Чи можна сушити солодкий перець на зиму

| | 0 Comments| 22:21
Categories:

Солодкий перець на зиму: рецепти приготування заготовок з фото

Болгарський перець, завдяки різноманітності яскравих забарвлень, неповторному аромату, приємного солодкуватий смак і соковитою хрусткою м`якоті, відмінно підходить для того, щоб взимку побалувати себе і своїх близьких домашньої консервацією або іншим блюдом з давно отплодоносивших овочів. В даному огляді наведені найпопулярніші і маловідомі, але дуже оригінальні способи, що дозволяють продовжити сезон вживання цього чудового овочу на цілий рік.

Як вибрати і підготувати солодкий перець

Для кожного способу заготовки діють свої правила відбору сировини, проте є й універсальні вимоги.

Так, будь-який господині слід знати, що:

  1. Кращий час для здійснення зимових заготовок починається в розпал плодоношення відповідного сезонного овоча і може тривати майже до самого кінця цього періоду. Останні плоди, зняті з куща перед його видаленням з грядки, підходять для консервації, заморозки або сушіння не завжди, оскільки часто бувають в повному обсязі визріли, можуть мати сліди підмерзання або пошкоджень від хвороб і шкідників, які встигли атакувати рослина протягом сезону. Однак ранні плоди – ще більш поганий вибір. У таких овочах зазвичай міститься мінімальна кількість корисних речовин. Мова йде про сорти, спеціально виведених для прискореного дозрівання, в подібному прискореному режимі плід просто не встигає взяти з грунту все, що йому належить. Для задоволення дефіциту вітамінів на початку літа такий варіант підходить, але заготовлювати слід лише ті овочі і фрукти, які пройшли повноцінний цикл розвитку.
  2. Болгарський перець можна побачити у продажу круглий рік, проте для заготовок має сенс використовувати тільки сезонні плоди вітчизняного виробництва. Урожай, який прибув з далеких сонячних країн, з великою ймовірністю дозрівав вже після зняття з куща, що значно знижує якість такого овоча, крім того, тривале транспортування пов`язана з підвищеним ризиком псування, тому, як правило, продукти перед такою процедурою піддаються додаткової хімічній обробці, Не додає їм корисності.
  3. Ідеальним сировиною для заготовок є урожай, вирощений на власній грядці, адже тільки в цьому випадку можна бути повністю впевненим у тому, що при вирощуванні плодів не використовувалися стимулятори росту, пестициди та інші небезпечні речовини. Тим, хто не займається вирощуванням своїх овочів, можна лише порадити купувати продукцію у перевірених продавців, по можливості, обзавівшись знайомими серед селян або дачників.

Чи знаєте ви? Болгарський перець є рекордсменом за вмістом вітаміну С серед інших овочів і фруктів. Аскорбінової кислоти в ньому набагато більше, ніж в смородині або цитрусових.

Незалежно від того, який спосіб заготівлі перцю буде використовуватися, зняті з грядки або придбані плоди необхідно ретельно вимити під проточною водою і після цього повністю висушити при кімнатній температурі. Найкраще з цією метою викласти перець цілком на вологоємність матеріал і залишити на кілька годин полежати. Будь-яка заготовка передбачає обов`язкове видалення плодоніжки і насіння (у болгарського перцю, на відміну від гіркого, насіння неїстівні), проте способи проведення цієї процедури залежать від того, чи будуть плоди заготовляти цілком або в нарізаному вигляді.

Кращі рецепти заготовок солодкого перцю на зиму

Найпопулярніший спосіб, за допомогою якого можна заготовити солодкий перець на зиму, – це, звичайно, консервація. Існує величезна кількість рецептів приготування закруток з цього популярного овоча. Нижче наведені чотири варіанти страв, що відрізняються між собою не тільки смаком, але і технологією, що забезпечує продукту консервацію, тобто збереження протягом тривалого часу.

«Родзинкою» цього рецепта є відсутність в ньому оцту. В якості консервантів в даному випадку виступають мед і гірчиця.

важливо! Гвоздика має дуже яскравим і насиченим ароматом, який дуже легко може зіпсувати враження від страви. Використовувати цю пряність потрібно вкрай обережно і в дуже невеликих кількостях.

