Котлет як людина

| | 0 Comments| 01:05
Categories:

Уся справа в двох секретних інгредієнтах. Рецепт індичих котлет від Євгена Клопотенка

Кулінарний експерт розповів, як приготувати смачні котлети з додаванням двох нетипових інгредієнтів.

Зазвичай котлети складаються з фаршу, розмоченого в молоці хліба, цибулі та яйця. Але Євген Клопотенко додає в свої котлети сир і кінзу, які дарують страві особливий смак і текстуру.

Рецепт котлет

  • 500 г індичого фаршу
  • 9% сир (по смаку)
  • яйце
  • кінза
  • сіль, перець
  • сухарі для панірування

Змішайте всі інгредієнти, крім сухарів і сформуйте кульки. Обваляйте їх у сухарях.

Обсмажте котлети з кожного боку по кілька хвилин, а потім доведіть до готовності в духовці. Запікайте 10 хвилин при температурі 170 градусів.

Їсти краще з домашньою аджикою або томатним соусом.

Соковиті печінкові котлети: як приготувати смачну страву

Такі котлетки добре смакуватимуть з картопляним пюре, кашами або макаронами на обід чи вечерю.

Печінка – один із найкорисніших продуктів. Вона містить величезну кількість поживних речовин та мінералів для нашого організму. З неї, зокрема, можна приготувати дуже смачні котлети.

Ніжні й ситні печінкові котлети з легкістю урізноманітнюють раціон, коли звичні котлети, курячі ніжки та стейки вже набридли.

Подавати такі котлетки можна практично з будь-яким гарніром на вибір: добре смакуватимуть вони з картопляним пюре, кашами або макаронами на обід або на вечерю. А можна – і як закуску з хлібом та улюбленим соусом.

Котлети з курячої печінки

  • Печінка куряча – 500 г
  • Картопля (відварена в мундирах) – 2 шт.
  • Морква (відварна) – 4 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Борошно – 2-3 ст. л.
  • Спеції

Курячу печінку подрібнити в м’ясорубці. Цибулю нарізати невеликими скибочками, теж подрібнити за допомогою м’ясорубки.

Читайте також Запашна гречка з грибами: як приготувати ситну страву Перемолоти також відварену заздалегідь моркву. Варену картоплю перекрутити на фарш. Все вищевказане потрібно добре перемішати. Додати сіль та спеції.

Додати в фарш яйце. Всипати борошно. Якщо додати більше картоплі, то борошна не потрібно.

Фарш знову добре перемішати й смажити котлети на олії, наливаючи кожну порцію ложкою, оскільки фарш напіврідкий. Добре просмажити котлети, щоб м’ясо всередині не залишалося сирим.

Котлети з яловичої печінки

  • Печінка яловича – 500 г
  • Рис – 100 г
  • Борошно пшеничне – 200 г
  • Спеції (сіль, перець чорний мелений) – за смаком
  • Олія рослинна (для смаження)
  • Часник – 5-6 зубчиків
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.

Відварити рис до готовності.

Пропустити через м’ясорубку (блендер) печінку, цибулю, моркву та часник. Додати в фарш відварений рис. Посолити та поперчити.

Додати борошно. Фарш повинен вийде густим – густішим, ніж на оладки.

Смажити котлети на олії. Викладати на сковороду столовою ложкою. Обсмажити печінкові котлети з обох боків.

Котлети зі свинячої печінки

  • Печінка свиняча – 500 г
  • Сало свіже – 150-200 г
  • Борошно – 3 ст. л.
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Сіль, перець чорний мелений – за смаком
  • Цибуля ріпчаста (велика) – 1 шт.
  • Часник сушений – 1 ч. л.
  • Олія для смаження

Свинячу печінку нарізати шматками і вимочити її 2 години на трохи підсоленій воді. Потім печінку обсушити паперовим рушником.

Печінку разом із салом та цибулею перекрутити на м’ясорубці.

Додати сире яйце, посолити фарш і поперчити. Все ретельно перемішати, додати сушений часник і всипати борошно.

Ще раз фарш ретельно перемішати. Тісто для печінкових котлет вийде досить густим.

Розігріти на сковороді олію, викласти ложкою печінковий фарш. Смажити на середньому вогні до рум’яної скоринки з двох боків. Важливо не пересмажити.

Викласти котлети у каструльку, довести їх до готовності в мікрохвильовці на максимальній потужності впродовж 3-4 хвилини або в розігрітій до 180°С духовці протягом 7-10 хвилин.

Готові печінкові котлети подати до столу в гарячому вигляді.

Вас також можуть зацікавити інші рецепти:

Рум’яні й соковиті котлети: як готувати страву в духовці

Такі котлетки виходять з хрусткою скоринкою зовні та м’які всередині.

Запечені у духовці котлети нікого не залишать байдужим!

Такі котлетки виходять м’які й соковиті, з апетитною рум’яною скоринкою – нічим не гірші, ніж ті, що обсмажені на сковорідці.

Для їх приготування підійде практично будь-яке м’ясо: свинина, яловичина, курятина, індичка чи навіть асорті. Якщо запікати їх у духовці з сиром або готувати разом з насиченою підливою – такі котлетки будуть особливо соковитими.

