Що можна робити з журавлиною

| | 0 Comments| 20:11
Categories:

Що можна зробити з журавлиною на зиму? Рецепти

Серед прохолоди торф’яних боліт росте красивий низькорослий чагарник, який на початку осені спалахує сотнями дрібних рубінів. Це журавлина – ягода, багата всілякими вітамінами і мікроелементами, корисна і просто дуже смачна. «Внутрішній вітамінний» світ цієї ягоди неймовірно різноманітний: кислота аскорбінова і бензойна, лимонна і хінна, урсолова і яблучна, вітамін РР, В (вся група), К, пектини і глікозиди, цукру та багато іншого.

  • Користь
  • Зберігання без консервації
  • Заморожування
  • Джем із замороженої ягоди
  • Журавлина сечена
  • Сушена ягода
  • Компот з журавлини
  • Приготування
  • Варення
  • Як готувати
  • Що можна зробити з перекрученої журавлини?
  • Що можна зробити з журавлини. Заготовки для боротьби з застудою
  • Соки
  • Наливка

Користь

Мабуть, саме таке багате поєднання вітамінів і органічних речовин і дозволило журавлині зайняти лідируюче місце серед садових і лісових ягід. Саме її корисні властивості дозволили їй зайняти п’єдестал і просити натуральними природними ліками від багатьох хвороб. Для ослаблених і хворих організмів ця ягода просто незамінна, обов’язкова і показана за всіма рецептами.

Однак і для звичайної здорової людини журавлина буде не зайвою в раціоні. Вона піднімає імунітет, виводить з організму шкідливі речовини, допомагає боротися з простудними захворюваннями і запобігати більш небезпечні хвороби. Але деякі господині знають, що можна зробити з журавлиною, щоб і на зиму запастися лікарською ягодою, і зберегти заховану природою всередині неї користь. Сьогодні ми розповімо, як правильно заготовляти цю ягоду і які запаси з неї можна законсервувати на зиму.

Зберігання без консервації

Для початку давайте розберемося, що можна зробити зі свіжою журавлиною, крім консервування. Наші предки зберігали журавлину просто в холодному погребі, ретельно перебравши і видаливши гнилі ягоди і просушивши хороші. Розсипати рекомендується ягоду нещільним шаром, щоб вона добре провітрювалася. Раніше ягоду зберігали в сенцях, розсипаючи прямо на підлозі. Але в умовах міського житла, звичайно ж, такий варіант не підійде. Та й тривалого зберігання в такому випадку очікувати не доведеться. Журавлина при такому способі має властивість в’янути і сохнути, що абсолютно небажано.

Заморожування

Що можна зробити з журавлиною, якщо є велика морозильна камера? Звичайно ж, піддати ягоду глибокому заморожуванню. Це другий, але найпопулярніший спосіб зберегти всю користь, укладену природою в цій ягоді. Для зберігання в морозилці краще вибирати ті ягоди, які вже були схильні до впливу морозу в природних умовах. Як правило, досвідчені садівники-городники чекають, коли журавлину трохи прихопить перший легкий морозець, тільки після цього йде збір ягоди.

Перед заморожуванням журавлину рекомендується перебрати, гарненько переглянути на предмет гнилих зіпсованих ягід. Потім промити, розкласти на чистому кухонному рушнику тонким шаром і дати просохнути природним шляхом. Після цього чисту і суху ягоду фасуємо по пакетах і прибираємо на зберігання в морозильну камеру. Якщо у вас дуже стигла ягода, то для заморозки краще вибрати не пакети з целофану, а пластиковий контейнер з кришкою.

Джем із замороженої ягоди

Що можна зробити із замороженої журавлини? Варіантів дуже багато: компоти, соки, морси, варення і пюре. Але ми сьогодні приготуємо дивовижно смачний і неймовірно корисний журавлинний джем. У його складі не буде ніяких зайвих інгредієнтів. Цукор і ягода – ось і весь секрет приготування ніжного, що тане в роті і дивовижно ароматного джему.

Пропорції продуктів у цьому рецепті 1 * 1, тобто на кілограм цукру вам необхідно буде взяти таку ж масу ягоди. Замороженим ягодам потрібно дати час відтаяти самостійно. Ніяких мікрохвильових печей!

У велику ємність з товстим дном і стеками (найкраще взяти казан для плова) поміщаємо ягоду і насипаємо потрібну кількість цукрового піску. Занурюємо в масу блендер і подрібнюємо до однорідної консистенції. Далі розчинимо цукор, поставивши каструлю на плиту і давши ягідній масі покипіти на повільному вогні п’ять-сім хвилин.

