Піря індика куди використовувати

| | 0 Comments| 00:56
Categories:

Як ощипать індика в домашніх умовах

Якщо ви утримуєте пернатих на своєму обійсті, рано чи пізно настає момент забою птиці для своїх потреб або на продаж. Якщо ви новачок в цій справі, на практиці виникне набагато більше питань, ніж може здатися на перший погляд. Наприклад, основними етапами після забою є обскубування і патрання. Дуже важливо зробити ці процедури правильно, адже від виконання буде залежати якість м’яса, пуху, товарний вигляд тушки.

Коли краще приступати до общипування

–>Обскубувати тушку можна як безпосередньо після забою, так і через деякий час. Вибір методу буде залежати від деяких факторів: методу забою, кількості птиці на забій. Наприклад, при масовому забої просто фізично не вийде зробити обскубування відразу ж.

важливо! якщо птах була Зарізана в свідомості, її м’язовий тонус дуже високий, відповідно, вилучення пір’я буде відбуватися набагато складніше.

При використанні сухого общипування процедуру варто проводити відразу після обезголовлювання, поки тушка ще тепла. Однак багато досвідчених птахівники вважають за краще видаляти оперення не відразу ж, а через 2-3 години після обезголовлювання птиці.

Як можна ощипать індика

Існує безліч методів общипування, вибір конкретного виду залежить від наявності або відсутності спеціальних засобів для видалення пера, від тимчасового інтервалу між забоєм і общипуванням, цілей використання пуху, від необхідності зберегти гарний товарний вигляд.

Всі способи общипування можна розділити на такі:

  • Ручні методи (сухий спосіб, холодний спосіб, методом ошпарювання);
  • З використанням спеціальних перос’емних машинок;
  • З використанням підручних засобів і приладів (праска, марлева або бавовняна тканина).

Сухе общипування

Це один з найпоширеніших, простих і перевірених способів, здійснюється безпосередньо після обезголовлювання птиці. Видаляти пір’я можна голими руками або пінцетом (для особливо товстих пір’я можуть знадобитися навіть плоскогубці).

  • Не вимагає застосування спеціальних пристроїв;
  • Якість пера зберігається для подальшого застосування;
  • Шкірка тушки не зазнає змін, а значить, зберігає товарний вигляд;
  • На теплій тушці пір’я і пух висмикуються без особливих зусиль і шкірних ушкоджень;
  • Птах має більш тривалий термін збереження.
  • При недосвідченості птахівника може травмуватися шкіра, а значить, тушка втратить товарний вигляд;
  • Сухий пух може розлітатися (що особливо погано, якщо ви збираєтеся його використовувати в подальшому);
  • Процедура досить довга, для застосування методу при великій кількості тушок потрібно кілька людей.

Технологія сухого общипування:

  1. Обезголовлену птицю потрібно розташувати на колінах для зручності проведення общипування.
  2. Спочатку необхідно обробити ділянки з більш грубими і товстими пір’ям — хвостову частину і крила.
  3. Далі потрібно переходити до менш складним зонам — спинці і бічних частин.
  4. Після обскубується черево до зоба.
  5. У заключну чергу оперення видаляється з шиї. Щоб дрібні пір’я і пух не розліталися, їх можна злегка зволожувати з пульверизатора.
  6. Щоб прибрати залишки пуху, можна скористатися тупим ножем або обпалити над газовою плитою (на кожну ділянку досить не більше 3 секунд).
  7. На завершення птицю потрібно промити водою.

важливо! дуже важливо видаляти великі пір’я у напрямку росту, інакше пошкодження шкіри і крововиливи неминучі, в разі дрібних пір’я це правило дотримуватися не обов’язково. Для збереження цілісності шкірних покривів товсті і грубі пір’я потрібно виривати по 1-2 штуки.

Дуже схожим на сухе общипування є метод холодного общипування. технологія видалення оперення аналогічна, однак перед процедурою тушка спеціально охолоджується протягом декількох годин. За цей час підшкірний жир ущільнюється, і пір’я вилучаються набагато простіше, не травмуючи шкіру. Такий спосіб зручно застосовувати, якщо обскубування немає можливості провести відразу ж.