Для рецепта краще використовувати товстостінні сорти перцю, а ось колір великого значення не має.

  1. Підготовлені перці цілком (без попереднього очищення) викласти на деко, застелене пергаментним папером і запекти до готовності. У процесі запікання стежити за тим, щоб плоди не підгоріли і, при необхідності, перевертати їх. При температурі + 200 ° С процес займе приблизно 15 хвилин. Готовий перець стане м`яким, а шкірка на ньому злегка вздуется.
  2. Перекласти плоди в поліетиленовий пакет або загорнути в харчову фольгу і залишити на півгодини до охолодження. Така штучна «парилка» дозволить легше очистити плоди від шкірки.
  3. Зняти з перців шкірку, видалити плодоніжки і внутрішню частину разом з насінням.
  4. Порізати м`якоть дрібною соломкою.
  5. У розігріту каструлю з товстими стінками або казан вилити рослинне масло, потім туди ж викласти всі інші інгредієнти, крім перцю, добре перемішати і прогріти.
  6. Дуже обережно додати в маринад перець, накрити кришкою і тушкувати на слабкому вогні 10 хвилин з моменту закипання.
  7. Заповнити закускою стерилізовані банки, встановити їх в каструлю з гарячою водою, на дно якої попередньо постелений відріз марлі або кухонний рушник, накрити каструлю кришкою і томити на слабкому вогні 15 хвилин.
  8. Витягти банки з окропу, накрити кришками, закрутити, виставити на чистий рушник кришками вниз і, переконавшись, що закупорювання зроблена герметично, залишити до повного охолодження в захищеному від протягу місці.

важливо! Стерилізація є обов`язковою умовою в цьому рецепті, оскільки через відсутність у складі закуски оцту ймовірність розвитку всередині банок небажаних біологічних процесів різко збільшується.

маринований

Ця закуска виглядає особливо ефектно, якщо при її приготуванні використовувати перці різних кольорів – зелений, червоний, жовтий, помаранчевий.

Найкраще використовувати шишкуваті сорти, вони є самими м`ясистими.

  1. Перець розрізати по довжині навпіл, видалити плодоніжки і серцевину з насінням.
  2. Кожну половинку розділити вздовж на 2 частини (якщо плоди дуже великі, можна зробити 3 пелюстки, проте важливо, щоб фрагменти були великі).
  3. Опустити порізаний перець в киплячу воду і варити 2-3 хвилини (важливо, щоб м`якоть залишилася хрусткою, ні в якому разі не слід розварювати овоч).
  4. Приготувати маринад, змішавши всі інгредієнти і довівши отриману суміш до кипіння.
  5. Розкласти перці по стерилізованих банках так, щоб в кожну потрапили різнокольорові частини.
  6. Заповнити ємності маринадом майже до самого верху.
  7. Простерилізувати банки в киплячій воді під кришкою 15 хвилин.
  8. Діставши тару з окропу, відразу ж закатати кришками, перевернути, переконатися в герметичності і залишити остигати.

важливо! Якщо використовуються банки більшого обсягу, час стерилізації продукту збільшується пропорційно. Однак в цьому випадку перець вийде більш м`яким, що погіршить смакові характеристики страви.

Заготовки в томаті

Як правило, солодкий перець встигає на грядках одночасно з томатами, що є приводом приготувати заготовки з поєднання цих овочів, тим більше, що вони чудово один з одним гармоніюють.

Найкраще, що може ще більше прикрасити смак такого кулінарного ансамблю, – це часник.

  1. Овочі помити і висушити.
  2. Томати опустити на кілька хвилин у щойно скипіла воду, потім витягнути і зняти з плодів шкірку.
  3. Перець розрізати на 4 частини, видалити плодоніжки, серцевину і насіння.
  4. Пропустити томати через м`ясорубку або збити в блендері.
  5. Розігріти томатну пасту в каструлі, додати в неї видавлений часник і всі інші інгредієнти, крім оцту і перців, довести до кипіння.
  6. Викласти перець в соус, довести до кипіння і протушкувати на повільному вогні 5 хвилин.
  7. Додати оцет, проварити ще 5 хвилин.
  8. Розкласти перець в стерильні банки, рівномірно розподіливши з соусом.
  9. Накрити банки кришками, закатати, перевернути і залишити остигати.