Залишається зняти ємність з вогню і, акуратно перекладаючи ложкою, перетерти гарячу ягоду через сито. Шкіряка і насіння журавлини нам більше не потрібні. В результаті у вас повинен вийти напівпрозорий журавлинний джем. Коли він застигне, то буде нагадувати податливе ароматне желе.

Журавлина сечена

Якщо у вас є великі запаси корисних ягід, то їх можна не тільки сушити або заморожувати, а й замочувати. Здавна люди знали, що можна зробити з брусники і журавлини. Ягоду перебирали, пересипали у великі дерев’яні бочки і заливали доверху крижаною колодязною водою. Зверху поміщали якийсь важкий вантаж і залишали ягоду в спокої на місяць-другий.

В даний час, звичайно ж, кадки і бочки ніхто для зберігання ягоди не використовує, але спосіб мочення журавлини існує і на сьогоднішній день. Для зберігання використовуються звичайні скляні банки ємністю три літри. Ягідка перебирається, миється і насипається в банку. Наливається вода або спеціальний сироп (1 л води, тріска солі, ложка цукру, гвоздика 2 шт., тріска кориці).

Сушена ягода

Що можна зробити з журавлиною свіжою ще? Дуже популярний варіант – сушка. Процес здійснюється за допомогою спеціального кухонного агрегату для висушування ягід, овочів і грибів або по-старому – в духовці. Для сушіння ягоди в духовій шафі необхідно її спочатку промити, а потім проварити пару хвилин в киплячій воді. Далі розстеляємо на противінь фольгу, розсипаємо ягідку і відправляємо в духовку на 4-5 годин. Пам’ятайте, що шар повинен бути не дуже товстим. Кожні 30-40 хвилин за ягодою необхідно стежити, перевертаючи її.

Коли просушка закінчиться, не смішіть прибирати ягоду. При кімнатній температурі вона повинна охолонути і «дійти» ще протягом 1-2 годин. І вже після всіх цих маніпуляцій журавлину прибираємо в скляні банки на зберігання.

Компот з журавлини

Якщо ви любитель консервації і задаєтеся питанням, що можна зробити з журавлиною на зиму, то варіант з приготуванням компотів вам припаде до душі. Справа – нехитра, швидка і не потребує особливих витрат.

Для класичного рецепту компота з журавлини характерний наступний набір продуктів:

Приготування

Як і у випадку з іншими способами зберігання, перед варінням компота журавлину рекомендується ретельно перебрати, видаливши погані ягоди. Промиваємо їх під проточною водою за допомогою дуршлагу. Тепер ягоди викладаємо в каструлю, заливаємо водою, насипаємо цукор і не включаємо вогонь, а даємо постояти. Десяти хвилин вистачить, щоб журавлина набухла. Тепер можна включати вогонь і варити ягоду для компота. Вона швидко віддаватиме весь корисний сік, що міститься всередині і, отже, корисні речовини і вітаміни.

Як тільки вода почала кипіти, засікаємо п’ять хвилин. Потім вимикаємо газ, даємо компоту трохи охолонути. За цей час можна підготувати банки. Їх рекомендується гарненько промити з содою, простерилізувати. Якщо ви любите ягоди в компотах, то можна їх залишити. Якщо ні, то виймаємо кумівкою журавлину, а корисну воду наливаємо в банки і закочуємо кришки.

Що можна зробити з журавлиною, якщо ви – любитель компотів? Варіантів і поєднань дуже багато:

  • журавлина – брусника,
  • журавлина – кислі яблука,
  • журавлина – листя м’яти,
  • журавлина – малина тощо.

Варення

Що можна зробити з журавлиною на зиму, якщо ви – любитель солодких заготовок? Звичайно ж, варення. Ми пропонуємо вам приготувати дуже корисне і вітамінізоване варення з ягід, волоських горіхів і яблук. Його можна подати на стіл до млинців, оладів, використовувати як начинку для пирогів, пиріжків, рогаликів, круасанів, солодкої піци тощо.

  • Клюква – 1кг.
  • Дві склянки води.
  • 1,5 кг цукру.
  • Одне велике зелене яблуко.
  • Горсть подрібнених волоських горіхів.

Як готувати

Як і у випадку з приготуванням джему, ягоди для варення потрібні чисті, перероблені, позбавлені від гнилих або неспілих «побратимів». Щоб журавлина була м’якою і швидше віддала корисний сік, її слід бланшувати в гарячій воді протягом десяти хвилин.

