Смачне варення з полуниці цілими ягодами на зиму густе

| | 0 Comments| 23:12
Categories:

Зміст:

Густе та смачне варення з полуниці на зиму: рецепти з цілими ягодами

Полуниця – це ягода, яка одна з перших з’являється на присадибних ділянках і слідом на всіх ринках. Про її смак і ті корисні властивості, які вона містить говорить можна дуже довго, всі і так про них знають багато. До речі, це посилання для тих, хто пропустив рецепти варення з ревеню.

З усіх видів варення, джемів і компотів, напевно, найбільшою популярністю користується саме варення з полуниці, з цілими ягодами. Дітям воно подобається тим, що нагадує їм про літо, а хазяйкам, можливість швидко зварити ці ароматні ласощі. Для себе вирішите, яку саме полуницю ви використовуватимете, наприклад: полуниця – вирощена на дачі набагато легше миється і чиститься від плодоніжки, вона краще зберігає форму, відмінно підходить для випічки, створення джемів, желе або мармеладу; лісова — ароматніша, але не така солодка, через маленькі розміри її важче перебирати, але якщо вона недостигла, на смак заготівлі це ніяк не вплине.

Отже, у сьогоднішній статті я вам розповім, як краще зварити смачне варення із полуниці з цілими ягодами, на зиму. Воно вам послужить протягом року ідеальною начинкою як для пирога, так і для торта та тістечок. Ну і звичайно ж відмінно доповнить усіма улюблені оладки, млинці та сирники.

  1. Як правильно зварити варення з полуниці, щоб усі ягоди були цілими
  2. Інгредієнти:
  3. Спосіб приготування:
  4. Густе варення з полуниці з цілими ягодами – рецепт з покроковими фото
  5. Інгредієнти:
  6. Спосіб приготування:
  7. Найсмачніше полуничне варення з цілими ягодами п’ятихвилинка
  8. Інгредієнти:
  9. Спосіб приготування:
  10. Прозоре варення із полуниці з цілими ягодами на зиму
  11. Інгредієнти:
  12. Спосіб приготування:
  13. Як зварити варення з полуниці з желатином.
  14. Інгредієнти:
  15. Спосіб приготування:
  16. Як приготувати варення з полуниці в мультиварці (відео)

Як правильно зварити варення з полуниці, щоб усі ягоди були цілими

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

Хороше промиваємо полуницю у воді, відокремлюємо плодоніжки, перекладаємо в тазик, засипаємо цукром і залишаємо настоюватися 3-5 годин.

Далі ставимо тазик з ягодою на вогонь, постійно помішуючи дерев’яною або іншою, але не металевою ложкою, доводимо до кипіння, знімаємо піну, що з’явилася, і знімаємо з плити. Даємо охолонути приблизно години 2-3.

Після цього знову ставимо на вогонь, даємо закипіти, знімаємо піну, вогонь зменшуємо до слабкого і варимо 30-50 хвилин.

Чим довше вариться варення, тим воно виходить густіше, і менше в обсязі.

Перекладаємо готове варення у стерилізовані банки і одразу ж закочуємо кришки.

Полуничне варення виходить дуже смачним та ароматним.

Густе варення з полуниці з цілими ягодами – рецепт з покроковими фото

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

Промиті та відокремлені від плодоніжок ягоди перекладаємо в емальований таз, туди ж засипаємо цукор і залишаємо на ніч, щоб ягоди дали сік.

Коли полуниця пускає сік, вона розшаровується і саме дно посуду опускається нерозчинений цукор, з якого стоїть сік, а поверх соку плавають ягідки полуниці. Саме тому поставивши таз або каструлю на вогонь, необхідно постійно помішувати, щоб весь цукор розчинився.

Ставимо таз на плиту, доводимо до кипіння, вогонь зменшуємо до слабкого і знімаємо піну. Даємо ягоді залишити 10 хвилин.

Тепер за допомогою шумівки виловлюємо всі ягоди, прибираємо їх убік, а сироп з відкритою кришкою, що залишилася, уварюємо на повільному вогні протягом однієї години.

Через 1 годину додаємо дрібно нарізану разом із цедрою 1/2 частину лимона, помішуючи уварюємо ще одну годину. За цей час сироп зменшиться в обсязі приблизно вдвічі.

Читайте також: Як солити гриби і волнушки на зиму в домашніх умовах смачно, що робити, якщо гриби потемніли

Потім через дві години перекладаємо в сироп полуницю і разом з нею кип’ятимо варення, так само на повільному вогні, ще хвилин 40-50, періодично знімаючи піну.

Полуничне варення готове, гарячим перекладаємо його стерилізованим банкам, а частину залишаємо на пробу.