засолка перцю

Солодкий перець на зиму можна не тільки замаринувати, а й засолити. Це особливий спосіб приготування консервованих страв, в якому не використовується оцет.

Для того щоб страва мала по-справжньому насичений смак, дуже важливо додавати в нього якомога більше пряних трав.

  1. Видалити з перців плодоніжки, серцевину і насіння, залишивши плоди цілими.
  2. Розігріти воду до + 40 ° С і розчинити в ній сіль.
  3. Часник розрізати слайсами.
  4. Гіркий перець розділити на кілька частин, не видаляючи насіння (якщо хочеться зменшити гостроту закуски, частина насіння можна прибрати).
  5. Корінь хрону почистити і порізати на невеликі часточки.
  6. На дно приготовленої ємності (керамічну каструлю або дубову бочку) викласти половину пряних трав, часнику і хрону.
  7. Укласти перці в приготовлену ємність, можна для більш щільного укладання вставити один плід в інший.
  8. Викласти зверху залишилися трави, перець і часник.
  9. Накрити ємність чистою марлею, зверху покласти круглу плоску поверхню (наприклад, тарілку або блюдце відповідного діаметру).
  10. Поставити зверху гніт – найпростіше для цієї мети підійде пляшка з водою.
  11. Витримати соління при кімнатній температурі 10 днів, попередньо знімаючи марлю і перевіряючи ступінь готовності.

Чи знаєте ви? Вживаючи слова «спеції» і «прянощі», більшість людей не робить відмінностей між цими поняттями. Насправді до спецій відносяться тільки ті речовини, які самі по собі можуть перетворити той чи інший сирий продукт в готову страву – цукор, сіль і оцет. Всі інші приправи правильно називати прянощами.

мочені

Мочіння – це технологія консервації, яка має багато спільного з засолкою. І в тому, і в іншому випадку продукт піддається природному процесу бродіння під впливом кислоти, яка вбиває патогенну мікрофлору. Принципова різниця полягає лише в тому, що при мочіння в розсіл, крім солі, додається також цукор, причому в більшому обсязі. Саме він запускає процес бродіння, активізуючи дріжджі, що знаходяться на поверхні плодів.

Не доводиться сумніватися в тому, що такий спосіб є кращим, ніж маринування, оскільки оцтова кислота порушує кислотно-лужний баланс в організмі, а молочна, що працює в процесі мочіння, навпаки, виключно корисна для кишечника.

  1. Перці злегка обполоснути, але ретельно не мити. Якщо плоди зібрані з власного городу і є впевненість в тому, що вони не піддавалися впливу хімії, можна не поливати їх водою взагалі, щоб не змити дріжджі з поверхні.
  2. Видалити плодоніжки, серцевину і насіння, залишивши плід цілим.
  3. У невеликій кількості води розвести борошно, поступово додати решту води і ретельно перемішати, щоб не було грудочок, потім розчинити в отриманій рідини сіль і цукор.
  4. Укласти в приготовлену ємність кулями пряні трави і сложённие один в одного перці.
  5. Залити зверху закваску.
  6. Поставити ємність під гніт по тій же схемі, що була описана для засолювання, і залишити зброджувати в теплому місці.
  7. Якщо через кілька днів на поверхні марлі, якої накрите вміст бочки, з`явилася шапка піни, значить, процес запущений правильно. У цей момент потрібно, знявши гніт, зробити кілька глибоких проколів у вмісті ємності, щоб випустити надлишки вуглекислого газу, рясно виділяється в процесі бродіння.
  8. Ще через кілька днів перенести бочку або каструлю з мочением в прохолодне місце.

Основні правила заморозки солодкого перцю на зиму

Замороження – ще один метод збереження овочів на зиму, причому він має низку незаперечних переваг перед консервацією. Перш за все при низьких температурах в плодах зберігається набагато більше корисних речовин, ніж при тривалому нагріванні, без якого неможливо зробити закрутки. Крім того, заморозка не вимагає особливих знань і умінь, в ній неможливо помилитися, вона не пов`язана з небезпекою отримання опіків, легка у виконанні і робиться за лічені хвилини. Єдиний недолік методу полягає в тому, що для зберігання заморожених овочів потрібно багато місця в морозильній камері, тому великі обсяги сировини таким способом заготовити зазвичай не виходить.

