Скільки Киргизстан винен Китаю 2024

| | 0 Comments| 20:54
Categories:

На кордоні Киргизстану, Казахстану та Китаю стався потужний землетрус

За даними служб, епіцентр розташовувався на китайсько-киргизстанському кордоні. За 121 кілометр на захід від китайського повіту Аксу і за 270 кілометрів на південний схід від Алма-Ати в Казахстані.

Наслідки землетрусу

Сильні поштовхи відчули люди в Бішкеку, Алма-Ати та Ташкенті.

Біля епіцентру землетрусу у Китаї та Киргизстані він відчувався магнітудою 6,7 та 7 за шкалою Ріхтера.

Поштовхи магнітудою 5 відчували жителі Алма-Ати. Натомість в прикордонних районах Узбекистану була магнітуда 3 – 4 за шкалою Ріхтера.

Жителі багатьох будинків поспіхом у домашньому одязі вибігли на вулицю. Також очевидці повідомляють про те, що у квартирах затремтіли люстри та меблі, а на стінах деяких будинків з’явилися тріщини.

Інформації про постраждалих та руйнування поки що не було, а про наслідки землетрусу в його епіцентрі інформації не надходило.

Відео з міста Каракол у Киргизстані:

Нагадаємо, що 1 січня стався сильний землетрус в Японії. Район поблизу порту Акасакі також зазнав цунамі заввишки майже 4,2 метра.

Наслідки землетрусу в Японії

  • Землетрус магнітудою 7,6 стався в Японії 1 січня о 4:10 за місцевим часом. Влада видала негайне розпорядження про евакуацію мешканців постраждалих прибережних районів.
  • Землетрус був настільки сильним, що берегова лінія змістилася на 250 метрів через значний підйом ґрунту.
  • Наразі відомо про 161 загиблого, а кількість поранених зросла до 565. Ще 103 людей вважаються зниклими безвісти.

Чому економіці Китаю буде важко розвиватися у 2024 році

Економіка КНР страждає від дефляції, спаду, що затягнувся на ринку житла, і розпродажу акцій. А поетапна політика стимулювання Пекіна, така як зниження вимог до банківських резервів для стимулювання більшого кредитування та випуск більшої кількості державних облігацій для фінансування будівельних проєктів, схоже, не покращує настрою, пише Bloomberg. Ключовим питанням є зосередженість уряду на сприянні тому, що глава держави Сі Цзіньпін називає «високоякісним розвитком» – узагальнюючим терміном для багатьох політичних цілей, від підвищення високотехнологічного потенціалу Китаю до боротьби із соціальною нерівністю. Це складніше завдання, ніж колишня зосередженість чиновників на досягненні високих рівнів економічного зростання. «Найбільша проблема – це неувага Пекіна до уповільнення економічного зростання, яке посилює всі структурні та світські проблеми, з якими стикається Китай», – вважає Хуз Сонг, економіст Інституту Полсона, який займається американсько-китайськими відносинами.

Можна навести п’ять графіків, які відображають болючі точки Китаю в 2024 році.

Дефляція у КНР

Термін «дефляція» визначає ситуацію, коли ціни на товари та послуги падають у значній частині економіки.

З поправкою на інфляцію ВВП Китаю 2023 року збільшився на 5,2%. Однак у номінальному вираженні друга у світі економіка зросла на 4,6%, що є найповільнішим темпом за майже чотири десятиліття, не рахуючи років, коли діяли пандемічні обмеження. «Для корпорацій, домогосподарств та інвесторів важливе номінальне, а не реальне зростання», – каже Ларрі Ху, провідний економіст Китаю в Macquarie Group.

Дефлятор ВВП (коефіцієнт, що враховує рівень інфляції. – ), падав за останні три квартали, що є найтривалішою смугою з 1999 року. Лідирує падіння цін у обробній промисловості – побічний ефект підходу Пекіна до економічного стимулювання. Банки пропонують кредити виробникам для збільшення виробництва. Але оскільки зростання споживчих витрат на товари всередині країни слабке, а попит на китайський експорт знижується за кордоном, у підприємств не залишається іншого вибору, як знижувати ціни на свою продукцію.

