Коли збирати вишні

| | 0 Comments| 21:17
Categories:

Збирайте вишню в потрібний час

Вишні повністю дозріли на дереві. Це можна впізнати за тим, що плоди м’які, соковиті, повністю забарвлені та ароматні. Якщо ви не хочете відразу їсти або переробляти вишню, ви також можете зібрати плоди, які не дозріли повністю.

також читайте

  • Як зберігати вишню для більш тривалого терміну зберігання
  • Домашній свіжий вишневий сік: соковита вишня
  • Чому вишневе дерево залишається без вишні

Однак для негайного споживання потрібно почекати до повного дозрівання, оскільки вишні збільшуються як за розміром, так і за якістю. Для деяких видів утилізації (наприклад, горщик з ромом) має сенс збирати перезрілу вишню, оскільки вона має найвищий вміст цукру в цьому стані.

Час збору врожаю

Плоди дерева дозрівають досить рівномірно, але дозрівання зазвичай триває протягом 1-2 тижнів, так що можна розподілити урожай протягом більш тривалого періоду часу. Плоди дозрівають найперш на добре оголених зовнішніх частинах крони. Вони також забезпечують найбільшу і найсмачнішу вишню. По можливості збирати вишню слід рано вранці та в суху погоду, поки плоди ще прохолодні.

Вишневі тижні

Час збору вишні поділяється на 12 вишневих тижнів. Вишневий тиждень складається не з семи, а з п’ятнадцяти днів, тому місяць містить два вишневих тижня. Вишневі тижні в Німеччині починаються 1 травня і закінчуються 31 жовтня. Протягом шести місяців між ними можна неодноразово збирати різні ранні та пізні сорти вишні в різних регіонах Німеччини.

Як збирають урожай

Вишні також можна збирати без стебла для негайної обробки, інакше їх збирають зі стеблом для захисту деревини плодів. Якщо можливо, вишню слід збирати ножицями, щоб уникнути виривання плодоніжок і, таким чином, зараження посухою кінчика Монілії. Хороша, стійка сходи незамінна при збиранні вишні з великих дерев.

Поради та підказки

Найкращі вишні часто ростуть на недосяжній висоті. Якщо підйом по драбинах для вас занадто небезпечний, ви також можете збирати урожай з землі за допомогою збирача фруктів, який є в магазинах.

Коли, як і чим рвати вишні та черешні

Час і сили, витрачені на догляд за садом і зростаючими в ньому вишнями / черешнями, завершуються довгоочікуваним і приємним моментом – збором плодів.

Ті, у кого росте вишня і черешня, знають, що це таке – рвати вишню і черешню.

Вишня і черешня – дуже смачна й корисна, з них можна зварити чудовий компот. Вареники з солодкою вишнею та зі сметанкою – пальчики оближеш. Пироги, торти, варення, джеми, та й просто так, помиті і з вершками, – думаю, що вишні і черешні люблять майже всі. А ось збирати вишні і черешні майже всі не люблять – висять вони високо, доводиться використовувати драбину, зариватися в гілки, стояти на пекучому сонці.

Своєчасний і правильний збір вишень та черешень – це необхідний захід, оскільки втрати при збиранні – недозволена щедрість для садівників, які витратили стільки сил, щоб виростити дерева. Тому так важливо знати, коли і як правильно рвати вишні та черешні, зберігши при цьому максимум плодів. Вибрати відповідний час та інструмети для цієї процедури так само важливо, як своєчасно поливати й удобрювати дерева.

Коли рвати вишні і черешні?

До збирання вишні і черешні приступають як тільки вона набуває візуальних ознак зрілості: ягідка наливається соком, забарвлюється у відповідний сорту колір, а її плодоніжка ще залишається соковито-зеленою.

Залежно від сорту, регіону виростання вишня починає дозрівати з початку червня і процес може тривати до початку серпня (якщо літо прохолодне).

Звертайте увагу, що якщо у вашому саду кілька вишневих дерев, тоді першими готові до збирання ті, на які потрапляє більше сонячного світла протягом дня. При цьому не варто чекати, поки достигнуть ягоди й на інших деревах. Краще почати збирання, як тільки з’являться стиглі плоди і поступово переходити між деревами у міру дозрівання, інакше переспілі вишні / черешні стануть здобиччю птахів і ви втратите частину врожаю.

Ті ягоди, які не встигли дозріти, краще залишити на дереві і зірвати пізніше.

Якщо зібраний урожай ви плануєте транспортувати, то збирання треба робити за 2-3 дні до дозрівання. Зверніть увагу: вишня, на відміну від більшості плодових, не дозріває після зняття з дерева, тому не рекомендується її обривати раніше з розрахунком на те, що в ящиках вона дозріє (як, наприклад, груші або яблука). Вона буде недозрілою і кислою на смак.