Поки ягода буде «відпочивати» в окропі, приготуємо сироп. Наливаємо дві склянки води в глибоку каструлю, насипаємо цукор і ставимо на середній вогонь. Доводимо до кипіння, чекаємо, коли цукор розчиниться. Прибираємо вогонь і додаємо ягоду в каструлю. Варимо на повільному вогні близько десяти хвилин. Цього буде достатньо, щоб варення пізніше застигло, а ягода не втратила свої корисні якості у зв’язку з впливом високої температури. На останньому етапі приготування можна додати кілька часток яблука і жменю подрібнених волоських горіхів. Також у таке варення відмінно піде цедра лимона або навіть цілий фрукт, порізаний на великі шматочки.

Що можна зробити з перекрученої журавлини?

Дуже популярний рецепт – це журавлина перетерта або перемолота з цукром. Така заготовка буде відмінно зберігатися довгий час, та й ягода не втратить свої корисні якості, так як абсолютно не буде піддаватися термічній обробці.

Для рецепту потрібно один кілограм цукрового піску і стільки ж промитої і підсушеної ягоди. З журавлини слід зробити пюре. У цьому процесі можуть допомога м’ясорубка, кухонний комбайн або блендер. Перекручена журавлина засипається цукром і залишається на дві години при кімнатній температурі. Залишиться лише її розкласти в баночки і прибрати на зберігання в холодильник або льох.

Що можна зробити з журавлини. Заготовки для боротьби з застудою

Ми вже розповіли багато про те, що можна зробити з журавлини. Рецептів у запасі ще залишилося чимало. Дуже швидка в приготуванні і корисна для здоров’я заготовка робиться з журавлини і меду. Баночка такого природного ліку буде просто паличкою-виручалочкою в період простудних захворювань. Дві-три ложки журавлини з медом за сніданком до чаю, і ваш імунітет скаже тверде немає грипу та ГРВІ.

Процес приготування в даному випадку дуже схожий на попередній, тільки замість цукру в перекручену журавлину додається мед в пропорції 1/1. Подрібнювати ягоду можна за допомогою блендера, поступово додаючи мед. Так маса буде більш однорідною. Розливаємо її по баночках. Прибираємо на зберігання в холод.

Соки

Ще одним варіантів заготовок журавлини на зиму є приготування соку. Ягоди при цьому повинні бути ретельно вимиті. Їх рекомендується перебрати, відбракувавши погані журавлинки. Для приготування береться два кілограми ягоди і 0,5 літра води. Ягоду висипаємо у воду і, довівши до кипіння, відразу вимикаємо. Це робиться для того, щоб журавлина розм’якшилася, і з неї було зручніше і швидше тиснути сік.

Сік тиснемо за допомогою звичайної марлі. Вона швидко відокремить макуху. Отриману корисну рідину ще раз доводимо до кипіння, варим з цукром (до смаку) протягом трьох-п’яти хвилин. Розливаємо отриманий сік у стерилізовані банки і закочуємо металевими кришками за допомогою ключа.

Наливка

На закінчення хотілося б запропонувати вам корисний і дуже смачний напій, який отримують з журавлини шляхом бродіння. Це відповідь для тих, хто не знає, що можна зробити з журавлиною, для тих, хто не любить солодке варення або джеми.

Наливка готується з 750 г цукру, літру води і кілограма ягід. Плоди слід розім’яти ложкою або товкушкою, перекласти в пляшку з вузьким горлечком, налити воду і додати цукровий пісок.

Порада: ягоди мити не рекомендується, так як на їх поверхні повинні залишитися природні дріжджі. Без них процес бродіння не почнеться, а наливка не вийде.

Перемішуємо інгредієнти в пляшці, обмотуємо її марлею. Залишаємо напій на кілька днів. Через 48 годин, переконавшись на початку процесу бродіння, надягаємо на горлечко медичну рукавичку. У ній робимо кілька дірочок, які визволять повітрю виходити. У такому стані наливка «відпочиває» ще днів 40-45. Далі проціжуємо рідину, видаляючи ягідний макуха, і розливаємо в ємності для зберігання.

Тепер ви знаєте, які заготовки можна зробити з журавлини на зиму. Якщо буде можливість купити на ринку або назбирати в найближчому лісі цю корисну ягоду, то не нехтуйте такою можливістю. Часу на приготування у вас піде мінімум, а користь буде колосальною.

