Мариновані стебла часнику

| | 0 Comments| 19:49
Categories:

Рецепт, відомий небагатьом: як замаринувати молодий часник на зиму

Маринований часник на зиму – це найсмачніша закуска, яка сподобається навіть тим, хто не любить овоч у свіжому вигляді. Такий часник виходить приємним і солодкуватим на смак. Для приготування підходить молодий часник.

Для маринування за рецептом Shuba використовують стебла з коренем, з якого ще не сформувалися головки. Вам не знадобляться якісь складні інгредієнти для маринаду, тільки оцет, сіль, цукор, кріп та гаряча вода.

Як приготувати маринований часник

Інгредієнти на 8 порцій:

  • сіль — 1.5 ст. л.;
  • оцет 9% — 30 мл;
  • цукор — 1 ч. л.;
  • вода гаряча — 250 мл;
  • кріп, гілочка — 20 г.

Спосіб приготування:

  1. Візьміть 2 пучки молодого зеленого часнику. Часникові стебла добре промийте у воді, обріжте коріння. Можна розрізати навпіл, відокремивши зелену частину та білу довжиною приблизно по 5-6 см.
  2. У чисті, стерилізовані банки щільно закладіть підготовлені стебла часнику.
  3. Закип’ятіть воду і залийте в банки зі стеблами часнику, накрийте кришками. Залишіть так на 10 хвилин.
  4. Потім злийте цю воду назад у каструлю, знову закип’ятіть і вдруге залийте часник, залишивши на 10 хвилин.
  5. Насипте в цю ж каструлю цукор та сіль. Злийте сюди воду з банок з часником. Додати оцет і свіжі гілочки кропу. Поставте на вогонь та доведіть до кипіння.
  6. Як тільки маринад закипить, залийте банки з часником і відразу закотіть кришками.
  7. Переверніть банки та укутайте, залиште до повного остигання. Потім приберіть у льох чи холодильник на зберігання.

А ви знали, що часник потрібно їсти правильно? З лайфхаками ви “вичавите” з часнику максимум вітамінів.

Як замаринувати молодий часник на зиму

Для маринування використовуються стебла з коренем, з якого ще не сформувалися головки. Для маринаду необхідні стандартні інгредієнти: оцет, сіль, цукор і гаряча вода. Кріп додасть консервації аромату.

Інгредієнти 6

Основні

Для маринаду

Візьміть 2 пучки молодого зеленого часнику. Часникові стебла добре помийте у воді, обріжте коріння. Можна розрізати навпіл, відокремивши зелену частину і білу довжиною приблизно по 5-6 см.

У чисті, стерилізовані банки щільно закладіть підготовлені стебла часнику.

Закип’ятіть воду і залийте в банки зі стеблами часнику, накрийте кришками. Залиште так на 10 хвилин.

Потім злийте цю воду назад в каструлю, знову закип’ятіть і вдруге залийте часник, так само залишивши на 10 хвилин.

Насипте у цю ж кастулю цукор і сіль. Злийте сюди ж воду з банок з часником. Додайте оцет і свіжі гілочки кропу. Поставте на вогонь і доведіть до кипіння.

Щойно маринад закипить, залийте ним банки з часником і відразу закатайте кришками.

Якщо ви боїтеся, банки з вашою консервацією надуються і кришки позриває — додайте в банку 1 таблетку аспірину — він перешкодить бродінню.

Переверніть банки й вкутайте, залиште до повного охолодження. Потім приберіть в погреб чи холодильник на зберігання.

Прості рецепти маринованого часнику – класика і оригінальні ідеї

Маринований часник хороший як самостійна закуска, так і при використанні в стравах. На відміну від свіжого, така пряність не дає неприємного запаху з рота після вживання в їжу. Існує багато різних способів маринування овоча, однак важливо, щоб отриманий продукт зберіг максимум корисних властивостей.

Як замаринувати часник на зиму

Маринування зменшує корисні властивості продукту.

Як максимально зберегти всі вітаміни:

  • не використовувати термічну обробку;
  • замінити оцет лимонною кислотою;
  • зберігати в холодному місці.
  1. Зубчики можуть бути очищеними і неочищеними, важливо, щоб вони були неушкодженими.
  2. Брати маленькі ємності – продукт використається, не встигнувши зіпсуватися.
  3. Ретельно промивати головки.
  4. Перед консервацією попередньо замочити зубчики, інакше вони синіють.

Маринований часник на зиму в домашніх умовах, який не втрачає властивостей – інгредієнти:

  • вода – 1 л;
  • сіль – 75 г;
  • цукор – 150 г;
  • оцет 9% -ний – 250 мл;
  • лист лавра – 2 шт .;
  • перець горошком – 10 шт.