Приступати до збирання бажано в суху погоду, в першій половині дня, після того, як випарується ранкова роса або ж після обіду, коли ослабне дія сонячних променів. Якщо збір припав на період дощів, це істотно знижує якість врожаю: може погіршитися смак ягід, а самі вони через великий вміст вологи будуть швидко псуватися, внаслідок чого велика частина швидко згниє, якщо не вжити заходів для переробки або консервації.

Також зверніть увагу, що за 2-3 тижні до збирання слід припинити полив дерев вишні та черешні, так як ягоди, як і в випадку з дощами, наситяться вологою, їх шкірка почне тріскатися, а м’якоть – псуватися.

Як правильно рвати вишні та черешні: з плодоніжкою чи без?

Рвати черешню необхідно дуже акуратно, так як виламуючи гілки ми позбавляємо себе майбутнього врожаю, тому що вони не відновлюються на колишньому місці, але утворюються на новому прирості, тим самим віддаляючи від нас ягоди все далі і далі. Щоб не травмувати квіткову бруньку, рекомендується зрізати плодоніжки черешні ножицями.

Вишня вимагає до себе такого ж ставлення, як і черешня. Вишню рвати треба з плодоніжкою.

Чому треба збирати вишні і черешні з плодоніжкою:

  • Якщо відривати вишні / черешні від плодоніжок, то сок витече і зібраний урожай швидко зіпсується (саме з цього місця вишня та черешня найчастіше починає псуватися). Плодоніжки слід відривати перед самою переробкою.
  • Зриваючи вишню або черешню з плодоніжкою ми порушуємо зачаток майбутнього врожаю. Іншими словами, завдаємо шкоди майбутньому врожаю.

Вишню та черешню найкраще збирати за допомогою ножиць, обрізаючи плоди на половині ніжки. Таким чином, ми отримуємо плід (ягоду) з ніжкою і не порушуємо зачатки майбутнього врожаю. Звичайно, така робота вимагає терпіння.

Якщо ви зібрали вишню або черешню без плодоніжки, то треба пам’ятати, що їх необхідно відразу ж пускати в переробку.

Чим рвати вишні і черешні? Методи збирання урожаю

Збір врожаю фруктів і ягід заняття приємне, але не завжди легке.

Інколи виросли смачні, соковиті вишні і черешні, але знаходяться дуже високо на гіллі. Дотягнутися до них складно, навіть вилізши на дерево.

Також збирати вишню і черешню дуже важко з старих та гіллястих дерев, іноді не допомагають навіть і сучасні високі та зручні драбини.

Існують дві технології збирання вишні і черешні: ручна і механічна.

Ручний спосіб збирання вишень та черешень

Такий спосіб використовують більшість садівників в зв’язку з тим, що дерев у саду не так багато і обірвати їх можна в спокійній обстановці, нікуди не поспішаючи. Залежно від того, яка доля чекає ягоди після зняття з дерева, існує кілька методів ручного збирання:

  • зрізання ягоди з частиною черешка за допомогою садових ножиць;
  • збір плодів з цілими живцями;
  • метод «доїння», при якому ягоди обривають без черешків.

Перші два використовуються, коли фрукти готуються для транспортування. Ціла плодоніжка сприяє більш тривалого терміну зберігання вишні і черешні.

Третій метод застосовується, якщо ягода йде на переробку (в домашніх умовах – це компоти, закрутки). Така вишня і черешня зберігається не більше доби, після чого починає гнити.

При зрізанні живців ножницями зріз бажано робити на відстані 1/3 від плоду. Помічено, що так вишня зберігається трохи довше.

Збирання, як правило, починають з нижніх гілок і поступово переміщуються вгору по зеленому конусу, використовуючи драбини. Не рекомендується лізти на саме дерево, так як в цьому випадку стовбур трясеться і частина врожаю падає на землю (якщо полізли, то треба постелити навколо стовбура поліетилен або тканину для збору опалих плодів).

При ручному збиранні необхідно дотримуватися простих правил, які допоможуть зберегти врожай:

  • плоди не рекомендується м’яти або тиснути пальцями;
  • не пошкоджувати шкірку плодів нігтями;
  • при складанні не кидати ягоди в кошики, а дбайливо їх складати.

Зібраний урожай бажано зберігати при температурі 6-7 градусів. В таких умовах ягоди починають псуватися тільки через 2-3 тижні. Багато хто для збереження свіжості заморожує вишню – в такому вигляді вона може зберігатися тривалий час.

Інструменти та засоби для збирання вишень та черешень

Коли дозрівають плоди і приходить час збору врожаю, не завадять інструменти, які допоможуть зробити це з мінімальними втратами або зовсім без них. Це можуть бути драбини, гачки для підтягування гілок, плодознімачі, садові ножиці та ін. В даному випадку без драбини навряд чи вдасться обійтися, як і без плодознімачів. Особливо це актуально, якщо вишневі / черешневі дерева сильнорослі, і до верхніх гілок дотягнутися не вийде.

