Скільки часу стягується шлунок

| | 0 Comments| 23:42
Categories:

Скільки часу потрібно організму, щоб перетравити їжу, та як це відбувається

Чи знаєте ви, що процес перетравлення їжі може тривати до 5 днів?

Травлення у людини складається з безлічі складних процесів.

Воно залежить від багатьох факторів: віку, типу їжі та стану організму.

У Health розповіли, що відбувається під час процесу травлення та скільки часу потрібно, щоб продукти засвоїлися організмом.

Як проходить процес травлення

Згідно з даними Національного інституту діабету, хвороб травної системи та нирок США, коли їжа рухається шлунково-кишковим трактом, органи травлення подрібнюють її на маленькі частинки за допомогою:

  • рухів (жування, стиснення і змішування);
  • травних соків (шлункової кислоти, жовчі та ферментів).

Рот

Процес травлення починається в роті, де їжа пережовується.

Під час цього процесу слинні залози зволожують їжу, щоб вона при ковтанні могла легше проходити у стравохід та шлунок.

У слині також міститься фермент, який розщеплює крохмаль в їжі.

Стравохід

Після того, як їжа потрапляє в стравохід, вона досягає нижнього сфінктера стравоходу – м’язу, який розслабляється, дозволяючи їжі потрапити в шлунок.

Шлунок

М’язи шлунка змішують їжу з травними соками, а залози, розташовані в слизовій оболонці шлунка, виробляють ферменти і шлункову кислоту, які допомагають їжі далі розщеплюватися.

Підшлункова залоза

Підшлункова залоза виробляє травний сік, що містить ферменти, які розщеплюють вуглеводи, жири і білки.

Підшлункова залоза також доставляє через протоки травний сік в тонкий кишківник.

Печінка

Печінка виробляє жовч, яка допомагає перетравлювати жири та деякі вітаміни.

Жовчні протоки переносять її з печінки в жовчний міхур.

Жовчний міхур

У міхурі між прийомами їжі накопичується жовч. Коли ви їсте, жовчний міхур видавлює її через протоки в тонкий кишківник.

Тонкий кишківник

Тонкий кишківник виробляє травний сік, який змішується з жовчю і соком підшлункової залози, щоб завершити розщеплення білків, вуглеводів і жирів.

Бактерії в тонкому кишківнику виробляють деякі ферменти, необхідні для переварювання вуглеводів.

Далі перетравлені поживні речовини та вода всмоктуються в кров.

Товстий кишківник

Бактерії в товстому кишківнику допомагають розщеплювати залишки поживних речовин.

Відходи травлення, зокрема занадто великі частини їжі, перетворюються в кал, який переміщається в пряму кишку.

Пряма кишка

Знаходиться в нижньому кінці товстої кишки та зберігає кал до часу дефекації.

Скільки часу потрібно для перетравлення їжі

Час, необхідний для перетравлення їжі, може залежати від багатьох факторів.

Гастроентеролог Рабія Де Латур зазначає, що у кожної людини цей процес може тривати різний проміжок часу.

Загалом, людям потрібно від 2 до 5 днів , щоб перетравити їжу.

Насамперед на час перетравлення впливає тип їжі. Наприклад, за словами експертки,

продукти з високим вмістом клітковини можуть прискорити травлення.

🍓 ягоди (полуниця, малина);

🍓 фрукти (яблука, груші, банани);

🍓 овочі (буряк, морква, броколі);

🍓 бобові (нут, горох, квасоля, сочевиця);

При цьому організму складніше розщеплювати складні хімічні речовини в оброблених харчових продуктах.

Продукти з високим вмістом жирів і білків добре засвоюються організмом,

Прте гастроентеролог Крістін Лі зауважила, що вони потребують трішки більше часу для перетравлення.

🥑 оливкова та кокосова олія;

🥑 йогурт з високою жирністю;

🥚 молочні продукти (сир, грецький йогурт, молоко);

Рабія Де Латур також додає, що робота травної системи сповільнюється з віком.

Які проблеми зі здоров’я впливають на перетравлення їжі

Багато факторів можуть негативно вплинути на роботу травної системи.

Крім прискореної або уповільненої роботи, існують інші індикатори проблем з шлунково-кишковим трактом.

Поширеними проблемами є рак, печія, непереносимість лактози та синдром роздратованого кишківника.

  • зменшення чи збільшення ваги;
  • здуття живота;
  • печія;
  • запор;
  • діарея;
  • нетримання сечі;
  • проблеми з ковтанням;
  • біль в животі;
  • нудота і блювання;
  • кровотеча.

Якщо ви регулярно спостерігаєте якісь із цих симптомів, рекомендується звернутися до лікаря, який допоможе визначити причини проблеми.

