Скільки калорій у 50 грамах хліба

| | 0 Comments| 00:53
Categories:

Кількість калорій у хлібобулочних виробах

Булочки та кекси такі смачні! Але в них багато калорій. Будь напоготові та знай, що ти їси – ознайомся із таблицею калорійності хлібобулочних виробів та будь у формі. Хлібобулочні вироби – продукти з відносно високою поживною та енергетичною цінністю, тому вони є основою піраміди харчування для дітей. Містять передусім корисні складні вуглеводи, які виступають для нас джерелом енергії, а також вітаміни групи В, необхідні для роботи нервових клітин, фолієву кислоту, цинк, магній, кальцій, певну кількість білків, а ще – надзвичайно важливу клітковину.

Таблиця калорійності хлібобулочних виробів

ПродуктКількістьЕнергетична цінність (ккал)Білки (г)Жири (г)Вуглеводи (г)
Багети100 г2827,91,760,1
Булочка100 г2358,00,948,9
Булочка з варенням100 г2936,54,257,1
Булочка з маком100 г3047,55,255,5
Ватрушка з кисломолочним сиром100 г31810,612,340,1
Житній хліб100 г2235,61,751,5
Звичайний хліб100 г2455,41,357,0
Пиріг з повидлом100 г2845,361,02,1
Плетiнка100 г3337,07,061,6
Пончики100 г2965,613,038,8
Пшенична булочка100 г2727,31,558,5
Пшеничний хліб100 г2496,81,456,0
Солодка булочка100 г2998,05,353,7
Тости100 г3058,14,758,8
Хліб із висівками100 г2288,61,443,9

Хлібобулочні вироби – поживна цінність

Зважаючи на поживну цінність, кориснішими є хлібобулочні вироби з непросіяного борошна – випечені з пшеничного чи житнього борошна грубого помелу, котре містить багато вітамінів і мінеральних солей, а також клітковину, що наявна в зовнішньому покриві зерен. Білий хліб має незначну поживну цінність, а також зазвичай характеризується більшою кількістю кілокалорій. Хлібобулочні вироби з додаванням цілого насіння олійних рослин: соняшника, гарбуза, кунжуту, льону, сої, маку, кукурудзи, а також приправи тмину, є додатковим джерелом вітамінів, мінеральних солей і ненасичених жирних кислот.

Роль хліба в здоровому харчуванні

Клітковина, яка міститься в чорному хлібі, очищає кишечник від харчових решток, стимулює його перистальтику, поглинає воду та забезпечує нам почуття ситості протягом декількох годин. Це вгамовує апетит і дозволяє зберігати тонку фігуру. Крім цього, допомагає знизити рівень холестерину в крові, оскільки обмежує його поглинання в шлунково-кишковому тракті. Протипоказанням для вживання чорного хліба є виразкова хвороба шлунку та дванадцятипалої кишки, а також хвороби печінки й кишечника, оскільки він має окислювальну дію та може спричиняти здуття. Насіння збіжжя містить глютеїн, тому особи, які хворіють на целіакію, не можуть їсти «нормальний» хліб. Це стосується також хворих на фенілкетонурію, котрі не сприймають натуральних білків. Білий хліб є ніжним і легко перетравлюється. Його рекомендовано вживати малим дітям, особам, котрі страждають на синдром роздратованого кишечника, виразкову хворобу шлунку чи захворювання підшлункової залози. Якщо не споживати його надміру, вага тіла залишатиметься в нормі.

Рекомендовані способи зберігання

Хлібобулочні вироби найкраще зберігати в дерев’яних або пластикових контейнерах, замотаними у лляну тканину. Не підходять для цього поліетиленові пакети, оскільки хліб в них пріє та пліснявіє. У хлібницю варто вкласти сире яблуко чи картоплину – хліб довше зберігатиме свіжість. Хліб можна заморожувати, навіть на три місяці. Щоб не втрачав аромату, його слід щільно запакувати. Не потрібно зберігати хліб в холодильнику, оскільки він черствіє.

Калорійність хліба: чорного, білого, житнього. Скільки калорій в шматку

Теоретично повне вилучення хліба з раціону можливе. Проте слід розуміти, що організм повинен брати звідкись вітаміни, які містить випічка. Іноді краще зменшити кількість хліба і вибирати низькокалорійні варіанти. Кілька причин вживати цей продукт:

  • З’їдаючи всього 200 грамів хліба в день, ваш організм отримує мінімальний запас білків, які потрібні дорослій людині. Калорійність білого хліба при цьому вища, ніж чорного.
  • Перекус у вигляді бутерброда при активному житті — це хороша альтернатива фаст-фуду. Робити його краще з шматочком нежирного м’яса і овочами.
  • Висівковий хліб допомагає роботі шлунково-кишкового тракту. Він очищає кишечник і сприяє схудненню.

Скільки калорій в хлібі

Протягом вже декількох століть існує думка, що саме калорійний хлібобулочний виріб — це білий хліб, тому його потрібно як можна швидше виключити зі свого повсякденного раціону. Насправді, калорійність всіх сортів хліба мало чим відрізняється один від одного. Наприклад, калорійність білого хліба варіюється від 225 до 250, а чорного близько 220 кілокалорій.