Плодознімачі – це сачки або чаші з довгими ручками. Використовувати їх краще, коли збирати вишні / черешні потрібно швидко, не розраховуючи, що будете їх довго зберігати або транспортувати. Ягоди, падаючи в сачок або чашу плодознімача, можуть розбитися або пом’ятися.

Тканинні рукавички теж стануть в нагоді, так як вишневий сік залишає сліди на шкірі протягом деякого часу і погано піддається відмиванню.

З велосипедної камери

Ті плоди, до яких немає можливості дотягнутися руками, знімають з використанням спеціальних інструментів – плодознімачів.

Як рвати такі вишні, черешні? – Змайструй собі помічника на ім’я “СВ”.

Знадобиться довга металева або пластмасова трубка, велосипедна камера (5—10 см) з прив’язаною до неї мотузкою, поліетиленовий пакет. Пакет прив’яжи до трубки знизу, а камеру — вгорі. Упіймавши вишню у гумовий накінечник, смикни мотузку і затисни ягоду там. Потім різко потягни “СВ” на себе — вишня покотиться по трубі в пакет. І так — увесь урожай. Ти вже здогадався, як називається твій помічник — “Смачна вишня”.

З пластикової пляшки від води

Простий інструмент, який ви зможете зробити за короткий час, значно полегшить збір вишні і черешні і дозволить зібрати найстигліші ягоди на найвищих гілках.

Для виготовлення інструменту візьміть звичайну ПЕТ пляшку і розріжте її гострим лезом навпіл. Будемо використовувати нижню частину пляшки. Потім, зі шматка деревини виріжте підковоподібний сегмент, внутрішній діаметр якого відповідає діаметру пляшки і просверліть в ньому кілька отворів, як показано на фотографіях:

Діаметр отворів повинен відповідати діаметру дерев’яних паличок, які необхідно зробити заздалегідь (або взяти готові палички для їжі).

За допомогою клею ПВА шматки паличок необхідно закріпити в сегменті і всю цю конструкцію примотати до зовнішньої стороні пляшки за допомогою дроту або тонкої мотузки, протягнувши палички в просверлені для них отвори.

Останній етап – до виготовленої ємності прикріпіть тримач – палицю або трубу необхідної довжини, використовуючи клейку стрічку (скотч).

Інструмент для збору вишні готовий:

До речі, якщо возитися з паличками вам не дуже хочеться, то можна їх замінити великими цвяхами з обрубаними шапочками, які потім треба просто вбити в деревину.

З труби

Як полегшити собі збір вишні? – Можна зробити ще такий нехитрий інструмент:

Суть проста. Беремо трубу, не надто тонку, щоб кілька вишеньок / черешеньок проходили безперешкодно, і не дуже важку, щоб було легко тримати її в руках. Ідеально підійде легка пластикова або алюмінієва труба.

З одного кінця зрізаємо її навскоса, поперек пропилюємо або вирізаємо борозенку, в яку будуть заходити ніжки ягід, і загинаємо всередину, щоб утворився гачок.

Цим гачком піддягаємо і зриваємо ягоди на самому верху вишневого дерева. Вони скочуються вниз по трубі і потрапляють прямо в пакет, укріплений на іншому кінці труби (можна примотати пакет скотчем або гумкою). Щоб пакет тримався краще, можна розширити підставу труби.

Все, інструмент для збору вишень / черешень готовий!

Механічний спосіб збору для великих господарств

Цей тип збирання застосовують великі садівничі господарства, яким треба в короткий термін зібрати урожай з великої кількості дерев.

Використовуються різні технології:

  • стрижка, при якій дерево пропускають між обертовими барабанами з вусами з м’якого пластику, що збивають ягоди;
  • механічне струшування.

Куди складати, в чому і де зберігати зірвані вишні / черешні?

Складають зібрані плоди в кошики або ящики.

Зберігати вишню найкраще в вербовій, берестяній тарі, яка добре провітрюється. Часто використовуються лотки під ягоди з коробками-вкладишами, виготовленими з картону або пластику.

Корзини з мішковиною всередині також зручні для зберігання зібраних плодів. Вузькі і високі, вони можуть дуже полегшити трудомісткий процес, так як до ручки кріпиться спеціальний гачок, за який їх підвішують до драбини. У таких корзинах вишня може зберігатися до декількох днів.

Правильний збір врожаю з вишневих дерев – це, безсумнівно, одне з найприємніших занять садівника, хоча і досить напружене. Радість від того, що праця увінчалися успіхом, а вкладені в догляд за деревами сили не пропали дарма, служить гідною нагородою будь-якому господареві!