Вас також може зацікавити:

Чому саме зараз вам потрібне збалансоване харчування. Пояснення і меню

Кето-дієта: користь, ефективність, протипоказання

25 продуктів, які допоможуть відчути себе більш енергійним

5 корисних та шкідливих продуктів для ротової порожнини

Як довго їжа може не псуватися у холодильнику. Гід по зберіганню продуктів

Останні новини

Головне сьогодні

Текстові матеріали, розміщені на сайті life.pravda.com.ua, можна безкоштовно використовувати в обсязі не більше 50% за умови прямого посилання у підзаголовку чи першому реченні матеріалу.

Матеріали з плашкою PROMOTED є рекламними та публікуються на правах реклами. Редакція може не поділяти погляди, які в них промотуються. Матеріали з плашкою СПЕЦПРОЄКТ та ЗА ПІДТРИМКИ також є рекламними, проте редакція бере участь у підготовці цього контенту і поділяє думки, висловлені у цих матеріалах.

Редакція не несе відповідальності за факти та оціночні судження, оприлюднені у рекламних матеріалах. Згідно з українським законодавством відповідальність за зміст реклами несе рекламодавець.

Всі матеріали, які розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство “Інтерфакс-Україна”, не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства “Інтерфакс-Україна”.

Стоїть шлунок: що робити і як собі допомогти

Практично кожна людина періодично скаржиться на порушення роботи шлунково-кишкового тракту. Статистика стверджує, що кожен четвертий відчуває дискомфорт від нозології – несваріння. Лікарям гастроентерологів, часто доводиться чути скарги пацієнтів, що немає відрижки, шлунок варто. Що робити в такій ситуації?

  • Головні причини розладу шлунка
  • Зміна клімату – причина несварення шлунка
  • Причина розладу – бактерії
  • Несварення шлунка – результат хронічного гастриту
  • Уразливі хвороби ЖКТ
  • Симптоматика несварення
  • Профілактичні заходи при несваренні
  • Допомога народним засобам
  • Що робити, якщо незварення у дитини

Лікарі диференціюють кілька факторів, що спричинили несваріння. До них належать:

  • морфологічні;
  • функціональні;
  • біологічні;
  • бактеріологічні фактори.

Головні причини розладу шлунка

Найпоширенішими проблемами, що призводять до розладу роботи травної системи, є:

  • стресові ситуації;
  • відсутність будь-якого режиму в прийомі їжі;
  • використання незбалансованої дієти;
  • зловживання спиртними напоями;
  • постійне куріння;
  • вживання надто гострої, смаженої та жирної їжі.

Дослідження показують, що часте вживання екзотичних фруктів, не характерних для наших регіонів, також здатне спровокувати несваріння.

Зміна клімату – причина несварення шлунка

Мало хто знає, що кардинальна зміна кліматичних умов виступає провокуючим фактором у розвитку змін роботи травлення. Часто це відбувається під час відпусток, коли люди вирушають у поїздки, тим самим різко змінюючи звичний клімат. Після прийому їжі виникає відчуття, що їжа стоїть у шлунку. Що робити в такій ситуації, сказати складно. Потрібно точно знати причину нездужання, адже якщо справа не в зміні кліматичного поясу, то можливо проблема більш серйозна, і вимагає невідкладної лікарської допомоги. Лікар напевно визначить зміну слизовий тканин, які і викликають патогенний розлад.

Причина розладу – бактерії

Особливе місце в гастроентерології фахівці відводять негативному впливу на травний тракт бактерії хелікобактер пілорі, колонії яких здатні викликати відчуття, ніби стоїть шлунок. Що робити при цьому, лікарі з’ясували ще в 1983 році, коли мікроорганізм був відкритий вперше. За це наукове дослідження вченим з Австралії була присуджена Нобелівська премія, адже даний мікроорганізм відіграє не останню роль у розвитку виразки. Спочатку вчені приписували бактерії основну роль у розвитку цього захворювання, проте практика показала, що на її паразитування впливають багато факторів. Тільки 40% пацієнтів зі скаргами на те, що стоїть шлунок, (що робити, ми обов’язково з’ясуємо), були схильні до інфікування бактерією.

Лише при надлишку кислотності мікроорганізм підвищував ступінь ризику розвитку виразкової хвороби. Хелікобактер пілорі виробляє особливі ферменти, що знищують кислотність шлунка, саме ця якість дозволяє їй виживати.

Несварення шлунка – результат хронічного гастриту

Часто наявність у пацієнта хронічної форми гастриту виступає причиною того, що «вартий шлунок». Що робити в ситуації, коли будь-яка їжа викликає в період загострення хвороби ізжогу і підташнування? Самолікування в цьому випадку небезпечне, воно може спричинити ще більші проблеми і спровокувати загострення захворювання. Будь-який прийом медикаментів повинен бути узгоджений з лікуючим лікарем.