Очищені від землі і верхньої лушпиння зубчики промити водою, покласти сушитися на рушник, дати висохнути. Щільно розкласти по банках, залити окропом на 20 хвилин. Воду злити в каструлю, додати сіль, цукор, довести до кипіння, влити оцет. Розподілити по банкам лавр і перець, влити киплячий розсіл, закатати кришки. Накрити рушником до охолодження.

класичний спосіб

Найбільш поширеним є класичний спосіб маринування овоча. Знадобляться 2 л води, по 100 г солі і цукру, 1 ст. оцту столового.

  1. Зварити маринад з води, цукру, солі та оцту.
  2. Очищені і промиті зубчики покласти в друшляк, обдати окропом з чайника. Розкласти в невеликі стерильні банки.
  3. Залити киплячим маринадом. Прикрити кришками, стерилізувати 7 хвилин.
  4. Закатати. Укрити пледом або рушником до охолодження.

Маринуємо часник зубчиками без стерилізації

Спочатку потрібно приготувати основний компонент – його миють, зрізують корінці і стовбури, розбирають на зубчики, очищають шкірку. Бажано, щоб зубчики залишилися цілими.

Потім варять маринад – 2 л води доводять до кипіння, кладуть 3 ст. л. солі, 4 ст. л. цукру, 3 лаврових листки, дрібку орегано, 10 перців горошком і 8 запашних. В кінці вливають 5 ст. л. 9% -ного оцту.

На дно банки можна укласти промиту зелень кропу, петрушки або відразу почати укладати часник без неї. Після наповнення, ємності заливають киплячим маринадом, закручують кришки. Банки перевертають догори дном, накривають щільною тканиною до охолодження.

Часник на зиму головками з буряком

Один з найпростіших рецептів, що дозволяє отримати смачну і красиву закуску. Червоний маринований часник апетитно виглядає на столі і має м’який смак.

Для приготування продукту в буряковій заливці будуть потрібні:

  • головки – 3 кг;
  • буряк – 1 кг;
  • сіль – 100 г;
  • цукор – 100 г;
  • оцет 9% -ний – 300 мл;
  • перець чорний горошком – 30 шт .;
  • лавровий лист – 5 шт .;
  • вода – 2 л.
  1. Очистити головки від верхніх лусочок, добре промити, помістити в окріп на 3 хвилини, остудити в холодній воді.
  2. Буряк натерти на дрібній тертці, залити водою, додати 100 мл оцту, настояти 20 хвилин, процідити.
  3. Бурякову воду поставити на вогонь, додати решту інгредієнтів крім залишився оцту, довести до кипіння.
  4. Часникові головки розкласти по маленьких банкам, залити киплячим маринадом, останнім додати оцет.
  5. Стерилізувати банки 20 хвилин, закатати кришками.

Консервований цілими головками зимовий часник в красивому буряковому маринаді користується великим попитом на ринку.

Під поліетиленовими кришками

Овоч очистити від верхньої шкірки. В окремій каструлі змішати 0,5 л води, 4 ст. л. цукру, 10 бутонів гвоздики, 7 горошин чорного перцю і 1 ст. л. солі. Все закип’ятити, зняти з вогню і додати 3 ст. л. оцту.

Зубчики щільно вкласти в банки, залити розсолом. Закрити поліетиленовими кришками, остудити, прибрати в холодильник.

Стрілки часникові мариновані

Молоді стебла часнику володіють не менш корисними властивостями, ніж головка. Для вживання стрілок в зимовий період їх можна замаринувати.

  • стрілки – 3 кг;
  • вода – 2 л;
  • сіль – 2 ст. л .;
  • цукор – 1 ст .;
  • оцет 9% -ний – 200 мл.
  1. Стрілки порізати на шматочки 5-7 см, помістити в друшляк, опустити в каструлю з окропом на 2 хвилини. Остудити в холодній воді.
  2. Розкласти стрілки по банкам.
  3. У гарячій воді розчинити цукор, сіль, прокип’ятити 2 хвилини.
  4. Вимкнути вогонь, додати оцет.
  5. Залити банки маринадом, простерилізувати 5 хвилин, закатати.

Заготівля з пекучим перцем

Цей рецепт підійде для любителів гострих страв і закусок.