Котлети у духовці

  • Філе куряче – 800 г
  • Цибуля ріпчаста – 400 г
  • Соєвий соус – 2 ст. л.
  • Хліб білий – 350 г (150 г м’якушки і 200 г скоринки)
  • Вершки (можна молоко) – 1 ст.
  • Масло вершкове – 150 г + для смаження
  • Олія соняшникова – для смаження
  • Перець чорний – за смаком
  • Сіль – за смаком

Куряче філе нарізати на невеликі шматочки, полити соєвим соусом і залишити на 30 хвилин (маринування курки в соєвому соусі – щоб більше не додавати солі).

Масло нарізати дрібними кубиками і прибрати в морозилку, туди ж покласти скоринку білого хліба. М’якоть білого хліба залити вершками.

Цибулю дуже дрібно нарізати та обсмажити на вершковому маслі так, щоб вона не сильно змінила свій колір. Остудити.

Подрібнити м’ясо блендером до консистенції гречаної каші або порубати ножем. У приготовлений фарш додати обсмажену ні гарячу цибулю та вимочений у жирному молоці або вершках невіджатий хліб без скоринок.

Далі змішане з цибулею і хлібом куряче м’ясо вимісити, при цьому кілька разів сильно вдаряючи з силою об робочу поверхню. За бажанням посолити, поперчити. Покласти в фарш заморожене вершкове масло, швидко розмішати. Покласти фарш у холод на 30 хвилин.

Паніровку приготувати з підморожених скоринок білого хліба, натерши їх на великій тертці.

З фаршу зліпити довгасті овальні котлети, швидко паніруючи їх і викладаючи на пласке блюдо. Перед смаженням котлети потрібно поставити в холодильник на 10 хвилин.

Готувати котлети можна на суміші вершкового масла та соняшникової олії. Обсмажувати їх до рум’янцю з двох боків, потім довести до готовності в духовці, розігрітій до 180°С.

Котлети у духовці з підливою

  • Фарш м’ясний (свинина + яловичина) – 400 г
  • Яйця – 1 шт.
  • Булочка – 50 г
  • Борошно – 3 ст.л.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Паприка – 0,5 ч.л.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Томатний соус – 4 ст.л.
  • Сметана – 2 ст.л.
  • Рослинна олія – 2 ст.л.
  • Вода – 250 мл
  • Цукор – 0,5 ч.л.

Булку розламати на шматочки й залити холодною водою, залишити на 10 хвилин. Потім її не сильно віджати, і покласти в чашу блендера. Ріпчасту цибулю очистити, сполоснути і порізати, додати до булки. Подрібнити все до однорідної маси.

У миску покласти фарш і розбити туди яйце. Додати прокручену булку з цибулею. Все посолити, поперчити та додати паприку. Все добре перемішати і відбити до еластичності фаршу, 10-15 разів піднявши його над мискою й кидаючи потім назад.

У миску насипати борошно. Вологими руками розділити фарш на однакові частини й сформувати з них котлети. Покласти в миску з борошном.

Форму для запікання змастити рослинною олією. Обваляти котлети з усіх боків у борошні та скласти щільно в форму. Відправити в гарячу духовку і запікати впродовж 20 хвилин.

Тим часом дрібно порізати цибулю. У сковороду налити олію й покласти цибулю.

Моркву натерти на дрібній тертці. Додати її в сковороду з цибулею. Покласти на середній вогонь і обсмажувати протягом 2 хвилин. Додати томатний соус, влити воду і перемішати. Додати в сковороду сметану. Все посолити, поперчити і додати трохи цукру, щоб збалансувати кислоту від томата. Перемішати, довести до кипіння, але не кип’ятити.

Вийняти котлети з духовки й залити їх приготовленою підливою. Повернути форму в духовку та запікати котлети у підливі впродовж 15 хвилин.

Такі котлети можна подавати з абсолютно будь-яким гарніром.

Котлети в духовці з сиром

  • Фарш м’ясний – 400 г
  • Яйця – 1 шт.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Молоко – 400 мл
  • Борошно – 25 г
  • Вершкове масло – 20 г
  • Зелень – 20 г
  • Сіль – за смаком
  • Твердий сир – 75 г

Фарш покласти в миску й розбити в нього яйце. Посолити і поперчити, перемішати до однорідності. Щоб котлети не розвалювалися і тримали форму, фарш краще відбити: зібравши в руку, підняти його над мискою й кинути назад у миску (зробити так 10-15 разів).

Форму для запікання з товстим дном змастити рослинною олією. З фаршу сформувати котлети, і покласти у форму. Зробити вздовж котлет довгу смужку.

Готуємо підливу. Покласти сковороду з товстим дном на середній вогонь. Додати вершкове масло й розтопити його. Просіяти в сковороду борошно. Перемішати його з маслом до однорідної маси. Потроху вливати молоко, щоразу добре перемішуючи до однорідності.

Зелень вимити й дрібно порубати. Додайте її в сковороду з підливою. Перемішати, посолити та варити підливу до загустіння.

Зняти сковороду з плити і залити підливою котлети зверху та проміжки між ними. Сир натерти на тертці й посипати котлети зверху. Покласти в гарячу духовку та запікати котлети впродовж 40 хвилин, до готовності та золотистої скоринки.

Вийняти форму з духовки і відразу розкласти по тарілках. Для них підійде будь-який гарнір, а також можна подати зі свіжими овочами.