Общипування після ошпарки

Ошпарювання тушки є ще одним дуже давнім популярним методом видалення оперення.

  • З розпареної шкіри легко виймати навіть найгрубіші пір’я і пеньки;
  • Намоклий пух не розлітається в сторони;
  • Метод зручний при забої великої кількості голів;
  • Процедура швидка за часом.
  • При ошпарюванні тушка має невеликий термін зберігання, тому її потрібно якомога швидше готувати;
  • Якщо обшпарювати птицю в воді більш високої температури або окропі, то шкірка полопається, а обскубування стане дуже проблематичним;
  • При необережності або недосвідченості можна отримати опік;
  • Шкірка пернатих змінює відтінок і втрачає товарний вигляд;
  • Для успішного общипування потрібні вправність і навички;
  • Псується якість пуху.

Ошпарка індика перед общипуванням Технологія проведення:

  1. Нагріти воду до 75-80 °з і підготувати ємності для занурення птиці. На одну особину потрібно до 10 л води. При великій кількості тушок потрібно стежити за температурою води і підтримувати її на зазначеному рівні.
  2. Птах занурюється в воду на 40-60 секунд.
  3. Пір’я видаляються з тушки максимально швидко, поки вона ще гаряча. Спочатку витягуються грубі пір’я, потім дрібні і пух. Виривати потрібно також у напрямку росту.
  4. Для видалення дрібного пуху також застосовується обпалювання над плитою.

За допомогою праски

Багато птахівники про такий спосіб чують вперше, тому він може здатися їм дивовижним. Однак видаляти пір’я за допомогою праски дуже легко і швидко. Для проведення процедури знадобляться:

  • Праска з функцією пари;
  • Насос;
  • Мотузка;
  • Відрізок марлі або тканини розміром 70 * 70 см;
  • Ємність з холодною водою.

чи знаєте ви? у дорослому віці тіло індички покрито пір’ям в кількості 5000-6000 штук!

  1. Насос потрібно вставити під шкірку біля горла і накачувати її, поки пір’я на розправляться. Перекачувати тушку небезпечно, так як шкірка може лопнути. Далі горло птиці потрібно перев’язати, щоб повітря не вийшов.
  2. Праска потрібно добре розігріти, відрізок тканини або марлі змочити водою і прикласти до тушки.
  3. Далі потрібно включити функцію пара і пропрасувати всю площу тіла. У міру підсихання відрізок тканини потрібно зволожувати.
  4. Коли шкіра добре розпариться, можна приступати до видалення пір’я, починаючи з найгрубіших.
  • Пір’я не розлітаються, залишаються чистими;
  • Процедуру можна провести через деякий час після забою;
  • Метод підходить при великій кількості тушок.
  • Потрібна сучасна праска з функцією пари;
  • Такий метод є більш травмонебезпечним, ніж попередні два;
  • Після такого методу общипування тушка втрачає товарний вигляд, так як шкіра змінює колір.

За допомогою спеціальної насадки

Ще один спосіб видалення пір’я здійснюється за допомогою спеціальних пристосувань. Це можуть бути як насадки (зручні для одиночної процедури), так і перос’емние машини (якщо доводиться обскубувати птицю часто і у великій кількості). у більшості випадків на невеликих домашніх господарствах застосовується саме насадка. використовувати її можна з різними домашніми інструментами: дрилем, шуруповертом, перфоратором, точильною машиною або будь-яким іншим приладом, оснащеним обертальним механізмом. Зовні вона виглядає як вал, на якому насаджені «пальчики» з каучуку або гуми.

В процесі обертання «пальчики» вибивають пір’я зі шкіри. Дані прилади можна замовити в інтернет-магазинах або в спеціальних магазинах для птахівництва.

чи знаєте ви? найбільша індичка була приготована в 1989 році. Птах важив майже 40 кг!

Плюси використання насадки:

  • Процедура общипування займає близько 3-4 хвилин замість 30 хвилин;
  • Немає необхідності обшпарювати птицю;
  • Зберігається товарний вигляд тушки, так як на шкірі не залишається пошкоджень;
  • Потрібно вкластися в пристосування (насадка обійдеться приблизно в 2-3 тис. руб.);
  • При відсутності навичок можна порвати шкіру;
  • Не вдається зберегти пір’я;
  • В процесі роботи пух і пір’я сильно розлітаються.