Найсмачніше полуничне варення з цілими ягодами п’ятихвилинка

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

Ягоди очищаємо від хвостиків, миємо у воді і даємо їй просохнути. Засипаємо її цукром і залишаємо як мінімум на 2-3 години, але краще всю ніч для того, щоб вона пустила сік.

Тепер після того, як наше майбутнє варення дало сік, його потрібно поставити на плиту довести до закипання, акуратніше періодично помішуючи, а після вогонь зменшуємо до найслабшого і продовжуємо варити ще п’ять хвилин. Потім знімаємо варення з плити.

Залишилося лише видалити пінку, відразу ж розкладаємо готове варення по стерилізованих банках і закручуємо кришками.

Прозоре варення із полуниці з цілими ягодами на зиму

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

Перш ніж варити ягоду, з неї потрібно видалити всі хвостики, добре промити і прибрати зіпсовані плоди. Потім перекладаємо в каструлю і засипаємо цукор.

Після чого прибираємо на ніч у прохолодне місце, щоби виділився сік і всі ягоди в ньому потонули.

Тепер ставимо каструлю на вогонь, доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь до слабкого і варимо 5-7 хвилин, періодично помішуючи. Потім знімаємо з плити і даємо йому повністю охолонути. Знову ставимо варення на плиту і проробляємо те саме, що робили в першому заході.

Щоб ягоди після приготування не перетворилися на пюре, їх потрібно проварювати щонайменше двічі.

Готове гаряче варення розливаємо по стерилізованих баночках, закручуємо та прибираємо.

У такому вигляді воно може зберігатися понад рік.

Як зварити варення з полуниці з желатином.

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

Насамперед нам потрібно вимити всю полуницю, відокремити від плодоніжки. Потім поділяємо її на більш м’яку і тверду по різних каструльках.

Тепер беремо м’якішу ягоду, засипаємо в неї 1 кілограм цукру і перемелюємо її за допомогою блендера.

Після чого туди ж додаємо твердішу ягоду і желатин, ставимо на плиту, доводимо до кипіння і вимикаємо. Приблизно через годину 2 знову ставимо каструлю на плиту, всипаємо цукор, що залишився і після того, як варення закипить варимо його 5-7 хвилин, постійно помішуючи. Потім знімаємо з плити і розливаємо вже готові ласощі зі стерилізованих банків.

Густе варення з полуниці з цілими ягодами — 7 рецептів на зиму

За вікном яскравий червень — початок довгоочікуваного літа. Настав сезон дозрівання перших ягід і на наших столах з’являються ароматні, соковиті і солодкі плоди полуниці. І після того, як ми вдосталь поласували смачним урожаєм, хочеться зберегти ягідки і на зиму, щоб у холодні зимові дні відкрити баночку річного дива до чашці чаю з булочками, тостами або печивом і згадати смак літа.

Багато людей думають, що варити варення на зиму — важкий і трудомісткий процес, але насправді це не так. Трохи терпіння, кілька корисних порад і рецептів і ви зможете приготувати смачне і густе полуничне варення з цілими ягодами, яке сподобається всій родині! Крім того, ви можете відчути себе пов’язаними з членами сім’ї минулої епохи, коли консервування було життєвою необхідністю.

Густе варення з цілими ягодами як у бабусі

Приготування варення, нагадує мені про літніх канікулах, проведених у бабусі. Вона жила в селі і в неї був великий город і сад. Там можна було знайти овочі, фрукти і ягоди на будь-який смак. Я дуже любила допомагати їй робити заготовки на зиму і хочу поділитися з вами рецептом полуничного десерту, яке виходить дуже смачним, густим з цільними щільними ягодами.

Цей рецепт підійде для терплячих господинь, так як процедура приготування займає 36 годин з інтервалом варення 12 годин. Але незважаючи на тривалий час приготування варення у моєї бабусі завжди виходило відмінне.

1. Попередньо промиті і висушені ягоди кладемо в каструлю шарами, чергуючи з цукром, щоб ягоди були обсипані з усіх боків.

Ємність для варіння варення повинна бути заповнена не більше ніж на 2/3.

2. Накриваємо ємність кришкою і прибираємо на 12 годин для виділення полуничного соку, який надалі перетвориться в сироп.

3. Коли соку буде достатньо для перемішування, необхідно злегка перемішати. Через 12 годин викладаємо ягоди в окрему ємність з допомогою шумівки. Залишився сік з цукром доводимо до кипіння на середньому вогні, постійно перемішуючи, щоб кристали цукру не прилипли до дна каструлі.

4. Після того, як цукор розчиниться, зменшуємо вогонь і уварюють сироп на 1/4 частину. Помішувати вже не потрібно. На це піде приблизно хвилин 20. Потім знімаємо з вогню і перекладаємо ягоди в гарячий сироп.

