Чи можна зберігати очищений гарбуз у морозилці

| | 0 Comments| 19:17
Categories:

Чи можна заморожувати гарбуз і як це зробити в морозилці в домашніх умовах

Гарбуз – це не тільки обов’язковий атрибут Хелловіна, але і корисний овоч, який містить багато необхідних для організму людини речовин.

Входить до складу овоча аскорбінова кислота підніме імунітет, рідкісний вітамін Т – допоможе нормалізувати травлення, запобігти анемію, вітамін К – зміцнює кісткову систему.

  • 1 Як підготувати овоч до заморожування?
  • 2 Заморозка сирої гарбуза
  • 3 Бланшована заморожена гарбуз
  • 4 Тертий гарбуз: правила заморозки
  • 5 Заготівля гарбузового пюре
  • 6 Скільки зберігати овоч?
  • 7 Як правильно розморожувати овоч?

Крім того оранжевий овоч містить вітаміни А, D, E, F, PP, кальцієм, фосфором, калієм, залізом, клітковиною і рослинними цукрами. Завдяки цьому гарбуз намагаються зберегти на зиму, використовуючи різні способи.

Наприклад, зберігають її у погребі, сушать, в’ялять і навіть консервують. Багатьох цікавить питання, а чи можна заморожувати гарбуз в морозилці? Звичайно, можна і навіть потрібно. А от як правильно морозити овоч на зиму, докладно розповімо нижче.

Як підготувати овоч до заморожування?

Головне при заготівлі гарбуза на зиму – це вибрати і підготувати овоч до заморожування. Для цього враховують декілька факторів:

Увага! Гарбузи літнього сорту (світлі і м’які) більше підійдуть для приготування надалі супів, мантів і додавати в м’ясні страви. Зимові щільні і цукрові сорти частіше використовують для каш або в якості начинки випічки.

Підготовка продукту до заготівлі полягає в наступному:

Увага! Не поспішайте викидати гарбузове насіння. Насіння містять 8 з 12 незамінних амінокислот. Споживаючи в день приблизно 100 грамів насіння, можна задовольнити добову потребу організму в амінокислотах.

Заморожування сирої гарбуза

Сиру гарбуз можна заморозити невеликими кубиками, роблячи при цьому заготовки порційно в залежності від того для яких страв буде використовуватися овоч. Процес заморозки овоча виглядає наступним чином:

Увага! Гарбуз для прикорму малюків можна заготовити як окремо, так і в поєднанні з іншими мелкорублеными овочами: броколі, кабачків, цвітною капустою і морквою.

Увага! При заморожуванні гарбузове скибочки будуть збільшуватися в об’ємі, тому шматочки обов’язково розкладати на відстані один від одного, інакше вони злипнуться.

Увага! Морозити овочеві кубики можна і без попередньої сухої заморозки. Але в такому разі гарбузове шматочки розфасувати порційно по пакетиках з розрахунку на одне блюдо.

Бланшована заморожена гарбуз

Серед способів, як заморозити гарбуз на зиму, особливу увагу кулінарів приваблює цей рецепт. Завдяки попередньої бланшуванні овоч збереже гарний колір і щільну структуру.

Увага! Щоб взимку не сплутати гарбузове заготовки з морквяними, обов’язково підписати контейнери.

Тертий гарбуз: правила заморозки

В домашніх умовах можна зробити заморожування не тільки шматочків або скибочок овоча, але і заготовити на зиму терту гарбуз. Така заготівля чудово підійде приготування взимку оладок, начинок або сирної запіканки.

Заготовити терту гарбуз на зиму можна наступним чином:

Увага! Кожен пакет покласти рівно стільки продукту, скільки буде потрібно для приготування однієї страви.

Заготівля гарбузового пюре

Вибираючи способи того, як правильно заморозити гарбуз, не варто обходити увагою даний рецепт. На заготівлю потрібно більше часу, однак результат прийдеться до смаку не тільки дорослим, але й дітям. Домашнє гарбузове пюре можна сміливо давати малюкам в якості першого прикорму. Також пюре підійде як начинка для випікання, наприклад, булочок або кексів.