для фарширування

Цей спосіб заготівлі перцю можна було б вважати найпростішим, якби він не вимагав філігранного видалення плодоніжки і насіння з плодів без пошкодження їх цілісності.

важливо! Для майбутнього фаршировані краще використовувати тонкостінні сорти перцю, зазвичай вони мають довгасту форму і світло-зелений колір, хоча можуть бути і червоними. Важливо, щоб плоди були однакової довжини і не мали природних деформацій, оскільки вигнутий перець згодом буде незручно наповнювати начинкою.

У кожної господині є свої секрети того, як це зробити. Один з найпопулярніших полягає в тому, що плодоніжки потрібно спочатку обережно втиснути в порожнину плода, потім, коли вона повністю опиниться всередині, злегка провернути її навколо своєї осі, повністю відокремлюючи серцевину від стінок, і після цього дуже акуратно витягнути. Якщо все зроблено правильно, разом із плодоніжкою зовні виявиться і вся неїстівна частина з прикріпленими до неї насінням. Тепер достатньо лише витрусити залишилися насіння, і робота виконана. Є ще простіший варіант: зрізати ножем всю верхню частину перцю, залишивши отвір широкого діаметра, через яке легко витягти серцевину і насіння. Відходи в такому випадку будуть невеликі, до того ж вони виявилися відрізаними разом з плодоніжкою фрагменти м`якоті можна використовувати для приготування салатів або інших видів заморозки.

Очищені будь-яким з доступних способів перці готові до заморожування. Для того щоб вони займали менше місця в морозильній камері, їх можна зберігати, вставивши один в одного (для отримання такої можливості верхню частину з овоча все ж краще зрізати повністю), але цю процедуру краще проводити з уже замороженими плодами.

Чи знаєте ви? Для того щоб фарширований перець було простіше наповнювати, його зазвичай попередньо проварюють протягом декількох хвилин. Однак того ж ефекту можна домогтися, відправивши почищені плоди на ніч в морозильну камеру і потім розморозивши.

Як заправку для страв

Розморожений солодкий перець можна використовувати для приготування будь-яких страв, в яких цей овоч піддається термічній обробці, при цьому смакові якості продукту будуть збережені практично повністю. Для вживання в сирому вигляді (наприклад, в салаті) такий перець не підходить, оскільки його початкова структура в процесі заморозки буде повністю зруйнована. Таким чином, в залежності від того, в яких рецептах господиня любить використовувати болгарський перець, і готується відповідна заправка: плоди відразу ж нарізаються необхідним чином, розкладаються в порційні ємності (рівно стільки, скільки потрібно для використання за один раз) і відправляються в морозильну камеру з встановленим режимом глибокої заморозки. При бажанні таким же способом можна приготувати різноманітні овочеві асорті, наприклад, суміш порізаного солодкого перцю і баклажанів (моркви, селери і т. П.).

Чи знаєте ви? Томати теж можна заморозити, проте в цьому випадку плоди слід відправляти в морозильну камеру цілком. Після розморожування з них дуже легко знімається шкірка, після чого помідори досить лише подрібнити або перебити в блендері і використовувати в будь-якому рецепті, де присутні бланшірованние і очищені томати.

як напівфабрикат

Існує безліч смачних закусок, в яких використовується запечений болгарський перець. Взимку для приготування доводиться купувати імпортні плоди, які коштують дорого, а за смаком і ароматом істотно поступаються вітчизняним сезонним. Прекрасним виходом з цієї ситуації є заморозка вже запеченого перцю. Така хитрість дозволяє практично без втрат відтворити автентичний смак улюбленої страви, при цьому і корисні властивості у нього будуть майже такими ж, як якщо б воно було приготовлено влітку. Перець запікають у духовці так само, як було описано в одному з наведених вище рецептів, потім очищається від шкірки, плодоніжки, серцевини і насіння. У процесі такого очищення м`якоть неминуче буде розділена на фрагменти, які досить лише розкласти по порційних ємностей і заморозити.

важливо! За загальним правилом, розморожені овочі і фрукту можна заморожувати повторно. Патогенні мікроорганізми в процесі відтавання активізуються і починають швидко розмножуватися. Отрутою такий овоч, звичайно, не стане, але свої корисні властивості втратить, та й смакові характеристики страви сильно постраждають.