Уразливі хвороби ЖКТ

Виразка дванадцятипалої кишки також здатна призвести до неприємних больових відчуттів в області живота. Вона вважається найсерйознішим порушенням роботи перистальтики. Пробідна форма захворювання здатна викликати не тільки несваріння, а й призвести до смерті хворого. Без консультації фахівця не рекомендується вживання будь-яких препаратів.

Симптоматика несварення

Симптоматика несварення, як правило, є початковою сходинкою більш серйозних патологічних змін у роботі травлення. Всі пацієнти відчувають при цьому одні і ті ж симптоми: «» стоїть шлунок «» і нудота. Що робити при гастроезофагеальному захворюванні, а саме так класифікують його лікарі, з’ясується при додаткових обстеженнях пацієнта, які йому призначать. У хворого відбуваються певні зміни в роботі ЖКТ. Виникає довільне потрапляння вмісту шлунка в канал стравоходу. Внаслідок цього процесу соляна кислота, опинившись на стравохідній слизовій оболонці, перешкоджає проходженню їжі, звужуючи кардіальний сфінктер. Такий стан лікарі класифікують, як гастроезофагеальний рефлюкс, симптоми якого виражаються в:

  • постійних приступах зжоги;
  • тяжкості в області шлунка;
  • больових відчуттях під час прийому їжі;
  • відрижці.

Саме за наявності таких симптомів лікарі діагностують несваріння. Слід зазначити, що у маленьких пацієнтів ферментні розлади спостерігаються значно рідше, ніж у дорослих. Це пов’язано з підвищеною іннервацією у дітей.

Профілактичні заходи при несваренні

Вживана нами їжа визначає концентрацію шлункової секреції і хімічні складові, що входять до її складу. Згадайте досліди Павлова з собаками, саме його дослідження довели залежність концентрації шлункового соку від того, що ми збираємося з’їсти. Важливим є і те, як ми будемо їсти, адже не дарма існують певні правила вживання їжі.

  1. Дотримуйтеся правильного раціону харчування, не передайте.
  2. Уникайте неадекватних фізичних навантажень, вони здатні викликати несваріння.
  3. Позбудьтеся звички перед ноутбуком і телевізором.
  4. Намагайтеся не наїдатися перед сном, адже шлунку теж потрібен відпочинок.
  5. Щоб не страждати диспепсією (несваренням), поменше нервуйте, уникайте стресових ситуацій.
  6. Не слід пити воду відразу після прийому їжі. Це посилює процеси бродіння в шлунку.
  7. Не запивайте обід або вечерю солодким чаєм. Напій спровокує тяжкість шлунка.
  8. Тренуйте мускулатуру живота присіданнями і нахилами.
  9. Протягом дня їжте маленькими порціями 5-6 разів на день. Використовуйте неглибокі столові прилади. Краще з’їсти невелику порцію, ніж намагатися доїсти весь вміст тарілки.
  10. У разі частого дискомфортного стану і відчуття тяжкості допускається прим таблеток “” Мезим “”, “Фестал” “. Але зловживати ними не слід.

Допомога народним засобам

Багато людей задаються питанням про те, як полегшити стан, коли варто шлунок, що робити? Народні кошти не раз приходили на допомогу. Для зняття неприємних відчуттів можна провести такі маніпуляції:

  • самомасаж;
  • покласти на область шлунка грілку з теплою водою;
  • виконати кілька нахилів і присідань.

Часто симптоми несваріння наздоганяють у найбільш невідповідну годину, особливо в нічний час, коли, відмовляючись працювати, варто шлунок. Що робити в домашніх умовах, якщо проблема не терпить відкладання?

Добре впорається з неприємними симптомами настій ромашки. Володіючи антисептичними і бактеріальними якостями, цей народний засіб нормалізує роботу кишечника, за умови, що хворий вживав його 3 рази на добу.

У домашніх умовах можна заварити настій, в який покласти по одній ложці листя смородини, крижовника і чорниці. Готовий напій приймати тричі на день, за 15 хвилин до вживання їжі.

Сильний шлунковий біль і відрижку добре знімають 200 мл картопляного соку з додаванням ложки меду.

У профілактичних цілях допускається легке голодування і вживання трав’яних чаїв, якщо стоїть шлунок.

Що робити, якщо незварення у дитини

Якщо на тяжкість у животі скаржиться дитина, простежте, які саме продукти викликають цей стан і виключіть їх з раціону малюка. Не привчайте дитину відразу після їжі їсти солодке і фрукти. Буде куди корисніше запропонувати йому пожувати кілька зернят тміна, це допоможе позбутися від несваріння. І, звичайно, проконсультуйтеся з лікарем, описавши симптоми, що виникають у дитини.

Пам’ятайте, що несваріння здатне перерости в хронічну форму диспепсії.