Заготовити гарбузове пюре для подальшої заморозки можна наступним чином:

Увага! Гарбузове кубики можна використовувати не тільки для приготування страв, але і в косметології. Наприклад, додати гарбуз омолоджуючі або тонізуючі маски для обличчя, шиї, декольте, волосся.

Якщо немає духовки, заготовити гарбуз для пюре можна кількома способами:

Кожен з наведених методів має свої безперечні переваги. Однак сучасні кулінари віддають перевагу заготівлі гарбузового пюре на зиму з запеченого в духовці овоча. Цей спосіб дозволяє зберегти більшу частину корисних властивостей продукту і смакових якостей.

Скільки зберігати овоч?

Незалежно від способу заготівлі овочів на зиму: в сирому, бланшированном або пюрированном вигляді, зберігають гарбуз не більше 12 місяців у морозильній камері при температурі -18°С.

При цьому важливо знати, що повторно заморожувати овоч не рекомендується, так як він втрачає корисність.

Як правильно розморожувати овоч?

Морожений овоч можна використовувати для приготування багатьох страв: супів, м’ясних ласощів, каш, випічки, запіканок. Однак перед додаванням гарбуза, потрібно врахувати декілька правил:

Використовуючи пюрированную гарбуз для дитячого харчування, морожену гарбузову пластину (кубик) додають гаряче молоко або кашу.

Чи можна сир пармезан зберігати в морозилці, як правильно його заморожувати

Делікатесні сири тривалого дозрівання, як правило, дорогі, тому шматочок, що залишився після приготування страви, господині прагнуть зберегти. Часте питання – чи можна заморозити пармезан у морозилці? Можна, можливо. При заморожуванні та розморожуванні він практично не втрачає смакових якостей. Максимальний термін зберігання в морозильній камері становить 6 місяців.

Як зберігати пармезан в морозильнику?

Заморожувати сир можна. Має сенс це робити, якщо продукт не вдалося використати повністю або герметичність упаковки була порушена. У морозилці він зберігатиметься довго, аж до півроку (при температурі нижче 8 градусів).

Є деякі особливості, які важливо враховувати при заморожуванні:

  • Пармезан – це дуже твердий сир, його можна заморожувати цілком.
  • Якщо планується використовувати продукт потроху, правильно попередньо розділити його на порції (по 50, 100, 200 г).
  • Натертий на тертці пармезан заморожувати теж можна!
  • Використовуйте вологостійку та повітронепроникну упаковку. Можна загорнути сир у пакет, вощений папір чи фольгу. Потім слід додатково помістити його в герметичний контейнер.
  • Підпишіть упаковку. Обов’язково вкажіть сорт, дату заморозки та остаточного терміну придатності.

Іноді після заморожування сир стає розсипчастим і легко кришиться. На смакові якості це впливає. Використовуйте його для приготування страв та соусів.

Розморожуйте сир поступово. Чим повільніше він відтаватиме, тим краще збереже вологу і первісний смак. Заморожений продукт правильно спочатку перенести з морозилки в холодильник.

Інші способи тривалого зберігання

Твердий сир досить довго зберігається в холодильнику, якщо дотриматись низки умов. Найкращий варіант – помістити його у вакуумний пакет. Такі пакети постійно використовуються на професійній кухні і все частіше їх купують для дому. Розфасований або самостійно запаяний у плівку пармезан зберігається за температури від +2 до +8 і за вологості 90% 6 місяців (на нижній полиці холодильника).

Інший спосіб передбачає зберігання в холодильнику в пергаментному папері та фользі. Потрібно спочатку загорнути шматок сиру в папір, а потім зверху обгорнути фольгою. Якщо він натертий, з пергаменту можна зробити кульок – подобу конусоподібного стаканчика. Подвійна упаковка запобігає розпаду ферментів, обвітрюванню, усиханню, а також вбиранню сторонніх запахів. У такому вигляді пармезан можна зберігати у холодильній камері близько 10 днів.

У великих шматках сир зберігається краще, ніж натертий або розрізаний.

Пармезан відноситься до дуже твердих сирів і зберігається довше за інші сорти. Вакуумна упаковка забезпечує безпеку протягом 6 місяців. Причому неважливо де – у холодильнику чи морозилці. Заморожувати сир має сенс тільки тоді, коли упаковка розкрита і продукт не планується використовувати протягом 10 днів.