5. Закриваємо каструлю кришкою і прибираємо на 12 годин. Через цей час знову прибираємо ягоди і уварюють сироп на 1/4 частину. Повертаємо ягоди в гарячий сироп на 12 годин. Полуниця має значно зменшиться в обсязі, тому що виділяє сік в густий цукровий сироп.

6. Через 12 годин повторюємо процедуру варіння сиропу окремо від ягід. Повертаємо ягоди в сироп і варимо разом з ягодами 5 хвилин на середньому вогні.

7. Знімаємо каструлю з вогню і даємо варенню охолонути.

8. Промиті і ще мокрі банки ставимо в духовку розігріту до 120 ºС і стерилізуємо 10-15 хвилин.

9. Розливаємо вареннячко по баночках і закриваємо кришками. Варення готове. Бажаю вам приємних чаювань в компанії з цим ароматним і дуже смачним ласощами!

З цих ягід можна зробити цукати. Для цього гарячі ягоди необхідно викласти на сито, щоб сироп стек. Потім розкладіть їх на папері для випічки і підсушіть протягом декількох днів.

Класичний рецепт варення «П’ятихвилинка»

Даний рецепт швидкого варення з полуниці є чудовим способом зберегти полуницю на зиму. Завдяки тому, що ягоди варяться мінімальну кількість часу, в них зберігається більше вітамінів і амінокислот, ніж в звичайному варення. Зберігати таке варення можна до трьох років. Отже, давайте приступимо до приготування.

1. Полуницю очистити від плодоніжок, промиваємо її в друшляку і даємо просохнути. Великі ягоди можна розрізати навпіл. Перекладаємо її в каструлю або таз і засипаємо цукровим піском.

2. Залишаємо полуницю з цукром мінімум на 8 годин. В ідеальному випадку, можна залишити її на цілу ніч, щоб ягоди пустили сік. Потім ставимо на вогонь.

Ягоди полуниці не завжди бувають солодкими, тому в процесі приготування спробуйте сироп. Якщо цукру недостатньо, підсипте ще.

3. Доводимо до кипіння і варимо п’ять хвилин, періодично знімаючи пінку. Прибираємо з вогню, накриваємо кришкою і залишаємо до повного охолодження. Потім знову кип’ятимо п’ять хвилин, знімаючи пінку. Даємо охолонути і кип’ятимо ще п’ять хвилин в третій раз.

4. Розливаємо варення в стерильні, сухі банки і закриваємо кришками. Готово! Приємного вам апетиту!

Готуємо густе полуничне варення в мультиварці

Новий сезон вимагає нового домашнього варення, а полуниця якраз починає радувати нас своїм достатком. У цьому рецепті я хочу показати вам, наскільки легко і швидко можна зробити варення з полуниці з цільними ягодами з допомогою мультиварки. Десерт виходить ароматним, дуже смачним і в міру солодким з невеликою кислинкою за рахунок додавання соку лимона.

1. Промиваємо ягоди у воді і видаляємо чашолистки. Викладаємо очищені плоди в чашу мультиварки, пересипаючи їх цукровим піском. Залишаємо їх на 2-3 години, щоб виділився сік.

2. Через 3 години весь цукор не розчиниться, але полуниця вже виділить трохи соку. Акуратно перемішуємо все дерев’яною лопаткою. Виставляємо мультиварку на режим «мультиповар» і готуємо варення 1 годину (з відкритою кришкою) при 100ºС. Через 10 хвилин від початку варіння перемішуємо акуратно ягоди з цукром, щоб ягоди залишилися цілими.

3. Далі кожні 10-15 хвилин перемішуємо ягоди, щоб вони залишалися в сиропі.

4. Через годину з початку варіння відключаємо підігрів і додаємо свіжовичавлений сік половинки лимона.

Лимонний сік надає не тільки приємну кислинку варення, але і робить його гущі.

5. Добре все перемішуємо, знімаємо піну і розкладаємо одержаний десерт за заздалегідь простерилизованным банкам.

Відео про те, як приготувати ласощі з желатином

У цьому відео рецепті показано як можна швидко і з мінімальною кількістю цукру приготувати густе і дуже смачне вареннячко.

Як зварити полуничний десерт з пектином

Пропоную вашій увазі ще один варіант густого, ароматного і смачного варення з низьким вмістом цукру. А наявність пектину в даному рецепті, допомагає знизити підвищений рівень холестерину.

Пектин являє собою крохмаль (гетерополисахарид), який утворюється природним чином в клітинних стінках фруктів і овочів. Фактично це те, що дає їм структуру. При високій температурі (180 ° С) у поєднанні з кислотою і цукром, він утворює гель. Тому його використовують у приготуванні варення в якості згущувача.