  • головки – 1 кг;
  • перець чилі – 2 стручки;
  • перець духмяний горошком – 10 шт .;
  • сіль – 2 ст. л .;
  • цукор – 4 ст. л .;
  • листя чорної смородини – 10 шт .;
  • оцет 9% -ний – 1 ст .;
  • вода – 1 л.
  1. Зубчики очистити від криють лусок, промити.
  2. На дно чистих банок покласти листя смородини, зверху часник і гострий перець.
  3. Залити крутим окропом, накрити кришками, дати постояти 15 хвилин.
  4. Зварити маринад з решти інгредієнтів.
  5. Злити з банок воду, влити киплячий маринад, закатати.

До перегляду процес заготовки:

У соєвої заправці

Простий рецепт для отримання прянощі по-східному холодним способом:

  1. Скласти в скляну банку 0,5 кг неочищених часниковий зубчиків.
  2. Залити 0,25 л 9% -ного оцту, залишити на тиждень в темному прохолодному місці.
  3. Після закінчення 7 днів злити оцет, перекласти часник в ємність так, щоб він займав приблизно половину обсягу.
  4. Закип’ятити 0,5 л соєвого соусу, залити заготовку, закриття кришки.

Швидкий спосіб

Часник за рецептом швидкого приготування гарний тим, що подавати до столу його можна вже через 2-3 дні.

На 3 банки по 0,5 л знадобляться:

  • головки – 1,5 кг;
  • сіль – 2 ст. л .;
  • цукор – 3 ст. л .;
  • вода – 500 мл;
  • оцет столовий – 3 ст. л .;
  • спеції за бажанням.
  1. Головки розібрати на зубчики, пробланшировать в окропі 3 хвилини. Остудити в холодній воді.
  2. Розкласти по стерильним банкам, залити киплячим маринадом з води, цукру, солі і спецій.
  3. У кожну банку влити по 1 ст. л. оцту, закрити кришками.

Українською

Для приготування гострого варіанту береться чилі, більш м’якого – солодкий болгарський перець.

Інгредієнти для 2 банок по 0,5 л:

  • 15 часниковий головок;
  • перець – 2 шт .;
  • сіль – 3 ч. л .;
  • цукор – 4 ч. л .;
  • вода – 600 мл;
  • оцет 9% -ний – 2 ст. л.
  1. Овоч почистити, розібрати на зубки. Пробланшировать 5 хвилин в окропі, остудити.
  2. На дно банок покласти перець, зверху – часник.
  3. Закип’ятити воду з цукром і сіллю. Залити банки, залишити на 7 хвилин.
  4. Злити рідину назад в каструлю, довести до кипіння, додати оцет. Залити часник.
  5. Герметично закрити.

В цибулинні

Приготований таким чином продукт зберігається всю зиму, але спробувати незвичайну закуску можна вже через тиждень.

  • вода – 500 мл;
  • оцет 9% -ний – 200 мл;
  • цукор – ½ ст .;
  • сіль – 2 ст. л .;
  • лавровий лист – 2 шт .;
  • кориця – на кінчику ножа.
  1. Лушпиння цибулі промити. Часточки пробланшировать в окропі 3 хвилини.
  2. Скласти в банки зубчики, чергуючи шари з цибулевим лушпинням. Залити киплячим маринадом.
  3. Стерилізувати 7 хвилин, закатати.

По-грузинськи

Ароматна пряна закуска з маринованого часнику по-грузинськи прекрасно підійде до шашлику або курки.

  • головки – 1 кг;
  • сіль – 1 ст. л .;
  • цукор – 3 ст. л .;
  • чорний перець – 10 горошин;
  • лавровий лист – 3 шт .;
  • хмелі-сунелі – 3 ч. л .;
  • вода – 2 ст .;
  • оцет – 1 ст.
  1. Часник покласти в друшляк, опустити на 3 хвилини в окріп, потім у холодну воду. Розкласти по банках.
  2. Зварити маринад, залити в банки. Накрити поліетиленовими кришками, залишити в теплі на 4 дні.

Можна приготувати закуску з відео:

Маринування по-корейськи

Для цього рецепта бажано придбати справжній корейський зелений часник або взяти білі молоді головки.

  • часник – 1,5 кг;
  • запашний перець горошком – 10 шт .;
  • оцет 9% -ний – 400 мл;
  • соєвий соус – 700 мл;
  • перець чилі – 1 шт .;
  • цибуля ріпчаста – 2 головки;
  • гвоздика – 3 шт.

Додатково читайте на сайті, як маринувати цибулю швидко і смачно.

  1. Часникові зубки покласти в банку, залити холодною водою. Через 1,5 години злити.
  2. Додати спеції і головку цибулі, залити столовим оцтом. Покласти гніт, шийку банки обв’язати тканиною від потрапляння комах. Прибрати ємність на тиждень в темне місце.
  3. Соєвий соус закип’ятити, злегка остудити. Оцет злити, замість нього заповнити банку гарячим соєвим соусом. Накрити кришкою, прибрати в прохолодне темне місце на 3 тижні.