Правила і технологія видалення пір’я насадкою:

  1. Тушку перед обробкою не можна мочити, пір’яний покрив повинен залишатися сухим. Особливо великі пір’я бажано видалити вручну по одному до включення приладу.
  2. Насадку потрібно надіти на електроприлад і надійно закріпити.
  3. Прилад включити в мережу, піднести його до птаха на таку відстань, щоб «пальчики» не рвали шкіру (в залежності від особливостей і розмірів насадки).
  4. По черзі обробляти всі ділянки тіла.
  5. В кінці тушку потрібно промити.

Процедура патрання

Після видалення пір’я і обпалювання тушку необхідно розпатрати. Це зручно робити на столі, застеленому клейонкою.

  1. Патрання може бути повним — з тушки витягуються нутрощі, шия і лапи відрізаються. При такому способі птах може довше зберігатися. Зазвичай повне патрання застосовується для молодих особин з дієтичним ніжним м’ясом — їх запікають в цілому вигляді.
  2. При неповному патрання нутрощі вилучаються, черево промивається, і органи поміщаються назад, тушка може зберігатися в холодильнику до 4 діб. Зазвичай цей спосіб патрання використовують для старих особин з більш жорстким м’ясом — воно використовується для приготування фаршу, супових наборів.

важливо! При патрання тушки потрібно намагатися ні в якому разі не зачіпати кишечник або селезінку. Якщо їх вміст випливає в порожнину тушки, м’ясо моментально просочується відходами, стає гірким і набуває специфічний неприємний запах.

Для патрання знадобляться такі інструменти:

  • Гострий ніж;
  • Спеціальна вилка для вилучення нутрощів;
  • Кухонні ножиці.

Технологія повного оброблення:

  1. Потрібно намацати 2-й шийний хребець і в цьому місці відрізати голову.
  2. Добре заточеним ножем потрібно розпороти живіт птиці уздовж ребер до сфінктера.
  3. Вирізається анальний отвір, за допомогою обробної вилки вилучаються кишка, зоб і стравохід.
  4. В останню чергу видаляються всі інші внутрішні органи: серце, селезінка, печінка, нирки та ін.
  5. На рівні суглобів відрізаються лапи.
  6. Порожнина і верх тушки ретельно промиваються водою.

розгляньте детальніше найбільш популярні кроси індиків , а також особливості змісту таких порід індичок, як чорна Тихорецька , узбецька палева , Біла і бронзова широкогруда .

Для проведення правильного общипування тушки індички потрібен певний досвід і вправність. Тільки практичним шляхом ви зможете дізнатися, яким методом видаляти пір’я вам найбільш зручно. Вибір того чи іншого способу общипування потрібно робити, виходячи з ваших навичок, кількості птиці та ін.

Як розрізати індичку: інструкція забою, общипування і потрошіння в домашніх умовах

Від правильності забою і оброблення індика залежать смак, якість і вигляд тушки, а це дуже важливо при продажу і приготування птиці в домашніх умовах. Ми опишемо кілька методів швидкого оброблення індички.

  1. Підготовка птиці на забій
  2. Які є методи забою індиків?
  3. Зовнішній забій
  4. Внутрішній забій
  5. Як видалити з тушки перо?
  6. Як потрошити індика?
  7. Покрокова інструкція оброблення індички

Підготовка птиці на забій

Для початку необхідно залишити індика голодувати на 12-15 годин. Це потрібно, щоб вивести з організму всю їжу, яку до цього вживала птах. Їжа почне розкладатися, якщо це все-таки не зробити, а певні речовини під час розкладання, сприяють посиніння або позеленіння тушки птиці в деяких місцях.

Воду можна і потрібно давати в необмежених кількостях. Вона швидше виведе їжу з організму птиці. Можна використовувати 2 % розчин глауберової або ж звичайної кухонної солей. Засіб надасть послаблюючу дію і організм дуже швидко і якісно очиститься.