1. Перемішуємо цукор з пектином, щоб він не злипався при варінні. З’єднуємо ягоди з цукровою сумішшю і акуратно перемішуємо дерев’яною лопаткою. Якщо у вас полуниця велика, її можна розрізати на половинки або четвертинки.

2. Відразу ставимо ємність з ягодами на вогонь і весь час помішуємо. Чекаємо, коли ягоди закиплять і варимо ще одну хвилину. У процесі приготування знімаємо пінку.

Не варіть пектин довше 3 хвилин, він тоді руйнується і втрачає своє желатинирующее властивість.

3. Переливаємо варення в простерилізовані банки і закриваємо кришками.

Таке варення не втрачає свого чудового червоного кольору, не притарно солодке і дуже ароматне.

Покроковий рецепт приготування варення без варіння в сиропі

Якщо вам не подобається смак вареної полуниці, пропоную вашій увазі варення, яке не вимагає термічної обробки. Ягоду дуже важко зберегти на зиму в такому вигляді, тому для такого десерту потрібно більше цукру, ніж на звичайне варення. Але смак у ягід залишається свіжим, ніби щойно з грядки.

  • Полуниця — 1 кг
  • Цукровий пісок — 1,5 кг.
  • Сік одного невеликого лимона
  • Вода — 30 мл

1. Промиті і просушені ягоди укладаємо шарами з цукром в каструлі або глибокій мисці. Залишаємо при кімнатній температурі (25-26ºC) на 12 годин, щоб полуниця дала сік і цукор розчинився.

2. Через 12 годин помішуємо ягоди кожні пів години або годину поки цукор повністю не розчиниться.

3. Перемішуємо в склянці сік лимона з водою і додаємо до ягід.

Лимонний сік не дозволить цукру кристалізуватися і осісти на дні банки.

4. Розкладаємо варення по банках, закриваємо кришками і зберігати в холодильнику або льосі. З одного кілограма ягід виходить 3 пів літрові баночки вареньица.

Ароматне варення з полуниці з м’ятою і лимоном

Цей рецепт десерту дивно простий у приготуванні. і включає в себе тільки чотири інгредієнта. Лимонний сік надає солодкої полуниці цитрусові нотки, в той час як м’ята дає свіжий смак. Таке варення відмінне поєднується зі свіжоспеченим хрустким хлібом або булочками.

  • Полуниця — 1 кг
  • Цукор — 500 гр.
  • Цедра і сік одного лимона
  • Листя м’яти — 5-8 листочків

1. Очищену і просушену полуницю пересипаємо цукром і кип’ятимо 10 хвилин 3 рази з інтервалом 12 годин.

2. Додаємо цедру і сік лимона, листя м’яти і кип’ятимо ще 1 хвилину.

3. Стерилізуємо банки на пару протягом 15 хвилин. Кришки заливаємо окропом і залишаємо на 15 хвилин.

4. Заливаємо гаряче варення в банки і закрити кришками. Перевертаємо банки і залишаємо їх так до повного охолодження.

Поради по створенню ідеального варення

  • Найкраще заготовляти варення з домашньої полуниці або купленої у бабусі на ринку, так як магазинна полуниця знаходиться в списку продуктів, що містять ГМО.
  • Використовуйте свіжі, сухі і однаковою зрілості ягоди. Якщо ви візьмете ягоди різного ступеня зрілості, то поки звариться недозрілі, стигла розвариться. Також не слід брати перестиглі плоди, так як вони можуть перетворитися на кашу і зіпсувати ваше варення.
  • Перш ніж ви приступите до приготування варення, переберіть ягоди, очистіть їх від листя, сміття і промийте. Полуниця дуже ніжна ягода, тому мити її потрібно акуратно, під краном з розпилювачем протягом 3-4 хвилин або у великій ємності з водою.

Плодоніжки видаляються тільки після того, як полуниця промита. Інакше полуниця насититься водою і стане водянистою.

  • Для того, щоб ласощі максимально зберегло свої корисні властивості, необхідно правильно вибирати посуд для його приготування. Ємність необхідно використовувати з нержавіючої сталі з товстим дном або емальований посуд.

Для варіння варення можна використовувати емальований посуд, якщо на ній є сколи.

  • Якщо ви хочете зварити правильне вареннячко, дотримуйтеся рецептури.
  • Перш ніж ви варення розкладіть по банках, переконайтеся, що воно охололо. Якщо ви закатаете його гарячим, водяна пара, що виходить від нього, сконденсируется на кришці і це послужить появі цвілі.
  • Банки необхідно простерилізувати і висушити перед тим, як ви заповните їх варенням.

Якщо в банках залишиться хоча б кілька крапель води, варення може запліснявіти або заграти.

Готуйте із задоволенням, з гарним настроєм і ентузіазмом! Якщо у вас є свої секрети приготування варення на зиму, поділіться ними, будь ласка, в коментарях.