Журавлина: рецепти, користь та кому не варто вживати

У світі існує так багато ягід, що часом ми їх плутаємо. Але журавлина, хоч і споріднена з чорницею та брусницею, вирізняється яскраво-червоним кольором і містить настільки велику кількість вітамінів, антиоксидантів та мінералів, що інколи її навіть називають “суперфудом”.

Що таке журавлина

Журавлина — це маленькі червоні ягоди з кислуватим смаком, що належати до родини вересових. Ягода, споріднена з чорницею та брусницею. Любить вологу тому в Україні найбільш поширена на Поліссі, а саме у Рівненській, Волинській та Чернігівській областях. З журавлини виготовляють соки та соуси, але найчастіше на полицях наших магазинів її можна знайти сушеною — в такій формі її зручно додавати до випічки, ранкової вівсянки або домашніх вівсяних батончиків.

Харчова цінність журавлини

  • 87% Води
  • 0,4 г білка
  • 12,2 г вуглеводів
  • 4 грами цукру
  • 4,6 г клітковини
  • 0,1 г жирів

Калорійність свіжої журавлини становить 46 ккал на 100 г, а сушеної від 300 ккал на 100 г, точні дані різнитимуться, залежно від виробника.

Вітаміни та мінерали

Ось які вітаміни та мікроелементи містяться в журавлині:

Вітамін С (аскорбінова кислота) — один з основних антиоксидантів у журавлині. Підтримує здоров’я шкіри м’язів і кісток.

Марганець. Необхідний для росту, хорошого метаболізму.

Вітамін Е, один із жиророзчинних антиоксидантів.

Вітамін К1, який необхідний для згортання крові.

Мідь, дефіцит якої може негативно вплинути на здоров’я серця.

Але зверніть увагу, більшість вітамінів містяться саме в шкірці ягоди, а не в її соку.

Також у журавлині міститься багато біологічно активних рослинних сполук і антиоксидантів, серед яких кверцетин, мірцетин, урсулова кислота та інші.

Користь журавлини

Наукові дослідження показують, що журавлина може допомогти запобігти появі таких хвороб як інфекції сечовивідних шляхів, рак шлунка та захворювання серця.

Профілактика інфекцій сечовивідних шляхів (ІСШ)

Найчастіше ІСШ спричиняє кишкова бактерія Escherichia coli, яка прикріплюється до внутрішньої поверхні сечового міхура та сечовивідних шляхів.

Журавлина містить унікальні фітонутрієнти, відомі як “проантоціанідини А-типу”, що запобігають прикріпленню кишкової палички до слизової оболонки сечового міхура та сечовивідних шляхів, що робить журавлину потенційним засобом профілактики подібних інфекцій. Ряд досліджень на людях показує, що вживання журавлинного соку або добавок з журавлини може знизити ризик ІСШ як у дітей, так і у дорослих.

Зверніть увагу, журавлина не ефективна для лікування інфекцій. У разі появи характерних симптомів, зверніться до лікаря.

Зниження ризику серцево-судинних захворювань

Метааналіз наукових досліджень 2019 року показав, що додавання журавлини в раціон може допомогти впоратися з кількома факторами ризику серцево-судинних захворювань.

В іншому дослідженні від 2019 науковці обстежили 78 учасників із надмірною вагою або ожирінням. Було виявлено, що щоденне вживання однієї дози низькокалорійного журавлинного напою з високим вмістом рослинних сполук покращує регуляцію рівня цукру в крові.

Уповільнення розвитку раку

Огляд 34 доклінічних досліджень 2016 року показав, що журавлина або сполуки, що містяться в журавлині, мали кілька сприятливих впливів на ракові клітини: спричиняють або уповільнюють ріст ракових клітин та зменшують рівень запалення. На жаль, поки що ці дослідження проводилися не на людях, а методом in-vitro, тобто у пробірках.

Підтримка здоров’я ротової порожнини

Згідно з дослідженням 2019 року, деякі хімічні сполуки в журавлині можуть допомогти зубам боротися з бактеріями, а отже, запобігати появі карієсу.

Кому не можна їсти журавлину

Хоча журавлина безпечна для більшості здорових людей, надмірне споживання може викликати розлад шлунку та діарею.

Особливо обережними слід бути людям із сечокам’яною хворобою, адже регулярне вживання цих ягід може збільшити ризик утворення каменів у нирках. Більшість таких каменів складається з оксалату кальцію, тому надмірна кількість оксалату в сечі є одним із головних факторів ризику. А журавлина може містити велику кількість оксалатів.