Калорійність житнього хліба в кілька разів менша, ніж білого або чорного. На 100 грам 180 кілокалорій. Якщо у вас є які-небудь проблеми зі шлунком (виразки, нетравлення, гастрит), то прийом житнього хліба категорично заборонений. Для детальної консультації радимо звернутися до лікаря-гастроентеролога.

Наші мами і бабусі завжди говорили, що найбільш корисний хліб — це висівковий або цільнозерновий. Проте показник калорійності цільнозернового хліба залишається порівняно високим — 197 кілокалорій. Такий хліб більш корисний у плані наявності більшої кількості поживних мікроелементів. З’ївши всього кілька шматочків, у вас з’являється відчуття ситості. Ще один його плюс в тому, що він добре очищає організм.

Скільки калорій в шматку чорного або білого хліба

Хліб є досить калорійним продуктом, потрібно вираховувати калорії кожного з’їденого шматка. Для того, щоб дізнатися калорійність 1 шматка чорного хліба, не обов’язково мати у себе вдома спеціальні ваги. У середньому, шматок хліба важить близько 40-60 грам. Один шматочок хліба – це невеликий шматочок товщиною близько 0,5 сантиметра. Не обов’язково міряти хліб лінійкою, це робиться швидко – на око.

Калорійність чорного хліба залежить від рецепту приготування. Тому, якщо у вас є така можливо, запитаєте у пекарів, «що і як вони роблять. Склад можна прочитати і на упаковці, там же вказана і енергетична цінність.

Хліб висівковий — його калорійність є найвищою — 230 кілокалорій на 100 грам продукту. Значить в шматочку буде близько 120 одиниць.

Бородінський хліб — його калорійність складає 200 кілокалорій на 100 грам, в шматочку ж буде близько 100 калорій.

Хліб житній — калорійність досить маленька — 180 кілокалорій. Значить шматочок буде містити близько 90 одиниць. Це оптимально для дієти.

Якщо ви знаходитесь в даний момент на дієті, то вам доведеться відмовитися від усіх добавок до хліба (масло, ковбасні вироби, сир). Через них, на перший погляд, нешкідливих продуктів, калорійність чорного хліба може істотно збільшитися. Так бородинський хліб, калорійність якого не більше 80 ккал, разом з маслом витягне вже цілих 140 кілокалорій.

Калорійність білого хліба

Цей вид хліба нічим не відрізняється від інших. Всі чутки про його магічні здібності додавати вагу і різко повнити людей – брехня. Від чого залежить калорійність білого хліба:

  • тісто: відсоток калорій в прісному (зварений на воді) тісті буде меншим, ніж у сдобному;
  • різні добавки, які додають в дорогі сорти хліба: горіхи, курага, родзинки;
  • борошно таких сортів, як пшеничне, пшенично-кукурудзяна добре піднімає калорійність.

Домашній хліб часто виявляється більш калорійним. Господині для смаку додають яйця, різні види борошна, спеції, що робить продукт дуже ароматним і апетитним. Встояти перед таким ласощами дуже складно.

Калорійність різного хліба на 100 грам

Різні види хліба мають певну енергетичну цінність. Приблизні дані на 100 г представлені нижче:

Дарницький – 206 кілокалорій;

Батон «Міський» — 263 кілокалорії;

Гірчичний – 298 кілокалорій;

«Цеглинка» – 295 кілокалорій;

Паляниця «Домашня» – 300 кілокалорій;

Вівсяний білий – 278 кілокалорій;

Білий з родзинками та горішками (пропонуються різні добавки) – 342 кілокалорій;

Затяжний бездріжджовий(білий) – 233 кілокалорій.

Вплив хліба на здоров’я

Важливо не тільки рахувати скільки калорій в шматку хліба чорного, але і знати про користь і шкоду хліба для організму. Будь-який вид випічки, це джерело корисних мікроелементів, не важливо, скільки там калорій. Наприклад, житній хліб корисний тим, що він позитивно впливає на мікрофлору кишечника, а білий тим, що має велику кількість вітамінів групи В. Білий хліб допоможе впоратися з болючими відчуттями, якщо кислотність в шлунку підвищена.

Але дріжджовий хліб не вважається корисним. Дріжджі в шлунку запускають гниючий процес і перешкоджають нормальному переварюванню їжі. Вживати такий продукт можна не частіше одного разу в тиждень.

Для виготовлення білого хліба використовують борошно дуже дрібного помелу, таким чином, видаляється багато корисних компонентів. Залишається тільки, так звана, крохмалиста речовина, яка в принципі нічого для організму не несе, тільки додає зайву калорійність. Хліб сірий теж відноситься до розряду білих, а його калорійність практично ідентична з білим хлібом.

Кожен з нас індивідуальний, тому для складання правильної дієти і з питаннями про відмову від хліба, слід звернутися до лікаря. Саме кваліфікований фахівець підбере вам збалансоване харчування для схуднення або для набору ваги.