так як на зорі появи людства дорослим людям не властиво було вживати молоко.

Періодичність годівлі ВРХ

Більшість досвідчених фермерів і ветеринарів сходяться на думці, що оптимальним режимом харчування для корів є триразове годування. Така система найбільш оптимальна для більшості цінних порід худоби. Однак для високопродуктивних корів, які дають понад 5 тис. кг молочної продукції в рік, такого харчування буде недостатньо.

Ось чому таким тваринам вводять додаткові підгодівлі, що забезпечують 4-5-разовий режим харчування. При цьому обов’язково потрібно враховувати і такі рекомендації, що підвищують не тільки засвоюваність, але і ефективність годівлі худоби:

  • коренеплоди краще вводити в суміші з силосом;
  • концентровані, сухі і напіввологі корму потрібно давати після доїння;
  • сіно (або сінаж) в годівниці повинно бути постійно, в необмеженій кількості.

Кількість корму

Правильна технологія догляду за сільськогосподарськими тваринами обов’язково повинна бути заснована не тільки на якісних, але і на кількісних показниках. До одним з них досить часто відносять той об’єм корму, який необхідний худобі в певну фазу життя. Перевищення усталених норм згодом негативно позначиться на здоров’я тварин, а також принесе фермерському господарству збитки. Саме тому кількість їжі в раціоні лактирующего худоби потрібно обов’язково регулювати.

У перші кілька днів після отелення щодня коровам дають вдосталь сіна і не більше 2-3 кг інших кормів. Якщо народження теляти не викликає ускладнень, починаючи з 4-го дня кількість вологих, полувлажных, концентрованих кормів і овочів доводять до 5-6 кг на добу, при цьому грубі корми також даються вдосталь. При досягненні фази нормального молока кількість корму для лактуючих тварин поступово збільшують. До 20 дня після отелення, крім грубих кормів або сінажу в необмеженій кількості, щоденний раціон корови повинен складатися з 6-9 кг вологих і полувлажных кормів.

Через 1-1,5 місяця після отелення тварину переводять на високопоживний раціон з підвищеним кількістю клітковини. Його засновують на 12-15 кг грубих кормів або сінажі, 14-15 кг вологих і полувлажных сумішей з додаванням овочів і коренеплодів, 6-7 кг спеціальних добавок (сухі поживні суміші, комбікорм та ін). Під час завершення лактації корову готують до сухостою, поступово прибираючи з її раціону калорійні поживні речовини і замінюючи їх грубими кормами. У підсумку перед отеленням раціон корови повинен складатися з 10-15 кг сіна чи сінажу, а також не більше, ніж 1-1,5 кг овочів і коренеплодів на кожен літр выдаиваемого молока.

Важливо! Перегодовувати худоба не варто, так як це може викликати ожиріння у тварин, що негативно позначається на лактації.

Період лактації у корови — це складний і специфічний процес, що вимагає від фермера пильної уваги. Вплинути на його активність можна за допомогою безлічі способів, але тільки дотримання графіка случек і режиму харчування може перетворити звичайну середньостатистичну корову в високопродуктивне тварина. Ось чому кожному фермеру потрібно обов’язково приділяти тваринам належна увага, інакше скотарство завершиться серйозними збитками.