Зверніть увагу на відеорецепт:

По-вірменськи

Незвичайним пікантним смаком відрізняється «царський» маринований часник по-вірменськи.

Для його приготування знадобляться:

  • часник – 3 кг;
  • виноградний сік з білих сортів – скільки увійде в банку;
  • вода – 2 л;
  • сіль – 100 г;
  • цукор – 150 г;
  • оцет виноградний – 1 ст .;
  • перець чорний і запашний по 10 горошин;
  • перегородки волоських горіхів – 1 ст. л .;
  • гвоздика – 3 бутона.
  1. Викопаний часник з корінням і листям просушити в тіні 2 тижні.
  2. Обрізати, залишивши частину стебла 10 см.
  3. Головки помити, залити на 24 години водою.
  4. Зняти верхні лусочки, промити.
  5. Укласти в скляну або глиняну ємність. Зварити розсіл – 1 л води і 45 г солі, залити часник на добу.
  6. Щодня міняти розсіл протягом 3 тижнів. Зварити маринад.
  7. На 22-ту добу залити маринадом, закрити горлечко тканиною, залишити на 2 тижні.
  8. Злити рідину в ємність, винести на холод. В часник налити сік білого винограду.
  9. Через тиждень сік злити, знову додати маринад. Наполягати 5 днів.

Дивіться відео з рецептом:

По-азербайджанські

Молодий ароматний часник виходить як на ринку.

  1. Підігріти 1,5 л води, розчинити в ній 250 г солі. Очистити від лушпиння 2,5 кг часнику, розкласти по банках.
  2. Залити гарячим розсолом. Зав’язати горлечка тканиною, прибрати на 5 тижнів.
  3. Злити рідину, промити зубчики. Приготувати новий розсіл з води, солі та оцту за смаком.
  4. Залити заготовку, накрити капроновими кришками. Через 2 тижні часник готовий.

У яблучному оцті

Простий рецепт для отримання маринованого часнику:

  1. У 3-літрову банку укласти вимиті часникові головки, залити 20 ст. л. яблучного оцту, довести обсяг до верху водою.
  2. Через 40 діб злити рідину, промити продукт. Додати в оцет 5 ст. л. солі і 2,5 ст. л. цукру.
  3. Залити головки, наполягати 3 тижні.

Дивіться, як готувати корисний напій:

Маринований часник без використання оцту

  1. Почистити 4 головки часнику, обдати окропом.
  2. Змішати 2 ст. л. меду, 70 мл соку лимона, 120 мл сметани. Посолити, поперчити.
  3. Змішати з зубчиками, варити 3 хвилини. Розподілити по банкам.

Які страви готують з маринованим часником

Продукт виступає як самостійна закуска або додається в салати, рагу, несолодке випічку. Їм шпигують м’ясо, птицю. Така закуска хороша з м’ясних і овочевих шашликом, кабачковий оладками, грибами.

Капуста швидкого приготування з часником в маринаді:

  1. Нарізати 3 кг капусти, нашаткувати 300 г моркви. Порізати дольками 1,5 головки овоча. Можна додати 1 стручок гострого перцю. Змішати, розкласти по банках.
  2. Зварити маринад – в 3 ст. води всипати 300 г цукру, 3 ст. л. солі, закип’ятити. Влити по 300 мл соняшникової олії і 6% -ного оцту.
  3. Залити овочі, закатати кришки.

Користь і шкода консервованого часнику

Калорійність продукту складає 42 ккал в 100 р

Позитивний вплив маринованого овоча:

  • фітонциди знищують віруси і бактерії;
  • покращує апетит;
  • допомагає урізноманітнити стіл;
  • дає йод, необхідний для роботи щитовидної залози;
  • містить аскорбінову кислоту, яка включається в багато хімічні процеси в організмі;
  • насичує калієм і хлором, які підтримують кислотно-лужну рівновагу, потрібні для роботи серця;
  • завдяки антиоксидантам, зменшує вміст вільних радикалів.

Щоб маринований часник приніс користь без шкоди для здоров’я, потрібно знати про його негативний вплив.

  • подразнює слизову шлунково-кишкового тракту;
  • якщо використовується оцет, то він негативно відбивається на печінці, нирках, нервовій системі;
  • головні болі;
  • зниження концентрації уваги.

Маринований часник – смачна і корисна заготівля, якщо приготувати його правильно. Важливо не їсти багато такої закуски, інакше це може негативно відбитися на шлунково-кишковому тракті, загальний стан.

Як ви маринуєте часник? Поділіться статтею з друзями і знайомими.