Як ще можна зберегти солодкий перець на зиму свіжим?

Нарешті, ще один прекрасний спосіб заготівлі солодкого перцю на зиму – засушування, або в`ялення. Останній варіант передбачає більш високий вміст вологи в продукті, такий перець трохи гірше зберігається, зате так він набагато смачніше і при цьому зберігає більше поживних речовин. Загалом, технологію можна використовувати таку ж, як при приготуванні звичайних сухофруктів – нарізка невеликими шматочками і висушування при кімнатній температурі (кілька діб) або в електросушарці (кілька годин). Однак є інший варіант. Цей незвичайний спосіб дозволяє отримати дуже пікантний напівфабрикат, нічим не поступається в`яленим томатам, дуже популярним в Італії, у нас же продаються рідко і стоять дуже дорого. Таким способом можна заготовити перець будь-якого сорту і кольору, більш того, можна навіть брати трохи пошкоджені плоди, але в процесі нарізки все сумнівні фрагменти повинні віддалятися до здорової тканини.

Покрокова інструкція:

  1. Перці помити, викласти на чисту поверхню, накриту паперовим або звичайним кухонним рушником, і дати гарненько просохнути.
  2. Розрізати кожен плід вздовж на 2 частини, видалити плодоніжки і все насіння.
  3. Порізати кожну половинку ще на кілька частин. Форму нарізки можна вибрати довільно, наприклад, використовувати соломку нарізкою уздовж плоду, півкільцями поперек плода або великими пелюстками. Цікавий варіант в азіатському стилі – діагональна нарізка. Від величини шматочків буде залежати час сушіння, проте сильно дрібнити не слід, в процесі випаровування вологи продукт зменшиться в розмірах в 2-3 рази, при дрібної нарізці це призведе до повного висушування м`якоті і втрати всієї пікантності смаку. Тому ширина слайсів не повинна бути менше 1 см.
  4. Розкласти нарізаний перець на паперовий рушник шкіркою вниз і в один шар так, щоб шматочки не накладалися один на одного.
  5. Рясно посолити слайси великої кухонною сіллю. Ця процедура значно скоротить час сушіння, оскільки сіль сприяє витягуванню вологи з овоча. Крім того, сіль є природним консервантом, тому її використання забезпечує більш тривалий і безпечне зберігання готового продукту.
  6. Поверх солі щедро посипте нарізку сухими пряними травами. Можна використовувати будь-які суміші, але ароматні букети з італійськими нотками для подібного страви є ідеальним варіантом.
  7. Залиште перець сушитися на кілька днів в сухому і добре провітрюваному місці. Чим вище буде температура повітря під час сушки, тим швидше завершиться процес. Один або два рази на день шматочки потрібно пересувати з місця на місце, щоб виділяється з них сік вбирався в рушник і не залишався на м`якоті, інакше перець може почати підгнивати.
  8. Припинити сушку потрібно в той момент, коли шматочки стануть еластичними і їх можна буде зігнути навпіл, не зламавши при цьому. До повного висихання перець доводити не потрібно.

Процедуру сушки можна перенести в електросушарку, проте потрібно розуміти, що в цьому випадку велика кількість вітамінів буде втрачено. Проте правильно висушені овочі зберігають до 9/10 вітамінів і важливих мінералів, не дивно, що саме цей спосіб заготівлі вважається найвдалішим. Ідеальний спосіб зберігання в`яленого перцю – це пересипати підсохлі шматочки в скляну банку, залити рослинним маслом і поставити в холодильник.

Чи знаєте ви? Аскорбінова кислота, якої так багатий болгарський перець, починає руйнуватися вже при температурі + 50 ° С, в той час як в електросушарці випаровування вологи відбувається зазвичай в температурному режимі + 65 . + 70 ° С.