Індика потрібно утримувати в чистому загоні. Обов’язково позбавтеся від будь-яких залишків їжі і посліду. Якщо це не виконати, птах буде їсти все, що їй попадеться, а це знизить смак і якість продукту. Індика можна також тримати в будь-якому темному приміщенні. Так він веде себе спокійніше.

Забій індички повинен здійснюватись так, щоб швидко і повністю знекровити тушку. У протилежному випадку через кровоносну систему можуть поширитися бактерії, і відбудеться зараження м’яса.

Залишки крові також сприяють розкладання і гниття тушки. Ще один привід швидко знекровити тушку – вид крові викликає дуже неприємні відчуття у людини, а це знизить привабливість товару, якщо індичка призначена для продажу.

Стежте, щоб всі інструменти, якими ви будете працювати, були продезінфіковані або ретельно ошпарены окропом. Це запобігає зараження м’яса.

Які є методи забою індиків?

Існує різні методи забою індиків. Найчастіше використовується варіант зовнішнього забою, який більш простий та легкий у виконанні.

Зовнішній забій

Це найбільш поширений спосіб забою. Він ділиться на лівобічний і протилежний йому двосторонній. Цей метод полягає в тому, що индюку роблять маленький розріз, з допомогою якого розкривають яремну вену.

Нижче представлено відео забою і потрошіння індички:

Внутрішній забій

Це самий чистий спосіб забою індика серед усіх існуючих. Він також і делікатне. По-іншому його ще називають «в розщіп»:

Як видалити з тушки перо?

Існує кілька способів, використовуючи які можна обскубти індика. Перший і найпростіший метод – це обскубування після обшпарювання птиці. Найважливіше в цьому методі обшпарити птицю перед тим, як скубти її. Обробляйте тушку акуратніше, тому що індичка – це дуже ніжне і м’яке м’ясо.

Послідовність общипування індика представлена в наступному відео:

Наступний спосіб – обскубування індика за допомогою праски. Цей метод найзручніше використовувати, якщо ви маєте справу з домашньої індичкою, а не з дикої.

Вам потрібен буде праска з різними режимами нагрівання. Краще всього брати той праска, якими ви вже не користуєтесь.

  • насос, надувають звичайні м’ячі або матраци;
  • міцна мотузка;
  • будь-яка тканина, але бажано натуральна;
  • ємність з водою кімнатної температури (ємність може бути будь-як глибокої, так і неглибокої, в даному випадку це не має значення);
  • праска з різними режимами нагрівання.

Процес общипування індика простий, але будьте акуратними, не зіпсуєте шкіру тушки (м’ясо втратить свій товарний вигляд).

Як потрошити індика?

Підготуйте ніж з тонким лезом, щоб було зручно перерізати зв’язки. Їм розрізають живіт птиці і потім дістають внутрішні органи: шлунок, серце і печінка.

Інструкція патрання тушки:

У разі пошкодження жовчного міхура так, що всі його вміст виливається на тушку, гарненько промийте птицю в солоній воді. Це усуне всі мікроби і знищить неприємний запах, який може з’явитися.

відрізаємо кінцівки на колінному суглобі

робимо надріз на всю шию

робимо розріз в черевній порожнині і дістаємо всі нутрощі

вирізаємо внутрішні органи разом з клоакою

якщо залишилися «пеньки» після общипування, то видалити їх пінцетом

Повний розділ

Якщо вирішили скористатися цим методом, відріжте шийний відділ до другого хребетного суглоба. Потім повідрубує у суглобах кінцівки птаха і вийміть всі внутрішні органи.

Частковий розділ

Шия повинна залишатися незайманою, внутрішні органи дістаються, промиваються, потім закладаються назад в тушку. Серце, шлунок і печінку можете не викидати, вони можуть стати в нагоді для підливи з потрухів та інших страв з використанням цих органів. Інші ж органи рекомендується викинути, для вживання в їжу вони непридатні.

Покрокова інструкція оброблення індички

Основний процес оброблення виглядає так:

Якщо збираєтеся приготувати птицю цілком, обробляти її не потрібно.

Процес оброблення індика зовсім нескладний. Головне, дотримуватися інструкції, щоб все зробити правильно і не зіпсувати м’ясо птиці.