Підписуйтесь на нас в Google News!

Проблеми ринку нерухомості у Китаї

Спад на ринку нерухомості розпочався у 2021 році. Незважаючи на зусилля Пекіна зі стримування спекуляцій на ринку нерухомості, будівництво, як і раніше, є величезною частиною економіки, стимулюючи попит на товари та послуги на суму близько 20% ВВП. Пов’язані галузі, такі як виробництво предметів домашнього вжитку та виробництво цементу, також переживають спад. І це має побічний ефект для інших областей, оскільки падіння цін на житло змушує багато домогосподарств неохоче витрачати гроші на все, від електроніки до предметів розкоші.

Індекс економічного сюрпризу Citi

Після кількох помилкових заяв про поворот на ринку нерухомості аналітики Уолл-стріт дійшли єдиної думки, що ситуація не стабілізується до 2025 року.

Заходи стимулювання економіки

Минулого літа заклики китайських урядовців до посилення стимулювання економіки досягли апогею, і Пекін відповів незвичайною дозою витрат у середині 2023 року. Чиновники спрямували 13,9 млрд доларів на будівництво, ігноруючи рекомендації, що направлення допомоги домогосподарствам може дати найкращі результати.

Монетарні та фіскальні стимули Китаю

Можливо, настав час інвесторам повірити Пекіну на слово, коли він заявляє, що ніколи більше не буде застосовувати «подібні до повені» стимули (відсилання до реакції уряду під час світової фінансової кризи 2008 року) або масово збільшувати попит на житло (як це сталося після спаду 2015 року). Натомість політики приділятимуть пріоритетну увагу таким галузям, як високотехнологічне виробництво, які відіграють центральну роль у оновленні Сі Цзіньпіном економічної моделі Китаю.

Проблеми домогосподарств у Китаї

Стійко низька довіра серед домогосподарств та підприємств послаблює вплив стимулюючих заходів. Можливо, це пережиток останніх кількох років, які поряд зі спадом на ринку житла були відзначені непередбачуваними пандемічними обмеженнями, раптовими репресіями в таких секторах, як освіта та технології, а також зростанням напруженості між США та Китаєм.

Китайський індекс споживчої впевненості

Однією з ознак того, що китайські сім’ї почуваються менш захищеними, є те, що замість того, щоб інвестувати в житло чи акції, вони ховають гроші на ощадні рахунки в банках. Банки готові обсипати бізнес кредитами, але за межами зростаючих секторів, таких як електромобілі та екологічно чисті технології, власники бізнесу, схоже, не хочуть розширюватися на тлі слабкого попиту та падіння цін.

Оптимістична думка полягає в тому, що довіра відновиться в міру того, як недавні травми відійдуть у минуле, а відносини Китаю з США та іншими ключовими ринками покращаться. Песимісти вважають, що спад нерухомості продовжує підривати довіру. Перспектива обрання Дональда Трампа також не заспокоює китайців.

Стан фондового ринку КНР

Занепокоєння щодо майбутнього Китаю позначається на цінах на акції, що торгуються на біржах на материку та Гонконгу. Річний розгром знищив близько 6 трлн доларів ринкової вартості з піку 2021 року.

Еталонний показник фондового індексу Китаю

Хоча фондовий ринок не є надійним індикатором розвитку економіки Китаю у довгостроковій перспективі, у середньостроковій перспективі він чутливий до тенденцій номінального зростання, оскільки вони впливають на прибуток. Таким чином, зусилля Пекіна щодо підвищення оцінок шляхом зміни ринкових правил, таких як обмеження коротких продажів і, можливо, використання державних коштів для масштабної купівлі акцій, навряд чи призведуть до довгострокового підйому. «Без відновлення економічного зростання я не бачу шансів, що політика зможе стійко стимулювати фондовий ринок», — говорить Сонг.

Головне від The Page

Дякуємо, що підписалися на The Page .
Буде гаряче!

Раз на тиждень ми будемо відправляти вам найцікавіші редакційні матеріали. Я погоджуюсь з політикою конфіденційності