Якщо банку буде заповнена вщерть, в такому стані заготовка цілком вартий до весни. Однак можна зберігати продукт в полотняному або паперовому мішечку, скляній або пластиковій тарі під щільно закривається кришкою в сухому і затемненому місці. В цьому випадку дуже важливо, щоб технологія була витримана суворо, якщо впевненості в цьому немає, перець необхідно періодично перевіряти на предмет відсутності ознак псування (цвіль, дебати, гниття і т. П.). в`ялений перець – чудовий інгредієнт для додання знайомим стравам абсолютно нових ноток ароматної італійської кухні. Його можна додавати в пасту, рагу, соуси, м`ясні, рибні, овочеві і навіть грибні страви, супи, салати, омлети і інші закуски.

Корисні рекомендації

Тим, хто ніколи не займався заготівлею овочів на зиму, допоможуть наступні рекомендації:

  1. Простерилізувати банки для консервації можна кількома способами, однак найпростіший з них – це скористатися мікрохвильовою піччю. Вимитий посуд заповнюється водою на висоту 2-3 см і ставиться в мікрохвильовку на 2-3 хвилини. Оптимальна потужність – 700-800 Вт. Вода в процесі нагрівання закипить, а пара, що утворюється чудово продезинфікує скло. Таким же способом можна підготувати і 3-літрову пляшку, її просто потрібно укласти в піч горизонтально, невелика кількість води не дозволить їй пролитися.
  2. Для консервування не слід використовувати сіль «Екстра». А ось йодована сіль, всупереч сталому помилці, ніяк не зашкодить домашнім заготівлях, зате вирішить проблему йододефіциту, часто присутня у людей, які живуть далеко від моря. Крім того, йод здатний вбивати патогенну мікрофлору, що в разі консервування дуже до речі.
  3. Не потрібно додавати в банку аспірин, як роблять деякі господині. Ацетилсаліцилова кислота – речовина далеко не безпечне, в той час як метою домашніх заготовок є в першу чергу збереження корисних властивостей сезонних овочів і фруктів.
  4. Намагайтеся не варити оцет, який використовується для приготування маринаду. Якщо додати його прямо в банку після заливання в неї розсолу, ефект консервації буде той же, а виділення шкідливих речовин, якими дихає господиня в процесі роботи значно зменшиться.
  5. Мед, присутній в рецепті, легко замінити цукром, якщо на продукт бджільництва в родині хтось страждає алергією.
  6. Не використовуйте жорстку воду для приготування розсолів і маринадів, такі страви зазвичай мають неприємний металевий присмак.
  7. Краща гарантія «стійкості» домашніх закруток – чистота в процесі їх приготування. Ретельно вимийте з содою або лимонною кислотою весь посуд і інструменти, які будуть використовуватися, простерилизуйте банки і прокип`ятіть кришки, а свіжу зелень, яка є найбільш частим джерелом розвитку бактерій всередині банки, попередньо обіллєте крутим окропом.
  8. Ще одна важлива умова успіху – швидкість. Банку потрібно закривати відразу ж після вилучення її з киплячої води або наповнення продуктом, якщо процес не передбачає стерилізації, а кришку потрібно діставати з окропу безпосередньо перед використанням. Якщо ви упустили кришку, опустіть її знову в окріп, то ж виконайте з наповненою банкою.
  9. Свіже і якісну сировину – обов`язкова вимога при заготівлі овочів. За рідкісними винятками, з такою метою можна використовувати плоди, на яких є навіть щонайменші вади.

Солодкий перець в томаті на зиму – 7 найбільш смачних рецептів

Кінець літа – ідеальний час для консервування! Ми вже приготували ароматне варення з слив, джеми, настоянки, салати, соуси та інші делікатеси, зберігають смак і вітаміни овочів і фруктів, щоб урізноманітнити зимову кухню.

Сьогодні я рекомендую заготовити смачні корисні овочеві консерви, які є одними з улюблених ласощів в моїй родині. А саме болгарський перець в томаті. Це дуже яскрава закуска, яка гідно прикрасить не тільки в будні, але і святковий стіл! Адже вона виглядає дуже барвисто по-літньому і неймовірно ароматна!

А ще я люблю дану заготівлю, за те, що томат можна використовувати для приготування борщів, щів, підлив і соусів, дуже вигідно до речі! Так сказати безвідходне виробництво.

Нижче викладено по кроках 7 рецептів приготування цієї консервації різними способами, вибирайте будь-який вподобаний та беріться за роботу. А головне, не забудьте взяти з собою гарний настрій, адже це запорука вдалої заготовки!